PDA

Zobacz pełną wersję : QNAP TS-233 i wyświetlanie zdjęć na TV

Rafaello666
11-11-2023, 11:04
Cześć. Zapodaję taki temat, z którym nie mogę sobie na razie poradzić. Nabyłem NAS QNAP TS-233, na którym archiwizuję swoje foty. Chciałbym mieć dostęp do wywołanych plików na telewizorze. Czasem się pokazuje zdjęcia rodzinie, czy znajomym, a to jednak spore uproszczenie. Nie wiem do końca gdzie jest błąd, bo wydaje mi się, że ustawiłem udostępnianie. Zainstalowałem na NAS-ie sugerowane apki i jest problem. Telewizor widzi NAS, widzi foldery ze zdjęciami, ale po wejściu w folder stwierdza brak plików. Są to jpegi, więc format zdecydowanie standardowy. Telewizor ma 3 lata, a NAS dopiero co nabyty. Z poprzednim nasem D-Link jakoś to działało słabo. Nie widział wszystkich folderów, ale coś tam dało się przeglądać. Z tym, że tam była do włączenia jedna funkcja, a tutaj jest multum ustawień, które nie do końca kumam. Jest może na forum ktoś, z jakąś wiedzą w temacie i chciałby się podzielić?

gugulam
11-11-2023, 11:46
Qnap ma serwis photo station, która umożliwia streaming albumów. O ile twój telewizor jest w stanie ten "streaming" odebrać.

Rafaello666
11-11-2023, 11:50
Dzięki, że odpisałeś. Photo Station mam zainstalowane. Podobnie jak multimedia console. Foldery ze zdjęciami dodane do udostępniania. Poczekam chyba jeszcze trochę, bo zauważyłem, że indeksowanie i budowanie miniatur jest w toku. Pojawiła mi się na TV zawartość w kilku folderach, ale zdjęcia wyświetlają się bardzo małe i kiepskiej jakości. Może maszyna potrzebuje czasu na przetrwaienie tego, bo wrzuciłem 2 TB danych. Poczekkam aż skończy indeksować zawartość folderów i wtedy jeszcze raz sprawdzę.

Rafaello666
12-11-2023, 12:58
Wracam do tematu. Ogólnie, po indeksacji wszystkich plików, widzę na TV pliki video z NAS-a, normalnie w folderach. Czyli tutaj ok. Można kliknąć i odtworzyć. Ze zdjęciami jest trochę gorzej. Foldery są widoczne, ale nie w każdym widać zawartość. Dodam, że NAS od wczoraj buduje miniatury zdjęć. Wcześniej miałem ustawione miniatury niskiej jakości i zdjęcia na TV wyświetlały się bardzo małe i w niskiej rozdzielczości. Zmieniłem parametry na wysoką jakość i zaczął tworzyć miniatury od nowa. Tu nasuwa się pytanie, czy konieczne jest budowanie miniatur żeby wyświetlać zdjęcia z NAS na TV? Na razie mam 40% zaawansowania, i miniatury zajmują prawie 20GB. W dodatku, cały proces trwa bardzo długo, bo te 40% trwa już ponad dobę. Wydaje mi się to dziwne, żeby nie można było wyświetlić oryginalnego jpega, z folderu, który jest na TV widoczny. Nie wiem czy ktoś z forumowiczów bawił się takimi rzeczami, ale jeśli tak, to będę wdzięczny za każdą podpowiedź :)

Me_how
12-11-2023, 13:06
Cześć,
miałem to samo. Dodałem kiedyś jednorazowo dużą liczbę zdjęć i uruchomiłem równolegle QuMagie. Mieliło się to ze dwa dni i dopóki nie skończył w folderach była sieczka. Po zakończeniu problem zniknął.

Rafaello666
12-11-2023, 17:02
Dzięki za info. Martwi mnie trochę, to, że dziś od rana proces generowania ikon posunął się o 2%. No i to, że zajmują one kupę miejsca. Nie do końca kumam, czemu nie mogą się zwyczajnie wyświetlać źródłowe pliki jpeg. Zadałem jeszcze pytanie na forum QNAP. Może jest jeszcze jakieś inne rozwiązanie?

crusiek
12-11-2023, 17:29
Możesz spróbować z Plex media server.
Tylko na TV warto by również zainstalować klienta Plexa :)
Ja tego od lat używam ze źródłami z kompa i nasa. Tyle, że ja sobie serwer na PC postawiłem, bo mój nas jest sprzed Jury :)

cybulski
12-11-2023, 17:50
Tak to jest z tymi tanimi NASami.
Aby to działało dobrze to niestety słabe procesory z tym sobie nie radzą, i pewnie jescze ten model nie ma cache ssd? Do streamingu trzeba mocniejszy NAS z odp oprogramowaniem i np Apple Tv.

Tanie NASy na niewiele się nadają jeśli chce się cos więcej.

Rafaello666
12-11-2023, 17:51
Nawet nie wiedziałem, że jest coś takiego. Zobaczę czy mogę coś takiego zainstalować na TV i na QNAP. Obadam sprawę.

crusiek
12-11-2023, 18:12
Na Qnap możesz, na TV w zależności od softu, jest na android tv, na smart tv, a czy na inne nie wiem. W każdym bądź razie z dedykowaną apką działa jak złoto, po czstym DLNA już nie tak różowo.

- - - - kolejny post - - - - - -

Działam teraz na starym zyxelu, który wyciąga siódme poty z sieci i za to go zawsze lubiłem, żaden qnap i syno nie potrafiły tego w ten sposób :) ale wada taka, że UI prawie nie istnieje ;)

Za to mój ulubiony TS-453Pro z wadą procka leży na półce i czeka na wywóz gabarytów :) Niby mógłbym mu wlutować to i owo ale procek tam się degraduje i szkoda nerwów :)

Rafaello666
12-11-2023, 18:15
Tak to jest z tymi tanimi NASami.
Aby to działało dobrze to niestety słabe procesory z tym sobie nie radzą, i pewnie jescze ten model nie ma cache ssd? Do streamingu trzeba mocniejszy NAS z odp oprogramowaniem i np Apple Tv.

Tanie NASy na niewiele się nadają jeśli chce się cos więcej.

Nie zależy mi na wielkiej wydajności, tylko na przeglądaniu fotek. Do tej pory robiłem to w taki sposób, że podpinałem lapka po HDMI do amplitunera, obraz odpalałem na TV i przeglądałem zdjęcia na ekranie TV, prosto z dysku sieciowego. Wydajność była wystarczająca na starym NAS, a ten jest szybszy. Pomyślałem jednak, że skoro telewizor, który jest wpięty kablem do sieci, widzi NAS i jego zawartość, to mógłbym przeglądać foty bezpośrednio na TV, z pominięciem laptopa i tworzenia kolejnych podłączeń. Problem tylko w tym, że telewizor nie widzi zdjęć w folderach, albo widzi część. Filmy widzi wszystkie i wydajność jest wystarczajaca do ich komfortowego odtwarzania. Myślę, że jpegi powinien czytać tym bardziej, a z tym są jakieś zgrzyty.

cybulski
12-11-2023, 19:04
Zrób taki test, jeśli w tv jest wejście na pendrive, wgraj tam kilka jpg i zobacz czy tv czyta jpgi. Jeśli czyta to wystarczy udostępnić katalog foto po sieci, wyłacz photostation i powinno pójść, katalog foto musi być udostępniony bez loginu i hasła, bo tv może nie mieć opcji logowania do samby linuxowej. Samba to program udostępniający pliki do m.in Windows wiec to trzeba włączyć w NAS i najlepiej ustawić wszystkie wersje samby bo nie wiadomo co czyta telewizor.

Photostation to zawracanie głowy, i strata czasu na te miniatury, co zresztą widzisz.

W NASie jest linux, jeśli na notebuku widzisz ten katalog zdjęć bez problemu, bez logowania dodatkowego, to znaczy że jest udostępniony.

Ogólnie to nie znam Qnap, ale większość nasow ma podobnie bo są linuxach.

Rafaello666
12-11-2023, 19:20
Dzięki za pomoc. Photostation wyłączyłem. Telewizor czyta jpegi, bo jak podłączam dysk zewnętrzny przez USB do TV, to można zdjęcia przeglądać bez problemu. Teraz jest taki mix, że widzę foldery ze zdjęciami na NAS, ale nie widać zawartości. Telewizor twierdzi, że nic w nich nie ma. Jak odpalam przeglądanie katalogów z filmami, to problemu nie ma. Widzi mpegi, avi, wmv i co tam jest... Zdjęć, uporczywie nie widzi.

cybulski
12-11-2023, 19:24
Musisz zbadać uprawnienia na katalogu Photo. Photostation robi swoje uprawnienia na katalogu które potem trudno ogarnąć. Zawsze testowo można zrobić inny katalog główny udostępniony i wgrać tam jpgi, testowo wyświetlić. Jeśli pójdzie to wiadomo będzie że ogólnie działa i kierunek jest dobry.

Ja bym photostation w ogóle odinstalował i restart.
Photostation to chyba działa na protokole do przeglądarki a tv czyta pliki. Photostation coś miesza po prostu.

Chyba że masz tv z przeglądarką stron to wtedy z photostation na odpowiednim porcie z IP NASa możn oglądać ale to bez sensu wg mnie.

Rafaello666
12-11-2023, 19:30
Oki. Photostation odinstalowane. Zaraz zrobię restart systemu i zobaczę czy jest jakaś zmiana.

cybulski
12-11-2023, 19:33
Jeszcze mogą zostać jakieś uprawnienia po programie na tym katalogu. Bo nie wiadomo jak to qnap rozwiązał. Ja bym sprawdził z innym testowym katalogiem.

Rafaello666
12-11-2023, 19:34
Przegrałem jeden folder z fotkami do katalogu z filmami, z którego czyta wszystko. W dalszym ciągu nie widzi w nim plików. Spróbuję jeszcze z tym restartem.

gugulam
12-11-2023, 19:53
Może próbuj te metody, ale na mniejszej próbce (ilość plików w katalogu, ilość udostępnionych katalogow).

Problem z czytaniem chyba ma Twoje urządzenie odbiorcze i "coś" mu przeszkadza albo je opóźnia.
To coś to może być właśnie ilość plików, ich format lub nazwa/-y (dwa ostatnie zapewne nie, skoro testowałeś na pendrive).

Zawsze też próbując, możesz wrócić do photo station, tylko nie wrzucać tam od razu terabajtów, a zacząć od dużo mniejszej ilości.

Rafaello666
12-11-2023, 20:04
Na razie stan jest taki, że:
1. Wywaliłem PhotoStation i w Multimedia Console zrestartowałem generowanie miniatur, tyle, że w niskiej jakości.
2. W Media Streaming Add On ustawiłem wyświetlanie zdjęć jako oryginał. Sprawdziłem udostępnienie folderów i wygląda, że wszystko jest ok. Inne urządzenia w sieci też mają dostęp do zdjęć.
3. Na ten moment, mam odtworzone ok. 30% miniatur i w niektórych folderach ze zdjęciami zaczyna się pojawiać widoczna zawartość.
Poczekam chyba spokojnie aż sobie odbuduje te miniatury. Wcześniej próbowałem generować miniatury wysokiej jakości i trwało to strasznie długo. Teraz widzę wyraźne przyspieszenia. Wykluczyłem też z generowania miniatur wszystkie pliki, oprócz jpegów.
Dam znać.

cybulski
12-11-2023, 20:10
Własnie problem jest taki, że tv nie potrzebuje żadnego streamingu, ani miniatur. Prztebuje zwykłego katalogu z jpg. Bez żadnych dodatkowych ficzerów. Te ficzer moim zdaniem przeszkadzają w normalnym czytaniu folderu z fotami. Czemu to wiem? Bo przeczytał zwykłego pendrive.

Noc jest długa :)

Rafaello666
12-11-2023, 20:22
Też bym tak chciał, ale chyba to nie jest takie proste. Z poprzednim NAS-em też się dziwnie zachowywał. Tamten był bardzo biedny i prosty. Najpierw telewizor go w ogóle nie widział, a po włączeniu usług "uPnP" i zindeksowaniu folderów, pojawiły się dostępne losowe foldery, czy podfoldery z dysku. Ogólnie, jakiś burdel.
Taki mały update - teraz już przestał widzieć zdjęcia, które widział przed chwilą. Chyba faktycznie, noc jest długa... :grin:

cybulski
12-11-2023, 20:48
A zrobiłeś test z nowym głównym katalogiem i kilkoma jpgami?

A i po założeniu wygrywaj zdjęcia z poziomu zwykłego usera, nie admina. To może mieć znaczenie że tylko admin widzi pliki. Qnapa nie znam i strzelam w ciemno.

Rafaello666
12-11-2023, 21:18
Z katalogiem zrobiłem, ale bez skutku. Zdjęcia przenosiłem ze starego NAS-a za pomocą eksploratora windows. Zmapowałem dyski sieciowe i przeciągnąłem zawartość. Podobnie, jak z filmami, które działają na TV. Dam mu jeszcze trochę czasu z tym generowaniem miniatur. Serio, nie mam pomysłu, a wgrywać tego od nowa mi się nie chce trochę. Ogólnie, przeniesienie tych danych dość trwa. Jeśli nic nie wymodzę, to może jeszcze to przemyślę i podgram od nowa same zdjęcia.

cybulski
13-11-2023, 07:59
Synology jest wg mnie ogólnie łatwiejsze do ustawiania, Qnapa nie znam ale może to coś pomoże. Jak powinny być zrobione prawa dostępu:
- użytkownik guest, włączony
- uprawnienia do photo (albo innego gdzie są zdjęcia) - najlepiej read only
- zdjęcia wygrywac do katalogu na zwykłym userze, nie adminie
- po wgraniu zdjęć, sprawdzić czy podfoldery ze zdjęciami mają dostępy dla guest (oraz wybrane pliki randowmowo)

77219

77220

77221

Cieżko mi stwierdzić, tak nie mając NASa pod ręką co może być nie tak w ustawieniach ale nadal obstawiam że chodzi o uprawnienia.
U mnie chodzi bez miniatur, bez photostation, itp Wg mnie jest to zbędne do oglądania zdjęć na tv, który czyta jpgi.

Na notebuku jeśli widzisz foty, to zapewne dlatego że win ma zapamiętane logowanie do NAS i loguje się po jakimś userze a nie anonimowo.
Jak napisałem, nalezy mieć co najmniej dwa loginy jeden administracyjny i jeden zwykły bez praw admina do NAS. I tym loginem, bez praw admina, nalezy logować się do NAS z komputera i wgrywać foty.
Admin tylko do logowania przez przeglądarkę i zarządzania NASem.

W Synology jest tak, że jak wgrywa się pliki na uprawnieniach admina to zwykły user ich nie widzi, nawet jeśli zwykły user ma uprawniania do folderu. QNAP może mieć to zrobione inaczej ale ogólnie tak mniej wiecej chyba to działa w linux na NASach (właściciel pliku jest od razu nadawany dla tego kto wgrywał i niższe uprawnienia nie zobaczą)

Kwestia jeszcze sprawdzenia czy przypadkiem nie jest włączony firewal i czy udostępnianie jest bez ograniczeń w sieci lokalnej. No trochę tego jest, a po photostation to "zdjecia" na NAS mogą być "obarczane" jakimiś innymi ustawieniami. Tak głośno myślę. System plików Linux (ext4, btrfs) ogólnie jest inny niż system plików w windows i dla użytkowników windowsa jest to czasem ciężki orzech do rozkminki :)

Rafaello666
13-11-2023, 12:19
cybulski, dzięki za obszerną pomoc. Moja wiedza jest chyba trochę bardziej ograniczona, chociaż nie uważam się za zupełnego laika w temacie :) Na dziś, system przeindeksował pliki i wygenerował sobie te miniatury. Dałem generowanie najmniejszych miniatur. W ustawieniach DLNA ustawiłem wyświetlanie oryginałów. Reasumując, wszystkie zdjęcia są w tej chwili widoczne na TV. Filmy, które były kopiowane w podobny sposób, również. Poprzeglądam sobie jeszcze na spokojnie te uprawnienia i ustawienia.
Poruszałem sprawę na forum technicznym QNAP i tam uzyskałem odpowiedź, że "z punktu widzenia QNAP wygenerowanie miniatur i przeindeksowanie plików jest niezbędne dla ich poprawnego wyświetlania na TV". Też mi się to wydaje dziwne, ale próbowałem robić to jeszcze z pominięciem Photostation i zakładałem folder udostępniony bez żadnych haseł dostępu. Tam wrzucałem luźne jpegi, które też nie były widoczne. Może to jakiś fabryczny myk QNAP, a może wcześniej coś było namieszane przeze mnie.
Generalnie, na ten moment wszystko działa i TV wyświetla mi oryginalne pliki.
Spróbuję delikatnie pogrzebać w ustawieniach i posprawdzać, ale przyznam, że też trochę się boję grzebać od nowa, bo moja wiedza może nie być wystarczająca. Mam w domu sieć, na której żona pracuje (program księgowy rachmistrz GT), gdzie serwer jest zainstalowany na komputerze stacjonarnym, a pracuje się na laptopach, plus dwie drukarki sieciowe. Jest też ESET Internet Security. Nie chcę za dużo grzebać w sieci i firewallach, bo jak położę jej dostęp do Rachmistrza jakimś przypadkiem, to będzie w domu bardziej nerwowo :)
W każdym razie - dzięki za szczegółową rozpiskę. Interfejs się trochę różni, ale spróbuję jeszcze pogmerać w samym QNAP-ie. Najgorsze jest to, że jak coś się wysypie, to ponowna indeksacja i budowanie miniatur, to z leksza doba.... :)

cybulski
13-11-2023, 12:38
Rachmistrz ważniejszy niż wyświetlanie jakichś tam fot :) chyba że z Żoną.

Rafaello666
13-11-2023, 12:44
Rachmistrz ważniejszy niż wyświetlanie jakichś tam fot :)

A żebyś wiedział. :lol: Ten też się kiedyś opierał przez firewalla i musiałem trochę poustawiać. Na razie jest mały sukces, więc poczekam na spokojniejszy moment zanim zacznę grzebać. Najpewniej ruszę coś po 20-stym, jak żona porozlicza podatki ;)

cybulski
13-11-2023, 13:02
Znam problem, nigdy większych zmian w programie księgowym przed 20tym.

Ok czyli TV ma standard DLNA. Może cos pomoże, podobnie pewnie będzie w qnap https://kb.synology.com/pl-pl/DSM/tutorial/How_to_enjoy_multimedia_contents_stored_on_Synolog y_NAS_with_DLNA_UPnP_compliant_DMAs

m_a_g
12-02-2024, 21:05
Mam nadzieję że autor wątku się nie obrazi że podepnę się tu z moim pytaniem - w piątek kurier dostarczył mi nowy NAS od Qnap właśnie (TS-855X-8G), generalnie jestem bardzo zadowolony bo mój poprzedni NAS od Terastation to był antyk, jest tylko jedno ale... strasznie głośne to urządzenie.
Szum wiatraków głośniejszy niż w komputerze PC do gier, nawet po ustawieniu z poziomu systemu (QTS) prędkości wiatraków na niską.
Też tak macie?

Rafaello666
12-02-2024, 22:08
Mam nadzieję że autor wątku się nie obrazi że podepnę się tu z moim pytaniem - w piątek kurier dostarczył mi nowy NAS od Qnap właśnie (TS-855X-8G), generalnie jestem bardzo zadowolony bo mój poprzedni NAS od Terastation to był antyk, jest tylko jedno ale... strasznie głośne to urządzenie.
Szum wiatraków głośniejszy niż w komputerze PC do gier, nawet po ustawieniu z poziomu systemu (QTS) prędkości wiatraków na niską.
Też tak macie?

Prawdę mówiąc, nie słucham mojego za często, bo stoi w pracowni. Bywa tam dość ciepło, więc wentylator często się włącza, ale jest to delikatny szum. Moim zdaniem, słabo słyszalny. Na pewno nie przeszkadzający w czymkolwiek. Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że nie przeszkadzałby mi w nocy. Mój poprzedni NAS D-Link, chodził znacznie głośniej i wymieniałem w nim wentylator.