PDA

Zobacz pełną wersję : Ciemne zdjęcia z labu

matiF
03-12-2023, 00:00
Witajcie,
Zamówiłem odbitki zdjęć, które były naświetlane na Fujicolor Crystal Archive Digital DPII
Odbitki wyszły zbyt ciemne. Ciemniejsze obszary są prawie czarne.
Zdjęcia wysłane w JPG w przestrzeni sRGB.
Wydrukowałem na próbę 2 zdjęcia na (trochę antycznej) drukarce Canona i6500 i papierze Fomei. Jasność zdjęć jest w porządku.
Zastanawiam się, czy to kwestia profilów czy gdzieś u mnie leży problem. Pomijając jasność - odwzorowanie kolorów jest bardzo dobre.
Nieważne, czy zdjęcie wyświetlam na monitorze NEC EA244WMi, czy laptopie (ThinkPad T z IPSem) nie zgadza mi się jasność kolorów.
Gdzie szukać problemu?
Pozdrawiam

Zbyszek
03-12-2023, 00:12
Zapytaj ten lab czy ma sample testowe. To jest taki zestaw zdjęć testowych w formie plików (np. na CD lub do ściągnięcia) i do tego odbitki wykonane ze zdjęć testowych przez ten fotolab. Wtedy będziesz mógł porównać te pliki wyświetlane na Twoim komputerze z odbitkami.

matiF
03-12-2023, 10:10
Dzięki. Nawet zastanawiałem się, czy może nie włączyli "autokorekty".
Napisałem do nich, czekam na info.

matiF
04-12-2023, 22:35
Zapytaj ten lab czy ma sample testowe. To jest taki zestaw zdjęć testowych w formie plików (np. na CD lub do ściągnięcia) i do tego odbitki wykonane ze zdjęć testowych przez ten fotolab. Wtedy będziesz mógł porównać te pliki wyświetlane na Twoim komputerze z odbitkami.
Już wiem, że nie ma mają. Pozostanie mi szukać innego :-)
Jak uzbieram jakąś kolekcję plików do wydrukowania, to podpytam, gdzie polecacie :-)

Jestem miłośnikiem papierów głęboko matowych - coś jak Fujicolor Velvet, ale poza wakacyjnymi. Pamiątkowe wpadają na standardowy czy premium mat/półmat (co jest dostępne) :-)