Zobacz pełną wersję : [ Grafizacja ] dach słowiński
aż się prosił... :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/07/16543b117b51b971-1.jpg
źródło (www.fotosik.pl)
Piszę, bo wiem jak to jest czekać na opinie zdjęcia, widzieć dziesiątki odwiedziń i zero komentarzy.
Może dziś wstałem lewą nogą, ale to jest drugie zdjęcie doświadczonego fotografa, które dziś objadę. Nie podoba mi się. Brak mu tematu i wyrazu. Mdłe kolory, nie wiem co chciałeś podkreślić głębią ostrości. Nie ma na czym zawiesić oka. Najciekawszy element tego zdjęcia - tj światło które się wychyla zza chmur zostało kompletnie pominięte. Zamiast podkreślone/wyeksponowane to zostało zignorowane.
Ja pewnie też nie umiał bym zrobić lepiej, ale dla mnie problemy tego zdjęcia są oczywiste na pierwszy rzut oka. Prawdę mówiąc nie wiem co pokierowało twoją ręką, kiedy umieszczała je tutaj ;)
jakubs przyglądam się twoim pracom od kąd przyszedłem na to forum i muszę przyznać że masz wiele innych, które biją tą fotografię na głowę.
nie uważam się za doświadczonego fotografa, ale dzięki :)
co do komentarzy, to generalnie moje zdjęcia są zbywane i jeśli chodzi o krytykę i o pochwały... ale wciąż mnie kusi, żeby podzielić się czymś, co wydaje mi się ciekawe z moich prac
co do tego montażu, to być może iż zrobiłem błąd w założeniu, że będzie on czytelny (to jest chyba mój najczęstszy błąd)... nie ma też tutaj jakiejś ambitnej ideii, po prostu zafascynował mnie fakt zmiany perspektywy dachu dzięki wprowadzeniu z innego zdjęcia nieba sprawiającego, że dach zaczyna nagle być jakimś ugorem, czy stepem z lasem na lini horyzontu...
i cały ten ugór w dole zdjęcia przechodzący w swoją właściwą formę strzechy... bardzo mi się podoba i uważam to za ciekawe :)
co do światła, to może masz rację... jest to kwestia upodobań, dla mnie nie ono jest tutaj tematem więc nie myślałem o jakimś bardziej zaawansowanym jego kompilowaniu
bardzo dziękuję za rozbudowaną wypowiedź :)
Lu_natyk
20-07-2007, 13:02
A mnie osobiście bardzo podoba się "dwulicowość" tej fotografii...
W pierwszym momencie patrzyłem na nią jak na krajobraz z bardzo niskiej perspektywy ( można by nawet pokusić się o stwierdzenie że aparat został zakopany ;) )
Dopiero po głębszej analizie ;) widać piękna strzechę...
Gratuluję wykonania, pomysłu no i wprawnego oka :)
pozdrawiam
Lu_natyk
puchbeary
22-07-2007, 14:39
Za Lu_natykiem (http://nikon.org.pl/member.php?u=8117) . Genialny pomysł. Bardzo mi się podoba - gdyby nie tytuł to pewnie tkwłbym dłużej w przekonaniu że to krajobraz. Bardzo mi się podoba. Super kreatywne spojrzenie.
co do komentarzy, to generalnie moje zdjęcia są zbywane i jeśli chodzi o krytykę i o pochwały... ale wciąż mnie kusi, żeby podzielić się czymś, co wydaje mi się ciekawe z moich prac
tak jest! tak trzymaj! trzeba być indywidualistą, a nie zwykłym szarym fotografem:DDDDDDDDDDDDDD
mi przeszkadza "krzywy" horyzont....
tytuł zdradził tajemnicę.....
grzegorzant
07-08-2007, 14:43
jakubs szkoda, że podpisałeś zdjęcie ! ( i tak do celu doszedłem dopiero po chwili)
Bardzo fajne ujęcie.
pozdrawiam
Świetne zdjęcie.
Zaskoczyło mnie totalnie :)
Pierwsza myśl- no fajny krajobrazik...tylko tytuł jakiś taki bez sensu...
Dopiero po chwili przyuważyłem ze to strzecha !! :D
grzegorzant
07-08-2007, 15:54
gdyby nie kąt słonecznych promieni, to pomyślałbym że to oszroniona łąka. hehe fajnie fajnie
Chciałbym, aby ta strzecha była ostra, cała.
pozdrawiam
tak jest! tak trzymaj! trzeba być indywidualistą, a nie zwykłym szarym fotografem:DDDDDDDDDDDDDD
mi przeszkadza "krzywy" horyzont....
tytuł zdradził tajemnicę.....
tak dokładnie, to robię też normalne, normalnie oświetlone zdjęcia otaczającego świata, ale to co tu czasem pokazuję, chcę żeby miało w sobie nieco artyzmu (do tego dążę), a co do 'szarych fotografów' to jestem jednym z nich (znam swoje ograniczenia), więc Twój sarkazm uważam za nietrafiony
Chciałbym, aby ta strzecha była ostra, cała.
pozdrawiam
ja nie chciałem, ale chyba i tak bym nie umiał, jednak dzięki za wpis
a co do 'szarych fotografów' to jestem jednym z nich (znam swoje ograniczenia), więc Twój sarkazm uważam za nietrafiony
chyba nie zrozumiałeś.... a wytłumaczyć słowami nie potrafię. w każdym bądź razie szary to nie indywidualista......
może faktycznie nie zrozumiałem, w takim razie przepraszam