PDA

Zobacz pełną wersję : SPLITTER sieciowy

fafniak
19-12-2023, 11:30
Czy ktoś używa takich splitterów?
Widzę, że są takie, które są zasilane i takie, które sa bez zasilania (?chyba)
Czy takie splittery zmniejszają przesył?
Czy są jakieś wady takiego rozwiązania

- - - - kolejny post - - - - - -

77959
np. coś takiego ?

cybulski
19-12-2023, 12:36
Pytanie co chcesz w ogóle zrobić tym spliterem.
Pytasz o wady - ja nie widzę zalet tego czegoś ani zastosowania chyba że w czymś typu mocna prowizorka :)

fafniak
19-12-2023, 12:45
Mam jeden kabel i 2 komputery.
Nie, nie pociągnę drugiego kabla, bo wiąże się to z masą działań, na które nie mam ochoty.
Drugą opcja jest jakiś gadżet wtykany w usb żeby mieć wifi. Ale chyba wolałbym kabel.

cybulski
19-12-2023, 12:56
Czyli potrzebujesz kupić switch.kupuj od razu gigabitowe.
Prosty https://allegro.pl/oferta/tp-link-tl-sg108e-switch-8-portow-gigabit-1000mb-s-7821686030

Jak potrzebujesz tylko 2 porty to może być mniejszy 5 cio portowy. https://allegro.pl/oferta/energooszczedny-switch-tp-link-ls1005g-5x1gbit-1gbb-12520678426

fafniak
19-12-2023, 13:00
nie mam potrzeby kupować kolejnych urządzeń

cybulski
19-12-2023, 13:02
Nie kupuj tańszych w plastikowych obudowach, grzeją się i łapią zwiechy a taki to będzie działać bez resetowania.

Wind Mill
19-12-2023, 13:02
...
Czy są jakieś wady takiego rozwiązania
...
np. coś takiego ?

https://lanberg.pl/produkt/ADS-RJ45-2RJ45-OS%20

"...Jednocześnie działa tylko jedno urządzenie.
Produkt przeznaczony do podłączenia dwóch urządzeń pod RJ45 lecz działać mogą tylko naprzemiennie. .."

cybulski
19-12-2023, 13:03
nie mam potrzeby kupować kolejnych urządzeń

Widzę że nie wiesz jak się rozdziela siec LAN. Zaufaj, Nie robi się tego spliterem.

fafniak
19-12-2023, 13:18
mam awersję do kupowania kolejnych gadżetów, tym bardziej tak rozbudowanych.
To już chyba wolę wifi na usb

https://lanberg.pl/produkt/ADS-RJ45-2RJ45-OS%20

"...Jednocześnie działa tylko jedno urządzenie.
Produkt przeznaczony do podłączenia dwóch urządzeń pod RJ45 lecz działać mogą tylko naprzemiennie. .."

dzięki - nie doczytałem

cybulski
19-12-2023, 13:27
Zakładam, że zapewne chcesz podłączyć ten stary komp od skanera. Jeśli masz ruter internetowy i tam wolne gniazda to przeciągnij drugi kabel rj45. A jeśli masz tylko jedno gniazdo w ścianie to niestety tylko switch. Jeśli USB wifi będzie działać na tym starym sprzęcie i łapać to ok. W macu mini masz wifi z definicji, ale zakładam że nie o niecho chodzi bo byś nie pytał o ten spliter. Naprawdę nigdy nie widziałem w realnym zastosowaniu takiego splitera :) LAN to nie są zwykle "kabelki" które można dosztukowac.

fafniak
19-12-2023, 13:43
pisałem - nie pociągnę drugiego kabla. Zbyt dużo pier... się z odsuwaniem mebli itp. A chyba nie mam wolnego gniazdka
Takiego switcha mniejszego nie ma ?

Toto może być przyklejone gdzieś do mebla? Czy lepiej ściana ?

Kojocisko
19-12-2023, 13:44
Taki switch to po prostu rozbudowany gałęziacz na potrzeby dyskusji.
Możesz go zainstalowac w dowolnym miejscu, gdzie rozgałęziasz sieć.

crusiek
19-12-2023, 13:50
Jeden kabelek ma tam wejść do switcha od routera, a pozostałe możesz sobie poprowadzić nawet na dach.
Te małe tp-linki są tak malutkie, że schowasz za szafą i zapomnisz, no chyba, że się zapali, to sobie przypomnisz ;)

Kiedyś jak kładłem kable pod Sieć osiedlową, prezes z oszczędnosci kazał podłączać na 2 parach, czyli z kabla można było zrobić 2 połączenia z 100 Mbit na 10 Mbit :)
Ależ to była jazda bez trzymanki, pod słupami linii wysokiego napięcia nawet się montowało :D :)

fafniak
19-12-2023, 13:50
No dobrze - choć włączone prawie 4W/24h mnie denerwują niezmiernie.
To faktycznie jest plug and play czy bardziej plug and pray ?

cybulski
19-12-2023, 13:51
pisałem - nie pociągnę drugiego kabla. Zbyt dużo pier... się z odsuwaniem mebli itp. A chyba nie mam wolnego gniazdka
Takiego switcha mniejszego nie ma ?

Toto może być przyklejone gdzieś do mebla? Czy lepiej ściana ?

Może być przyklejony do blatu stołu, stać za szafką lub leżeć gdzieś schowany koło kabli, dosłownie byle gdzie,musi mieć tylko dostęp do zasilania.

crusiek
19-12-2023, 13:51
Plug i zapomnij, do czasu aż zapłonie :) Nie wymaga żadnej obsługi :)

fafniak
19-12-2023, 13:55
Te małe tp-linki są tak malutkie, że schowasz za szafą i zapomnisz, no chyba, że się zapali, to sobie przypomnisz ;)

Nie strasz? to chyba lepiej na ścienie to dolepić.

Kiedyś jak kładłem kable pod Sieć osiedlową, prezes z oszczędnosci kazał podłączać na 2 parach, czyli z kabla można było zrobić 2 połączenia z 100 Mbit na 10 Mbit :)
Ależ to była jazda bez trzymanki, pod słupami linii wysokiego napięcia nawet się montowało :D :)
yyyy eeee? uuu? eyyyyeuuu?

crusiek
19-12-2023, 14:02
No, podsumowując da się nawet bez splitera, ale szkoda czasu i nerwów, taka sieć pracować będzie bez full duplexu w mniejszej prędkości.
Switch jak koledzy piszą jest dobrym wyjsciem

Nie strasz? to chyba lepiej na ścienie to dolepić.

Jak każda elektronika z zasilaczem, może się stopić / zapalić, więc z dala od drewna proponuję przezornie :)
Nie to żebym straszył. Przez 25 lat zabawy tylko 5 urządzeń się zjarało żywym ogniem.

cybulski
19-12-2023, 14:22
Jak każda elektronika z zasilaczem, może się stopić / zapalić, więc z dala od drewna proponuję przezornie :)
Nie to żebym straszył. Przez 25 lat zabawy tylko 5 urządzeń się zjarało żywym ogniem.

Z tego też powodu poleciłem kupić wersję najpierw tą większą wersję z metalową obudową, żeby spał spokojnie :) zero plastikowych obudów chociaż ruter pewnie ma plastkowy i działa :)
Te mniejsze też mozna kupić "metalowe" ale ta z allegro 5tka chyba ma plastikową obudowę. Tak naprawdę to wsio ryba, w domu to nie ma szansy się spracować na dwóch urządzeniach.

Przy okazji podłączyłbym streamer kablem rj45 jeśli teraz na wifi jest, będzie bardziej koszernie i stabilnie :)

fafniak
19-12-2023, 14:30
A powiedzcie mi dlaczego wifi na USB miałoby nie działać?
Faktem jest że wyląduje w szufladzie tam gdzie płyta główna, ale router jest w odległości ok 4m bez ścian pomiędzy urządzeniami.

cybulski
19-12-2023, 14:48
Myślę że mogą pojawić się problemy przy instalacji sterowników na starej płycie i systemie.
A stery do karty Ethernet masz wgrane?

fafniak
19-12-2023, 15:03
Sieć działa na kablu bez problemu

o taki pizdryk : ?
https://www.euro.com.pl/karty-sieciowe-usb/tp-link-tl-wn823n.bhtml

crusiek
19-12-2023, 15:03
Pewnie tylko ze względu na oszczędzenie Ci irytacji z powodu rozłączania raz na jakiś czas czy kombinacji ze sterami i być może prędkości w zależności od wykorzystywania, bo w sumie to możesz. Jeśli byś jednak planował przenosić dane pomiędzy kompami to stabilniej i szybciej będzie po kabziulku. Ja osobiście jestem pod tym względem starej daty i kompy wolę mieć na kablu.

MstrG
19-12-2023, 15:18
Też jestem starej daty, ale nie wyobrażam sobie doprowadzania kabelków do TV, PS5, dekodera, każdego komputra, drukarki, kamerek. Bo do rumby czy robota koszącego i tak się nie da ;) No w sumie do tego drugiego chyba się da dokupując dodatkowe rzeczy.
Mam światłowód, w domu ruter tp-link z wifi 6 i dwa extendery RE700x - jeden na parterze, drugi na piętrze. Są na tyle mocne, że na całej działce jest zasięg.
Wcześniej miałem mesh MW6 od Tendy, nie byłem do końca zadowolony.

crusiek
19-12-2023, 15:19
Myślałem o tendze ale sobie darowałem.
Ja dodatkowo puszczam z plexa streamy filmów z kompa, konsola i tv pomyślałem jak urzadzalem mieszkanie i wszystko dublem poprowadziłem w ścianie, nawet kable HDMI xD

fafniak
22-12-2023, 12:59
Kupiłem sobie pizdryk wifi na USB - działa i wystarczy