Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Voigtlander ] Voigtlandery Apo Lanthar - kwestia braku marzeń

Kojocisko
10-12-2023, 01:13
Czy ktoś używa, niekoniecznie na Nikonie obiektywów Voigtlander Apo Lantha? (35,40,50).
Zaintrygowały mnie zachwyty Łukasza vel Qrcze nad Voigtlanderem 40mm.
Rzuciłem okiem na testy 35/2 i 50/2 i może czas przeprosić się z MF?
Brakuje mi w systemie Z na naprawdę bezkompromisowych, jasnych stałek. Seria 1.8 nie jest zła ofkoz, ale 24-70/2.8S i 70-200/2,8S są iMO tak dobre, że nie mjąc je, nie warto kupować stałek 1.8.
Brakuje mi na na bagnet Z obiektywu tak dobrego jak np. Tamron 35/1.4 czy Sigma 85/1.4. Voigtlandery wyglądają, że są tej klasy szkłami, a w sytuacji turystycznej MF chyba idzie przeżyć (mają potwierdzenie ostrości).
A dodatkowo sa teraz w Japonii stosunkowo niedrogie (porównując do cen w Polsce).
Ktoś wesprze dobrym lub złym słowem?

fafniak
10-12-2023, 10:04
Najpierw zdziwiłem się, o jakich lantharach piszesz, ale potem uświadomiłem sobie, że z mocowaniem Z chyba takie są.
Mam wojtki z mocowaniem lajki 35 1.4(SC), 40 1.4 , 50 1.2 i 75 1.5
Kupowane raczej ze względu na wielkość i to że ładne flary potrafią dać.

Z mojego przykrego doświadczenia... NIE WIERZ w to, że każdy wojtek jest perfekcyjnie wykonany. NIE JEST :(

burton
10-12-2023, 21:49
Najpierw zdziwiłem się, o jakich lantharach piszesz, ale potem uświadomiłem sobie, że z mocowaniem Z chyba takie są.
Mam wojtki z mocowaniem lajki 35 1.4(SC), 40 1.4 , 50 1.2 i 75 1.5
Kupowane raczej ze względu na wielkość i to że ładne flary potrafią dać.

Z mojego przykrego doświadczenia... NIE WIERZ w to, że każdy wojtek jest perfekcyjnie wykonany. NIE JEST :(
Co konkretnie i z którymi obiektywami się działo? Od niedawna fotografuję ich nowszą serią SL lls z mocowaniem nikon AI-S i odpukać, wykonanie i działanie ekstra.

fafniak
10-12-2023, 22:34
źle złożone. Różnice w ostrości pomiędzy lewą a prawą stroną

burton
11-12-2023, 08:30
Wymiana czy naprawa? W którym szkle takie wady?

fafniak
11-12-2023, 09:05
50 1.2
75 1.5
75 wybrałem lepszy w sklepie
50 wymiana ale ta nowa nie jest w 100% dobra

cybulski
11-12-2023, 09:36
Voigtlander Apo 50/2 na bagnet Leica, jest swietny. Nie mam ale miałem okazję zrobić kilka kadrów. Mega ostrość i ładne przejścia od ostrości do nie ostrości.

https://notopstryk.pl/pl/p/Obiektyw-Voigtlander-APO-Lanthar-50-mm-f2.0-Leica-M/12364

Kojocisko
11-12-2023, 10:40
W weekend trochę pośledziłem temat.
https://www.voigtlaender.de/z-anschluss/ To są obiektywy ze stykami.

Interesujące są dla mnie:
Voigtländer 35/2APO-Lanthar
Voigtländer 50/2APO-Lanthar
Voigtländer 40/1.2 Nokton

Solidne, niewielkie, ciekawe optycznie

APO-Lanthary są bardzo ostre już od pełnego otwarcia, Nokton zaczyna być ostry od przysłony 2, ale za to w tym obiektywie więcej się dzieje w tle.
I w zasadzie bym się tak bardzo tym nie interesował, bo te obiektywy w Polsce kosztują ok. 5kpln (nokton 4kpln), ale w Japonii te obiektywy kosztują ok. 2,8kpln, a używane jeszcze ciut mniej. I w tej sytuacji, być może coś warto kupić.

I teraz będę się zastanawiać:

50tka (jest jeszcze 65mm macro), żeby było super ostro (jest test na optycznych)
35tka, żeby było ostro i uniwersalnie (jest test na optycznych)
40tka, żeby był "magicznie", uniwersalnie, a jak trzeba, to i ostro.

Tak rozkminiam pod kątem włóczenia się się z córką po Japonii

Mam jeszcze trochę czasu na rozstrząsanie dylematu, ale temat mnie zainteresował.
https://youtu.be/Sa_oB7SaCYw?si=6CkvW-nleIYxY66Z - Dustin Abbott o Voigtlander APO-Lanthar 50mm F2
https://youtu.be/C2qwpEpDR5Q?si=bZEHtWSjTzcHjVll - Dustin Abbott o Voigtländer Nokton 40mm F1.2
https://youtu.be/yDNbXsJsUAQ?si=TCxtJcj60M5PB_0o - Maciej Taichman o Voigtländer Nokton 40 mm F/1.2 Z

fafniak
11-12-2023, 10:47
https://youtu.be/yDNbXsJsUAQ?si=TCxtJcj60M5PB_0o - Maciej Taichman o Voigtländer Nokton 40 mm F/1.2 Z

Spotkałem osobiście. Nie brałbym na serio wszystkich jego zachwytów.

- - - - kolejny post - - - - - -

Tak rozkminiam pod kątem włóczenia się się z córką po Japonii

Ależ ci zazdroszczę. Ja tam byłem służbowo i niestety czasu na wycieczki (a tym bardziej po sklepach foto) nie było...

cybulski
11-12-2023, 11:12
Ogólnie jeśli chcesz spróbować Voigtlandera to brałbym tylko z bagnetem M. Nie szedłbym w żadne Z. Z bagnetem M gdy się rozmyślisz, jeszcze bedzuesz w stanie sprzedać. Z bagnetem Z może być mega trudno.
Polecam dokupić do tego przejściówkę TTartisana close focus M-Z. https://allegro.pl/oferta/ttartisan-leica-m-nikon-z-adapter-6bit-13011674725

Ja mam przejściówkę close focus do canona R bez żadnych styków. W bezlustrze i do manuala to moim zdaniem niepotrzebny ficzer.

Taichmann współpracuje z Fotoformą i ma za zadanie napędzać sprzedaż Voitków i Fuji GFXa więc tak jak pisze kolega fafniak, trzeba to wszystko podzielić i urealnić te zachwyty, bo nie zawsze IMO są uzasadnione.

Manuala najlepiej kupić jednego. Żeby zobaczyć czy to w ogóle Ci będzie pasować. 50/2 jest dobrą opcją z APO a gdy ma być magic vintagowy to Classik 40/1.4 SC (single coated). Powłoka MC (Multi coating) zabierze trochę tego medżiku. Tutaj warto patrzeć czy jest wersja SC czy MC i ewentualnie sprawdzić pod swiatlo co nam bardziej pasuje.

fafniak
11-12-2023, 11:14
Close focus nie jest dobrze wykonany :( ale to widać dopiero na zdjęciach testowych

cybulski
11-12-2023, 11:21
Noktony robią tło rozmyte, aksamitne. Classik zrobi inne, takie bardziej "nerwowe". Obrazowanie Noktonow jest raczej do portretu, classic 40tka można powiedzieć że jest bardziej uniwesalna, bo i slow street, portret, kąt jest dobry, nie za szeroko nie za wąsko.

Close focus nie jest dobrze wykonany :( ale to widać dopiero na zdjęciach testowych

Jest też close fokus Voigtlandera. Mówisz o tym do Sony że coś w nim nie halo? A co się dzieje? To tylko mechaniczna przedłużka z regulacją.

Mam przelotki LM-R i close focus i nie widzę różnic w zdjęciach. To zależy od optyki jak będzie w bliższym niż leicowskim MFD wyglądać kadr.

fafniak
11-12-2023, 11:25
polecam przejściówki vojtka
W żadnym wypadku K&F concept

Mam taki close focus który przyszedł razem z artisanem 50mm 1.1 - nie trzyma płaszczyzny

cybulski
11-12-2023, 11:26
Pisałem o przejscowkach close fokus 7artisan nie TT77828.
Są prządne mechanicznie.

poste
11-12-2023, 11:35
Kojocisko Jeśli szukasz testów zajrzyj tu https://phillipreeve.net/blog/lenses/voigtlander/

Kojocisko
11-12-2023, 12:17
Tak hurtem odpowiadając (dziękując za wasze głosy).

To, że Taichmann ma swoje cele komercyjne, było dla mnie oczywiste. Ale fajnie opowiada.
W zasadzie dopiero teraz "odkryłem" Abbotta. Nigdy go nie słuchałem, a jego filmy o Voitgalnderach bardzo mi przypadły do gustu - ze względu na sposób prezentacji materiałów jak i sam komentarz, który wydał mi się rozsądny i wiarygodny. poste - dzięki, fajne testy.
Co do bagnetu, chyba jednak Zetka. Choć mam trzy miesiące na rozkminy - jaki bagnet, jaka ogniskowa, a na końcu - co będzie w sklepie :-), Na dzisiaj chyba Nokton 40/1.2
Z manuali mam starego Nikkora 105/2.5 i go lubię. Zresztą też kupiony w komisie w Shinjuku 5 lat temu. fafniak - sam sobie zazdroszczę. Oczywiście jadę na kilka treningów do swojego nauczyciela, ale przede wszystkim, moja córka dała się namówić na wyjazd. Więc mimo, że teraz to dla mnie finansowe szaleństwo - kupiłem bilety.
Termin jest słaby, bo to początek marca, ale tak mam ustawione treningi. Postanowiłem posiedzieć na miejscu 19 dni, żeby mieć szansę chociaż na początek kwitnienia wiśni w Tokio, bo muszę to córce pokazać.
Ale generalnie mam dwa tygodnie na włóczenie się z córką i jestem tym podekscytowany, niezależnie od tego, że pewnie będzie dosyć chłodno. Jak pogoda ma być słaba, wiśnie jeszcze nie zakwitną, to chociaż może ciekawy obiektyw jakieś cuda zdziała ;-)

patronat
11-12-2023, 13:07
Jak obiektyw nie ogarnie to Ci PS zostanie :)
Jaka jest różnica w cenie tam - tu?

Kojocisko
11-12-2023, 13:33
Voigtländer 50/2APO-Lanthar
Polska - 4 900zł. Japonia - 2 500zł (jak się uda odliczyć podatek, a jak nie, to +10%)
Voigtländer 40/1.2 Nokton (z bagnetem Leica jest tańszy, ale trzeba kupić przejściówkę)
Polska - 4 900zł. Japonia - 2 300zł (jak się uda odliczyć podatek, a jak nie, to +10%)

Dodatkowo w map camera jest zawsze szansa na obiektyw używany w pierwszorzędnym stanie, więc może być jeszcze taniej.

Przy obecnym bardzo dobrym kursie Jena.

fafniak
11-12-2023, 13:34
Pisałem o przejscowkach close fokus 7artisan nie TT77828.
Są prządne mechanicznie.

Też mam taki
Tak jest dobrze wykonany ale moja sztuka nie trzyma płaszczyzny. Niestety. Ale to wychodzi raczej na testach. Wyszło przy okazji testów kolejnych zakupionych szkieł.

Kojocisko
12-12-2023, 11:08
Ciekawostka ze strony producenta: "This product was developed and manufactured under a license agreement with Nikon Corporation."

"The lenses are equipped with electronic contacts and realize the communication between lens and housing.
In addition to Exif information and in-camera image stabilization (3 axes), the combination of a communications-compatible body and the latest firmware supports three types of focusing functions."