Zobacz pełną wersję : system plików na kartach pamięci
Karty formatowane w aparacie mają najprawdopodobniej system exFAT.
Nie przewiduję plików video o wielkości powyżej 4GB.
Co się stanie, jeśli uzyję karty sformatowanej w FAT32?
A co się ma stać? Jeśli aparat nie wykryje karty to będzie chciał ją sformatować i tyle. Acz FAT32 działa chyba wszędzie.
Karty formatowane w aparacie mają najprawdopodobniej system exFAT.
Po pierwsze, w jakim aparacie? To jak aparat formatuje kartę zależy od marki i modelu.
A po drugie, dlaczego "najprawdopodobniej"? Przecież to widać. Sformatuj kartę w aparacie, wsadź do czytnika w komputerze, wejdź gdzieś we właściwości wykrytego dysku (czyli karty) i zwyczajnie sprawdź jaki system plików tam jest :-)
FAT32 powinno być rozpoznawane w każdym aparacie, exFAT to właściwie tylko do plików powyżej 4GB.
A po drugie, dlaczego "najprawdopodobniej"? Przecież to widać. Sformatuj kartę w aparacie, wsadź do czytnika w komputerze, wejdź gdzieś we właściwości wykrytego dysku (czyli karty) i zwyczajnie sprawdź jaki system plików tam jest :-)
Sprawdziłem. :)
Dziękuję za podpowiedź.
Z6:
karta SD 32 GB - FAT32
karta SD 64 GB - exFAT
XQD 64 i 120 - exFAT
I teraz ciekawostka ta sama karta XQD 64 w D5 jest formatowana w FAT32.
XQD 120 i CFexpress 512 w D5 to exFAT.
Wynika z tego, że system plików zależy od pojemności karty.
Nie zauważyłem róznicy w ilości zdjęć możliwych do zapisania, które podaje aparat dla obu formatów.
To znaczy przy karcie XQD 64 sformatowanej w oby systemach Z6 podaje taką samą liczbę.
Cały problem wynika z tego, że na wyjazdy zabieram ze sobą tablet na androidzie, który obsługuje tylko FAT 32.
Służy do przegladania zdjęć i backupu.
Za chwilę pojawi się Z8 lub Z9, ciągle mam roztertę który :), i kombinuję jak kopiować zdjęcia poza domem.
Za chwilę pojawi się Z8 lub Z9, ciągle mam roztertę który :), i kombinuję jak kopiować zdjęcia poza domem.
MBP 13 cali + czytnik CFe załatwi sprawę. Bardzo przenośny zestaw do tego można nawet podejrzeć czy w razie konieczności obrobić zdjęcia.
Za chwilę pojawi się Z8 lub Z9, ciągle mam roztertę który :), i kombinuję jak kopiować zdjęcia poza domem
Nie prościej kupić kartę/karty odpowiedniej pojemności?
Wtedy zostanie tylko ekran aparatu do podglądu.
Czasami "ciekawość zżera". :D
- - - - kolejny post - - - - - -
MBP 13 cali + czytnik CFe załatwi sprawę.
Nie chcę wchodzić w Apple'a.
Zacznę od laptopa, potem telefon, komputer ....
Nie starczy kasy na obiektywy. :)
Wizjer ML jest świetny do podglądu zdjęć;)