Zobacz pełną wersję : ile zdjęć ?
ile można zrobić zdjęć d70 do momentu zuzycia matrycy ? po ilu zdjeciach siada migawka, itp ?
Pawel Pawlak
24-10-2005, 16:35
poszukaj w archiwum forum. co nieco się dowiesz, choć na pewno nie wszystko. Nie słyszałem jeszcz żeby ktoś "zajeździł" matrycę ?
Migawka to wytrzyma z 50.000 albo i więcej (gdzieś czytałem, że nawet na więcej ma "żywotność"), a matryca pewnie więcej. Ale się nie martw tym: jak będziesz robił 50 zdjęć dziennie to te 50 tyś to Ci po ok. 3 latach minie. Pewnie zdązysz wymienić aparat, bo ona pewnie więcej wytrzyma.
"nie jest tak bezkarnie - aparat tez ma swoje mozliwosci - matryca sie wyrabia i zuzywa (mi juz prawie sie zuzyla) , migawka tez ( w cyfrowych lustrzankach ponoc na 50000 uderzen starcza a ja juz przekroczylem to ze 3 razy)."
wypowiedz barta uzytkownika d70 na codzien od wielu miesiecy
dlatego zastanawiam sie jaka wytrzymalosc przewidzial producent, a jak jest w praktyce, kto ile zrobil zdjec d70 ?
Matryce CCD zużywają się pod wpływem bezpośredniej ekspozycji na światło.
Brzmi pięknie? Więc jeśli wytrzymałość matryc małpek, które mają matryce
cały czas ich pracy wystawiona na światło wystarcza na te kilka lat używania
(brak doniesień o tym, by się wypalały jak do tej pory..), to na ile starczy
matryca, która na światło wystawiona jest na te krótkie chwileczki, jak w
lustrach?
Matryce w kompaktach nie są cały czas wystawione na światło. Mój kolega ma Kodaka za 300zł (teraz pewnie kosztuje 2x taniej) i przy włączaniu słychać delikatne stuknięcie, a jak się zajrzy przez obiektyw, to widać jakby coś w środku odsłaniało "dziurkę".
Matryce w kompaktach nie są cały czas wystawione na światło. Mój kolega ma Kodaka za 300zł (teraz pewnie kosztuje 2x taniej) i przy włączaniu słychać delikatne stuknięcie, a jak się zajrzy przez obiektyw, to widać jakby coś w środku odsłaniało "dziurkę".
twlodar mial na mysli to ze wlaczajac kompaktowego cyfraka matryca jest caly czas wlaczona i podaje obraz na lcd. w dSLR migawka sluzy tylko do zdjec.
Fakt, troszkę źle zrozumiałem. Wracając do tematu, wydaje mi się, że kiedyś gdzieś czytałem o 100000 "klapnięć" migawki, ale nie pamiętam gdzie, ani jakiego aparatu to dotyczyło.