Zobacz pełną wersję : SPLITTER sieciowy
Czy ktoś używa takich splitterów?
Widzę, że są takie, które są zasilane i takie, które sa bez zasilania (?chyba)
Czy takie splittery zmniejszają przesył?
Czy są jakieś wady takiego rozwiązania
- - - - kolejny post - - - - - -
77959
np. coś takiego ?
cybulski
19-12-2023, 12:36
Pytanie co chcesz w ogóle zrobić tym spliterem.
Pytasz o wady - ja nie widzę zalet tego czegoś ani zastosowania chyba że w czymś typu mocna prowizorka :)
Mam jeden kabel i 2 komputery.
Nie, nie pociągnę drugiego kabla, bo wiąże się to z masą działań, na które nie mam ochoty.
Drugą opcja jest jakiś gadżet wtykany w usb żeby mieć wifi. Ale chyba wolałbym kabel.
cybulski
19-12-2023, 12:56
Czyli potrzebujesz kupić switch.kupuj od razu gigabitowe.
Prosty https://allegro.pl/oferta/tp-link-tl-sg108e-switch-8-portow-gigabit-1000mb-s-7821686030
Jak potrzebujesz tylko 2 porty to może być mniejszy 5 cio portowy. https://allegro.pl/oferta/energooszczedny-switch-tp-link-ls1005g-5x1gbit-1gbb-12520678426
nie mam potrzeby kupować kolejnych urządzeń
cybulski
19-12-2023, 13:02
Nie kupuj tańszych w plastikowych obudowach, grzeją się i łapią zwiechy a taki to będzie działać bez resetowania.
Wind Mill
19-12-2023, 13:02
...
Czy są jakieś wady takiego rozwiązania
...
np. coś takiego ?
https://lanberg.pl/produkt/ADS-RJ45-2RJ45-OS%20
"...Jednocześnie działa tylko jedno urządzenie.
Produkt przeznaczony do podłączenia dwóch urządzeń pod RJ45 lecz działać mogą tylko naprzemiennie. .."
cybulski
19-12-2023, 13:03
nie mam potrzeby kupować kolejnych urządzeń
Widzę że nie wiesz jak się rozdziela siec LAN. Zaufaj, Nie robi się tego spliterem.
mam awersję do kupowania kolejnych gadżetów, tym bardziej tak rozbudowanych.
To już chyba wolę wifi na usb
https://lanberg.pl/produkt/ADS-RJ45-2RJ45-OS%20
"...Jednocześnie działa tylko jedno urządzenie.
Produkt przeznaczony do podłączenia dwóch urządzeń pod RJ45 lecz działać mogą tylko naprzemiennie. .."
dzięki - nie doczytałem
cybulski
19-12-2023, 13:27
Zakładam, że zapewne chcesz podłączyć ten stary komp od skanera. Jeśli masz ruter internetowy i tam wolne gniazda to przeciągnij drugi kabel rj45. A jeśli masz tylko jedno gniazdo w ścianie to niestety tylko switch. Jeśli USB wifi będzie działać na tym starym sprzęcie i łapać to ok. W macu mini masz wifi z definicji, ale zakładam że nie o niecho chodzi bo byś nie pytał o ten spliter. Naprawdę nigdy nie widziałem w realnym zastosowaniu takiego splitera :) LAN to nie są zwykle "kabelki" które można dosztukowac.
pisałem - nie pociągnę drugiego kabla. Zbyt dużo pier... się z odsuwaniem mebli itp. A chyba nie mam wolnego gniazdka
Takiego switcha mniejszego nie ma ?
Toto może być przyklejone gdzieś do mebla? Czy lepiej ściana ?
Kojocisko
19-12-2023, 13:44
Taki switch to po prostu rozbudowany gałęziacz na potrzeby dyskusji.
Możesz go zainstalowac w dowolnym miejscu, gdzie rozgałęziasz sieć.
Jeden kabelek ma tam wejść do switcha od routera, a pozostałe możesz sobie poprowadzić nawet na dach.
Te małe tp-linki są tak malutkie, że schowasz za szafą i zapomnisz, no chyba, że się zapali, to sobie przypomnisz ;)
Kiedyś jak kładłem kable pod Sieć osiedlową, prezes z oszczędnosci kazał podłączać na 2 parach, czyli z kabla można było zrobić 2 połączenia z 100 Mbit na 10 Mbit :)
Ależ to była jazda bez trzymanki, pod słupami linii wysokiego napięcia nawet się montowało :D :)
No dobrze - choć włączone prawie 4W/24h mnie denerwują niezmiernie.
To faktycznie jest plug and play czy bardziej plug and pray ?
cybulski
19-12-2023, 13:51
pisałem - nie pociągnę drugiego kabla. Zbyt dużo pier... się z odsuwaniem mebli itp. A chyba nie mam wolnego gniazdka
Takiego switcha mniejszego nie ma ?
Toto może być przyklejone gdzieś do mebla? Czy lepiej ściana ?
Może być przyklejony do blatu stołu, stać za szafką lub leżeć gdzieś schowany koło kabli, dosłownie byle gdzie,musi mieć tylko dostęp do zasilania.
Plug i zapomnij, do czasu aż zapłonie :) Nie wymaga żadnej obsługi :)
Te małe tp-linki są tak malutkie, że schowasz za szafą i zapomnisz, no chyba, że się zapali, to sobie przypomnisz ;)
Nie strasz? to chyba lepiej na ścienie to dolepić.
Kiedyś jak kładłem kable pod Sieć osiedlową, prezes z oszczędnosci kazał podłączać na 2 parach, czyli z kabla można było zrobić 2 połączenia z 100 Mbit na 10 Mbit :)
Ależ to była jazda bez trzymanki, pod słupami linii wysokiego napięcia nawet się montowało :D :)
yyyy eeee? uuu? eyyyyeuuu?
No, podsumowując da się nawet bez splitera, ale szkoda czasu i nerwów, taka sieć pracować będzie bez full duplexu w mniejszej prędkości.
Switch jak koledzy piszą jest dobrym wyjsciem
Nie strasz? to chyba lepiej na ścienie to dolepić.
Jak każda elektronika z zasilaczem, może się stopić / zapalić, więc z dala od drewna proponuję przezornie :)
Nie to żebym straszył. Przez 25 lat zabawy tylko 5 urządzeń się zjarało żywym ogniem.
cybulski
19-12-2023, 14:22
Jak każda elektronika z zasilaczem, może się stopić / zapalić, więc z dala od drewna proponuję przezornie :)
Nie to żebym straszył. Przez 25 lat zabawy tylko 5 urządzeń się zjarało żywym ogniem.
Z tego też powodu poleciłem kupić wersję najpierw tą większą wersję z metalową obudową, żeby spał spokojnie :) zero plastikowych obudów chociaż ruter pewnie ma plastkowy i działa :)
Te mniejsze też mozna kupić "metalowe" ale ta z allegro 5tka chyba ma plastikową obudowę. Tak naprawdę to wsio ryba, w domu to nie ma szansy się spracować na dwóch urządzeniach.
Przy okazji podłączyłbym streamer kablem rj45 jeśli teraz na wifi jest, będzie bardziej koszernie i stabilnie :)
A powiedzcie mi dlaczego wifi na USB miałoby nie działać?
Faktem jest że wyląduje w szufladzie tam gdzie płyta główna, ale router jest w odległości ok 4m bez ścian pomiędzy urządzeniami.
cybulski
19-12-2023, 14:48
Myślę że mogą pojawić się problemy przy instalacji sterowników na starej płycie i systemie.
A stery do karty Ethernet masz wgrane?
Sieć działa na kablu bez problemu
o taki pizdryk : ?
https://www.euro.com.pl/karty-sieciowe-usb/tp-link-tl-wn823n.bhtml
Pewnie tylko ze względu na oszczędzenie Ci irytacji z powodu rozłączania raz na jakiś czas czy kombinacji ze sterami i być może prędkości w zależności od wykorzystywania, bo w sumie to możesz. Jeśli byś jednak planował przenosić dane pomiędzy kompami to stabilniej i szybciej będzie po kabziulku. Ja osobiście jestem pod tym względem starej daty i kompy wolę mieć na kablu.
Też jestem starej daty, ale nie wyobrażam sobie doprowadzania kabelków do TV, PS5, dekodera, każdego komputra, drukarki, kamerek. Bo do rumby czy robota koszącego i tak się nie da ;) No w sumie do tego drugiego chyba się da dokupując dodatkowe rzeczy.
Mam światłowód, w domu ruter tp-link z wifi 6 i dwa extendery RE700x - jeden na parterze, drugi na piętrze. Są na tyle mocne, że na całej działce jest zasięg.
Wcześniej miałem mesh MW6 od Tendy, nie byłem do końca zadowolony.
Myślałem o tendze ale sobie darowałem.
Ja dodatkowo puszczam z plexa streamy filmów z kompa, konsola i tv pomyślałem jak urzadzalem mieszkanie i wszystko dublem poprowadziłem w ścianie, nawet kable HDMI xD
Kupiłem sobie pizdryk wifi na USB - działa i wystarczy