Zobacz pełną wersję : Nikon D850 6kl/s jaka przyczyna??
Witam. Przeszukałam już sporo wątków w tym temacie aczkolwiek nadal nie znam przyczyny dlaczego moj nikon d850 jest w stanie wyciągnac tylko 6kl/s? Bateria jest taka jak zalecana i karta CF typu B nie jest to xqd ale czytalam ze 7kl/s powinno dac rade. Gripa nie mam bo za drogi ten od Nikona, ale moze ma ktoś z użytkowników informacje czy grip zastępczy, wiem ze sa 2 opcje, bateria plus xqd są w stanie podbić ilość klatek??
Dodam jeszcze, ze mam do niego obiektyw Sigma 60-600mm i wiem, ze on również nie jest demonem prędkości i ma wpływ na szybkość ale żeby tylko te 6kl/s, jest tak wolny, ze nie jestem w stanie złapać żadnego ptactwa w locie nawet sikorki, która startuje z karmnika. Juz zdecydowanie lepszy byl d500 w tej roli tylko matryca wiadomo, juz nie ta jakość zdjęć.
Rozumiem, że ta karta to CFExpress, czyli szybsza od xqd. Wymieniając nic nie zyskujesz. Sześć czy siedem klatek/sek to nieduża różnica (skąd wiesz, że to akurat 6 kl./sek), dużo zależy od tego co masz w aparacie powłączane, n.p. stabilizacja może powodować zwalnianie puszki, AF tego szkła może nie nadążać, zbyt długie czasy itp. Nieoryginalny grip może nie dawać 9 kl/sek, tutaj trzeba dokładnie prześledzić co będzie działało jak oryginał.
Z instrukcji, interesuje nas to, co pod tabelką:
https://i.imgur.com/GjnoDPv.png
Sporo możliwych ograniczeń FPSów jest.
PS. Nie pytaj o to samo w kilku wątkach. Bajzel się robi. :lol:
Przejrzalam cala instrukcje w internecie ale na taka tabelke ani jej opis nie trafilam. Zupełnie inne informacje przeglądałam. To jedyny wątek w ktorym zadałam pytanie, nie bardzo rozumiem, to ze wyrazam swoja opinie w innym wątku na temat aparatu i tego ze nie jestem do konca zadowolona to chyba nic złego??
Ale dziękuje za info.
markB skąd wiem ze 6kl/s, w menu jest napisane i tam mam wybrane, ze max CL to 6kl/s. Robie w Ch ale nie widze aby ta predkość była wyższa, ponieważ każde trafienie ptaka w serii jest poza granicami Af i jesli uda sie cos zlapac to i tak jest to rozmazane.
To jest instrukcja online (https://onlinemanual.nikonimglib.com/d850/pl/).
Jeszcze z czasów DSLRów, więc tłumaczona ręcznie, nie Google-Translate. :lol:
Jeżeli jest rozmazane, to przyczyną może być zbyt długi czas otwarcia migawki. Jakie masz czasy: 1/1000 sek i krótsze czy zdecydowanie dłuższe?
Do D850 dołączana była papierowa instrukcja.
Nie mam papierowej instrukcji niestety. Iso nie używam na automacie wogole, zazwyczaj mam 1000 ustawione, czas to minimum 1/1000 i to wtedy kiedy jest juz ciemno, bo jak jest ładna pogoda to daje 1/2000/3000. Zdjecia robie juz bardzo dlugo, wiec jesli chodzi o ustawienia to sobie radze, znam zasady. Tylko fakt nacisniecia spustu w odpowiednim momencie i wylapanie ptaka w tym czasie lotu jest mega trudne teraz. Przy d500 nawet sie nad tym nie zastanawialam.
Schwefel
15-11-2023, 15:18
markB skąd wiem ze 6kl/s, w menu jest napisane i tam mam wybrane, ze max CL to 6kl/s. Robie w Ch ale nie widze aby ta predkość była wyższa, ponieważ każde trafienie ptaka w serii jest poza granicami Af i jesli uda sie cos zlapac to i tak jest to rozmazane.
Serio jesteś w stanie określić różnicę 1 kl/s? Ja mając do dyspozycji 11kl/s w Z50 i 10kl/s w D500 nie widzę różnicy. Poza tym co ma do rzeczy szybkostrzelność z rozmazaniem ptaka? Od tego jest stabilizacja i dobór odpowiedniego czasu naświetlania.
Robie w Ch ale nie widze aby ta predkość była wyższa, ponieważ każde trafienie ptaka w serii jest poza granicami Af i jesli uda sie cos zlapac to i tak jest to rozmazane.
Pisałeś coś o sikorkach wcześniej więc zakładam że fotografujesz jakieś małe ptaki.
Więc te małe zwyczajnie są bardzo ruchliwe, a dwa szybko i gwałtownie się poruszają.
Nawet na 1/4000s taki mały ptak potrafi być poruszony (nie w locie, siedzący na gałęzi i kręcący głową), i nawet na Z9 nie zawsze AF trafia w taką drobnicę niestety.
A fotografia takiej drobnicy w locie to jeszcze gorszy hardcore, więcej mam ostrych zdjęć w locie orła bielika niż wróbla :-)
- - - - kolejny post - - - - - -
Nie mam papierowej instrukcji niestety. Iso nie używam na automacie wogole, zazwyczaj mam 1000 ustawione, czas to minimum 1/1000 i to wtedy kiedy jest juz ciemno, bo jak jest ładna pogoda to daje 1/2000/3000. Zdjecia robie juz bardzo dlugo, wiec jesli chodzi o ustawienia to sobie radze, znam zasady. Tylko fakt nacisniecia spustu w odpowiednim momencie i wylapanie ptaka w tym czasie lotu jest mega trudne teraz. Przy d500 nawet sie nad tym nie zastanawialam.
No niestety szybka seria w takich sytuacjach bardzo się przydaje. Ale nie wiem dlaczego nie używasz auto ISO + minimalny czas migawki, to bardzo przydatna funkcja. No jak już pisałem (zanim przeczytałem ten wpis) jak na ptaki w locie to moim zdaniem używasz zbyt długich czasów.
Powiem tak, fotografuje maje ptaki niestety, wiem ze wszystkie sa mega szybkie, 1/1000 używam wtedy kiedy musze podbic iso do 5000 tys to jest max akceptowalny dla mnie w trudnych warunkach, zazwyczaj nie przekraczam za dnia do iso 1000-2000 tys bym czas mogla zrobic owszem 1/2000, 1/3000 ale to nadal i tak pomiedzy odlotem ptaka czas za dlugi. Sikorki np uciekaja po zdobyciu ziarenka, wroble potrafia sie unosić nad karmnikiem jak zimorodek, tak samo gile, wiem że ptaki sa różne ale mam wrażenie ze nikon d850 dziala duzo wolniej niz sie tego spodziewałam. Naczytałam sie tyle pozytywów o nim, byl takim moim guru wsród lustrzanek a od kiedy go mam nie moge się przełamać bo tak małą mam ilość zdjęć które są do zaakceptowania i niekoniecznie są moim błędem.
Nie jestem w stanie określić ale z tego co czytam to te 7kl/s nie powinno być tak wolne jak jest obecnie. Slychac jak strzelam zdjecia i widze ile ich jest w serii w momencie nacisniecia spustu i puszczenia, kiedy wiem, ze ptaka juz nie ma. A zdjecia wyjda rozmazane, ptak jest w ruchu i jesli punkty af go nie obejma to wiadomo ze trafi gdzie indziej ostrosc a ptak bedzie rozmazany. Jesli uda sie utrafic to zostanie ruch zamrozony ale trzeba trafic w moment kiedy ptak ruszy lub zaczac serie zanim ruszy z mysla ze sie zalapie w trakcie lotu. Zadne funkcje typu sledzenie 3d nic tu nie daje, bo zanim aparat pomysli to ptaka juz dawno tam nie ma.
Być może jest jakiś użytkownik nikona d850 który mogłby podpowiedzieć jakie ustawienia np mu sie sprawdzają przy robieniu zdjęc małym ptaszkom. Czy oprocz odpowiedniego czasu i iso, przysłony i mnie niestety nie ma co regulowac, poniewaz jak moge to korzystam z 7.1 coby nie bylo 6.3, prawie na stale mam af-c oraz korzystam np z pojedynczego pola, z 9 punktow, 21 albo z max liczby jaka daje nam aparat. Byc moze funkcja 3d sie sprawdza. Dla mnie te wszystkie dodatkowe funkcje zamiast pomagac tylko czesto psuja moje zdjecia. Moze jest cos co faktycznie psuje moje zdjecia zlym ustawieniem.
lukasz_kk
16-11-2023, 10:02
Może wklej jakieś przykładowe udane zdjęcie z D500 i nieudane z D850?
Być może jest jakiś użytkownik nikona d850 który mogłby podpowiedzieć jakie ustawienia np mu sie sprawdzają przy robieniu zdjęc małym ptaszkom. Czy oprocz odpowiedniego czasu i iso, przysłony i mnie niestety nie ma co regulowac, poniewaz jak moge to korzystam z 7.1 coby nie bylo 6.3, prawie na stale mam af-c oraz korzystam np z pojedynczego pola, z 9 punktow, 21 albo z max liczby jaka daje nam aparat. Byc moze funkcja 3d sie sprawdza. Dla mnie te wszystkie dodatkowe funkcje zamiast pomagac tylko czesto psuja moje zdjecia. Moze jest cos co faktycznie psuje moje zdjecia zlym ustawieniem.
Zobacz tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=FWwDANSQ3C0 (przy 3:39). Całkiem ekstremalne ustawienia przy fotografowaniu mew przy idealnej pogodzie. Używa grupowego AF.
Małe ptaszki: https://anthonykaduck.ca/camera-settings-for-birds-photography-tips-11/ https://photographylife.com/bird-photography-camera-settings
Jeszcze: https://www.lukecollinsphotography.com/birds-flight-camera-settings/, https://www.tonywhitehead.com/wildlight/archives/9384
Jak jest mały ptaszek, to go może lepiej nie fotografować.:lol:
Jak jest mały ptaszek, to go może lepiej nie fotografować.:lol:
Fotografować, fotografować choćby po ty by w PS-e powiększyć :)
Witam. Przeszukałam już sporo wątków w tym temacie aczkolwiek nadal nie znam przyczyny dlaczego moj nikon d850 jest w stanie wyciągnac tylko 6kl/s? Bateria jest taka jak zalecana i karta CF typu B nie jest to xqd ale czytalam ze 7kl/s powinno dac rade.
A masz ustawiony priorytet AF-a czy migawki?
A masz ustawiony priorytet AF-a czy migawki?
Mam ustawiony guzik pod kciukiem aby ostrosc tam sie ustawiala. Migawka sluzy tylko do zablokowania w danym miejscu i do zrobie zdjecia. A tryb mam AF-C punktowy albo 9 punktow. Ale przy 9 czesto lapie tam gdzie ruch niekoniecznie tam gdzie ja bym chciala choc przewaznie mam wybrany srodek.
Mam ustawiony guzik pod kciukiem aby ostrosc tam sie ustawiala. Migawka sluzy tylko do zablokowania w danym miejscu i do zrobie zdjecia. A tryb mam AF-C punktowy albo 9 punktow. Ale przy 9 czesto lapie tam gdzie ruch niekoniecznie tam gdzie ja bym chciala choc przewaznie mam wybrany srodek.
OK, ale to i tak nie jest odpowiedź na moje pytanie.
Zobacz tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=FWwDANSQ3C0 (przy 3:39). Całkiem ekstremalne ustawienia przy fotografowaniu mew przy idealnej pogodzie. Używa grupowego AF.
Małe ptaszki: https://anthonykaduck.ca/camera-settings-for-birds-photography-tips-11/ https://photographylife.com/bird-photography-camera-settings
Jeszcze: https://www.lukecollinsphotography.com/birds-flight-camera-settings/, https://www.tonywhitehead.com/wildlight/archives/9384
Bardzo dziękuje za linki. Dosc pomocne, sama duzo oglądam takich podpowiedzi. Sporo z nich stosuje na stale. Musze jeszcze tylko sprobowac z tym automatycznym zakresem iso, czasem ustawiam od 100-3200 max, ale to ja juz jest godzina powyzej 15. I jest jedna rzecz, ktorej nie do konca wiem jak dziala. Jest tam taka opcja aby zaznaczyc czas moze byc 1/100 a moze byc 1/1000 i teraz nie wiem co ustawic i to znaczy od jakiego czasu iso ma zaczac sie podnosic czy na odwrot.
OK, ale to i tak nie jest odpowiedź na moje pytanie.
To moze jakas podpowiedz bo chyba nie do konca rozumiem jak mam odpowiedziec?
To moze jakas podpowiedz bo chyba nie do konca rozumiem jak mam odpowiedziec?
Menu ustawień, zakładki A1 i A2.
To mnie ciekawi:
Co przez to rozumiesz?
Bardzo dziękuje za linki. Dosc pomocne, sama duzo oglądam takich podpowiedzi. Sporo z nich stosuje na stale. Musze jeszcze tylko sprobowac z tym automatycznym zakresem iso, czasem ustawiam od 100-3200 max, ale to ja juz jest godzina powyzej 15. I jest jedna rzecz, ktorej nie do konca wiem jak dziala. Jest tam taka opcja aby zaznaczyc czas moze byc 1/100 a moze byc 1/1000 i teraz nie wiem co ustawic i to znaczy od jakiego czasu iso ma zaczac sie podnosic czy na odwrot.
Jeśli fotografujesz na ustawieniach manualnych (lub priorytet migawki), to czułość ISO będzie automatycznie dobierana przez aparat (w zakresie który wybrałaś) do migawki tak, aby była poprawna ekspozycja.
To moze jakas podpowiedz bo chyba nie do konca rozumiem jak mam odpowiedziec?Chodzi o to że można ustawić żeby migawka mogła być wyzwolona bez ustawiania ostrości czyli aparat będzie robił zdjęcia nawet jak ostrość nie będzie potwierdzona i to jest priorytet migawki. Inna możliwość to taka konfiguracja która pozwoli wyzwolić migawkę dopiero po ustawieniu i potwierdzeniu ostrości i to jest priorytet ostrości (AF-a). Ta druga opcja oznacza że bez ustawienia ostrości migawka nie będzie wyzwolona.
Jeśli robisz zdjęcia w trybie ciągłym w trybie priorytetu ostrości to maksymalna szybkość 7 klatek na sekundę nie jest dostępna ponieważ pomiędzy kolejnymi klatkami aparat musi opuścić lustro, ustawić ostrość a potem ponownie podnieść lustro a to trwa. W trybie priorytetu migawki ostrość jest ustawiana na początku serii (ale może nie być ustawiona), lustro się podnosi a każda kolejna klatka w serii jest robiona bez ustawiania ostrości pomiędzy a więc bez opuszczania lustra. W takim trybie można osiągnąć większą prędkość.
ZbyszekS
19-11-2023, 16:28
bez opuszczania lustra. ??? w D850 to możliwe ???
Chodzi o to że można ustawić żeby migawka mogła być wyzwolona bez ustawiania ostrości czyli aparat będzie robił zdjęcia nawet jak ostrość nie będzie potwierdzona i to jest priorytet migawki. Inna możliwość to taka konfiguracja która pozwoli wyzwolić migawkę dopiero po ustawieniu i potwierdzeniu ostrości i to jest priorytet ostrości (AF-a). Ta druga opcja oznacza że bez ustawienia ostrości migawka nie będzie wyzwolona.
Jeśli robisz zdjęcia w trybie ciągłym w trybie priorytetu ostrości to maksymalna szybkość 7 klatek na sekundę nie jest dostępna ponieważ pomiędzy kolejnymi klatkami aparat musi opuścić lustro, ustawić ostrość a potem ponownie podnieść lustro a to trwa. W trybie priorytetu migawki ostrość jest ustawiana na początku serii (ale może nie być ustawiona), lustro się podnosi a każda kolejna klatka w serii jest robiona bez ustawiania ostrości pomiędzy a więc bez opuszczania lustra. W takim trybie można osiągnąć większą prędkość.
Moze załącze zdjecia jak to u mnie wygląda.
Bo tej technicznej wiedzy dla mnie za duzo. Rozumiem o co chodzi ale nie wiem czy mam to dobrze ustawione.
lukasz_kk
20-11-2023, 14:18
Załącz też ostre zdjęcie z D500 i poruszone z D850, konieczne z EXIFami.
??? w D850 to możliwe ???
Chyba w trybie podglądu na żywo (tylny ekranik).
Do ququ007
W trybie podglądu na żywo możesz uzyskać większe szybkości rejestracji zdjęcia: w CL i Qc do 15 kl/sek., a w CH nawet do 30 kl/sek przez maks 3 sek. Niestety wiąże się to ograniczeniem wielkości zdjęcia do DX i jakości do JPEG normal. Ale może warto spróbować?
77369
77370
77372
77371
77373
77374
77375
77377
77378
77379
Hmm mam tylko takie z LR . Nie wiem czy one tutaj maja exif, pewnie nie, to musialy by byc rawy. A one sa za duze chyba zeby je tu dodac.
Zdjecia z d850 mam przykladowy nef, nie mam z d500 surowych.
7738277383
??? w D850 to możliwe ???
Chyba w trybie podglądu na żywo (tylny ekranik).
Do ququ007
W trybie podglądu na żywo możesz uzyskać większe szybkości rejestracji zdjęcia: w CL i Qc do 15 kl/sek., a w CH nawet do 30 kl/sek przez maks 3 sek. Niestety wiąże się to ograniczeniem wielkości zdjęcia do DX i jakości do JPEG normal. Ale może warto spróbować?
Na jpg raczej nie przejde, wole nef-y bo moge zawsze coz z tych zdjec przy obrobce wyciagnac, a tak jak cos mi nie wyjdzie to juz z jpg nic nie zrobie.
Jeśli fotografujesz na ustawieniach manualnych (lub priorytet migawki), to czułość ISO będzie automatycznie dobierana przez aparat (w zakresie który wybrałaś) do migawki tak, aby była poprawna ekspozycja.
Zapewne mnie dotyczy to iso tryb Manual, bo sa jakby dwa ISO, ale pewnie tak jak piszesz jeden to ten, ktory powinnam uzywac a drugi dotyczy opcji np funkcji P albo A.
To jaka powinna byc ustawiona czulosc iso w trybie M od 100 czy wyzej. Bo maksymalna mam np 3200. Tego wlasnie tutaj nie moge rozkminic. Bo on mi to iso na manualu sam przeciez nie ustawi tylko ja to musze ustawic. Juz sie pogubilam z tym wszystkim.
Na jpg raczej nie przejde, wole nef-y bo moge zawsze coz z tych zdjec przy obrobce wyciagnac, a tak jak cos mi nie wyjdzie to juz z jpg nic nie zrobie.
Paradoksalnie w praktyce może być nieco inaczej.
Ja np przyklad lotnictwo od kilku lat fotografuję w jpg, bo mam nielimitowany bufor w serii - a jeśli AF trafi...to w d850 jest taki zapas pikseli, że z ostrym jpg zrobię dosłownie wszystko co mi się podoba w obróbce. A jakość i tak będzie super, nawet do dużych wydruków.
Bo on mi to iso na manualu sam przeciez nie ustawi tylko ja to musze ustawic. Juz sie pogubilam z tym wszystkim.
Aparat ustawi. Jesteś na manualu i auto ISO, wybierasz czas, np. 1/4000 s, a automat powinien dobrać ISO do tego czasu (i oczywiście przysłony, którą też musisz wybrać taką, żeby ISO nie wyleciało poza zakres możliwości aparatu względnie górnego limitu auto ISO). Może pojawić się problem jeśli masz za mały górny limit auto ISO. Dolny limit w tym przypadku mało ważny, automat ustawia na 64. Jak ściągnęłaś tę instrukcję do D850, to zobacz na str. 122.
lukasz_kk
20-11-2023, 18:15
Poza samą kwestią ustawień, to chyba zapomniałaś dodać, albo mi umknęło, że z D500 używałaś innego obiektywu niż z D850 :)
Co do zdjęć, to perkozy z D500 mieszczą się w głębi ostrości, ale żeby były jakieś super ostre, no to bym nie powiedział, szum zjadł trochę detalu mimo, że to tylko ISO 1000.
W drugim przypadku (czarno-biały w locie na tle trzciny(?)), trudno powiedzieć czy mieści się w GO bo nie ma się do czego odnieść. Nie wiem też czy to w Twoim mniemaniu zdjęcie ostre, czy nie :)
Natomiast w przypadku NEF'ów z D850, to na pierwszym, patrząc po rozkładzie GO na tafli wody, wygląda jakby ptak odleciał, a ostrość została w miejscu startu ptaka, natomiast zagadką dla mnie jest położenie punktu ostrości:
77384
Z kolei w drugim przypadku punkt ostrości mamy na ptaku, mieści się on mniej więcej w GO, ale zdjęcie rzeczywiście deczko mydlane. Może nie ma co oczekiwać cudów od tej klasy obiektywu, chociaż z tego co kojarzę zbierał on dobre recenzje. Nie zaszkodzi wysłać na kalibrację razem z aparatem do serwisu Sigmy, jeśli masz na gwarancję na ten obiektyw. Ale zacząłbym najpierw od sprawdzenia aparatu i ewentualnej jego kalibracji do wzorca, np. w Studio5s. Z drugiej strony umiejętna obróbka tego zdjęcia sprawi, że nie będzie ono wyglądało gorzej niż z tym samym gatunkiem ptaka w locie.
77385
Poza samą kwestią ustawień, to chyba zapomniałaś dodać, albo mi umknęło, że z D500 używałaś innego obiektywu niż z D850 :)
Co do zdjęć, to perkozy z D500 mieszczą się w głębi ostrości, ale żeby były jakieś super ostre, no to bym nie powiedział, szum zjadł trochę detalu mimo, że to tylko ISO 1000.
W drugim przypadku (czarno-biały w locie na tle trzciny(?)), trudno powiedzieć czy mieści się w GO bo nie ma się do czego odnieść. Nie wiem też czy to w Twoim mniemaniu zdjęcie ostre, czy nie :)
Natomiast w przypadku NEF'ów z D850, to na pierwszym, patrząc po rozkładzie GO na tafli wody, wygląda jakby ptak odleciał, a ostrość została w miejscu startu ptaka, natomiast zagadką dla mnie jest położenie punktu ostrości:
77384
Z kolei w drugim przypadku punkt ostrości mamy na ptaku, mieści się on mniej więcej w GO, ale zdjęcie rzeczywiście deczko mydlane. Może nie ma co oczekiwać cudów od tej klasy obiektywu, chociaż z tego co kojarzę zbierał on dobre recenzje. Nie zaszkodzi wysłać na kalibrację razem z aparatem do serwisu Sigmy, jeśli masz na gwarancję na ten obiektyw. Ale zacząłbym najpierw od sprawdzenia aparatu i ewentualnej jego kalibracji do wzorca, np. w Studio5s. Z drugiej strony umiejętna obróbka tego zdjęcia sprawi, że nie będzie ono wyglądało gorzej niż z tym samym gatunkiem ptaka w locie.
77385
Te zdjecia są robione w jednej jakby serii, patrząc od ptaka, ktory startuje, ten punkt ostrosci wynika byc moze zapewne z uzycia af 9 punktowego, bo ostrosc teoretyczbie powinna byc w tym samym miejscu w serii, a jest zupełnie z boku, i wogole ja tam zadbej ostrosci nie dostrzegam. Stąd pewnie tyle nie trafiinych zdjęc. Perkozy ogolnie byly mega daleko dlatego nie ma takiej ostrosci. Ja tutaj nie wymagam zylety bo to nie ta polka jesli chodzi o sam obiektyw, ale ten z d500 byl podobno jeszcze slabszy, poniewaz to byla wersja sigmy typu C. Teraz mam sigma 60-600mm wersja ponoc o jakosc wyzsza ale tego wogole nie widac szczegolnie z daleka.
Mam to zdjecie, ktore dodałam po obróbce. Moze tu bedzie cos wiecej widac.
773907739177392
Fotogrfujesz w AF-C i jako priorytet masz spust migawki. No to aparat może nie zadbać o właściwą ostrość na obiekcie.
marekawo
21-11-2023, 16:40
"szczególnie z daleka" Ładne zdjęcie przyrody, ptaka czy zwierza to nie tylko obiektyw czy aparat? To dużo cierpliwości, poznania co nas otacza i jak najbliżej zbliżyć się do nich. Pózniej ładna pogoda, wschód i zachód. Dużo szczęścia ;-)
AF-C i spust migawki to ok do szybkich zdjęć przyrody. Nie ma czasu jak AF w aparacie będzie ustawiał ostrość i blokował spust.
I VR wyłączyć. Przy takich czasach bardziej przeszkodzi, niż pomoże.
marekawo
21-11-2023, 16:55
W nowych teleobiektywach nigdy nie wyłączam VR, przy krótkich czasach migawki.
Przepraszam, wyłączam jak jest cisza na dworze i chcę zrobić o wschodzie jakiś filmik przyrody, żeby w mikrofonie nie było słychać szumu VR. I wyłączam jak czas migawki jest długi, poniżej 1:5 sek. ?
Przy takich długich czasach robię bez VR i wyzwalam wężykiem.
Gwoli ścisłości: nie zalecałem zmiany priorytetu migawki na AF, stwierdziłem tylko fakt, że aparat może nieprawidłowo ustawiać AF przy tym priorytecie.
marekawo
21-11-2023, 17:35
Tak. Ale do przyrody i szybkiej akcji najlepiej ustawić AF-C i wyzwalanie migawki na spust, "bez ostrości" Żeby z oryginalnym gripem mieć dziewięć klatek. Pózniej z tych dziewięciu klatek jak będzie sprzyjać szczęście to może trafi się jedno zdjęcie udane? ;-)
Wiedze teoretyczna i praktyczna jako taką posiadam, spedzam na zdjeciach duzo czasu, wiadomo ze nic sie nie pojawi w 5 minut. Jesli juz cos jest to i tak nie znaczy ze cos sie utrafi, mam tego swiadomosc. Robie fotki juz bardzo dlugo, nie jestem swiezakiem, ale cos mi nie trybi w tym aparacie, albo to ja i moje niedociagniecia sa powodem, albo ustawienia, sama nie wiem. Bez VR troche sie waham, poniewaz calosc wazy 3kg i jak dla mnie jest ciezko, szczegolnie w powietrzu, nie ma co ukrywac. A czy na tych zdjeciach co wstawilam z ustawieniami aparatu jest wszystko ok??
Teraz ustawilam af na spust i ostrosc ale z tego co czytalam to moze spowolnic jeszcze bardziej migawke.
Ja bym przy takich zdjęciach jakie robisz małym ptakom pomyślał raczej w pierwszej kolejności o tym jaki statyw, jaki gimbal niż martwił się ilością klatek na sekundę. Jeżeli robisz małe ptaszki z ręki, jak przypuszczam, bo piszesz, że 3 kg to jest ciężki zestaw, to przy większej ilości klatek bedzie tylko więcej nieostrych zdjęć.
Piszesz również o karmniku i to jest punkt wyjścia. Przed karmnikiem ustawić przenośną czatownię w niej statyw z gimbalem i zdjęcia powinne być ostre. Jeżeli masz monopod to możesz na początek spróbować powinno być znacznie lepiej niż z ręki. Oczywiście przy zachowaniu uwag o których pisali w poprzednich postach koledzy.
Ja w takim przypadku ustawiałem czas 1/1000, M i Auto ISO, a do tego AF C-3d. 3d w moim D500 działa bardzo dobrze nawet przy wyjątkowo dynamicznych scenach, więc zakładam, że w D850 nie jest gorzej.
Ja bym przy takich zdjęciach jakie robisz małym ptakom pomyślał raczej w pierwszej kolejności o tym jaki statyw, jaki gimbal niż martwił się ilością klatek na sekundę. Jeżeli robisz małe ptaszki z ręki, jak przypuszczam, bo piszesz, że 3 kg to jest ciężki zestaw, to przy większej ilości klatek bedzie tylko więcej nieostrych zdjęć.
Piszesz również o karmniku i to jest punkt wyjścia. Przed karmnikiem ustawić przenośną czatownię w niej statyw z gimbalem i zdjęcia powinne być ostre. Jeżeli masz monopod to możesz na początek spróbować powinno być znacznie lepiej niż z ręki. Oczywiście przy zachowaniu uwag o których pisali w poprzednich postach koledzy.
Ja w takim przypadku ustawiałem czas 1/1000, M i Auto ISO, a do tego AF C-3d. 3d w moim D500 działa bardzo dobrze nawet przy wyjątkowo dynamicznych scenach, więc zakładam, że w D850 nie jest gorzej.
W taki sposob jak robie zdjecia, to statyw nie zdaje racji ani nawet monopod niestety, to dodatkowa rzecz do noszenia i poszukiwan ptakow. Stacjonarnie to tylko na dzialce robie ale to nie to samo co w przyrodzie. Cos za cos zapewne. Bede probowac dalej roznych ustawien. Moze pogoda dopisze bardziej i jakos sie ustabilizuje na wyprawy ptasie.
Chyba odkryłam nowy problem w moim zestawie. Sciagnelam program Nikona aby zobaczyc gdzie af ustawia ostrosc a gdzie faktycznie ona jest. I chyba mnie troche zaskoczyl bo raz jest tam gdzie powinna a kolejnym razem w zupelnie innym miejscu. I fakt ze dzieje sie to przy pojedynczym punkcie bardziej mnie martwi niz przy np 9 bo wtedy faktycznie mam niewielki wplyw na to czy nie zlapie jakiegos blizszego punktu pobocznego. Czy tak powinno byc ze raz jest ostroscnw wyznaczonym miejscu a kolejnym jest gdzie indziej??
Sprzedaj tą Sigmę 60-600. Ten obiektyw to porażka. Wybierałem z 3 sztuk. Podpięte do D850. Podziękowałem.
O qrcze, tego jeszcze nikt nie mowil a tylko zachwalal. Ale co w zamian?? Nie mialam tylko sigmy 150-600 w wersji sport bo jest najciezsza z wszystkich tele jakie mialam a niby jakoscia porownywalna do 60-600mm. Ta waga to juz i tak moj limit bo nadgarski siadaja od dzwigania.
Tamron g2 jest lzejszy ale z tego co widze rowniez jakoscia slabszy od tego co mam.
Jakied propozycje??
Sprzedaj tą Sigmę 60-600. Ten obiektyw to porażka. Wybierałem z 3 sztuk. Podpięte do D850. Podziękowałem.
A byc moze, problem lezy np w braku swiatla w danym momencie i pomimo wybrania przeze mnie punktu on robi zdjecie w jasniejszym dla niego punkcie?? Bo w momencie wyboru 1 z 9 pol on zazwyczaj wybiera tam gdzie jasniej tak mi sie wydaje. Dzis podejme jeszcze jedna probe, mam nadzieje ze beda ptaki jak jest jasno a nie wtedy kiedy juz nie ma slonca. Bo iso 5000 tys nie jest zadowalajace i gubi szczegoly zdjecia, a zeby bylo jasno musze wybierac czas 1/500s. Nawet czasem udaje sie zamrozic ruch.
To jeszcze zapytam jak sprawdziles, ktory jest najostrzejszy, probowalam go dostroic rowniez w puszce bo jest taka mozliwosc ale wychodza mi takie dziwne opcje miedzy -5 a -9. Moimi oczami ciezko mi tak wyostrzyc bo mam problem z af w swoich oczach. Bardzo pomocny jest ten nikonowski nx studio.
Byc moze pisze sama do siebie:-)) ale zrobiłam małe testy ostrosci w terenie. Ustawiając przy tym precyzyjna koretke po kolei od 0 do -12 ta sama fotka. O dziwo wyszlo, że zarówno punkt 0 i -12 maja taka samą ostrość w środku kadru oczywiście według mnie. Jak mi sie uda to dodam zdjęcia.
Wczoraj testy robiłam rownież na ptaszkach i nawet byłam zaskoczona celnoscią pojedynczego af w trzcinach wyszukując "wąsatek".
Co prawda iso 2500 ale czas tez musial byc 1/2000s - 1/3000s.
Chyba odkryłam nowy problem w moim zestawie. Sciagnelam program Nikona aby zobaczyc gdzie af ustawia ostrosc a gdzie faktycznie ona jest. I chyba mnie troche zaskoczyl bo raz jest tam gdzie powinna a kolejnym razem w zupelnie innym miejscu. I fakt ze dzieje sie to przy pojedynczym punkcie bardziej mnie martwi niz przy np 9 bo wtedy faktycznie mam niewielki wplyw na to czy nie zlapie jakiegos blizszego punktu pobocznego. Czy tak powinno byc ze raz jest ostroscnw wyznaczonym miejscu a kolejnym jest gdzie indziej??
Zapewne przekadrowujesz. Czy punkt AF wędruje po kadrze (zapomnij o tym co jest w obrazie)? Czy zawsze jest w tym samym miejscu kadru, a to obiekt się przemieszcza?
Jak koleżanka ma ustawione śledzenie 3D, to punkt AF może latać po kadrze.
Śledzenie 3D to nie pojedynczy punkt i w wizjerze widać, jak podąża za obiektem.
Za to w trybach 9, 25, 72 nie widać w wizjerze który punkt złapał ostrość.
A owszem, tylko, że w wizjerze przy wyborze pojedynczego punktu widoczny tylko ten pojedynczy punkt (z kropką, śledzenie 3d) latający po kadrze, a nie widać pozostałych.
A owszem, tylko, że w wizjerze przy wyborze pojedynczego punktu widoczny tylko ten pojedynczy punkt (z kropką, śledzenie 3d) latający po kadrze, a nie widać pozostałych.
Dokładnie tak jest. Nie ma wędrujacego pojedynczego punktu af w d850, jesli ustawiam af-c S to tylko przy wciśnietym spuscie jesli ptak się przesunie to doostrza na nowo. Nie ma śledzenia poza własnie 3d. Ja nie używam śledzenia bo prawie wogole nie ma możliwości trafienia w oko ptaka np jak spaceruje po wodzie. Oddałam go na regulacje z moim nikonem zobaczymy co tam powiedzą. Bo jesli nie sam obiektyw to moze puszka sie juz troszke od zdjec rozkraczyla, Ilość spudłowanych zdjęć jest masakryczna, sprawdzam za pomoca programu Nikonu gdzie pokazuje mi celność, ewidentnie widac ze robi zdjecia ostre poza wybranym punktem.