PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom i Capture One Pro w jednym stali domku

Kevak
15-11-2023, 00:25
Biorąc pod uwagę wieloletnie spory pomiędzy użytkownikami programów Lightroom Classic i Capture One Pro, który to program jest lepszy, zadam prowokacyjne pytanie. Czy są jakiekolwiek względy, by obecnie poza użytkowaniem LR w codziennej praktyce sięgać po Capture One Pro, czy są tam funkcjonalności, których nie znajdę w LR? Biorąc pod uwagę koszty zakupu drugiego programu musiałoby to być coś naprawdę ważnego i inspirującego. Jakie jest zdanie w tej materii Koleżanek i Kolegów? Pozdrawiam.

cybulski
15-11-2023, 05:24
C1 expres do Nikona jest za free. https://www.captureone.com/en/capture-one-express

To jest chyba zaleta,jesli nie potrzebuje się niczego więcej.

Wg mnie C1 jest lepszy niż LR. Przede wszystkim nie muli.

Wind Mill
15-11-2023, 08:01
...Biorąc pod uwagę koszty zakupu drugiego programu...
Z tego można wnioskować, iż LR Classic już posiadasz? Czy tez jest za free? Bo to nie do końca jeden domek chyba? ;)

cybulski
15-11-2023, 09:23
Kevak jeśli używasz LR i jesteś zadowolony to nie wiem czy jest sens dodawać bądź zmieniać na C1.
Bo jeśli wszystko pasuje i nic nie denerwuje to po co?
Express jest obcięty, Pro trial można zawsze sprawdzić. Jest na pewno inaczej.

paparapa
15-11-2023, 10:17
Biorąc pod uwagę wieloletnie spory pomiędzy użytkownikami programów Lightroom Classic i Capture One Pro, który to program jest lepszy, zadam prowokacyjne pytanie. Czy są jakiekolwiek względy, by obecnie poza użytkowaniem LR w codziennej praktyce sięgać po Capture One Pro, czy są tam funkcjonalności, których nie znajdę w LR? Biorąc pod uwagę koszty zakupu drugiego programu musiałoby to być coś naprawdę ważnego i inspirującego. Jakie jest zdanie w tej materii Koleżanek i Kolegów? Pozdrawiam.

Używam równolegle obydwu. I w mojej ocenie, mimo dużej sympatii do C1. Gdzie LR ma świetne odszumianie i zaawansowane maskowanie, nie widzę powodu aby wchodzić w C1.
Ja właściwie jestem na wyjściu. :)
Dopiero w C1 2024 będzie możliwe zaawansowane maskowanie, co by to nie znaczyło. Capture One mocno przestrzelił z ceną. . Pierwotnie było 350 Euro lub 25 Euro miesięcznie.
Społeczność ich zjechała jak.... I teraz dają 40% rabatu. Ale to wciąż cena wyższa niż za LRa.
Więc jaki sens ma przesiadanie się? Tym bardziej na coś , co nie wiadomo jak będzie działało. C1 zaczyna od jakiegoś czasu nabierać ociężałości i teraz z nowymi modułami
może być ospały jak LR. :).

Czy da się zrobić lepiej zdjęcia niż LRem? Chyba nie, ale na pewno inaczej..

@Kevak (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=50257) jeśli używasz LR i jesteś zadowolony to nie wiem czy jest sens dodawać bądź zmieniać na C1.
Bo jeśli wszystko pasuje i nic nie denerwuje to po co?
Express jest obcięty, Pro trial można zawsze sprawdzić. Jest na pewno inaczej.

Całkowicie się zgadzam.
Jeśli chodzi o triala, to nic nie wnosi, bo trial jest z edycji 2023, i nie obejmuje nowych modułów które mają rozświetlić niebo nad C1.
No chyba że już jest osiągalny trial z nowymi funkcjami....

Kevak
21-11-2023, 22:59
Dziękuję za wyczerpującą wypowiedzi Nie porzucę LR, którego używam już od wersji chyba 3, to już ładnych parę lat. Nawet jego cena w planie dla fotografa mnie nie przeraża. Myślałem o uzupełnieniu warsztatu poprzez skorzystanie z C1, ale chyba rzeczywiście nie znajduje to racji bytu, ani obecnie technicznej, ani też ekonomicznej. Pozdrawiam serdecznie.