Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 28/2023 - GŁOSOWANIE
Dobry wieczór. :)
Przystępujemy do głosowania w kolejnej edycji zabawy nowego cyklu.
Tym razem mamy 18 prac :)
Głosujemy na maksymalnie 4 (słownie: CZTERY!!!) prace, które Wam się spodobają.
Można oczywiście zagłosować na mniej, np. na jedną ...
Bardzo prosiłbym o sumienne podejście do tematu i nie głosowanie na więcej. Głosowanie ma charakter publiczny.
Proszę pamiętać aby nie oddawać głosu na swoją pracę. Głos taki będzie nie ważny (patrz: regulamin).
Autorem zdjęcia jest: paparapa
Termin głosowania zakończy się za 3 dni - środa (20.12.2023)
Numer danego zdjęcia znajduje się NAD nim.
W przypadku remisu nastąpi jednodniowa dogrywka.
Po skończonym głosowaniu proszę o wypowiedzenie się na temat zwycięskich prac.
"Oryginał"
77922
Paczka z pracami znajduje się tu: klik (https://drive.google.com/file/d/1KwM86vEkXEEjqRSYNBH6qk9ilYw1pIZ5/view?usp=sharing)
Zachęcam do pobrania paczki aby porównać zdjęcia w pełnym rozmiarze.
WASZE PROPOZYCJE
1
77932
2
77931
3
77930
4
77929
5
77928
6
77927
7
77926
8
77925
9
77924
10
77923
11
77940
12
77939
13
77938
14
77937
15
77936
16
77935
17
77934
18
77933
Po zakończonym głosowaniu zostanie ujawniona lista autorów wraz z numerami zdjęć.
Jeżeli ktoś się nie zgadza na ujawnienie to proszę o PW z taką informację.
Za chwilę lub dwie a być może prawie trzy ;) otrzymacie na skrzynkę numer, pod którym znajduje się Wasza praca :)
paparapa prosimy o wyróżnienie :)
Zapraszam :-)
.
trudno wybrać z tyłu prac :-) ale cos poszło.
ciekaw jestem jaki kto ma sposób głosowania, czy oparty na jakichś pryncypiach czy po prostu co najbardziej zaskoczy?
tym razem TYLKO jeden głos i to nie NA SIEBIE :)
August68
18-12-2023, 09:44
Ja też nie za każdym razem mógłbym/chciałbym wskazać tyle prac na ile można głosować - ale skoro mam np. 4 głosy to jednak je wykorzystuję - z szacunku dla tych, którym się chciało :-)
A wybieram takie zdjęcia, które mi się po prostu podobają - rzadziej patrzę na jakieś szczególiki techniczne, no chyba że prace są prawie identyczne.
paparapa
18-12-2023, 10:16
Tiaaa...
Z racji, że to mój RAW, ośmielę się napisać parę spostrzeżeń. Dla mnie to kolorowy zawrót głowy. Niestety za kolorowy.
Mam wrażenie że niektórym szanownym kolegom "skończyły się" suwaczki od koloru, tudzież kontrastu.
Mimo że mamy tu Saurona, to jednak są to Dolomity, a nie Mordor... :lol:
No nie wiem, nie wiem na co głosować.... :)
OjTam, OjTam, ważna jest wizja :)
Po 13 głosujących mamy 5 prac na 1 miejscu, 2 prace na drugim i dwie prace na trzecim.
Bez głosu jest pięć prac :)
Tiaaa...
Z racji, że to mój RAW, ośmielę się napisać parę spostrzeżeń. Dla mnie to kolorowy zawrót głowy. Niestety za kolorowy.
Mam wrażenie że niektórym szanownym kolegom "skończyły się" suwaczki od koloru, tudzież kontrastu.
....
Ja jako świerzy uczestnik zabawy patrze na tą zabawę tak:
1. W przypadku zdjęć, które "z pola" zeszły niezbyt dobre (niedoświetlone, źle wykadrowane itp) ta zabawa jest fantastyczna żeby pokazać co można, w oparciu o doświadczenia innych kolegów, z takich zdjęć "wyciągnąć".
2. W przypadku zdjęć w miarę dobrze wykonanych "w polu",(np tak jak zdjęcie w tej edycji) zabawa pozwala rozpędzić kreatywność w dowolnym kierunku. Jeśli oczywiście auto RAWka nie ograniczył tej zabawy, to nie widzę nic złego w tym że ktoś pokazuje ciemną noc na zdjęciu wykonanym w dzień. Gdyby wszyscy robili tak samo to by było nudno ;-)
Dlatego też pytałem z ciekawości na jakiej zasadzie oceniacie zdjęcia.
Bo jak nie ma narzuconych pryncypiów, to każdemu się podoba co innego i kluczem jest trafić w gusta z obróbką.
paparapa
18-12-2023, 11:54
OjTam, OjTam, ważna jest wizja :)
Po 13 głosujących mamy 5 prac na 1 miejscu, 2 prace na drugim i dwie prace na trzecim.
Bez głosu jest pięć prac :)
Ja wiem że wizja jest najważniejsza. Ale wczoraj wieczorem, jak zobaczyłem prace, w nie za jasnym pokoju. To zacząłem szukać okularów przeciwsłonecznych. :lol:
W dzień jest ciut lepiej... ale. Przecież to RAWki na najlepszym na świecie portalu fotograficznym.
Oczywiście w mojej ocenie. Bo jak widać próg akceptacji jest zmienny i zależny od wielu czynników.... :)
Na pewno nie jest nudno. No może trochę podczas wgrywania fotek...
Ja jako świerzy uczestnik zabawy patrze na tą zabawę tak:
1. W przypadku zdjęć, które "z pola" zeszły niezbyt dobre (niedoświetlone, źle wykadrowane itp) ta zabawa jest fantastyczna żeby pokazać co można, w oparciu o doświadczenia innych kolegów, z takich zdjęć "wyciągnąć".
2. W przypadku zdjęć w miarę dobrze wykonanych "w polu",(np tak jak zdjęcie w tej edycji) zabawa pozwala rozpędzić kreatywność w dowolnym kierunku. Jeśli oczywiście auto RAWka nie ograniczył tej zabawy, to nie widzę nic złego w tym że ktoś pokazuje ciemną noc na zdjęciu wykonanym w dzień. Gdyby wszyscy robili tak samo to by było nudno ;-)
Dlatego też pytałem z ciekawości na jakiej zasadzie oceniacie zdjęcia.
Bo jak nie ma narzuconych pryncypiów, to każdemu się podoba co innego i kluczem jest trafić w gusta z obróbką.
Masz rację, no może poza kreatywnością i robieniem nocy z dnia.
Ale jak napisałem próg akceptacji jest jak guma.
Jakie są pryncypia dyskutowano tu nie raz.
Można też zapytać się jak daleko można się posunąć w tworzeniu nienaturalnego spaczonego obrazu imitującego rzeczywistość.
Można się zastanawiać czy nie jest tak, że czym lepszy sprzęt tym gorsze zdjęcia. Bo da się więcej zepsuć. :)
Boję się, że jak tak dalej pójdzie, to AI będzie produkowała bardziej realne i prawdziwe obrazy niż ludzie....
Jna jakiej zasadzie oceniacie zdjęcia.
Czy na pierwszy rzut oka to mi się podoba -> Czy ma wady techniczne -> Czy to aby nie moje przypadkiem ;) -> Czy dalej mi się to podoba
A czy to jakiś totalny kosmita, czy tylko suwaczek wszedł za mocno to już kwestia odbioru całej kompozycji.
robieniem nocy z dnia.
Boję się, że jak tak dalej pójdzie, to AI będzie produkowała bardziej realne i prawdziwe obrazy niż ludzie....
Czasem jak idzie burza to robi sie jak w nocy.
AI będzie robiła to co ludziom się podoba - czyli to co dotychczas...nierealne obrazki
No jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził, każdy robi wedle swego uznania, czasem znajdzie się rzesza osób, którym dane podejście pasuje a czasem nie :)
Można by napisać daleko idącą klątwę, żeby piekło pochłonęło twórców piktorializmu (w dużym uproszczeniu :D) :D
sauron10
18-12-2023, 12:30
Tiaaa...
Mimo że mamy tu Saurona, to jednak są to Dolomity, a nie Mordor... :lol:
No nie wiem, nie wiem na co głosować.... :)
paparapa, tym razem u mnie nie ma Czarnobyla :)
Jeszcze dwa głosy i zobaczycie cieknącego Kreta :D niestety on nie ma takiej fajowej mikołajowej czapeczki jak Miodożer.
Po 20 głosujących mamy 1 pracę na pierwszym, 3 na drugim i 1 na trzecim miejscu. Różnica po głosie, więc można sporo napsuć :)
Bez głosu są trzy prace :)
Ale tak bez czapeczki to nie to samo :(
Dojedziemy do 30 głosujących? :D
niestety on nie ma takiej fajowej mikołajowej czapeczki jak Miodożer.
Już ma. I to wypasioną. xD
Dojedziemy do 30 głosujących? :D
Obawiam się, że przypuszczam iż wątpię, choć mogę się mylić.
Ożeszkurnasz! Nawet drzewko zajumane siekierą ma. Szacun!
Ożeszkurnasz! Nawet drzewko zajumane siekierą ma. Szacun!Poprawiłem się. Będzie pizza?
No i miodek dla miodozera.
Poprawiłem się. Będzie pizza?
pizza ?, o nie właśnie się przejadłem
Obawiam się, że na Krecią pizzę byś nie reflektował. ;)
Istnieje też możliwość, że dość szybko i gwałtownie nastąpiła by odwrotność przejedzenia... :lol:
Salami z Rosówek, rosowki cztery sery, rosówkociozzaaa, sam najlepsze smaki [emoji846]
Z ananasem. Wujek Paolo płakał, jak przyrządzał... ??
Poprawiłem się. Będzie pizza?
Średnia Kreciańska? :D
Obawiam się, że na Krecią pizzę byś nie reflektował. ;)
Istnieje też możliwość, że dość szybko i gwałtownie nastąpiła by odwrotność przejedzenia... :lol:
I te ruszające się między zębami resztki rosówki walczącej o przeżycie, mmm mmmm xD
ryby jedzą robaki, a ja ryby, czereśni też nigdy nie sprawdzam, więc KRECIK do garów
Krecik do garów, czy do gara?
Niby prawie to samo, ale jednak jest różnica. Spora... xD
Głosować, głosować!! :) Nie chcemy dogrywki! :D
Ogłoszenie paRAWkialne:
Jako, że zbliża się koniec roku, wychodzi na to, że najbliższa edycja będzie ostatnią.
W związku z tym, zwycięzcy z 3 pierwszych miejsc z obecnej zabawy, tudzież pierwsi trzej muszkieterowie, zostaną poproszeni o RAWki, zrobimy sobie na koniec roku edycję NOLIMIT, której daaawno nie było :)
Prace będziemy zbierać do 1 stycznia, więc będzie troszkę czasu na podłubanie.
Koniec ogłoszenia paRAWkialnego
nie mam ravka, więc tylko różowy mi pozostaje :) i ........ GŁOSOWAĆ !!!
tylko różowy mi pozostaje :)
"Żeby mu się zołzowaty trafił" :mrgreen:
i ........ GŁOSOWAĆ !!!
I odKreciorożcować Bogdiego :mrgreen:
taaaa, wszystko chcą zabrać, pod choinką pewnie znów skarpetki i landrynki to choć Kreciorożec miał radość przynieść
ps: GŁOSOWAĆ !!!
Nie chcesz landrynków to ja chętnie wezme :D
Jeden głos do przecieku :)
Zapraszam :)
Zagłosuj ktoś dobrze. Dogrywki na 5 to chyba jeszcze nie było. xD
No chyba Cię MIODEK opÓścił ?:D
Miodkiem. Miodkiem, nie choinką.
Mnie zastanawia jedno.
Gdzie Dex ma swoją czapeczkę ?!
Ja nie bawię się w święta :]
Tak, w RAWkach też się z nami nie bawisz :P
Mam uczulenie na wysiłek.
To w sumie jest zrozumiałe. Ja też mam niestety :D Ale mógłbyś choć czasem przedmuchać swojego darktabla :D
On ma alergie na Różokreciorożce :roll:
Będzie słabo, jak się dowie. :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Po 30 głosujących mamy 2 prace na pierwszym, 3 na drugim i 1 na trzecim miejscu.
Nie ma pracy bez głosu.
Jeśli nikt nic nie popsuje, to szykuje się dogrywka.
No tu ruszymy w wigilię xD
Jeśli nikt nic nie popsuje, to szykuje się dogrywka.
Popsułem ?:)
Popsułem ?:)W dobrą stronę [emoji846] Dzięki [emoji16]
31 głosujących ? - to rekord, nie wiem czy już iść do barku ?, oczywiście ze smutku, różowy znów nie mój :(
Nie dadzą Różowego, gamonie. Ani tu, ani tam... Co za czasy.. :(
Sam bym zgarnął jednego...
Pozostaje napić się whisky z lodem.
Czołem, mamy 5 prac na podium :O :)
1 miejsce na podium zajął crusiek
2 miejsce zajęli darko i August68
3 miejsce zajęli bogdi64 i Dune
Autor wyróżnił pracę nr /dev/null :/ :)
Przesyłam gratulacje dla zwycięzców.
Zachęcam do napisania kilku słów od siebie o zdjęciach, obróbce Dzięki temu można uzyskać dodatkowe 3 pkt :)
Jednocześnie proszę crusiek darko i August68 bogdi64 i Dune o przesłanie RAWek do najbliżej edycji zabawy.
W miarę możliwości do jutra wieczorem, abyśmy mogli wyruszyć w zabawę NO-LIMIT przed weekendem :)
Jak już wspominałem w aktualnej edycji, najbliższa edycja to będzie edycja NO-LIMIT (i zarazem ostatnia edycja w tym roku).
# 1 crusiek
77977
#2 darko
77978
#2 August68
77979
#3 bogdi64
77980
#3 Dune
77981
#Praca wyRÓŻniona - brak... :)
#Wyczekany RÓŻokreciorożec dla - nikogo :) :)
:)
darko i August68 bogdi64 i Dune - poprosimy ładnie o RAWka do kolejnej zabawy :) ...
Co to No-Limit ktoś zapyta ? Dla przykładu odsyłam do przykładowej edycji RAWek - NO LIMIT (https://forum.nikoniarze.pl/threads/287436-Zabawa-w-RAWki-160-NO-LIMIT) i GŁOSOWANIA - NO LIMIT (https://forum.nikoniarze.pl/threads/287620-Zabawa-w-RAWki-160-NO-LIMIT-GŁOSOWANIE) :)
Przyjemnego wieczoru! :)
August68
20-12-2023, 23:03
Gratulacje dla zwycięzcy i dla pozostałych na podium.
I dzięki za głosy.
Zdjęcie było... trudne, bo nie wiadomo co z nim podziałać.
Ja od początku chciałem zdjęcie ocieplić, ale obyło się bez ruszania WB.
Wystarczyło pokręcić suwaczkami - ekspozycja trochę w dół plus ostra redukcja higlights - żeby zgasić światła na szczytach.
Do tego kontrast w górę i "blacks" w dół - w efekcie trzeba było wyciągnąć cienie.
Kolorki załatwiło "vibrance" mocno na plus.
No i na koniec przycięcie do formatu 16:9.
Zdjęcie dla mnie trudne, bo nigdy tam nie byłem, a dolomity znam głównie ze zdjęć harba i paparapa.
Nie mniej jednak matryca pokazała szczegóły, miałem ochotę je uwydatnić. Lekko przeciągnąłem góry w mocniejszy punkt, podporstowałem perspektywę, drzewa się kładą.
Lokalne korekty światła i cienia.
Zejście tekstur z pierwszego planu, WB na 3 etapy, pod zieleń, chmury i góry oddzielnie. Dla zabawy.
Usunąłem kilka mniejszych punktów, które przykuwały uwagę.
Podkręciłem nieco kolorki przez vibrance.
Trochę błąd, że nie zwróciłem uwagi na porę wykonania zdjęcia, pewnie byłaby nieco ciemniejsza wersja [emoji846]
5 rawków? Nie było mowy o tylu Panie Kreciołaju :mrgreen:
Będzie pole do popisu [emoji846]
Może fantazja nas NoLimitowo odwiedzi? [emoji846]
u mnie jak zwykle wyłącznie w użyciu ON1 PhotoRAW
1. Maska na niebo - przyciemnienie, kontrast i wzmocnieie niebieskiego
2. Maska na ląd - kontrast i wyostrzenie (i tu myslę że mogłem dodać saturacji bo chociaż nie lubię kolorować na siłę to teraz mi to blado wygląda)
3. Maska na skały - dodatkowy kontrast i wzmocnienie cieni
4. Wyostrzenie trawy na pierwszym planie
5. Kadrowanie do czegoś bliższego do panoramy
To chyba tyle.
Dziękuję za głosy i gratuluję wszystkim.
NO LIMIT mnie przeraża :-)
u mnie jak zwykle wyłącznie w użyciu ON1 PhotoRAW
1. Maska na niebo - przyciemnienie, kontrast i wzmocnieie niebieskiego
2. Maska na ląd - kontrast i wyostrzenie (i tu myslę że mogłem dodać saturacji bo chociaż nie lubię kolorować na siłę to teraz mi to blado wygląda)
3. Maska na skały - dodatkowy kontrast i wzmocnienie cieni
4. Wyostrzenie trawy na pierwszym planie
5. Kadrowanie do czegoś bliższego do panoramy
To chyba tyle.
Dziękuję za głosy i gratuluję wszystkim.
NO LIMIT mnie przeraża :-)Nie ma co przerażać, bo nie ma obowiązku klejenia, można obrobić wybrane, pojedyncze zdjęcie.
I wstawić Godzillę, czy coś. ;)
Będzie pole do popisu [emoji846]
Może fantazja nas NoLimitowo odwiedzi? [emoji846]
Jako Śnieżynka... z fantazyjnych fantazji :roll: ;) :mrgreen: [jest już po 22 xD]
August68
20-12-2023, 23:28
Fotka poszła :-)
I wstawić Godzillę, czy coś. ;)
Dobrze kombinujesz, ode mnie poszedł dinozaur :D
Gratulacje dla osób na pudle, jak i pozostałych uczestników, dzięki za głosy. Plik do kolejnej edycji poszedł.
Rafaello666
21-12-2023, 08:43
Dzięki za głosy i gratulacje dla uczestników. Fotę przykadrowałem. Potem standardowo, auto ;), korekta cieni i balansu bieli. Niebo zaznaczyłem i udramatyzowałem. Pomęczyłem też górę - saturacja żółtego, lekkie wyostrzenie, uwydatnienie tekstury, przygaszenie najjaśniejszych partii. Tak to z grubsza szło.
Dobrze kombinujesz, ode mnie poszedł dinozaur :D
to ja szukam fotki żony
No, dopóki tego nie przeczyta :D
nie wiem czy wysłałem ???
nie wiem czy wysłałem ???Coś dotarło, ale bez załącznika.
Coś dotarło, ale bez załącznika.
i to jest problem, nie mogę załączyć, więc chyba mi się nie należy :(
bogdi64 to jak żonka nie chce się wysłać to może córka? ;) :D
bogdi64 to jak żonka nie chce się wysłać to może córka? ;) :D
a tfu, mam dwóch synów
fantazja
21-12-2023, 16:25
Hehe. Jak dla mnie, to synowie też mogą być☺️
Hehe. Jak dla mnie, to synowie też mogą być☺️
lepiej to przemyśl, jeden jeździ motocyklami, a drugi fotografuje
No i git - sesja fantazja na motocyklu ;) Dla mnie bajka ♥
fantazja
21-12-2023, 21:28
lepiej to przemyśl, jeden jeździ motocyklami, a drugi fotografuje To idealnie?
No i git - sesja @fantazja (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=82917) na motocyklu ;) Dla mnie bajka ♥ fantazyjnie?
@fantazja (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=82917) wypas Avatar xD
Twój również #crusiek xD
Gratulacje dla podium no i dla siebie, pierwsze podium w tym cyklu :)
Co do rawka to nie dam rady podesłać, jak ktoś ma ochotę podesłać za mnie to proszę
Następni są MstrG oraz kipcior, czy któryś z panów ma chęć się dorzucić ?
No i bogdi64, jak tam, żona da się wysłać, czy nie? ;) ;)
poszło, doszło, macie przerąbane :)
ps: synuś się wreszcie do czegoś przydał i wysłał fotkę tatusia
Zuch chłopak, masz u mnie gościu czekoladę [emoji846]
To idealnie������
fantazyjnie������
Twój również #crusiek xD
FANTAZJA - jaki motocykl sobie życzysz, bo w aparatach to troszkę mniejszy wybór :(
Zuch chłopak, masz u mnie gościu czekoladę [emoji846]
Gościu, nie bierz od Kreta czekolady. :mrgreen:
https://i.pinimg.com/originals/bf/18/f9/bf18f94530b91fcdbc7cb24206c3a0f2.gif
Gościu, nie bierz od Kreta czekolady. :mrgreen:
dziecku dam :)
Ale nie od Kreta. Chyba, że rosówki lubi. To ok. Śmiało.
https://www.youtube.com/watch?v=9cxy4iskpyE
Obejrzeć całe ;)