Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Rzeka Jeziorka
Przepięknych zdjęć rzeki Jeziorki jest na forum mnóstwo.
Przyznam, że zmobilizowały mnie one żeby ruszyć swoje cztery litery przed wschodem słońca i pospacerować wzdłuż brzegu z aparatem.
Skromny rezultat przedstawiam poniżej.
Z góry dziękuję za komentarze i spostrzeżenia.
1.
78052
2.
78051
3.
78050
August68
31-12-2023, 00:03
Oj...
1. Chyba najlepsza, ale... dla mnie za ciemno - zdjęcie generalnie do rozjaśnienia. Niezły kadr - chociaż wolałbym lekkie przesunięcie w lewo - tak by słońce nie było w centrum kadru i tak by nie było widać tych krzaków z lewej strony. Czy mi się wydaje czy zdjęcie trochę "leci" w prawo?
2. Znowu ciemno strasznie. Poza tym - straszny śmietnik w kadrze. Znowu - kilka kroków w lewo - żeby tym razem pozbyć się z kadru tego krzaka po prawej. No i "odsunąć" się dalej - tak żeby chociaż czubek tego wysokiego drzewa się w całości zmieścił. A jeszcze lepiej byłoby, gdyby zmieściło się w całości to drzewo na pierwszym planie.
3. I raz jeszcze ciemnica - cienie do wyciągnięcia. Stosujesz filtry połówkowe? Tutaj aż się prosi - ewentualnie hdr, bo scena o dużej rozpiętości. No i wytnij z kadru to drzewo po prawej - kompletnie tutaj nie pasuje i strasznie psuje widok.
Klimatycznie. I nie jest za ciemno ;)
Oj...
1. Chyba najlepsza, ale... dla mnie za ciemno - zdjęcie generalnie do rozjaśnienia. Niezły kadr - chociaż wolałbym lekkie przesunięcie w lewo - tak by słońce nie było w centrum kadru i tak by nie było widać tych krzaków z lewej strony. Czy mi się wydaje czy zdjęcie trochę "leci" w prawo?
2. Znowu ciemno strasznie. Poza tym - straszny śmietnik w kadrze. Znowu - kilka kroków w lewo - żeby tym razem pozbyć się z kadru tego krzaka po prawej. No i "odsunąć" się dalej - tak żeby chociaż czubek tego wysokiego drzewa się w całości zmieścił. A jeszcze lepiej byłoby, gdyby zmieściło się w całości to drzewo na pierwszym planie.
3. I raz jeszcze ciemnica - cienie do wyciągnięcia. Stosujesz filtry połówkowe? Tutaj aż się prosi - ewentualnie hdr, bo scena o dużej rozpiętości. No i wytnij z kadru to drzewo po prawej - kompletnie tutaj nie pasuje i strasznie psuje widok.
Tłumaczyłem sobie że ma być ciemno bo było ciemno ale jak poprawiłem te smoliste czernie to chyba lepiej to wygląda.
Dziękuję
Poprawiona trójka bo najłatwiejsza do poprawienia.
78053
To że jest ciasno to też mi zaczyna przeszkadzać ale nie mam nic szerszego niż 24 mm. Zastanawiam się nad czymś w okolicach 17mm.
PS. Komentarz "Oj...." najbardziej mi się spodobał :grin::grin::grin: ;-)
Dziękuję za trafne porady.
- - - - kolejny post - - - - - -
Klimatycznie. I nie jest za ciemno ;)
no masz....
jak tu zrobić zdjęcie żeby się podobało wszystkim :-D
Cóż, poprawiona (na plus) i rozjaśniona (dla mnie na minus, czernie nie były smoliste, za to teraz masz nudne szarości) trójka to teraz zupełnie inne zdjęcie. Indywidualne widzenie ulotnego świata po prostu;)
Cóż, poprawiona (na plus) i rozjaśniona (dla mnie na minus, czernie nie były smoliste, za to teraz masz nudne szarości) trójka to teraz zupełnie inne zdjęcie. Indywidualne widzenie ulotnego świata po prostu;)
kolejna cenna uwaga, dziękuję
a filozoficznie rzecz ujmując - dążenie do doskonałości jest na pewno wskazane ale na dłuższą metę zgubne :-)
... albowiem nie ma czegoś takiego jak "doskonałość" - chyba że przez SI i dla SI.
;)
August68
31-12-2023, 09:28
Zapomniałem dopisać, że to "moja opinia" ;-)
Bo jak widać każdemu podoba się co innego.
Piszesz, że masz tylko 24mm na szerokim końcu... tez tak mam. Ale jest jeszcze tzw. "zoom nożny" - można się trochę odsunąć lub przysunąć (wiem, nie zawsze się tak da :-) )
Poprawiona "3" jak dla mnie kadrowo zdecydowanie lepsza - ale rzeczywiście trochę straciła przez szare czernie.
Zdjęcie by się nadawało do zabawy w PopRAWce.
Napiszesz czym robione i przy jakich parametrach?
sauron10
31-12-2023, 22:13
A do mnie właśnie najbardziej trafia pierwsza wersja trojki :). Może ciut za ciemno, ale na drugiej wersji już za jasno. Ale ja nie mam zbyt wiele wiedzy o krajobrazie, to tylko mój gust :)
....
Piszesz, że masz tylko 24mm na szerokim końcu... tez tak mam. Ale jest jeszcze tzw. "zoom nożny" - można się trochę odsunąć lub przysunąć (wiem, nie zawsze się tak da :-) )
Poprawiona "3" jak dla mnie kadrowo zdecydowanie lepsza - ale rzeczywiście trochę straciła przez szare czernie.
...
Napiszesz czym robione i przy jakich parametrach?
Parametry dla trójki:
Nikon D750 i Sigma 24-105 Art z filtrem szarym, zmiennym. Nie pamiętam jak był ustawiony ale regulowałem aby nie było przepaleń przy założonych f16, t30s, ISO 200
Zoom nożny działa u mnie jeszcze dosyć dobrze. Na szczęście i o oby tak pozostało w Nowym Roku, czego wszystkim życzę :-)
W wypadku dwójki chciałem aby cały meander zmieścił się w kadrze.
Miałem do wyboru - odsunąć się i poszerzyć kąt ale i zmniejszyć kąt spojrzenia na wodę albo utrzymać kąt spojrzenia na wodę ale walczyć z ciasnotą w kadrze.
Wybrałem ciasnotę i może błędem było że nie spróbowałem pierwszej opcji.
Na szczęście do Jeziorki mam blisko a rzeka jest prze-urokliwa. Tylko czekać do idealnych warunków.
August68
01-01-2024, 13:00
To masz zestaw podobny do mojego - z tą różnicą że u nie jest zapięty Nikko4 24-120/4.0
W przypadku 2 - rzeczywiście przydałby się szerszy kąt.
Jeśli nie planujesz przesiadki na ML - to może pomyśl o Nikkorze 16-35/4.0?
Mam to szkło i się sprawdza.
2 i 3 kadrowo ok , niestety ekspozycja i obrobka przedstawia wiele do zyczenia, brak swiatła mozna nadrobic przy braku wiatru wydluzonym czasem naswietalania, doswietli i wyeksponuje i szczegoły i kolory, w tym przypadku szarosci by zyskały . Fotograf musi myslec na plenerze, tego sie od niego wymaga , tym bardziej jezeli chce swoje prace publikowac
2 i 3 kadrowo ok , niestety ekspozycja i obrobka przedstawia wiele do zyczenia, brak swiatła mozna nadrobic przy braku wiatru wydluzonym czasem naswietalania, doswietli i wyeksponuje i szczegoły i kolory, w tym przypadku szarosci by zyskały . Fotograf musi myslec na plenerze, tego sie od niego wymaga , tym bardziej jezeli chce swoje prace publikowac
Bardzo sobie cenię każdą kulturalnie podaną uwagę bo wielu z nas jest tutaj aby uczyć się od lepszych i wymagać od siebie przy kolejnym podejściu do kadru.
Dlatego bardzo dziękuję że zabrałeś głos w tym wątku. Twoje prace lubię oglądać jako punkt referencyjny.
Wracając do wątku...
Zastanawia mnie czy dłuższa ekspozycja w tym przypadku by pomogła. Bo tak jak pisałem wcześniej - dwójka jest naświetlana 30 sekund a ekspozycja była regulowana filtrem szarym aby nie było przepaleń.
f16 było ustawione dlatego bo zauważyłem że przy tej przysłonie z tym obiektywem mam największą głębię ostrości a jeszcze nie widać oznak dyfrakcji. Wyższa przysłona pogarsza ostrość w dalszych partiach kadru.
ISO - wiadomo - nisko żeby zminimalizować szum. Chociaż w wypadku tego aparatu można by było ją podnieść, ale znowu walczyć z przepaleniem w części kadru.
Dlatego wracając do Twojego komentarza, skłaniam się bardziej do braków w mojej obróbce niż działania w plenerze. I tu na pewno długa droga przede mną, bo różnym ludziom pdobają się różnie obrobione fotki.
Ale jeśłi masz jakąś radę do tego co napisałem a propo ustawień, to byłbym wdzięczny jakbyś się podzielił.
Ja bym probował naswietlic na najnizszym ISO nawet minute moze dłuzej , jezeli jest mozliwosc w tym body zejsc ponizej natywnego to bym to zrobił ( od paru lat tak robie jezeli mam taka potrzebe, w roznych boody Nikona, nie zauwazam czegos niepokojacego ) i jeszcze dłuzszym czasie , jezeli sa oznaki przepalen to oznacza ze został przekroczony czas naswietlania, w ostatecznosci mozna ustawic ekspozycje na minus jeden jezeli filtr szary jest zbyt jasny, jezeli chodzi o przysłone staram sie zawsze o ile to mozliwe fotografowac do F13 szczegolnie jezeli szkło jest ze sredniej polki , drozsze przysłone F16 troche lepiej znosza . Mozna załozyc dodatkowo polowke o miekkim przejsciu tylko nie LEE bo ta przysmoli drzewa, ale Haide na spokojnie tak jakos ja zrobili ( niektorzy sie ze mna nie zgdzaja ja wiem swoje z praktyki ) ze nie przyciemnia domow, drzew, a przyciemnia niebo, czyli balansuje nam swiatło wyciagajac wiecej z dołu, to jest sprawdzona metoda , pozdrawiam
czy moge wrzucic swoja wersje ? zastrzegam ze to tylko kierunek , i zrobione z malutkiego zdjecia skopiowanego z tego watku
Ja bym probował naswietlic na najnizszym ISO nawet minute moze dłuzej , jezeli jest mozliwosc w tym body zejsc ponizej natywnego to bym to zrobił ( od paru lat tak robie jezeli mam taka potrzebe, w roznych boody Nikona, nie zauwazam czegos niepokojacego ) i jeszcze dłuzszym czasie , jezeli sa oznaki przepalen to oznacza ze został przekroczony czas naswietlania, w ostatecznosci mozna ustawic ekspozycje na minus jeden jezeli filtr szary jest zbyt jasny, jezeli chodzi o przysłone staram sie zawsze o ile to mozliwe fotografowac do F13 szczegolnie jezeli szkło jest ze sredniej polki , drozsze przysłone F16 troche lepiej znosza . Mozna załozyc dodatkowo polowke o miekkim przejsciu tylko nie LEE bo ta przysmoli drzewa, ale Haide na spokojnie tak jakos ja zrobili ( niektorzy sie ze mna nie zgdzaja ja wiem swoje z praktyki ) ze nie przyciemnia domow, drzew, a przyciemnia niebo, czyli balansuje nam swiatło wyciagajac wiecej z dołu, to jest sprawdzona metoda , pozdrawiam
czy moge wrzucic swoja wersje ? zastrzegam ze to tylko kierunek , i zrobione z malutkiego zdjecia skopiowanego z tego watku
I jeszcze bardziej Ci dziękuję za ten komentarz. Dużo ciekawych kierunków eksperymentowania dla mnie.
Będę wdzięczny jak pokażesz swoją wersję...
pki1234 masz datę z przyszłości w aparacie ustawioną :)
Ten filtr szary regulowany testowałeś przed użyciem ? w sensie od jakiego stopu Ci się robi krzyż na 24 mm ?
W ogóle tego typu filtry wg mnie to porażka.
pki1234 masz datę z przyszłości w aparacie ustawioną :)
no cooooo...? Wszystkiego nie da się upilnować. ;-)
Ten filtr szary regulowany testowałeś przed użyciem ? w sensie od jakiego stopu Ci się robi krzyż na 24 mm ?
W ogóle tego typu filtry wg mnie to porażka.
Ale chyba na tych zdjęciach nie widać tego efektu...
Wszystkie moje zdjęcia wrzucane na forum, gdzie jest jakieś rozmycie wody, były robione z tym filtrem. Naczytałem sie dużo zanim go kupiłem. To jest Marumi Creation.
Unikam położeń bardzo skrajnych, które są zaznaczone na oprawie i jak do tej pory nie zauważyłem tego o czym można poczytać od krytyków takich filtrów.
Nie wiem, bo zdjęcia kadrowo ok, ale naświetlenie i kolorystyka słabo.
Ale teraz łatwiej mi zrozumieć, czemu 1 plan jest jasny a kawałeczek dalej już czarno jak smoła. Tego efektu nie widzę jedynie na dwójce.
Oczywiście mogę się mylić.
Mam takiego K&F na testy kupionego.
Używalny w pełnym zakresie od 50mm na moim DX.
Poniżej kaplica, Używalność marginalna... a o szerokim kącie to już nawet nie będę wspominać, no ale fizyki nie da się oszukać.
I jeszcze bardziej Ci dziękuję za ten komentarz. Dużo ciekawych kierunków eksperymentowania dla mnie.
Będę wdzięczny jak pokażesz swoją wersję...
podaj maila , wysle Ci fotke bo nie wiem dlaczego nie moge jej dodac do watku
moze to bedzie dla Ciebie wskazowką ze mozna troche wiecej wyciagnac z małego pliku bo pobranego z tego watku, nie jest to arcydzieło a raczej wskazanie kierunku
.... nie wiem dlaczego nie moge jej dodac do watku
miałem to samo jak wrzucałem te zdjecia, probowałem kilka razy az w koncu poszło.
Mail poszedł na priv
Dzisiejszy poranek był niesamowity.
Najpierw zachód księżyca w pełni a pół godziny później wschód słońca w oparach mgieł.
Dookoła odgłosy ptaków i chyba nawet trafiłem na bobry.
Do przyrodniczej fotografii nie mam cierpliwości więc skromnie - jeden z kadrów tuż przed wschodem słońca
4.
79093
No i wyszedł z tego bardzo przyjemny efekt.
Jeszcze jedno, chyba najciekawsze z tego poranka.
Po obfitych deszczach ilość wody w rzece powoduje pogłębianie sie meandrów.
W tym przypadku aparat stał na "szczycie" podmytego meandra.
5.
79097
Piękna jest ta rzeczka... :-)
...
Do przyrodniczej fotografii nie mam cierpliwości więc skromnie - jeden z kadrów tuż przed wschodem słońca
4....
nie wiem gdzie podziękować więc podziękuję tutaj: Dex - wielkie dzięki za zgłoszenie zdjęcia nr 4 do konkursu fotografii miesiąca.
Ta mgła jest z4j3bista ;) Na żywo to musiało być coś ♥
5 tez świetna, ale jednak 4 ma ciut mroczniejszy klimat.
Ta mgła jest z4j3bista ;) Na żywo to musiało być coś ♥
5 tez świetna, ale jednak 4 ma ciut mroczniejszy klimat.
Tak, piątka była sporo później zrobiona.
Przyznam szczerze że mając tą rzekę kilkaset metrów od domu nigdy nie przyszło mi do głowy żeby wcześnie rano tam spacerować.
Jak zobaczyłem tu na forum kilka zdjęć Jeziorki zatopionej we mgle myślałem że ludzie "domalowują" mgłę do zdjęcia.
Jednocześnie zacząłem sprawdzać pogodę i pilnować, kiedy prognozowana jest mgła i niepełne zachmurzenie.
No i taki poranek trafił sie właśnie wczoraj.
Przekonałem się, że nie trzeba domalowywać mgły :-).
A nastrój rzeczywiście był taki jak piszesz....
Początkowo widoczność chyba nawet mniejsza niż 100 metrów, słońce jeszcze grubo poniżej choryzontu. Ciemno.
Idziesz brzegiem, miejscami leżą powalone przez bobry drzewa. Dookoła coraz więcej odgłosów budzących się ptaków.
Nagle słyszysz gwałtowne poruszenie, szelest i plusk czegoś co wpada do wody.
(nic nie widać, gacie mokre !!! :-) )
Po chwili uświadamiasz sobie że to mogły być bobry.
...trzeba się umieć skradać, dlatego podziwiam fotografów przyrody. :-)
August68
27-02-2024, 09:40
Pisałem już wcześniej, ale oczywiście Forum mi "wcięło" post - tyle się ładował. Dramat jakiś...
Zdjęcia obydwa bardzo dobre, piękny poranek był w sobotę, mgieł było mnóstwo.
Byłem w tym samym czasie w Kampinosie - ale warunki były ciut gorsze - chmury bardziej zasłaniały słońce i było mniej ciekawego światła.
Przyroda jeszcze się nie obudziła - póki co to krzyczą głownie żurawie, poczekaj na przełom marca/kwietnia i wyjdź o świcie (będzie trudniej, bo dnia szybko przybywa) - wtedy się dzieje.
Jeden wielki okrzyk radości z budzącego się życia. Wrażenia nie do opisania.
Pisałem już wcześniej, ale oczywiście Forum mi "wcięło" post - tyle się ładował. Dramat jakiś...
Zdjęcia obydwa bardzo dobre, piękny poranek był w sobotę, mgieł było mnóstwo.
Byłem w tym samym czasie w Kampinosie - ale warunki były ciut gorsze - chmury bardziej zasłaniały słońce i było mniej ciekawego światła.
Przyroda jeszcze się nie obudziła - póki co to krzyczą głownie żurawie, poczekaj na przełom marca/kwietnia i wyjdź o świcie (będzie trudniej, bo dnia szybko przybywa) - wtedy się dzieje.
Jeden wielki okrzyk radości z budzącego się życia. Wrażenia nie do opisania.
O - a teraz dla odmiany załadowało się dwa razy :-)
dzisiaj jakos szybciej działa nasze forum,
posty ładują sie szybciutko wiec dla testu wrzucam jeszcze jedną foteczkę Jeziorki we mgle
EDIT:
Przez kłopoty z serwerem zdjęcia z ostatnich dni źle się ładowały, usunąłem ten plik.
Piękny pejzaż. A jak tu się dodaje fotki bo coś mi przez "wstaw obraz" nie wchodzi?
Jacenty Z.
23-03-2024, 23:37
Czwórka mnie jakoś szczególnie nie porusza. Za to piątka jak z innego świata i szóstka też bardzo fajna.
dzisiaj jakos szybciej działa nasze forum,
posty ładują sie szybciutko wiec dla testu wrzucam jeszcze jedną foteczkę Jeziorki we mgle
EDIT:
Przez kłopoty z serwerem zdjęcia z ostatnich dni źle się ładowały, usunąłem ten plik.
no cóż - to trzeba powtórzyć żeby utrzymać wątek przy życiu
6.
79151
... i dodać jeszcze jedno
(zanudzę Was tą Jeziorką)
7.
79152
arkorp76
10-04-2024, 04:45
W "mroźnej" odsłonie podoba mi siè bardzo. Rzeka już była ,czekam na Jeziorka. ;)
kontynuujemy spacery doliną rzeki Jeziorki w okolicach Piaseczna :-)
Tym razem wiosenny spacer o zachodzie słońca po bardzo dzikim brzegu. Wykorzystałem okazję do nauki kadrowania ultra szerokim kątem (14 mm).
Z wielu zdjęć tylko ten jeden kadr jakoś zakwalifikowałem do pokazania i to po dość znacznym cropie.
Z góry dziękuję za komentarze.
8.
80410
Cisza - to jest pierwsze słowo, które przyszło do mnie.
Fajny onrazek
Ostatnio widzę że dolina Jeziorki pod Piasecznem to taka trochę lokalna Toskania. Jest kilka takich miejsc, gdzie przy sprzyjających warunkach meteo, można być praktycznie pewnym że ktoś ze statywem będzie stał :-).
Więc ja odwiedzam te miejsca gdzie przyjezdni rzadko się zapuszczają.
Drzewo stoi na brzegu rzeki, więc dlatego zdjęcie pasuje do tego wątku ;-)
9. Pole Faceliowe nad Jeziorką
80559
Nikodemo
08-06-2024, 23:35
8 fajne, jakby jeszcze krzaki podbić d&b to by było super.
8 fajne, jakby jeszcze krzaki podbić d&b to by było super.
dziękuję za opinię i wskazówkę. Wiem że to u mnie kuleje ale spróbuję coś w tym kierunku popracować przy następnych fotkach :-)
Wróciłem nad Jeziorkę jesiennym mglistym porankiem....
Dopiero kiedy wrzuciłem to zdjęcie na komputer i zacząłem obrabiać, zorientowałem się że kadr z tego miejsca już w tym wątku był.
ale co tam, wrzucam bo tym razem to kadr z 14mm, którym uczę się jakoś ciekawie kadrować.
Jak zwykle uwagi mile widziane :-)
10.
83086
Powrót do jeziorkowych spacerów o wschodzie słońca.
Dzisiaj zapowiadało się ciekawie. Na ICM częściowe zachmurzenie, mgły i mróz.
Niestety tylko się zapowiadało. Tzn zaczęło się ładnie ale kilkanaście minut przed wschodem niebo zakryły chmury.
tak więc poranek połowicznie tylko udany, bo coś tam udało się pstryknąć.
Zapraszam do komentowania.
11.
84507
12.
84508
markoniMark
15-12-2024, 01:08
Przyjemne te 'jeziorkowe' spacery w oglądaniu 11 i 12. 12-ka z tym pniem na pierwszym planie, fajny klimat.
Powrót do jeziorkowych spacerów o wschodzie słońca.
...
Normalnie aż sam chyba się tam przejadę ;)
grissley
15-12-2024, 02:10
Ktoś tu chyba mocno w obróbce się rozwinął...
Jak dla mnie 5tka rządzi. Kilka kolejnych za to mocno mi zalatuje Tolkienem (6, 7, 8, 10)... :o
Zdradzisz jakie to konkretnie okolice są? Bo Jeziorka to ma te parę metrów długości...
Normalnie aż sam chyba się tam przejadę ;)
hmmm....
Przyzwyczaiłem się że Twoje komentarze mają inteligentnie ukryty przekaz podprogowy.
W tym przypadku zastanawia mnie ta buźka z oczkiem... :-D
Czy to Ciebie spotkałem na miejscu kiedy odchodziłem z tej miejscówki z drzewem? :-)
Nie byłem nad Jeziorką, przynajmniej w dół od Jazgarzewa, ze 20 lat. Tym razem bez podtekstów, autentycznie robisz mi apetyt na to miejsce ciekawymi zdjęciami. Robiłeś tam zdjęcia dronem?
Miało być w górę rzeki od mostu w Jazgarzewie. Bliżej Warszawy bywam, ale krajobrazowo tak sobie.
Ktoś tu chyba mocno w obróbce się rozwinął...
Jak dla mnie 5tka rządzi. Kilka kolejnych za to mocno mi zalatuje Tolkienem (6, 7, 8, 10)... :o
Zdradzisz jakie to konkretnie okolice są? Bo Jeziorka to ma te parę metrów długości...
Dziękuję za przejrzenie całego wątku.
Twój komentarz o mojej obróbce, przez swoją pychę, przyjmuję jako komplement :-)
Wszystkie zdjęcia z tego wątku zostały zrobione pomiędzy punktami zaznaczonymi na tej MAPCE (https://maps.app.goo.gl/2d6oKHhBeN2Bcp4i9). Przepraszam ale nie potrafię zmusić google maps żeby mi poprowadził drogę tak jak ja jeżdzę szukając ciekawych miejscówek. Punkty końcowe trasy to dwa mostki. Da się po nich przejechać rowerem..
Ogólnie mówiąc z punktu startowego tej trasy do ulicy Millennium da się przejechać bez problemu po zachodnim brzegu Jeziorki. Tam powstały zdjęcia od 1 do 7.
Wschodni brzeg na tym odcinku jest bardziej dziki, i tam byłem tylko raz. Ze wschodniego brzegu jest zdjęcie nr 8.
Od ulicy Millenium, dalej na południe, da się przejechać lub przejść prowadząc rower (zależy od pory roku) po wschodnim brzegu. (nazywa sie to ulica Malwy ale źeby to nazwać ulicą to trzeba tego doświadczyć ;-) )
Dojedziemy w ten sposób do najbardziej chyba "opstrykanego" miejsca nad Jeziorką, czyli "Mostek nad Jeziorką (https://forum.nikoniarze.pl/threads/317646-Astro-by-pki1234?p=4296387&viewfull=1#post4296387)". W tamtej okolicy robione było też zdjęcie numer 9.
Od "Mostka nad Jeziorką" da się przejechać dowolnym brzegiem do punktu końcowego mojej mapki, który jest w miejscowości Runów.
Zdjęcia 11 i 12 powstały w okolicy Mostka nad Jeziorką idąc zachodnim brzegiem na północ.
Uwaga: niestety zdarza się że po tych okolicach często chodzą niefrasobliwi właściciele psów którzy puszczają psy wolno. Raz ugryzł mnie tam Rotweiler zanim zareagowała właścicielka zajęta rozmową ze swoją koleżanką.
Od tamtej pory zawsze mam ze sobą dwa gazy. Wschód słońca to raczej bezpieczna pora. Mi się to zdarzyło jak pojechałem na zachód.
kurde, normalnie jak plan płatnego pleneru :-D
powodzenia
Nie byłem nad Jeziorką, przynajmniej w dół od Jazgarzewa, ze 20 lat. Tym razem bez podtekstów, autentycznie robisz mi apetyt na to miejsce ciekawymi zdjęciami. Robiłeś tam zdjęcia dronem?
Miało być w górę rzeki od mostu w Jazgarzewie. Bliżej Warszawy bywam, ale krajobrazowo tak sobie.
zastanawiałem się kiedyś nad kupnem drona ale tak rzadko bym z niego korzystał że odpuściłem.
jak spojrzysz na mapkę z poprzedniego postu to moim zdaniem ładnie może być od punktu startowego trasy do ulicy Millenium. Tam miejscami jest bardzo dużo meandrów (np ze zdjęcia nr 5).
Wschodni brzeg jest bardziej zarośnięty, zachodni raczej wykoszony i pusty. To może być dobre miejsce na zdjęcia z drona.
Dzięki za wyczerpujące informacje :idea:
Dron to nie tylko piony, myślałem nawet nad wypuszczeniem bardziej rozpoznawczo.
Jurek Ż, bardzo dziękuję za zgłoszenie zdjęcia nr 12 do konkursu fotografii miesiąca :rolleyes:
nowy spacer...
w zeszłym roku o tej porze rzeka była po sam brzeg wypełniona wodą. Czuć było moc płynącej wody.
W tym roku myślę że w porywach ma może 50cm głębokości. Brzegi głębokiego koryta zrywają się pogłębiając meandry.
W wielu miejscach widać działalność bobrów, które chcą tę niewielką ilość wody zatrzymać. Idąc brzegiem trzeba uważać na głębokie jamy wykopane przez bobry.
Wszystko to tworzy piękny krajobraz żyjącej i zmieniającej się przyrody.
Z niektórymi kadrami się pewnie powtarzam, ale różne warunki i zmieniająca się linia brzegowa zachęca do powrotów w te same miejsca.
13. Wróciłem na miejsce zdjęcia numer 5. Meander jest dużo większy ale z małą ilością wody nie robi takiego wrażenia jak w zeszłym roku.
86658
14.
86659
15.
86660
grissley
16-03-2025, 00:27
14 - "lubię to"
Powrót nad Jeziorkę po kilkumiesięcznej przerwie.
Tym razem wieczorna eksploracja rowerem w poszukiwaniu tras dla rodzinnych rowerowych wycieczek.
16.
89258
Zdjęcie trochę "wymęczone", ale i tak postanowiłem pokazać bo miejsce fajne żeby usiąść z drugą połówką i zapomnieć o codzienności ;-).
grissley
12-07-2025, 02:30
miejsce fajne żeby usiąść z drugą połówką i zapomnieć o codzienności ;-).Eee... no to albo/albo ;)
Eee... no to albo/albo ;)
:-D :-D :-D
Każdy ma jakąś swoją codzienność...
Przypomniało mi to pewną sytuację znad Jeziorki.
Często jeżdżąc tam latem zeszłego roku, spotykałem wielokrotnie starszego pana wędkującego między zaroślami.
Kiedyś zapytałem go czy mogę mu zrobić zdjęcie na tle zachodu słońca. Od tamtego czasu zawsze pierwszy mi się kłaniał kiedy go widywałem.
Zagadałem go kiedyś ....
Dowiedziałem się że przyjeżdża tam 20 km posiedzieć wieczorami bo lepiej siedzi mu się nad Jeziorką niż w pustym domu.
Jeździ tam od dwóch lat, odkąd zmarła mu żona, żeby pomyśleć o czymś innym niż pusty dom.
Uśmiechnąłem się kiedy mówił że już nawet z bobrami się zaprzyjaźnił, bo przepływając obok niego patrzą się na niego i nie uciekają :-)
Mi się zdarzyło widzieć tam bobra raz.
Ewidentnie nie potraktował mnie jak przyjaciela...
Eee... no to albo/albo ;)
Ale czemu? Ja po dwóch flaszkach też tracę kontakt z rzeczywistością ;)
Żeby nie było, że OT to zdjęcie jest super, obróbka robi wrażenie
kolejny powrót nad rzekę...
W sobotę pogoda dopisała i można się było nacieszyć poranną mgłą i słońcem...
Tym razem postawiłem popróbować ciasne kadry.
Jak zwykle - spostrzeżenia i opinie mile widziane.
Pozdrawiam
17.
90493
18.
90494
19.
90495
20.
90496
grissley
22-09-2025, 01:02
19 wręcz rewelacja
dzisiaj zimowo z okresu listopadowych opadów
niestety już nic z tego nie zostało..
21.
92162
grissley
12-12-2025, 14:51
Ładnie.
To chyba mój ulubiony wątek ;)
Ładnie.
To chyba mój ulubiony wątek ;)
:-D :-D :-D
chyba Twoja aktywność w tym wątku odstaje i powoli zbliża się do mojej ;-)
w ramach "lubię wracać tam gdzie byłem już" pomyślałem że wiosna to dobry czas na odwiedzenie miejsc w "dolinie bobrów" które w innych porach roku są praktycznie niedostępne.
Zaglądnąłem tym razem w dość dzikie i niedostępne miejsca.
Kiedy trawy są niskie lepiej widać wyniki działalności bobrów i odkrywką się naziemne wejścia do ich nor.
W innych porach roku przy wysokich trawach, te miejsca są ciężko dostępne i można tam łatwo złamać nogę.
Może się komuś coś spodoba.
22.
95727
23.
95728
24.
95729
25.
95730
26.
95731
Mnie się bardzo podobają. Rzeczka wije się jak roztoczańskie Wieprz lub Tanew. Wygląda to przepięknie i bardzo malowniczo, a pierońsko trudno to sfotografować. Tobie wyszło zdecydowanie lepiej niż mi…
cybulski
10-05-2026, 21:24
Ode mnie do tych miejsc jest ok 18km.
Tu gdzie mieszkam też płynie Jeziorka.
Mnie się bardzo podobają. Rzeczka wije się jak roztoczańskie Wieprz lub Tanew. Wygląda to przepięknie i bardzo malowniczo, a pierońsko trudno to sfotografować. Tobie wyszło zdecydowanie lepiej niż mi…
Dziękuję,
Mam takie samo wrażenie a propo trudności.
Jak tamtęty spaceruję to klimat jest przepiękny. W tym konkretnym miejscu trzeba bardzo uważać na dziury w ziemi po bobrach. Czasem zdarzy się usłyszeć bobra uderzającego ogonem w wodę :-). Tu i tam słychać ptaki, gdzieś kaczki siedzą w gniazdach...
Na zdjęciach nie ma tego klimatu.
Nie jestem jakoś super zadowolony z tych ostatnich zdjęć ale chciałem zrobić rekonesans tych miejsc zanim roślinność bujnie.
Jak trawy wyrosną, szerokość rzeki zmniejsza się o połowę, a wysokość traw sięga dwóch metrów. Wtedy nie ma szans na zdjęcia krajobrazowe.
Jak się trafi jakieś ciekawe światło zanim to nastąpi to wybiorę się tam jeszcze.
Jeszcze dwa inne dni korzystania z niskich i kolorowych zarośli.
Tym razem bardziej pilnowałem pory spaceru i światła.
27.
95845
28.
95846
29.
95847
30.
95848
31.
95849
I chociaż trochę życia w dolinie Jeziorki.
Niestety nie jest to to, co chciałbym tam uwiecznić ale zawsze coś.
32.
95850
33.
95851
krzysztofz24
14-05-2026, 23:46
22 i 25 mi się podoba.
A najbardziej 27. Bardzo bogaty kadr. Mam ważenie jakby tam były poukrywane domki hobbitow:wink:.
Bo tak lekko bajkowo jest.
grissley, dziekuję za nominację