Zobacz pełną wersję : [ Viltrox ] Viltrox AF 20/2.8 Z Fulll frame
Viltrox wypuszcza jednak tą lekką i tanią dwudziestkę, z mocowaniem Z. Co prawda, na tę chwilę brak jeszcze w sklepie, brak ceny, ale pewnie pojawi się na dniach.
Na Instagramie zamieścili post.
78042 78043
Szydlarz
03-01-2024, 10:16
O fajnie :D. Mam już od nich 85tke i 35tke obie ze światłem 1.8. 20tka przyda się do astro i fotografii wnętrz :D. Zatem czekam aż trafi na półki sklepowe. :)
https://photorumors.com/wp-content/uploads/2023/12/Viltrox-AF-20mm-f2.8-Z-for-Nikon-Z-mount-2.jpg
Ciekawe, ile trwa to soon. I czy go nic nie zeżre, jak V16/1.8.
Foto-Technika, dystrybutor Viltroxów na PL, od 9.01 organizuje dni otwarte z marką, w różnych miastach. Jednym ze szkieł ma być...
https://i.imgur.com/9cdTTuS.png
Czyli to soon za długo raczej nie potrwa. ?
Szkoda tylko, że o 16/1.8 dalej cisza.
Lista miast, jakby ktoś zainteresowany był:
https://i.imgur.com/fY4WRVr.png
Za optyczne.pl
https://www.optyczne.pl/19594-news-Viltrox_AF_20_mm_f_2.8_Z.html
Amadi w komentarzach pisze o sugerowanej cenie 899 zł. Za te pieniądze to może kupię, nawet gdyby był kiepski, bo najszerzej mam w zoomie 24-70.
Jest już w przedsprzedaży, właśnie za 899 zł
https://fotoforma.pl/obiektyw-viltrox-af-20mm-f-2.8-nikon-z
Zasilacz
26-01-2024, 21:30
https://www.optyczne.pl/19594-news-Viltrox_AF_20_mm_f_2.8_Z.html
Może na dniach się pojawi. Wersja do Sony 900zł. i zbiera dobre opinie na jutubach. Ciekawe co na to Nikon, bo zapowiada się fajne szkiełko za niewielkie pieniądze. Będzie odpowiedź w stylu 40 i 28, czy ban w nowym sofcie na Viltroxa? :)
Edyta - widzę że nie śpicie :) Spóźniłem się z postem :)
Kurczę, przeczytałem parę recenzji pod soniaka i moje cebulowe serduszko mocno drgnęło... Wygląda na idealnego kompana dla 24-200 na wakacje :)
Pojawił się w oficjalnym sklepie viltroxa w cenie 145$ (581 zł ) Całkiem przyzwoicie. Jest też do Sony.
https://viltroxstore.com/products/viltrox-af-20mm-f2-8
900 zeta w PL sklepach.
Sony 100 taniej...
Choć też zależy od sklepu.
Mam i ja. Dzisiaj zapukał kurier i przyniósł mi tego Viltroxa. Za 582 zł warto. Czas na testy :)
78897
Gdzie gościa wyrwałeś za taki pieniądz?
Dawaj znać jak to się spisuje, jestem bardzo ciekaw :)
Schwefel
15-02-2024, 03:51
https://www.pepper.pl/promocje/obiektyw-viltrox-af-20mm-f28-z-mocowanie-nikon-z-795709
A skąd była wysyłka i ile to trwało?
A skąd była wysyłka i ile to trwało?
Zamówiłem dokładnie 1 lutego w sklepie https://viltroxstore.com. Zapłaciłem dokładnie 145.36$, co wyniosło mnie 583 zeta. Wczoraj 14 lutego, czyli dokładnie po dwóch tygodniach przyszło DHLem (paczka z Niemiec).
Teraz widzę, że cena poszła w górę. Już 194$
https://viltroxstore.com/products/viltrox-af-20mm-f2-8
Ale sprawdziłem- działają na chwilę obecną kody rabatowe NIKONRUMORS oraz ALIANZA (15$ zniżki)
Cholera, prawie się zdecydowałem na zakup. Miałem transferować ~700zł na dolary, ale zacząłem się zastnawiać, czy ten Vitek będzie lepszy od Tamrona 17-35/2.8-4? Zoom co prawda sporo większy i cięższy (zwłaszcza z FTZ), kusi mnie posiadanie kieszonkowego obiektywu, ale z drugiej strony mam już tę ogniskową i światło w zoomie, docelowo UWA na wycieczki to Nikkor 14-30/4... Może ktoś z Was będzie mieć jakieś cenne uwagi w tym temacie?
paparapa
15-02-2024, 14:56
Cholera, prawie się zdecydowałem na zakup. Miałem transferować ~700zł na dolary, ale zacząłem się zastnawiać, czy ten Vitek będzie lepszy od Tamrona 17-35/2.8-4? Zoom co prawda sporo większy i cięższy (zwłaszcza z FTZ), kusi mnie posiadanie kieszonkowego obiektywu, ale z drugiej strony mam już tę ogniskową i światło w zoomie, docelowo UWA na wycieczki to Nikkor 14-30/4... Może ktoś z Was będzie mieć jakieś cenne uwagi w tym temacie?
Miałem T17-35. Mam 14-30. I używam go tylko w zakresie od ca.16-20mm. Reszta zakresu leży "odłogiem. :)
Ale dużo bardziej podobają mi się fotki z Irixa 15mm. To manual, ale mimo wszystko najczęściej nim ostatnio robię "szerokie" fotki. Zwłaszcza gdy się nie śpieszę. Daje dużo frajdy z focenia. Mz zoomy to trochę inna bajka.
Zamówiłem tego viltroxa z ciekawości. W sumie to śmieszne pieniądze. Myślę że będzie ok, zwłaszcza że bonusem jest AF i rozmiar. Podoba mi się też ogniskowa.
Robienie zdjęć stałkami ma swoje wady i zalety. Trzeba to lubić, albo akceptować.
A że ceny szkieł od sigmy i tamrona robią się coraz większe, czemu nie spróbować.
paparapa
24-02-2024, 12:47
Ale to fajne , małe i lekkie. :)
79072
79073
79074
Teraz czekam aż przestanie padać....
Może ktoś wrzuci jakieś pstryki poglądowe? Warto było wydać 600pln? Trzyma linię przy architekturze? Jak AF działa? Mały, jasny, tani - wydaje się dobrym wyborem do streeta.
Chyba już przestało padać :)
Niestety nie udaje mi się wrzucić zdjęcia. Ale ogólnie obiektyw jest tym, czego się można spodziewać: po rogach miękko, winieta ogromna (jak dla mnie spoko, nie trzeba dodawać w post produkcji ;) ), ale zadziwiająco dużo detalu nawet w tych miękkich rogach, do tego bardzo ładne kolorki. Trochę jak obiektywy lustrzankowe - rozsądny stosunek parametrów optycznych, gabarytu i ceny. To co mnie zdziwiło, to dystorsja. Nie przykładałem linijki, ale zrobiłem sobie 2 zdjęcia murala na elewacji bloku i jest zadziwiająco prosta. Pewnie nie idealna, jeśli patrzeć przy wyświetlonej siatce, ale do zwykłych zdjęć dla zwykłego Kowalskiego powinno wystarczyć. Pobiegałem też trochę za 5-cio latką na rowerze i ogólnie AF trafia tak sobie, nie ma rewelacji, ale i dramatu tez nie, w zdjeciach w ruchu skuteczność oceniłbym na 30-50%. Ale w takich sytuacjach klikam 5FPS po prostu i na 4-5 kadrów zawsze któryś jest trafiony. Mam też fotkę ze słońcem przebijającym się przez gołe gałęzie drzew. I tu też miłe zaskoczenie, kontrast jest umiarkowanie dobry, żadnych artefaktów, a na gałązkach aberracja jest widoczna dopiero po duzym powiększeniu.
Podsumowując - oczekiwałem mniej. Bardzo dawno miałem AF-S 35/1.8G w rękach, ale jakoś mi go przywodzi na myśl, kiedy szukam porównania.
Dzięki odzio za opinie. Obiektyw zamówiony, przy dobrych wiatrach dojdzie na jutro.
Obiektyw doszedł, popstrykałem trochę. Niestety nie ma światła, taka pora roku. Wrzucę jakieś sample jak forum zacznie normalnie działać.
paparapa
27-03-2024, 20:54
"Łoo matko" czyżby...
1
79134
2
79135
paparapa No jest szeroko, szkoda tylko że exifa wyciąłeś bo chciałem zobaczyć na jakiej przysłonie robiłeś. Jak z winietą? Korygowałeś?
paparapa
28-03-2024, 00:28
@paparapa (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=80525) No jest szeroko, szkoda tylko że exifa wyciąłeś bo chciałem zobaczyć na jakiej przysłonie robiłeś. Jak z winietą? Korygowałeś?
No to tu z exifami
Poziomy, zmniejszenie i wyostrzenie w C1.
Można wywnioskować co dostajemy za 150 euro.
Dla mnie jest ok. Malutkie leciutkie i da się focić z Z7.
79137
79138
79139
79140
A tu porównanie F9 i F2.8
79141
79142
79143
79144
Myślę że z Z6 będzie lepiej.
Zasilacz
28-03-2024, 21:42
Tragedii nie ma, rozsądnie wyceniony obiektyw. Miałem brać 28 2.8 ale teraz się poważnie zastanawiam nad tym Vitkiem zamiast 28-ki. Jedyne czego się obawiam to AF. Sportu focił tym nie będę, chodzi mi o zdjęcia wnętrz czy krajobrazu - czyli statycznie. O ile dobrze pamiętam kolega @odzio ma Z5. Z chęcią poczytam jak się sprawuje w takich warunkach ta puszka z Vitkiem.
Wrzucałem sample wcześniej ale zniknęły. Wrzucam raz jeszcze, zostawiam exify.
79159
79160
Crop mniej więcej 100%.
79161
79162
79163
Crop ze środka, zdjęcia zmniejszone tylko, bez innych modyfikacji.
Obiektyw ma kilka niedoskonałości, ale za tą cenę jest spoko.
paparapa
28-03-2024, 22:18
Wrzucałem sample wcześniej ale zniknęły. Wrzucam raz jeszcze, zostawiam exify.
79159
79160
Crop mniej więcej 100%.
79161
79162
79163
Crop ze środka, zdjęcia zmniejszone tylko, bez innych modyfikacji.
Obiektyw ma kilka niedoskonałości, ale za tą cenę jest spoko.
Mnie tylko wkurza osłona przeciwsłoneczna. To wymyślił jakiś wielki myśliciel. :)
Winieta jest, ale czy w 14-30 jest lepiej?
W viltroxie bardziej mi się podobają nieostrości. I nie zauważyłem aby AF jakoś odstawał.
Czekam na tego viltroxa co był na liście, potem go nie było, a teraz jest znowu. :)
Jak to mówią dupy nie urywa, ale jak za takie pieniądze to trudno oczekiwać cudów. Pewnie zbliżony jakościowo do zwykłych Nikkorów a cena niższa. Do eSek nie podskoczy ale to już inna liga i kasa.
Mnie tylko wkurza osłona przeciwsłoneczna. To wymyślił jakiś wielki myśliciel. :)
Fakt, viltrox w osłony nie umi. W 85m/1.8 też jest tragedia
paparapa
03-04-2024, 23:46
Fakt, viltrox w osłony nie umi. W 85m/1.8 też jest tragedia
Pewnie gdyby umiał, to płacilibyśmy za szkiełka o 200 euro więcej... :)
Nowa wersja softu V1.0.2. Fixed the problem of slow continuous shooting at the small aperture in aperture ring A mode
https://www.viltrox.com/newsinfo/7137157.html
Widzę, że kilka obiektywów (9) Viltrox otrzymało teraz 7.05.2024 aktualizacje.
Pewnie gdyby umiał, to płacilibyśmy za szkiełka o 200 euro więcej... :)
Umie umie, wystarczy popatrzeć na inne obiektywy Viltroxa gdzie osłony są naprawdę OK. Ale widocznie czasami dział od osłon ma urlop i wtedy projektuje je dział od dekielków i wtedy jest wtopa :D
Pojawiła się nowa wersja softu V1.0.3
Tragedii nie ma, rozsądnie wyceniony obiektyw. Miałem brać 28 2.8 ale teraz się poważnie zastanawiam nad tym Vitkiem zamiast 28-ki. Jedyne czego się obawiam to AF. Sportu focił tym nie będę, chodzi mi o zdjęcia wnętrz czy krajobrazu - czyli statycznie. O ile dobrze pamiętam kolega @odzio ma Z5. Z chęcią poczytam jak się sprawuje w takich warunkach ta puszka z Vitkiem.
nie ma tragedii, zauważyłem, jedynie, że af jak by później startował po naciśnięciu spustu, osobiście zadowolony, w odbiorze obrazka troszkę przypomina starszą optykę, trzeba pamiętać o winecie, z tym sobie można poradzić
W podsumowaniu, dalej potwierdzam "opóźniony start" af, musi chwilkę pomyśleć, bardzo przyzwoita praca pod słońce, ze słońcem w kadrze
83867
83868
83869
może być większym problemem duże winetowanie (jest do usunięcia programowo), największe przy f2,8, przy f5,6 już mniej kłopotliwe
83870
w pełni użyteczny przy f2,8 z przyjemnym rozmyciem tła
83871
przykład zniekształceń, widać w narożnikach spadek ostrości
83872
jestem zadowolony, biorąc pod uwagę, wielkość, cenę, jakość obrazka
83873
Jeszcze dwa przypadkowe
84355
84356
Kolejna aktualizacja softu V1.0.4 https://viltrox.com/pages/af-20-2-8-z
Kolejna aktualizacja softu V1.0.4 https://viltrox.com/pages/af-20-2-8-z
Szkoda, że nie opisują czego dotyczy ?
Wind Mill
01-01-2025, 15:28
Jak klikniesz guziczek to:
2024-12-31
1. Added the ability to check lens firmware version in-camera.
2. Fixed an issue with the infinity focus scale on some cameras.
3. Fixed known issues.
Miałem firmware 1.0.2, zmieniłem na 1.0.4. Obiektyw przy kiepskim świetle dłużej szuka ostrości, albo nie znajduje wcale, wróciłem do 1.0.2, obiektyw działa jak przed aktualizacją. Aparat Z5.
Oprogramowanie usunieto ze strony wiec chyba puścili faktycznie babola.
Ivy Mike
04-01-2025, 13:26
Dobrze wiedzieć, czekam na dostawę.
Kolejne chyba poprawione V1.0.5 https://viltrox.com/pages/af-20-2-8-z
Ma i ja.
Ponieważ jest dość mało opinii pozwolę sobie napisać kilka słów.
To co mnie bardzo zaskoczyło na plus to jakość wykonania. Obiektyw jest według mnie wykonany świetnie. Absolutnie nie ma się wrażenia, że jest to produkt z niższej półki.
Oryginalne opakowanie też wzbudza myślenie, że całość jest bardzo solidnie wykonana.
Do Z5 pasuje jak ulał. Zapinasz, zmieniasz dekielek na NIKON :) i nikt nie pozna :) (nota bene dekielek jest bliźniaczo podobny do Nikonowskiego).
Osłona przeciwsłoneczna jednym może się podobać, innym nie, ale spełnia swoje zadanie, również ochronne dla soczewki.
Każdy ma swoje ustawienia ostrości, czy to w body, czy już potem przy obróbce, ale moim zdaniem obiektyw jest bardzo ostry w całym kadrze i to od 2.8.
W punkcie ostrości przymykanie nie daje dużego efektu, że obrazek jest bardziej ostry, bo taki już jest od pełnej dziury.
Bardzo, bardzo podoba mi się kontrastowość. Dobra praca pod światło i ze słońcem w kadrze.
Podoba mi się też tło przy pełnej dziurze. Nie jest to nieostrość konturowa tylko ładne rozmycie.
AF nie jest demonem szybkości. Natomiast przy krajobrazie , architekturze czy spokojnym, sporadycznym (20mm !!!) fotografowaniu dzieci - daje sobie spokojnie radę.
Faktycznie czasem, rzadko robi tak, że złapie ostrość, ale jakby musiał jeszcze raz ją poprawić. Zupełnie w moim fotografowaniu bez znaczenia.
Winietę Z5 kontroluje bezproblemowo.
Jest fantastycznie mały i lekki. Kieszeń bluzy, kurtki mieści go z zapasem.
Kupiłem go do uzupełnienia 24-50 jako przejściówkę dla docelowego Z 17-28, ale sądzę, że jeszcze długo będę się zastanawiał nad wydaniem kilku tysięcy.
20mm to już naprawdę jest szeroko i trzeba sobie odpowiedzieć na pytania: czy na pewno umiem zagospodarować szerszy kadr, czy warto wydać sporo więcej kasy i czy chcę mieć większy obiektyw.
Ja jako amator postawiłem sobie takie pytania, bo ten Vitek oferuje po prostu jakość, która mnie zadowala. O kasie nie wspomnę :)
ja testowałem go przez kilka dni i choć zgodzę się, że tę cenę, oferuje świetne właściwości, to mam wrażenie, że albo po prostu jeszcze jarasz się nowym zakupem, albo miałem gorszy egzemplarz. Mój zdecydowanie nie był ostry w całym kadrze na f/2.8. W centrum - owszem, natomiast tak w 3/4 drogi do kąta było już akceptowalnie tylko z perspektywy ceny. Na f/4, czy 5.6 rzeczywiście jest bardzo przyzwoicie i nie sądzę, żeby dało się taniej ogarnąć lepsze 20mm do krajobrazu. Natomiast u mnie pozostał T17-35/2.8-4 z FTZ. Zastanawiałbym się, jakbym nosił aparat w kieszeni albo jakich ciasnych torbach, ale tego nie robię. Przy ostrych rogach może do jakiegoś astrokrajobrazu bym sobie zostawił, ale i tu lepiej się sprawdza lustrzankowe szkło.
ja testowałem go przez kilka dni i choć zgodzę się, że tę cenę, oferuje świetne właściwości, to mam wrażenie, że albo po prostu jeszcze jarasz się nowym zakupem, albo miałem gorszy egzemplarz. Mój zdecydowanie nie był ostry w całym kadrze na f/2.8. W centrum - owszem, natomiast tak w 3/4 drogi do kąta było już akceptowalnie tylko z perspektywy ceny. Na f/4, czy 5.6 rzeczywiście jest bardzo przyzwoicie i nie sądzę, żeby dało się taniej ogarnąć lepsze 20mm do krajobrazu. Natomiast u mnie pozostał T17-35/2.8-4 z FTZ. Zastanawiałbym się, jakbym nosił aparat w kieszeni albo jakich ciasnych torbach, ale tego nie robię. Przy ostrych rogach może do jakiegoś astrokrajobrazu bym sobie zostawił, ale i tu lepiej się sprawdza lustrzankowe szkło.
Widocznie miałeś gorszy egzemplarz ;)
Uwaga o jaraniu się nowym szkłem zupełnie nie na miejscu. Przy przeszło 25-letniej przygodzie z fotografią nowy obiektyw jest dla mnie narzędziem a nie fetyszem.
Oceniłem obiektyw z perspektywy fotografa amatora, bo nie zarabiając na fotografii za takiego się uważam. Jestem przekonany, że 90% kupujących ten obiektyw nie wyjdzie ze swoim obrazkiem poza ramkę monitora.
Ja robię odbitki i to nie w formacie 10x15 (chociaż takie również mi się zdarza) i nadal twierdzę na podstawie własnych doświadczeń, że obiektyw ma właściwości jakie opisałem.
Oczywiście, że nie jest to topowe szkło, ale takie kosztują więcej i przeważnie też są większe i cięższe. Dla amatora kompletnie moim zdaniem bez sensu.
Wydaje mi się również, że nie byłbym w stanie po kilku dniach testów wydać wyrok, czy obiektyw jest dla mnie, czy nie.
No .... ale ja amator ;)
Nie miałem zamiaru w żadnym stopniu Cię obrażać pisząc o jaraniu się nowym szkłem, dla mnie to zupełnie naturalna reakcja i założyłem, że każdy w jakimś stopniu to odczuwa. Przepraszam, jeśli to zabrzmiało pejoratywnie :) skoro nie patrzysz przez różowe okulary, no to pozostaje druga opcja - byle jakie QC u Vitka. Jak dla mnie ilość detalu po rogach w porównaniu ze wspomnianym Tamronem była naprawdę zauważalna. Nie sądzę też, żeby po dłuższym czasie coś tu się mogło zmienić
Nie miałem zamiaru w żadnym stopniu Cię obrażać pisząc o jaraniu się nowym szkłem, dla mnie to zupełnie naturalna reakcja i założyłem, że każdy w jakimś stopniu to odczuwa. Przepraszam, jeśli to zabrzmiało pejoratywnie :)
Proszę Cię, przestań, absolutnie :) Przecież sobie spokojnie wymieniamy poglądy :). Ale cieszę się, że kultura nie umarła na tym forum. Dziękuję i z mojej strony również ślę przeprosiny.
Myślę, że mnie źle zrozumiałeś. Mnie chodziło o to, żeby niektórzy bardziej realnie spojrzeli na swoje potrzeby sprzętowe i bezsensownie nie gonili króliczka.
Jestem przekonany po prostu, że wielu nie zobaczy różnicy w obrazku między tym Vitkiem, a dużo droższym szkłem.
Co nie znaczy, że moja opinia o Viltrox 20mm/2.8 jest naciągana. Nie. Ja jestem z niego naprawdę mega zadowolony.
Wychodzę z założenia, że tym obiektywem na 2.8 robi się zdjęcia elementów, które chce się choć trochę mimo ogniskowej odciąć od tła.
Z kolei takich elementów nie umieszcza się w kadrze (przynajmniej ja) na marginesie, tylko ostatecznie, nazwijmy to na skraju obszaru DX. A tam ten obiektyw jest po prostu ostry od 2.8. I to miałem na myśli.
Natomiast im bardziej przymknięty, jak we wszystkich szkłach (no ... prawie :) ) tym jest lepiej.
Zapomniałem jeszcze dodać o 52mm średnicy filtra. Przy krajobrazie to jest bonus.
Ot i pełen konsensus. Jeśli od obiektywu za 700zl nie wymagamy jakości za 1500, czy 2500zl, to jest on strzałem w 10.