Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czy jest program wspomagający zrobienie korekcji barwnej/profilu

fafniak
12-11-2023, 16:11
Chodzi mi o to, że większość oprogramowania g... wie jeśli chodzi o "prawidłowe" oddanie barw względem tego co robi sam aparat.
Czy jest soft, który byłby w stanie pomóc w określeniu korekcji tinty,WB, kontrastu, poziomu czerni itp
Np. wgrywam dwa zdjęcia i swakzuję które jest żródłowe, po czym zaznaczam jakiś punkt a soft podaje co należałoby zmienić żeby był jak najabrdziej podobny

sufenta
12-11-2023, 17:10
PS. Np: https://www.youtube.com/watch?v=LitANLz0XOg "photoshop color alignment"

fafniak
12-11-2023, 18:05
chyba się nie zrozumieliśmy

cybulski
12-11-2023, 19:19
Zapewne jest to do zrobienia poprzez nagranie odpowiedniej akcji w PS.

fafniak
12-11-2023, 19:41
Napiszę inaczej
Czy jak zrobię zdjęcie color checkera ( w RAW i JPG) to czyda się zrealizować jakoś automatycznie lub półautomatycznie profil LUT który będzie nadpisany na któryś z profili DXO?
Wyobrażam sobie to tak : Wgrywane jest zdjecie RAW i DXO wczytuje profil neutral. On różni się od tego co dostaję na jpg z aparatu. Po czym wgrywam sobie zrobiony ten LUT który zmienia mi tak zebym miał kolorystykę jak w aparaci

- - - - kolejny post - - - - - -

Bo to wideo
https://www.youtube.com/watch?v=RBkmuldSO0k
dotyczy konkretnej sytuacji zdjeciowej

cybulski
12-11-2023, 20:23
A czemu nie masz testowego zdjęcia w świetle gdzie robisz, z color checkerem obok? Zauważ że gość robi profile WB ale w świetle w którym fotografuje. Tu nie rozchodzi się o nic innego jak o WB wg mnie.

WB można ustawiać na szarą kartkę ale musi to być w świetle w którym fotografujesz.

Jeśli jest różne światło na roznych fotach, a nie masz dodatkowych kadrów z szarą kartą, to chyba tylko na oko szukanie WB próbnikiem z szarego lub białego w DXO jeśli auto w DXO źle wybiera.

Jeśli ustawisz jak chcesz jedną fotę wzorowo, zapisz to jako preset i użyj na następnych fotach. Nie działa? Nie o to Ci chodzi?

fafniak
12-11-2023, 20:36
Ja chce mieć kolory takie jak w aparacie.
Nigdy żaden program firm trzecich nie pozwalał na idealną reprodukcję kolorów "z aparatu"
Szczególnie wychodzi to jak robisz jednocześnie jpg-i. Jedynie natywne programy producenta aparatu dawały w punkt barwy.
Troszkę liczę na to że jeżeli zrobię preset dla 5600K i 3200K i będę robił tylko na takich WB - da mi to pewne stałe przesunięcie, które upodobni RAWy do jpg

cybulski
12-11-2023, 20:45
W dxo po w czytaniu włącz profil "bez korekt" jest taki.
Nie działa Ci wtedy dokładnie jak w aparacie?
Tam gdzie masz profile, dodatkowo wybiera Ci Twój model aparatu prawidłowo?
Czyli nie umiesz doprowadzić Rawa to tego jak wygląda jpg :)? W Fuji jest to qrwa niemożliwe, w canonie łatwe.

fafniak
12-11-2023, 21:39
Przy nikonie d610 wgrywał mi się profil tego aparatu. Pomimo włączonego w DXO tryby no correction - zmienia obrazek bo widać przez chwilę podgląd jpg zaszyty w RAW. Remedium na to jest (przynajmniej przy niektórych zdjęciach) "protect saturated colors" na ok 65
Przy moim staruszk a5100 jest dużo gorzej. A najbardziej to wkurza gdy widzę niebo i naturalność błękitu

A tu sreen z a7III:
77213

cybulski
12-11-2023, 22:26
Włącz raw balance bo masz wyłączony.

Jeśli na auto nie jest ok to pikerem kliknij w kilka miejsc, może znajdzie właściwy.
Czyli oznacza, to że DXO nie daje Ci naturalnych kolorów jakie masz w a7iii w jpg?
Hmm musiałbym wziac Sony Żony i coś pstryknac aby zobaczyć jak to wygląda w jpg i raw i jak doprowadzić Rawa do stanu jpg.
Ja ogólnie nie lubię kolorów ani Sony ani Nikona wiec trudno mi się wypowiadać bo to sprawa gustu raczej :)

A pokaz wyżej, masz wide gamut czy standard?

Wczytując foty w standardzie tak mam ustawienia

77216

77217

U Ciebie na zdjęciu w raw trzeba podciągnąć wg mnie Clear View, standardowo to jest wyłączone. Bo widac że zdjęcie z raw jest tylko bardziej flat i bez kontrastu, jpg jest tzw punch albo vivid.
Jak dopasujesz fotę w ustawieniach to zapisz sobie to wszystko jako preset albo copy correcion settings i wklejaj na inne zdjęcia, z podobnych kadrów, czy jest OK ?

tandori
12-11-2023, 22:56
cybulski Jeśli nie odpowiadają ci kolory z Sony czy Nikona możesz spróbować ustawień w body aparatu. Niestety, ale nie są to kolory jak z aparatu Canona, próbowałem różnych ustawień i nie mogę z sony uzyskać takich kolorów jak np. z Canona 5D Mark II.
https://www.youtube.com/watch?v=9qr_KsZ7BmY&t=164s

fafniak
12-11-2023, 23:00
włączenie RAW balance nic nie zmieniło :D
resztę będę sprawdzał jutro

cybulski
13-11-2023, 07:00
cybulski Jeśli nie odpowiadają ci kolory z Sony czy Nikona możesz spróbować ustawień w body aparatu. Niestety, ale nie są to kolory jak z aparatu Canona, próbowałem różnych ustawień i nie mogę z sony uzyskać takich kolorów jak np. z Canona 5D Mark II.
https://www.youtube.com/watch?v=9qr_KsZ7BmY&t=164s

Nie ma takiej potrzeby. Mam Canona R i jest ok :)