Zobacz pełną wersję : Przesiadka z D300s na Nikona Z XXX
skrzypol
27-12-2023, 00:32
Dzień dobry,
wracam na forum po bardzo długiej przerwie. Jestem posiadaczem Nikona D300s z obiektywami:
Nikkor 50mm 1.8D
Nikkor 70-300 4-5.6ED
Tamron DiII 17-50 2.8
Tamron SP Di 90mm 217E
Sigma EX 70-200 2.8 II APO DG
wiem archiwum X - powrót do przeszłości itp itd - ostatnio odkurzyłem aparat zrobiłem trochę zdjęć na zawodach tanecznych córki, wszystko spoko bez zmian w stosunku do lat 2010-2013 kiedy używałem zestawu półzawdowo, ale okazało się że skonfrontowałem moje zdjęcia przypadkowo z osobą robiącą zdjęcia współcześnie i od razu rzuciło mi się w oczy różnica w jakości (serio odkryłem Amerykę :) patrzę i widzę kadry podobne, warunki te same ale jednak różnica w ostrości, detalach i przede wszystkim w ISO kosmos - dzień do nocy, zrozumiałem że jednak D300s był cudem techniki ale już można powiedzieć 15 lat temu, myślę sobie życie, czas leci, technologia się zmienia, cudów nie ma !!!
Pomyślałem, a co tam może warto kupić nowy aparat, w końcu raz na 10 lat można zaszaleć i nawet traktując fotografię hobbystycznie wydać trochę kasy. Przejrzałem ofertę Nikona i wpadły mi w oko dwa modele z niższej półki Nikon Z fc oraz Nikon Z5 + adapter FTZ II - pomyślałem, super nowa puszka + adapter i stara szklarnia jak ta lala wszystko pasuje, będzie zmiana technologii - super. W końcu aparat to aparat a szkło daje obraz.
Zaczynam analizować temat i dowiaduje się, że obiektywy DX do FX nie koniecznie, że adapter FTZ ok ale nie do śrubokrętów Tamrona i przyznam, że już zgłupiałem - stąd mój post i pytanie.
O ile jakiś update Tamrona 90mm lub też ręczne ostrzenie to nie jest jakiś problem, to szkoda mi Tamrona 17-50, Sigma chyba ruszy?
Czy z takim zapleczem sprzętowym przesiadka na coś nowszego w sensie puszki ma sens? Jeżeli tak to na co? Pytam bo być może ktoś już przerabiał podobny temat. Będę wdzięczny za merytoryczne porady.
Pozdrawiam
Piotr
Niestety FTZ nie będzie działał z tymi obiektywami. Nikkory AF będą bez AF. Sigma i Tamron, raczej nie ruszą wcale, ale to może być inaczej w każdym egzemplarzu.
lukasz_kk
27-12-2023, 09:31
Jeśli budżet masz tylko na aparat, to chcąc zachować posiadane obiektywy poszedłbym w D7500/D500/D750 - ostatnie dwa raczej używane, ten ostatni jest nawet na giełdzie.
W przypadku chęci kupna bezlustra FX Nikona i większego budżetu, to najtaniej wyjdzie Z5. Do tego Nikkor Z 28-75/2.8 - zachowasz podobne kąty widzenia jak z Tamronem 17-50, za to jakość kilka półek wyżej. Ewentualnie Z6II jeśli zależy Ci na szybkostrzelności i filmowaniu, ale to opcja około 2000 droższa za sam aparat. Sam posiadam Z5, z Nikkorem Z 24-120/4 do ogólnego zastosowania, i budżetowym Nikkorem Z 40/2 jeśli trochę brakuje światła, a ogniskowa jest wystarczająca.
Ewentualnie jakiś DX Z50 lub Zfc, tu brakuje ciągle jasnego standardowego zoom'a, ale za to jest kilka niedrogich natywnych stałek do wyboru od Viltroxa, ewentualnie Sigmy.
Warto też rozeznać temat Sony, chociaż nie wiem czy w tym dziale można o tym wspominać :) Teraz są bardzo dobre oferty na A7III, a w bagnecie Sony E jest szeroki wybór obiektywów firm trzecich, które są tańsze od ich odpowiedników Sony oraz Nikkorów w tych samych parametrach ogniskowych i przysłon, a jednocześnie oferują dobrą jakość.
skrzypol
27-12-2023, 11:21
Panowie dziękuję za konkretną odpowiedź, faktycznie widzę że kombinowanie z przejściówkami to nie ma sensu. Jedyny sensowny upgrade zachowując szkła w użyciu to chyba D7500, ale czy jakościowo będzie bardzo duża różnica to pewnie trudno wyczuć, pewnie ogólnie będzie lepiej z samego faktu że D7500 miał premierę 8 lat po D300s. Cena nowego body D7500 atrakcyjna, natomiast kusi oferta czy to nowego systemu Z czy też sony ale z tego co widzę 10K PLN to by było minimum, żeby w to wejść a aż takiego budżetu nie mam na ten moment, tym bardziej że fotografuje hobbystycznie.
W każdym razie dziękuje i cieszę się, że forum działa i można tu jeszcze konkretnie podyskutować.
Jak już zmieniać to raczej na bezlustro. Przy czym faktycznie pogodzić się musisz raczej z faktem zmiany i posiadanych obiektywów.
Ja bym celował w jakieś FX. Sam wprawdzie kupiłem Z50 jakieś 2-3 lata temu ale bardzo nie podobał mi się wybór i ceny dostępnych obiektywów (czyli mało i drogo). Dopiero teraz to trochę idzie w stronę sensowniejszego wyboru przez przywolywane tu szkła niezależnych producentów.
Co do FTZ. Ja bym go nie skreślał niezależnie co wybierzesz. Silnikowe wersje stalek Nikon 35, 50 niewiele kosztują, jak coś można w początkowym okresie używać zanim dokładasz do wypasionych szkieł Z :) A i może przypadkiem któryś z tych Twoich Tamronow na nim działa.
Po d200 przeskok na d300 była widoczna różnica, to samo po przejściu na d7100, obecnie mam d7200 a syn 7500 tu już takich różnic nie widać, oprócz ceny zakupu, a obiektywy Twoje będą "działać"
skrzypol
27-12-2023, 13:06
No szkoda mi tych szkieł co mam, ale widzę, że w co nowego bym nie wszedł toi tak będę musiał nowe szkła dokupić, więc może faktycznie Z5 + FTZ nie byłoby złą opcję, w najgorszym wypadku nic z tego nie będzie działało - choć widzę, że Tamron 90mm f/2.8 Di Macro (272E) (manual focus only) - do makro ręczny focus nie będzie przeszkadzał.
Kiedyś analizy co nowego kupić to było studiowanie ilości pikseli, aberacji, jakieś niewidoczne dla oka pomiary laboratoryjne, a teraz to wszystko jest tak dobre, ale jak widać są inne dylematy :)
August68
27-12-2023, 13:26
I w dalszym ciągu tak jest... o ile nie zmieniasz systemu.
A przejście na bezlustro - nawet Nikona, to już jest jednak inny system.
Napiszę jeszcze, że mam trochę podobną historię.
Miałem D300s - zamieniłem na D7100.
Jeśli chodzi o ergonomię używania i AF - było gorzej, ale w jakości obrazka różnica była ogromna.
Więc jeśli chcesz "tylko" lepszej jakości zdjęć - to może warto zostać w lustrzankach - i poszukać np. D7200.
A jeśli chcesz mieć lepszy obrazek przy podobnej ergonomii i jeszcze lepszym AF - szukaj Nikona D500.
Albo pójść w FF - ja z D7100 przeskoczyłem na D750 - i wciąż jestem z tego aparatu bardzo zadowolony.
Jako że lubię lustrzanki, to z nimi chyba nadal zostanę, tylko korzystając z dzisiejszych okazji zrobię sobie jakiś upgrade - aparatu (D850) i może szkieł, chociaż na swój zestaw nie narzekam.
A jeśli chodzi o bezlustra - będę się dalej bawił Olympusowym m4/3 - który "załatwia" mi problem wielkości i ciężaru lustrzanek - i z którym jeżdżę na wakacje lub górskie wyprawy.
skrzypol
27-12-2023, 13:42
Mimo wszystko jednak skłaniam się bardziej na technologiczny krok w przód i przejść na bezlusterkowce, niż zostać jeszcze w lustrze. Problem jaki mam to budżet, nie miałbym dylematu gdybym na fotografii zarabiał wtedy dokupiłbym zarówno nowe listro D7500 żeby była lepsza jakość i wszystkie szkła i jednocześnie Z5 + FTZ + jakieś szkło na start wyszłoby 20K i nic tylko pracować - a tak analizuje temat :)
Jedyny sensowny upgrade zachowując szkła w użyciu to chyba D7500, ale czy jakościowo będzie bardzo duża różnica to pewnie trudno wyczuć.
Różnica w obrazku będzie kolosalna. Na poziomie 2EV. Robiłem testy na dużo starszym D7100 w porównaniu do D90 (który ma matrycę taką jak D300s). https://forum.nikoniarze.pl/threads/238167-D600-vs-D7100-D700-i-D90-du%C5%BCo-fotek?p=3238672&viewfull=1#post3238672
A przy wyciąganiu z cieni to i z 5EV. https://forum.nikoniarze.pl/threads/238167-D600-vs-D7100-D700-i-D90-du%C5%BCo-fotek?p=3239207&viewfull=1#post3239207
W teście jest też D600, który jest znacznie gorszy od Z5.
więc może faktycznie Z5 + FTZ nie byłoby złą opcję, w najgorszym wypadku nic z tego nie będzie działało - choć widzę, że Tamron 90mm f/2.8 Di Macro (272E) (manual focus only) - do makro ręczny focus nie będzie przeszkadzał.
Nie, nie, nie!. Przy tych obiektywach FTZ nie ma sensu. A kupowanie kolejnych z bagnetem F, to jeszcze mniejszy sens. FTZ przydaje się gdy masz drogie lub wybitne obiektywy F, które nie mają odpowiedników Z.
Przy makro w bezlusterkowcu AF jest bardzo przydatny do focus stackingu.
Największym bezsensem byłoby, jak dla mnie, kupienie FTZ do szkieł, które wymieniłeś i posiadasz. N70-300 ED jest bardzo kiepski, podobnie Sigma 70-200. Te szkła jakoś tam dawały radę na matrycy 10 czy 12 Mpix, ale przy +20 mpix będziesz miał wyraźne mydło przy większych formatach. Do Tamrona macro możesz kupić jakiś zwykły chiński adapter bez automatyki za 100-200 zł. Jeśli myślisz o Sony zapytaj w odpowiednim wątku bo tu zaraz zrobi się awanturka ;)
Ps. Wiadomo, Nikon jest the best! Tylko nie każdego stać :(
A może używane bezlustro? Wystarczy spojrzeć na portale z ogłoszeniami, Z5 lub Z6 z niewielkim przebiegiem można znaleźć za 3-4 kPLN. Do tego obiektyw 24-70/4 i mamy zestaw poniżej 5k. To tylko nieco drozej niż proponowana D500.
skrzypol
04-01-2024, 21:15
Jako, że swoje lata już mam :) więc już nie roztrząsam pikseli na drobne i nie analizuje w nieskończoność, po Waszych cennych uwagach i kilku rozmowach ze znajomymi którzy jeszcze bawią się w fotografowanie zakupiłem ostatecznie Nikona Z5 - zaczynam przygodę z pełną klatką, wybór padł na Nikona bo mimo wszystko jakiś stary sprzęt mam więc wyszedłem z założenia że może coś się nada (o tym za chwilę), kupiłem Nikona Z5 wraz z obiektywem Nikkor 40mm f2 oraz adapterem FTZ - cenowo wyszło to wszystko dość przyjemnie i po bardzo szybkiej analizie wyszło mi że:
Nikkor 70-300 4-5.6ED - działa na manualnej ostrości - ale przy tym zakresie to trochę bez sensu
Tamron DiII 17-50 2.8 - o dziwo silnik autofokusa działa ale trafia jak pijany kowboj i to bardzo pijany - zatem ten obiektyw z manualnym ostrzeniem może coś zadziała ale generalnie pomieszanie z poplątaniem
Nikkor 50mm 1.8D- działa na manualnej ostrości i przy stałce to nawet nie jest jakiś problem choć mam teraz 40mm f2 wiec ta 50 nie wiele zmienia
3 powyższe zatem faktycznie bezużyteczne z Z5
i teraz to co wyszło na PLUS i co mnie cieszy i potwierdza sens zakupu Nikona Z5
Tamron SP Di 90mm 217E- działa na manualnej focusie i przyznam ze akurat ten AF działał słabo od samego początku więc manual focus jest OK
Sigma EX 70-200 2.8 II APO DG - działa w 100% AF trafia, i przyznam że na tym szkle najbardziej mi zależało bo je lubię, wiem że nie jest to cudo techniki ale daje radę z FTZ
Lampa Sb-600 - działa w 100%
zatem mam nowy sprzęt z jednym obiektywem do Z i do tego 2 szkła extra i lampę błyskową. Jak to mawiają moi koledzy kolaże na każdy nowy rower dobra baza do dalszej rozbudowy.
póki co planuje pobawić się tym co mam, a z czasem być może zainwestuje jeszcze w jakieś jedno szkło myślę o jakimś szerokim kącie.
Dzięki jeszcze raz za rady.
skrzypol
04-01-2024, 21:50
jeszcze mały update szperałem w szafie i znalazłem jeszcze kitowego Nikkora 18-70mm* 3.5-4.5G ED i podpięty przez FTZ do Z5 o dziwo działa AF wprawdzie na szerokim kadrze 18mm ma problem ze złapaniem ostrości ale już przy lekkim zoomie łapie ostrość - wiem szkło wykopane z epoki brązu ale wrzucam że nawet takie starocie współpracują - widzę jednak różnicę w szybkości i jakości działania w porównaniu do tej 40 podpiętej przez mocowanie Z
*poprawiłem
Chyba miał to być 18-70 DX, nie taka znowu staroć, ledwo ca 20 lat, są dużo starsze Nikkory.
Chyba miał to być 18-70 DX, nie taka znowu staroć, ledwo ca 20 lat, są dużo starsze Nikkory.
to ten sam obiektyw :), aparat się przełącza w tryb DX czyli zostaje ok 10mln pix