Zobacz pełną wersję : Czatownie
sauron10
09-12-2023, 20:20
Dzień dobry wszystkim,
z racji tego, że na wiosnę zamierzam postawić moją pierwszą czatownię w życiu, tworzę ten wątek (właściwie drugą, ale pierwsza się nie liczy - totalna prowizorka, wytrzymała może miesiąc :)). Mam pewien pomysł na budowę, ale jestem ciekawy jakie mają inni. Dodam jeszcze, że najbardziej chciałbym postawić czatownię całoroczną. Zapraszam do zamieszczania zdjęć swoich czatowni i opisów budowy oraz wszelkich rad co do usytuowania stanowiska, konstrukcji, itd. Oczywiście proszę o pisanie o każdym rodzaju maskowania (pływadełka, czatownie zwykłe, takie w których się leży, podkopywane, najzwyklejsze siatki, albo sklepowe namioty). Fajnie gdyby, jeśli ktoś nęci, napisał czym i w jakiej odległości od czatowni układa jedzenie dla jakiego zwierzaka. Kilka osób szczególnie zapraszam do udziału ze względu na wspaniałe efekty jakie prezentują na forum:
raftik, ostek, Szydlarz, grafo, sasklacz, darek_d, zeberek1, darjo1, m_a_g, lukasz_kk, FotoDam, januszz, krulewik, biegly, jans-s.
Części z tych osób już nie ma przez dłuższy czas na forum, ale kiedyś może się pojawią. Jeśli jest możliwość, proszę o zamieszczenie informacji o koszcie danej czatowni. Mam nadzieję, że wątek ten pomoże mi i ewentualnie innym w przyszłości w budowie czatowni. Zapraszam do dyskusji ;)
- - - - kolejny post - - - - - -
P.S. Jeśli wątek w nieodpowiedniej sekcji, proszę o przeniesienie i z góry przepraszam
Nie używam czatowni, zawsze z marszu.
sauron10
10-12-2023, 10:23
Co do Ciebie takie miałem podejrzenia, ale na wszelki wypadek wpisałem :)
Ja już nie mam czatowni od 3 albo nawet i 4 lat . A jeżeli już potrzebuję coś Postawić to kupiłem namiot czatownię .Posiadam także dużo siatek cztery patyki i jest .Na razie z żadnych innych nie korzystam , co nie znaczy że może kiedyś .
sauron10
10-12-2023, 11:47
Ja głównie korzystałem z dużej siatki, bez patyków, ale to za mało wygody. Więc coś chce postawić.
Ja już nie mam czatowni od 3 albo nawet i 4 lat . ostek, a 3-4lata temu? :) Deski czy jakoś inaczej?
Łatwiej jest skorzystać z ptaków specjalnie tresowanych. Świetnie pozują.:-D
77813
Dużo by pisać moje wszystkie czatownie stoją w terenie .Ja z nich nie korzystam ale są cały czas wykorzystywane .Kilka jest po prostu kilka patyków położona na to folia zrobione dziury zasłonięta patykami . Prosta a stoi już kilka lat . Często korzystam z namiotów norki ( NAJTAŃSZE NA ALLEGRO ) mam chyba ze cztery i zawsze na wiosnę stawiam swoich miejscach przy rozlewiskach i stoją tak nawet do września . Przykryte siatką glony trochę trawy . Mamy z kolegą jedną naprawdę porządną sklejka osb wymiary to 3metry na 1,30 na 3 metry .Nawet spałem w niej kilka dni na zlotowisku żurawi .Tu się zaczyna ciut większa kasa około 2000 tysi wydaliśmy na nią . Dalej jest i działa choć ostatnio została przeniesiona . Teraz najbardziej lubię cztery patyki siatka mata i mogę leżeć przewracać się i nie rusza się siatka .Na jenoty lisy stawiam po prostu patyki i z przodu się zasłaniam . Najczęściej maskowanie ciała i podchód .
77822 - patyki folia maskowanie i tyle
77824- namiot jeszcze nikt mi nie ukradł
77825 - ta najfajniejsza ale i najdroższa
77826 - siatka decathlon mega z patykami konstrukcja
sauron10
11-12-2023, 17:52
No to ostek, pytanie(a): ;)
Gdzie j i jakie kupujesz siatki? Z allegro za 60zl, to szajs; dziury 8x8cm i szeleszczą jak zwykła folia :).
Jak poruszyłeś ten temat to mam pytanie czy ktoś korzystał z tego. https://www.cyfrowe.pl/aparaty/stealth-gear-extreme-one-man-chair-hide-m2.html
sauron10
11-12-2023, 18:15
Nie mam, nie miałem, ale sie nad tym zastanawiałem. Ale wygrała czatownia mniej plastikowa :). Ale wydaje mi się, że trochę za duże okna, bedzie widać ruchy. Tak samo możesz na krzesełku bez namiotu siąść :). Ewentualnie mozna doszyć jakąś tkaninę. I może oprócz tego trochę ciasno wygląda
Wind Mill
11-12-2023, 18:31
Ale te duże okna mają chyba rolowane zasłony.
sauron10
11-12-2023, 19:41
¯\_(ツ)_/¯ by OjTam™
Może i tak, sam nie wiem
Rzeczywiście, na kolejnych fotkach widać
Siatki decathlon lub glony . Namiot używam taki https://www.cyfrowe.pl/stealth-gear-czatownia-professional-two-man-wildlife-square-hide-p.html . Co do norek namiotów takich https://allegro.pl/oferta/lekki-namiot-tunelowy-norka-1-osobowy-flecktarn-10518412947 oczywiście siatkę narzucam na to plus jakaś sucha trawa kilka gałęzi to zależy gdzie stawiam .Co do dużej czatowni to są zamknięte okna które się otwiera do środka i środku są rękawy które zasłaniają całość . Rękaw wkładasz obiektyw i nic nie widać czy to duży czy mały otwór a przez to mamy spory ruch obiektywem. Materiał posiada małe otworki przez które widać wszystko co się dzieje na zewnątrz .Oczywiście ruchy obiektywem nie mogą być bardzo szybkie machanie nie wchodzi w grę . Próbowaliśmy kiedyś szyb ale moim zdaniem nie zdają rezultatu .Teraz też czatownie http://www.huganature.pl/sprzet.php?id=889&lang_id=pl oraz http://www.huganature.pl/sprzet.php?id=67&lang_id=pl Strój maskujacy Ghillie Suit ''Anti Fire'' - Woodland - też używam Mi zupełności wystarcza to co mamy
lukasz_kk
13-12-2023, 10:27
(...) Kilka osób szczególnie zapraszam do udziału ze względu na wspaniałe efekty jakie prezentują na forum:
(...) lukasz_kk (...)
Na pewno mnie miałeś na myśli? :D
sauron10
13-12-2023, 12:29
Jestem tego pewny. Gdzieś musiałem cos zobaczyć Twoje foty, co by cię tu wspomnieć:)
lukasz_kk
13-12-2023, 14:34
Spoko, ja nie korzystam czatowni, a zdjęcia przyrody, które tu wrzuciłem w liczbie nie większej niż kilka, powstały w trakcie spacerów :)
marekawo
13-12-2023, 19:04
77866
Stawiam ukrycia szybkie, tzn. zrobienie takiej budki zajmuje mi około dwóch godzin i prawie zero kosztów. Agrowłókninę kupiłem w rolce, około sto metrów, wysoka 120 cm. Po upatrzeniu miejsca, zajmuje to najwięcej czasu, częste wyjazdy. W ładne popołudnie biorę psa, żeby przy okazji stawiania budki pobiegała sobie bez smyczy w trzcinie za bażantami ;-) W tym czasie ścinam kilka prostych gałęzi, wiążę to zwyczajnym sznurkiem do prasy, na ten szkielet w kształcie norki zakładam włókninę spinam ją zszywkami z pistoletu. Całość przykrywam tym co jest na miejscu, żeby budkę wtopić w otoczenie. Leżę na brzuchu na karimacie. Prosto, skutecznie i szybko, budowa zajmuje mi około dwóch godzin. Można w kilku miejscach mieć takie ukrycia.
sauron10
14-12-2023, 19:56
a przepraszam, który element fotki to czatownia?
:)
żart oczywiście :), ale na początku na serio nie wiedziałem czy to na pewno czatownia. Niezłe, fajny pomysł z tą włókniną na pewno spróbuję.
marekawo
14-12-2023, 21:11
Żurawie chodzą obok mnie :-) Wejście do budek mam od strony trzcin, mogę na kolanach wyjść grubo po wschodzie nie płosząc ich. Wchodzę do ukrycia dobrą godzinę przed wschodem, dużo jest gęsi na wodzie a one są czujne.
Szydlarz
18-12-2023, 19:05
Dziękuję sauron10 za oznaczenie :) i jestem zaskoczony bo na tle innych Kolegów z forum moje zdjęcia nie są aż tak spektakularne :D. Osobiście dużo nie wypowiem się w tej kwestii bo u mnie sprawa wygląda następująco :D. Mój sposób focenia polega na zabieraniu ze sobą tylko siatki maskującej i jak gleba nie pozwala, to zabieram też ze sobą materac dmuchany. Mam kilka swoich miejsc może perfekcyjne nie są, ale zwierz zawsze tam jest :). 90% zdjęć to niska perspektywa gdzie kładę się na ziemi i zakrywam siatką przy jakiś zakrzaczeniach bądź sródpolnej remizie. I tak to u mnie wygląda :D zwierz podchodzi i nic sobie z tego nie robi. Jedynie czasami namąci wiatr, który zmieni kierunek i wtedy d..a blada :D. W przyszłym roku planuję bardziej zagłębić się w rozlewiska i tylko niską perspektywę z poziomu lustra wody, ale sposób kamuflażu ten sam ;)...no może pokusze się jakiąś ściankę z pobliskich trzcin ;). Pozdrawiam Kolegów z forum i życzę samych udanych wypadów i kadrów ! :)
sauron10
18-12-2023, 20:50
Dziękuję sauron10 za oznaczenie :) i jestem zaskoczony bo na tle innych Kolegów z forum moje zdjęcia nie są aż tak spektakularne
No bez przesady, wg mnie są bardzo dobre. A dla mnie najważniejsze, że są lepsze niż moje :), coś mi pomożesz, kiedyś może innym.