PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] portret

fafniak
25-11-2023, 23:29
po prostu portret

77504

burton
26-11-2023, 10:24
Podoba mnie się :) Wadzi deczko ten jasny pasek po lewej ale odbiór pozytywny. Szkoda tego dołu, chociaż trochę więcej ;)

Michu
26-11-2023, 11:44
Tetenalu - nie rozumiem formatu. Znaczy znam Twoją miłość do Panavision, ale w tym przypadku, moim zdaniem, ten w ogóle tu nie zagrał. To, co robi ten obrazek, to odbicie modelki w szybie. I tutaj 3:2 znakomicie by się odnalazło. W tej chwili elementy przy lewej i prawej krawędzi są jedynie rozpraszaczami. To jedno. Drugie, to kolory. Nie widzę tu żadnej harmonii kolorów, ich nadmiar wprowadza chaos. Ograniczenie formatu pozwoliłby także uporządkować barwy.

fafniak
26-11-2023, 12:08
Z chaosem barwnym zgadzam się w 100%
Z jasną krawędzią także.
Moja wina że nie "przespałem się" i nie spojrzałem z dystansu.
Format... To jest ciężka sprawa.
Bo według mnie ta krawędź drzwi i fragmencik przestrzeni tworzy dodatkową opowieść. A zamknięcie kadru w 3:2 jest ok ale że tak powiem tradycyjne :)

fafniak
26-11-2023, 12:54
tak na szybko
77517

cybulski
26-11-2023, 17:06
Czy zachowałeś format 21:9 :)?

Wind Mill
26-11-2023, 17:10
Czy zachowałeś format 21:9 :)?

Ale 2,35:1 czy 2,4:1? ;)

cybulski
26-11-2023, 18:04
Ostatnio też tak sobie "filmowo" przyciąłem kilka kadrów. Czy to jakiś wirus atakuje?

Wind Mill
26-11-2023, 18:57
Niekoniecznie - czasem coś fajnego się trafi, a w klatce sporo zbędnej przestrzeni (puste niebo czy trawnik na przykład) - zatem "kaszeta" robi. ;)

fafniak
26-11-2023, 23:06
Używanie tego formatu daje inne możliwości opowiadania. Traktowanie tego jako "wyjscie" ze zbędnych elementów jest według mnie mocno niesprawiedliwe

Michu
27-11-2023, 11:08
Bo według mnie ta krawędź drzwi i fragmencik przestrzeni tworzy dodatkową opowieść. Z mojego punktu widzenia za dużo prawej strony jest w tym przypadku. Po prostu nie jestem prowadzony kadrem we właściwym kierunku. Może dlatego przyczepiłem się do tego formatu. Z kolorami jest już znacznie lepiej, ale znów - tu mogę już być upierdasem - przy tego rodzaju proporcjach, spodziewałbym się bardziej kinowego colorgradingu (tylko nie teal & orange!).

fafniak
27-11-2023, 12:57
Na wszelkie sposoby wysłaniałem sobie prawą stronę. Mniej, więcej, minimalnie itd. W większości przypadków traciłem "oddech", zbyt gęsto się robiło.
Jedyne przycięcie, które mi "przypasowało", to usunięcie, cięcie po prawej stronie dolnego obszaru światła

Jacek_Z
28-11-2023, 00:59
Nawyk kadrowania tego co mamy na zdjęciu. :) A gdyby tak PS wypełnianie generatywne i dorobić lewą stronę, wtedy można przesunąć modelkę :) tego typu kłamstwa ja dopuszczam, każdy ma inne progi co do manipulacji. Ale przecież obraz to jedna wielka manipulacja - przerysowania, GO itp (generalizuję, nie o tym konkretnym zdjęciu teraz mówię).
Tomek na plenerze ładnie ci przerobił zdjęcie (płonące włosy, kruk na ramieniu o ile dobrze pamiętam, itp podobna zabawa). To już jak dla mnie za daleko.

fafniak
28-11-2023, 21:05
Nawyk kadrowania tego co mamy na zdjęciu. :) A gdyby tak PS wypełnianie generatywne i dorobić lewą stronę, wtedy można przesunąć modelkę :) tego typu kłamstwa ja dopuszczam, każdy ma inne progi co do manipulacji. Ale przecież obraz to jedna wielka manipulacja - przerysowania, GO itp (generalizuję, nie o tym konkretnym zdjęciu teraz mówię).
Tomek na plenerze ładnie ci przerobił zdjęcie (płonące włosy, kruk na ramieniu o ile dobrze pamiętam, itp podobna zabawa). To już jak dla mnie za daleko.

Cały czas sie zastanawiam nad takimi zabiegami - zapraszam do aktu ;)