Zobacz pełną wersję : jak focic w kosciele
Witam
troszke juz sobie poczytalem o tym ale im wiecej czytam tym mniej wiem....
moze napisze dokladnie jaki bede mial problem
a wiec w niedziele czekaja mnie chrzciny, zostalem poproszony o zrobienie paru fotek, o ile w domu nie bedzie to duzym problemem, to w kosciele troche sie martwie czy podolam,
kosciol w miare ciemny, wysoki, duzo kotnrastow itd... tak jak to kosciol :)
do dyspozycji mam d70, kita, sb600 i checi :)
i teraz jak to robic...
czy wysokie iso (jak tak to jakie) i bez lampy, nie wiem jak moja reka zachowa sie w kosciele ;) zeby pozniej nie wyszlo wszystko poruszone
czy lampa a jak lampa to w gore z odbicia (czy nie za wysoko??) czy po oczach a jak po oczach to czy TTL i TTL bl
jaki pomiar, matrycowy, CW, czy punktowy??
wiem ze najlepiej bylo by sie wybrac wczesniej do kosciola i zrobic kilka testowych fotek ale to odpada bo nie mam czasu i za daleko....
prosze napiszcie tak po chlopsku jak to robice :)
pozdr
grzesiek
Robilem ostatnio zdj. na chrzcie u kuzynki. W trakcie mszy iso 1600 f4,5 i 1/20. Jechalem na wszystkich ogniskowych kita i wiekszosci nie poruszylem. Zaprzec jednak trzeba sie dosc mocno. Najlepszy statyw dla mnie to siedzenie na w lawce i oparcie rak o nogi. Warto tez wlaczyc zdjecia seryjne, jesli zrobisz 3 to jakies napewno bedzie ostre. Tak mozesz fotografowac przez cala msze nie przeszkadzajac nikomu. W najwazniejszym momencie wlaczasz flesz, zchodzisz na iso 200-640, ustawiasz parametry tak, aby nie bylo czerni w tle. Ja, o ile dobrze pamietam, mialem iso 400 1/30 i 5,6. Wszystko wyszlo ok. Zdjecia ze mszy oddaja caly nastroj i sa lekko zaszumiale, ale lepiej zeby byly takie niz w ogole. Pozostale z fleszem takie jak trzeba.
W kosciele mozesz ustawiac wszystko manualnie, nie zieniaja sie tam raczej warunki.
Pozdrawiam
Ja to robie tak jak ciemny kościół:
-pomiar CW,-zawsze robie na tym pomarze
-iso nawet 640-na zdjeciach w formacie 15x21 nic nie widac
ale UWAGA wiecej nie dawaj bo juz na np.czarnych marynarkach wiadac czerwona poswiate,
-czas to jak sie nie ruszaja to 1/15,
-jak wysoki kosciol to nie odijam swiatla-bo to na NIC,
-lampa na wprost w TTL,
-zoomu nie uzywam-chyba ze musze ale w takim momencie to juz zmiana czasu,
ps.proponuje zapoznac sie kiedy mozna na mszy robic zdjecia itd-fakt ze to impreza rodzinna ale zaden ksiadz nie lubi jak sie foci na kazaniu lub przy podniesieniu.
Pozdrawiam
mi zdarza się używać i ISO 800 - ale zawsze lekko nie doświetlam, potem wyciągam cienie w PS'ie, i jeśli gdzieś za bardzo widać szum - history brush wkracza do akcji :)
Czas staram się ustawiać nie dłuższy niż 1/30, może jak dorobię się monopodu, to będe ustawiał dłużej, żeby przy mniejszym ISO wyciągać więcej szczegółów z cieni. Spota używam tylko, jeśli mam czas - np. gdy młodzi sobie siedzą. Podczas bardziej dynamicznych sytuacji - center albo matrix, mają też tą zalete, że lampe można ustawić w TTL BL, co daje naprawde fajne efekty. Generalnie w kościele światła nie odbijesz, więc tylko na wprost, dobrze by było założyć jakis rozpraszacz. WB na auto, i dla pewności używam RAW'a - w razie ew. błędów zawsze można poprawić.
ok, czyli pomiar CW tak jak myslalem, ISO chcialem na 800, ale to jak sobie wejde do kosciola to zobacze jak bedzie dobrze, czas 1/15 nie wiem czy utrzymam :) a co do lampy ma byc na TTL czt TTLbl niechcialbym przepalic tego klimatu ktory jest w kosciele, a co WB i czy robic w jpg czy nef... co do focenia na mszy mam pelen luz ;) kiedy chce ile che i gdzie chce...
fotki chcialbym zeby byly mniej wiecej takie (http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=15177)
TTL używasz, gdy lampa ma być głównym źródłem światła, a TTL BL - wtedy, gdy tylko się nią wspomagasz. Więc jeśli nie chcesz mieć naświetlonego tylko pierwszego planu, a drugiego zupełnie niedoświetlonego - ustaw na TTL BL. Jeśli boisz się przepałów, to ustaw stałą korekcje mocy błysku na -1EV, potem ew. cienie powyciągasz na kompie.
Zapomnij o jpg, pracując na RAW'ach masz znacznie większe pole manewru nie tylko jeśli chodzi o poprawki WB, ale i naświetlenia :)
a napiszcie cos jeszcze o lampie czy na korpusie mam ja ustawic na REAR?? zjechac z korekcja ok -1ev (na lampie) i TTL BL,
a mi sie palnik na wprost nie podoba (oprocz TTL BL)
czesto mam doczepiona na gumkę kartke i palnik na 45 st.
do bliskich obiektow wspaniala rzecz
ostatnio trafilem tak jasny kosciol, ze ISO 200, f/2.8, a czas 1/500 :mrgreen: