Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 27/2023 - GŁOSOWANIE
Dobry wieczór. :)
Przystępujemy do głosowania w kolejnej edycji zabawy nowego cyklu.
Tym razem mamy 13 prac :)
Głosujemy na maksymalnie 3 (słownie: TRZY!!!) prace, które Wam się spodobają.
Można oczywiście zagłosować na mniej, np. na jedną ...
Bardzo prosiłbym o sumienne podejście do tematu i nie głosowanie na więcej. Głosowanie ma charakter publiczny.
Proszę pamiętać aby nie oddawać głosu na swoją pracę. Głos taki będzie nie ważny (patrz: regulamin).
Autorem zdjęcia jest: Bartek
Termin głosowania zakończy się za 3 dni - czwartek (07.12.2023)
Numer danego zdjęcia znajduje się NAD nim.
W przypadku remisu nastąpi jednodniowa dogrywka.
Po skończonym głosowaniu proszę o wypowiedzenie się na temat zwycięskich prac.
"Oryginał"
77695
Paczka z pracami znajduje się tu: klik (https://drive.google.com/file/d/1-5AW_qnuPZZvAW3kSFg9D5cvUcmYMBik/view?usp=sharing)
Zachęcam do pobrania paczki aby porównać zdjęcia w pełnym rozmiarze.
WASZE PROPOZYCJE
1
77705
2
77704
3
77703
4
77702
5
77701
6
77700
7
77699
8
77698
9
77697
10
77696
11
77708
12
77707
13
77706
Po zakończonym głosowaniu zostanie ujawniona lista autorów wraz z numerami zdjęć.
Jeżeli ktoś się nie zgadza na ujawnienie to proszę o PW z taką informację.
Za chwilę lub dwie a być może prawie trzy ;) otrzymacie na skrzynkę numer, pod którym znajduje się Wasza praca :)
Bartek prosimy o wyróżnienie, jeśli łaska :)
Zapraszam :-)
.
sauron10
04-12-2023, 22:45
Pierwszy :). Tzn. zagłosowane
sauron10
04-12-2023, 22:52
Zgłaszam się do RÓŻOrożca, ktoś jeszcze? :D
...no ja obstawiam że tym razem znowu ja go dostanę :-).
Z moją pracą nie masz szans ;-)
sauron10
04-12-2023, 23:01
No ale ja mam już dość moich 3 głosów :)
paparapa
04-12-2023, 23:03
crusiek mimo że znowu sobie nagrabię, zapytam się, czy było tym razem cofnięte ograniczenie do 50 % kadru zdjęcia oryginalnego?
Moje pytanie jest tym bardziej zasadne, że w ciaśniej wykadrowanym ujęciu korzystniej wygląda sierść psa. A to przekłada się na lepsze postrzeganie takich prac.
Drodzy koledzy, którzy wykadrowali nieregulaminowo prace. Wiecie doskonale, że to co napisałem preferuje wasze prace w głosowaniu.
Stosujecie brzydkie sposoby osiągnięcia lepszego wyniku.
Jeśli macie cohones, powinniście wycofać swoje prace z konkursu. :)
Tak, było wpisane w poście zgłoszeniowym, autor zdjęcia zdjął ograniczenia kadru [emoji846]
sauron10
04-12-2023, 23:05
Ostatnio wyeliminowałem kolegę siemalysy, ale sam dostałem 3 głosy. Między innymi od obecnego tu paparapa
paparapa
04-12-2023, 23:07
Tak, było wpisane w poście zgłoszeniowym, autor zdjęcia zdjął ograniczenia kadru [emoji846]
Przepraszam za mój wpis. Nie doczytałem.. :oops: . Odszczekuję mój wpis. :)
sauron10
04-12-2023, 23:07
Tym razem musi się udac :evil:
Przepraszam za mój wpis. Nie doczytałem.. :oops: . Odszczekuję mój wpis. :)O tej porze lepiej nie szczekać, jeszcze jakaś sąsiadka z wałkiem wyjdzie [emoji846]
---
Różowy się kierownikowi kroi, za całokształt xD
sauron10
04-12-2023, 23:24
O tej porze lepiej nie szczekać, jeszcze jakaś sąsiadka z wałkiem wyjdzie [emoji846]
Łee tam, sąsiadka pikuś, raczej się nie dostanie do mieszkania. Ale już większy problem z pewnym członkiem rodziny zaczynającym się na "żo", a kończącym na "na".
paparapa
04-12-2023, 23:29
O tej porze lepiej nie szczekać, jeszcze jakaś sąsiadka z wałkiem wyjdzie [emoji846]
---
Różowy się kierownikowi kroi, za całokształt xD
Jak się nieprzytomnie narozrabia, to trzeba szczekać niezależnie od pory. :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Łee tam, sąsiadka pikuś, raczej się nie dostanie do mieszkania. Ale już większy problem z pewnym członkiem rodziny zaczynającym się na "żo", a kończącym na "na".
Żo...ł....na?
Szkoda męczyć ptaka w mieszkaniu, lepiej wypuścić przez okno xD
Dajcie głos! :D wyskoczy somśjadka z wałkiem i Krecik sprawi, że będzie przeciek :mrgreen:
Głos oddany.
Ja też obrobiłem tego RAWa, ale nie byłem do końca zadowolony z efektu i zamiast męczyć go dalej odpuściłem. Przeszkadza mi za bardzo ten budynek po prawej ;)
A przecieka dalej nie. :D
Różowy Gałgan będzie. Niestety, nie dla mnie. :(
Fascynuje mnie również moje szczęście do pewnego miejsca w wynikach...
Choć to się może jeszcze zmienić, trochę czasu zostało.
A tak tym razem bezprzeciekowo, wszystkie dziury uszczelnione xD
Dziury w nosie też? :shock:
Opanowałeś oddychanie skórne? :O
https://c.tenor.com/AqPuo1xI0RcAAAAC/tenor.gif
a będę taki -bierzcie go ...
paparapa
06-12-2023, 19:52
Bidny krecik [emoji846]
Nie "płakaj" Ty, przecież masz gdzie się schować przed tą bandą wrednych agresorów. :)
Po jednej pracy na pierwszych dwóch miejscach, dwie prace na trzecim i zero prac bez głosu, tak to wygląda na chwilę obecną :)
sauron10
07-12-2023, 16:47
No to nici z Różowego:)
e ..... finał nie ciekawy :(, nie robię popcornu :(
Czołem :)
1 miejsce na podium zajął paparapa
2 miejsce zajął Dune
3 miejsce zajęli Bartek oraz marcin255
Autor wyróżnił pracę nr 1 :)
Przesyłam gratulacje dla zwycięzców.
Zachęcam do napisania kilku słów od siebie o zdjęciach, obróbce Dzięki temu można uzyskać dodatkowe 3 pkt :)
# 1 paparapa
77755
#2 Dune
77756
#3 Bartek
77757
#3 marcin255
77758
#Praca wyRÓŻniona - Dune :)
77756
#Wyczekany RÓŻokreciorożec dla - nikogo :) :)
:)
paparapa - poprosimy ładnie o RAWka do kolejnej zabawy :) ...
Przyjemnego wieczoru! :)
marcin255
08-12-2023, 08:45
Dzięki za głosy, prostowanie, wyostrzanie, zmiana kolorów tła, wyizolowanie z tła.
sauron10
08-12-2023, 09:34
Nie pasowało mi moje 3 głosy to mam jeden :). Obróbka: suwaki CR, PS: prostowanie, zmniejszenie nasycenia i jasności psa (bez języka) a konkretnie koloru pomarańczowego, zmniejszenie nasycenia i barwy na szarawą, ściany w lewym górnym rogu, rozjaśnienie rynny na górze po prawej i zmniejszenie nasycenia (najpierw próbowałem usunąć, ale nie mam zbytniej wprawy w takich robótkach, a zresztą ściana na tle której jest rynna, była gradientem, to już całkiem wykracza poza moje umiejętności usuwania obiektów :)). Do tego lekkie rozjaśnienie otoczenia psa.
paparapa
08-12-2023, 10:01
Nie pasowało mi moje 3 głosy to mam jeden :). Obróbka: suwaki CR, PS: prostowanie, zmniejszenie nasycenia i jasności psa (bez języka) a konkretnie koloru pomarańczowego, zmniejszenie nasycenia i barwy na szarawą, ściany w lewym górnym rogu, rozjaśnienie rynny na górze po prawej i zmniejszenie nasycenia (najpierw próbowałem usunąć, ale nie mam zbytniej wprawy w takich robótkach, a zresztą ściana na tle której jest rynna, była gradientem, to już całkiem wykracza poza moje umiejętności usuwania obiektów :)). Do tego lekkie rozjaśnienie otoczenia psa.
Moim zdaniem, dopóki nie zrobisz porządku z komputerem i jego otoczeniem podczas pracy. Będziesz miał problemy z tym co otrzymujesz w edytorze. Twoja praca jest koszmarnie przesaturowana, a zieleń Czarnobyla to pikuś przy tym co zrobiłeś.
Napisałem to, bo ponoć zmniejszyłeś nasycenie...
Masz teraz pole do popisu i przemyśleń.
Rafaello666
08-12-2023, 10:20
Tradycyjnie, gratulacje dla zwycięzców i podziękowania za głosy. Moja obróbka - prostowanie, kadrowanie, aby pies chociaż trochę wchodził do kadru, a jednocześnie chciałem zostawić kawałek ścieżki z tyłu, więc wyszło prawie na środku. Wyostrzenie i lekkie wybielenie sierści. Rozjaśniłem też cienie. Tła prawie nie ruszałem. Niewielka korekta balansu bieli. To była szybka obróbka.
Ja się pobawiłem w ślubniaka i pannę młodą xD
Dziękuję za wyróżnienie i głosy, gratulacje dla osób na podium. Edycja: otwarcie pliku przy ustawieniach domyślnych dla koloru w Camera Raw, następnie kadrowanie i wystemplowanie małego fragmentu kostki brukowej, następnie usuwanie szumu (i wyostrzanie) w Topaz DeNoise Ai (ustawienie standard), niewielka zmiana barwy zieleni i jej nasycenia w Camera Raw, na zakończenie zdjęcie trochę ciepłego zafarbu z psiaka oraz zróżnicowanie tonalne sierści przez wtyczkę do PS-a Viveza (użycie color pointa - nasycenie i struktura).
August68
08-12-2023, 11:28
Gratulacje dla zwycięzców i dla uczestników. Dzięki za głosy, zabrakło jednego do podium...
Ja zacząłem od prostowania i kadrowania. Też nie zauważyłem zdjęcia limitu wielkości więc starałem się trochę posprzątać tło - m.in. zamalowałem tą białą ścianę i fioletowe "coś" po lewej stronie.
Suwaczków niewiele - poprawa ekspozycji, kontrastu i lekko balansu bieli.
u mnie chyba czernobylowa zieleń nie przypadła do gustów.
Obróbka w całości w ON1 PhotoRAW
Nie wiedziałem co zrobić z tym zdjęciem więc postanowiłem poeksperymentować ze wszystkim.
W kadrze nie mogłem sie zdecydowac co jest ciekawe a co nie. Ostatecznie zdecydowałem wyeksponować psa do mini portretu w kwadracie.
Cukierkowa zieleń nie bardzo mi pasowała do portretu więc szukałem pomysłu jak zmienić tony. Wybrałem jakiś standardowy filtr dostępny w ON1 PhotoRAW i stąd "czernobylowy" zafarb.
Potem "radial blur" z maską dookoła psa i wostrzenie psa.
Nieubłagany regulamin nie pozwolił mi zastosować ramki bo wydaje mi się że z ramką zdjęcie wygląda ciekawiej.
Podsumowując - gdyby nie regulamin pewnie bym wygrał :-D ;-)
Gratulacje dla wszystkich uczestników
sauron10
08-12-2023, 13:11
Moim zdaniem, dopóki nie zrobisz porządku z komputerem i jego otoczeniem podczas pracy. Będziesz miał problemy z tym co otrzymujesz w edytorze. Twoja praca jest koszmarnie przesaturowana, a zieleń Czarnobyla to pikuś przy tym co zrobiłeś.
Napisałem to, bo ponoć zmniejszyłeś nasycenie...
Masz teraz pole do popisu i przemyśleń.
Zmniejszyłem tylko nasycenie psa, ściany po lewej i rynny. paparapa, powiedz o co konkretnie chodzi z tym "porządkiem", na kalibrator wolę nie wydawać, a osłonę monitora mam
paparapa
08-12-2023, 13:24
Zmniejszyłem tylko nasycenie psa, ściany po lewej i rynny. @paparapa (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=80525), powiedz o co konkretnie chodzi z tym "porządkiem", na kalibrator wolę nie wydawać, a osłonę monitora mam
Hmmmm fotografia nie kończy się na puszce i słoiku. Ona się tam zaczyna. :)
Nie chcesz wydawać na kalibrator to go wypożycz.
To trochę tak, jak byś chciał mieć auto, ale nie chciał kupować benzyny bo za droga...
sauron10
08-12-2023, 13:34
No cóż, sam zdecydowałem że się w to pakuję, to teraz trzeba wydawać ;)
dzięki, ja bezpiecznie w środeczku ;), mniej skupiłem się na psie, a więcej na otoczeniu - sztukowanie kwiatów, prostowanie słupa, troszkę światła i kolorystyki, pies też wymagał troszkę "oporządzenia", ale to nie był dla mnie główny motyw
My tu sobie siedzimy w ciepełku a biedny paparapa szuka dla nas perfekcyjnego kadru, najpewniej [emoji846]
Myślisz, że paparapa szuka jakiegoś bałwaniastego? ?
Ciężko stwierdzić co nam zaserwuje xD
paparapa
09-12-2023, 20:27
No dobra chłopaki...
Chyba już poszło do kierownika. Jeśli czegoś nie schrzaniłem.
Chciałem coś dziś "sfocić" ale pogoda nie dopisała. A to żaby z nieba, a to inne uroki.
OjTamie bałwanki są zarezerwowane dla ciebie. :)
Poza tym u mnie +8 st. :)
No, to z bałwankiem krucho może być, faktycznie.
U mnie też, choć śniegu od cholery - nie lepi się.
Ale te żaby z nieba brzmią intrygująco... ;)
Bałwanek się rozpuścił a potem zamarzł ;)
77796
¯\_(ツ)_/¯
Jaaasne. Sam.. Mhm...
Przyznaj się, miotacz płomieni? Czy czymś innym biedokę potraktowałeś?
o rzesz w mordę, wpadł do dziury kreta
W najnowszym lr dngi używają kompresję jpg xl kto ma dużą panoramę do przetestowania? [emoji846]
Fajnie jakby standard był już wszędzie obsługiwany ....
12 zdjęć
77799
Zapraszam do nowej ZABAWY (https://forum.nikoniarze.pl/threads/316726-Zabawa-w-RAWki-28-2023) :)