PDA

Zobacz pełną wersję : Coraz mniej dysków SSD na SATA ?

fafniak
17-12-2023, 11:57
Taka moja obserwacja. W ofercie sklepów jest chyba coraz mniej dysków zw złaczem SATA.
Wiem, że mają one mniejszą wydajność, ale jednak płyty chyba nadal mają te złacza?
Mam wrażenie, że liczba dysków, które normalnie były montowane w dużych pecetach sukcesywnie się zmniejsza na rzecz nvme.
Ale złacz nvme na płytach jest co najwyżej 2

sokolnik
17-12-2023, 12:07
Taka moja obserwacja. W ofercie sklepów jest chyba coraz mniej dysków zw złaczem SATA.
Wiem, że mają one mniejszą wydajność, ale jednak płyty chyba nadal mają te złacza?
Mam wrażenie, że liczba dysków, które normalnie były montowane w dużych pecetach sukcesywnie się zmniejsza na rzecz nvme.
Ale złacz nvme na płytach jest co najwyżej 2Oj chyba więcej niż 2... A jak ktoś potrzebuje to są specjalne adaptery na pcie i montujesz jak kartę graficzną no 4 dyski ssd :)
Sata niedługo podziela los kaset VHS...

markB
17-12-2023, 12:41
Ale złacz nvme na płytach jest co najwyżej 2

To może dotyczyć tylko prostych komputerów z małą możliwością rozbudowy. Poważniejszy sprzęt może przytulić znacznie większą ilość dysków NVMe: np. Dell Precision 5860 ma możliwość zainstalowania czterech dysków NVMe + dwa lub cztery na karcie ultra-speed w złączu PCIE (co sokolnik napisał powyżej), czyli razem do ośmiu sztuk.

Zbyszek
17-12-2023, 12:47
Spokojnie. Popyt na dyski ze złączem SATA jest mniejszy i zmniejsza się ich różnorodność oraz dostępność ale to nie znaczy że znikną. Będzie mniejszy wybór ale jeszcze długo będzie je można kupić. Przykładem są dyski HDD które bez problemu można kupić bo SSD jeszcze długo ich nie zastąpią w kwestii niektórych parametrów.

paparapa
17-12-2023, 13:20
Są też dostępne adaptery ze złączem SATA, do których można włożyć dwa dyski NvMe.

OjTam
17-12-2023, 14:18
~110 dysków dostępnych od ręki na x-kom. Chyba nie tak źle?

Co bardziej mnie zastanawia, to fakt, że zdecydowana ich większość to dyski 1TB i mniejsze.

sokolnik
17-12-2023, 14:30
Są też dostępne adaptery ze złączem SATA, do których można włożyć dwa dyski NvMe.

a jaką prędkość przesyłanych danych? Bo chyba Sata jest ograniczeniem prawda? Podłączyć się da ale średnio to logiczne :D

paparapa
17-12-2023, 14:48
a jaką prędkość przesyłanych danych? Bo chyba Sata jest ograniczeniem prawda? Podłączyć się da ale średnio to logiczne :D

Jak masz płytę B450/550. Masz jakieś starsze dyski NvMe, to mimo wszystko jest to logiczne. Nie mówię tu o transferze, a o zagospodarowaniu "staroci".
Nie zawsze i nie do wszystkiego jest potrzebny duży transfer.
Tym bardziej że przerabiałem parę adapterów PCIe na 4 i 2 dyski NvMe, i jak na razie, na mojej płycie Asus B550 żaden nie "udostępnił" systemowi
wszystkich dysków na nich zainstalowanych.
Może coś robię źle , a może nie.

Zdradzisz mi, jakie to adaptery pracują poprawnie ze wszystkimi dyskami?

fafniak
17-12-2023, 17:04
~110 dysków dostępnych od ręki na x-kom. Chyba nie tak źle?

Co bardziej mnie zastanawia, to fakt, że zdecydowana ich większość to dyski 1TB i mniejsze.

Zobacz jakie dyski (firm i od strony technicznej) są dostępne i właśnie jakich pojemności ....

OjTam
17-12-2023, 17:20
Strona techniczna? Że niby kostki TLC i QLC? Tak będzie, albo i jeszcze dalej pójdą.
Firmy? To i tak jeden grzyb.
Prędkości? To już ograniczenia SATA.

Najdziwniejsze to te pojemności. Może o grzanie chodzi? Albo o $$$, co bardziej prawdopodobne.

patronat
17-12-2023, 17:53
Za to na sata można kupić dyski 24/7 np WD Red do nasów np. Właśnie kupiłem sobie i będę składał raida na nowym workstation. Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu.

Kojocisko
17-12-2023, 18:34
Jak wymieniłem macierz, to po lekturze opinii o WD Red kupiłem Hiatchi macierzowe.

patronat
17-12-2023, 19:16
Ssd? Bo hdd to pełna zgoda.

paparapa
17-12-2023, 19:23
Zobacz jakie dyski (firm i od strony technicznej) są dostępne i właśnie jakich pojemności ....

Ja widzę warianty różnych producentów do 8 Tb. Kluczem jest cena.
Przecież nie zapłacisz za dysk 4000 albo więcej PLNów.
Za chwilę pojawią się pięciobitowe dyski PLC i będzie tanio.... :mrgreen:
I pewnie będą pisały z prędkością 200 Mb/s

Popatrz na lexara NM790. Jest robiony w wersjach do 4 Tb. Całkiem fajny i tani dysk.
Oczywiście jeśli nie chcesz stawiać na mim systemu.

Kojocisko
17-12-2023, 20:03
Ssd? Bo hdd to pełna zgoda.

ofkoz HDD 5x4TB w Raidzie5 (Tak naprawdę hybryda Synology).

patronat
17-12-2023, 20:12
A ja bede testowal ssd. Już się boję, ale i tak sprawdzę, zresztą dyski już przyszły.

Zbyszek
17-12-2023, 20:24
Tym bardziej że przerabiałem parę adapterów PCIe na 4 i 2 dyski NvMe, i jak na razie, na mojej płycie Asus B550 żaden nie "udostępnił" systemowi
wszystkich dysków na nich zainstalowanych.
Może coś robię źle , a może nie.
A do jakiego złącza PCI Express podłączałeś? Są takie x2, x4, x8 i x16 co oznacza ile linii PCIe jest dostępnych na takim złączu.
Jeden dysk potrzebuje dwie linie. Najlepszy adapter nie pomoże gdy nie będzie dostępnych odpowiednia ich ilość.
Trzeba też pamiętać że nawet jak złącze PCIe ma np. 8 linii ( x8 ) to w zależności od obsady innych komponentów na płycie głównej, w tym złączu może być ich dostępnych mniej lub wcale. Trzeba czytać manuala do płyt głównej.

paparapa
17-12-2023, 21:06
Podłączałem do x4 i x8 . A w kompie jest tylko grafika.

fafniak
17-12-2023, 21:28
Popatrz na lexara NM790. Jest robiony w wersjach do 4 Tb. Całkiem fajny i tani dysk.
Oczywiście jeśli nie chcesz stawiać na mim systemu.
Chciałem 2Tb na SATA - chciałem z x-kom bo nei ma problemu z wymianą

paparapa
17-12-2023, 21:46
No to masz przecież samsungi, Adata, Kingston, Patriot, WD, Crucial, Transcend...

fafniak
17-12-2023, 22:27
No kurde mi się wyświetla samung i WD i 1 kingston

No i to...
Nie chce QLC

- - - - kolejny post - - - - - -

Coś chyba nei tak jest z tą wyszukiwarką
wyświetla mi dyski nvme jako SATA....

Ten jest chyba ok :
https://www.x-kom.pl/p/525238-dysk-ssd-wd-2tb-25-sata-ssd-red-sa500.html
Choc jak porównuję do tego :
https://www.x-kom.pl/p/1154596-dysk-ssd-lexar-4tb-m2-pcie-gen4-nvme-nm790.html
ehhh

mam jedno wolne złącze nvme ale położeone NAD kartą graficzną

patronat
17-12-2023, 23:14
Te Redy kupilem ale na alledrogo. Różnica w cenie teraz to tylko 9 pln ale była większa. Sklep to atmar_pl .

paparapa
17-12-2023, 23:30
No kurde mi się wyświetla samung i WD i 1 kingston

No i to...
Nie chce QLC

Coś chyba nei tak jest z tą wyszukiwarką
wyświetla mi dyski nvme jako SATA....

Ten jest chyba ok :
https://www.x-kom.pl/p/525238-dysk-ssd-wd-2tb-25-sata-ssd-red-sa500.html
Choc jak porównuję do tego :
https://www.x-kom.pl/p/1154596-dysk-ssd-lexar-4tb-m2-pcie-gen4-nvme-nm790.html
ehhh

mam jedno wolne złącze nvme ale położeone NAD kartą graficzną

U mnie trochę więcej.

https://www.x-kom.pl/g-5/c/1779-dyski-ssd.html?page=5&f7019-pojemnosc=147461-od-2.48-tb-do-5-tb&f7019-pojemnosc=293538-od-1.24-tb-do-2-tb

Ja wolę, o ile to możliwe, większy transfer. Kopiowanie po dłuższym wyjeździe zdjęć nawet na ssd SATA trochę trwa. Chociaż to dobrze robi na skołatane nerwy i gorące głowy. :)