PDA

Zobacz pełną wersję : Słuchawki do muzyki metalowej.

tandori
09-11-2023, 13:50
Jakie polecacie słuchawki nauszne do muzyki metalowej, folk metal i symfoniczny metal. Słuchawki na tą chwile podpinać będę do laptopa, zastanawiam się jedynie czy warto inwestować w bezprzewodowe. Dużo słuchałem na Koss porta pro i odpowiadał mi ten dźwięk natomiast miałem kilka modeli Sennheiser i żadnych nie byłem zadowolony i pominąłbym tą markę. Lubię jak jest więcej basu, nie może być to zdominowane przez dużą ilość perkusji, wokalu czy gitar bo to jednak przeszkadza w tym gatunku muzyki. Jednym słowem coś podobnego do Kossów, tylko bardziej wygodne.

LeonardZelig
09-11-2023, 13:52
Mam te Kossy, obecnie nabyłem Bose Quietcomfort 45 i brzmią bardzo przyjemnie. W kategorii wygoda noszenia ciężko w ich przypadku o konkurencję.

esperal
09-11-2023, 14:21
Mam dwa rodzaje tych Porta Pro, przewodowe i bezprzewodowe. Do biegania bezprzewodowe a jak coś dłubię przy kompie to raczej z kabla. Stosunek jakości dźwięku do ceny jest niesamowity, a i na wygodę nie ma co narzekać.
Córka ma Bose Q35 i są okropnie wygodne, natomiast jak dla mnie dźwięk jest mocno średni. Do bardzie ambitnej muzyki używam bezprzewodowych PSB M4U8, które jakością dźwięku rozjeżdżają Bose, ale nie są tak wygodne.

tandori
10-11-2023, 09:22
Szukam raczej w niższej cenie słuchawek jak te proponowane Bose. Zastanawiam się czy warto spróbować House of Marley Exodus ANC, nie należą do najlżejszych to jedno, ale ponoć już nieprodukowane co bardziej budzi moje obawy. Poszukując dalej trafiłem na Audio-Technica ATH-AVC500 i często proponowany do tego Przetwornik C/A DragonFly Black. Kossy bez wątpienia w cenie 150zł to dalej super propozycja, choć już może mniej trwałe jak kiedyś bo kilka już razy wymieniałem gąbki, ale kilka lat przeżyły aż w końcu uległy awarii.

zdyboo
10-11-2023, 09:34
Koss Porta Pro mają wieczystą gwarancję.
Tyle, że po upływie dwóch lat płaci się za wymianę. 1/3 lub polowę ceny.

tandori
10-11-2023, 10:12
Koss Porta Pro mają wieczystą gwarancję.
Tyle, że po upływie dwóch lat płaci się za wymianę. 1/3 lub polowę ceny.

Tak wiem, tylko po przeprowadzce nie mogłem znaleźć paragonu i nie pamiętam czy wcześniej się zarejestrowałem bo wtedy działa z tego co pamiętam bezpłatna naprawa.
Ciekawi mnie jak Audio-Technica ATH-AVC500 poradzi sobie z muzyką metalową, bo w tej chwili to wydaje mi się ciekawą alternatywą w stosunku do Kossów.

LeonardZelig
10-11-2023, 10:19
Z wygodnych i większych mam też inne Kossy - UR40. Bardzo lekkie, fajnie grają, tylko jak to słuchawki tej firmy są delikatne.

fafniak
10-11-2023, 11:06
Ja niedawno kupiłem edifire buds pro

Grają bardzo angażująco

cz4rnuch
10-11-2023, 12:10
Porta pro...Stosunek jakości dźwięku do ceny jest niesamowity, a i na wygodę nie ma co narzekać...
Koss ma przynajmniej jeszcze jeden diamencik z kategorii cena/jakość (dźwięku). Nie są tak stylistycznie kontrowersyjne i po pewnej niedrogiej modyfikacji mogą też stać się jeszcze lepsze. Także wygodniejsze.

https://youtu.be/07BIqJgyDCY?si=ia0Apql_u3a0GG78

Edit. Nie ten klip.

https://youtu.be/uL4tXT67vME?si=8IRHPFqj5QSYGzhk

tandori
11-11-2023, 12:16
LeonardZelig Poczytałem o innych modelach i główne zastrzeżenia to słabe wykonanie, co zreszta sam przyznałeś o delikatności. Chciałbym uniknąć tego i dokupić ewentualnie coś bardziej trwałego i dobrze grającego. Mam przynajmniej dwa modele które mają wszystko co mógłbym oczekiwać tylko cena około lub ponad 1000 zł, jednak chciałbym kupić coś w granicach do 500- 600 zł.
fafniak Nie tego szukam, interesują mnie duże nauszne słuchawki gdzie mógłbym długi czas słuchać muzyki, czyli wygodne i niezbyt ciężkie. Tak jak wspomniałem na początku dobrze grające do muzyki metalowej bo nie każde słuchawki to potrafią.

LeonardZelig
11-11-2023, 12:30
W takim razie szedłbym w przewodowe Sennheisery lub coś Bayerdinamiki.

fafniak
11-11-2023, 12:54
Ok. Przepraszam.
Tym razem ja w takim razie nie przeczytałem dokładnie

tandori
11-11-2023, 13:57
W takim razie szedłbym w przewodowe Sennheisery lub coś Bayerdinamiki.

W opisie zaznaczyłem, że Sennheisery odpadają zupełnie. Bayerdinamiki gdzieś miałem zapisany jakiś model, musze sprawdzić. Raczej nic nie wskóram tutaj i będę musiał wybrać się do sklepu w celu przesłuchania kilku modeli, może coś szybciej wybiorę.

cz4rnuch
17-11-2023, 23:42
...Raczej nic nie wskóram tutaj i będę musiał wybrać się do sklepu w celu przesłuchania kilku modeli, może coś szybciej wybiorę.No raczej. I niczyja to wina, bo uszy każdy ma inne. I preferencje. W dodatku w tej dziedzinie jak chyba w żadnej innej te opisy typu "soczyste doły", "potężna scena" czy "poetycki średnice" w praktyce nic nie pomagają. To trochę jak z butami. Trzeba przymierzyć.

tandori
19-11-2023, 02:07
Wybrałem się do kilku sklepów i tak naprawdę dalej niewiele się dowiedziałem i usłyszałem. W jednym z bardziej audiofilskich sklepów oferują tylko możliwość odsłuchu Bowers & Wilkins Px7 S2 i modelu Px8, co ciekawe opisywane w necie z bardzo dobrym brzmieniem i wykonaniem, a tu pech bo klient akurat reklamował te słuchawki. Sprzedawca też średnio klientem zainteresowany. Podążając dalej miałem możliwość odsłuchu tylko Sony WH-1000XM5 ANC i modelu poprzedniego więc w sklepie kilka par i firm, ale brak możliwości przetestowania. Dowiedziałem się od sprzedawcy, gdybym chciał przez internet kupić kilka par i w domu po odsłuchaniu odesłać i wybrać najlepszą dla mnie parę słuchawek to takiej możliwości nie mam. Niby względy higieniczne. Sprzedawcy twierdzą, że słuchawki na kablu przestały się praktycznie sprzedawać i takich nie polecają. Co do odsłuchu Bowers & Wilkins Px7 S2 jak i w Sony WH-1000XM5 ANC słychać różnicę, Sony moim zdaniem męczy trochę basem, model poprzedni jak i model niższy również nie przypadł mi do gustu, Bowers & Wilkins Px7 S2 wydają się bardziej stonowane, bas nie jest tak męczący i pojawia się w odpowiednich miejscach. Porównywałem to z kilkoma gatunkami muzyki i tak naprawdę nie jestem przekonany, grają bardzo fajnie, ale bardziej podobały mi się Px8 tylko ta cena 3000zł. Być Może są modele w niższej cenie innych firm grające szybko, dynamicznie i z dobrym, ale nie przesadzonym basem jaki jest w Sony, problemem jest brak możliwości przesłuchania i w kilku sklepach widzę tylko Sony. Natomiast cena Bowers & Wilkins jak i Sony niestety wysoka i raczej skłaniałbym się do zakupu nieco w niższej cenie słuchawek.

tandori
25-11-2023, 18:43
Ktoś z Was orientuje się który model jest najnowszy i który wybrać ? Z tego co widzę różnice są w redukcji hałasu Aktywna - Digital NC, ten sam model różniący się kolorem i literą B w oznaczeniu ma redukcję hałasu Aktywna - ANC. Kolejna różnica to zastosowane technologie Certyfikat Hi-Res Audio LDAC Digital Sound Enhancement Engine (DSEE™) a w drugim modelu Low Complexity Subband Codec (SBC) Advanced Audio Coding (AAC) LDAC. Jeśli ktoś jest w temacie proszę o informację.

https://www.x-kom.pl/porownanie/748718,647718

LeonardZelig
25-11-2023, 18:55
Wg mnie to te same słuchawki, tylko w innym kolorze. Opisami bym się nie przejmował, bo to jakiś bełkot (np. w obu modelach jest jack 3,5 mm z kabelkiem ale tylko jeden model ma w opisie "przewodowe"). Nowszym modelem jest seria 5.

tandori
25-11-2023, 19:17
Wg mnie to te same słuchawki, tylko w innym kolorze. Opisami bym się nie przejmował, bo to jakiś bełkot (np. w obu modelach jest jack 3,5 mm z kabelkiem ale tylko jeden model ma w opisie "przewodowe"). Nowszym modelem jest seria 5.

Niby tak jaki piszesz, ale różnią się szczegółami niebieski model ma na przykład USB C, czarny USB, redukcja hałasu w wersji niebieskiej jest jak w droższym modelu Sony WH-1000XM5, wiec może o tym nie mówią, albo wersja niebieska jest nowszą wersją lub ostatnimi modelami z końcówki serii przed wejściem nowego modelu ? Cena czy to w wersji niebieskiej czy czarnej jest taka sama.

LeonardZelig
25-11-2023, 20:03
Niby tak jaki piszesz, ale różnią się szczegółami niebieski model ma na przykład USB C, czarny USB, redukcja hałasu w wersji niebieskiej jest jak w droższym modelu Sony WH-1000XM5, wiec może o tym nie mówią, albo wersja niebieska jest nowszą wersją lub ostatnimi modelami z końcówki serii przed wejściem nowego modelu ? Cena czy to w wersji niebieskiej czy czarnej jest taka sama.
USB i dołączony kabel USB-C - połącz kropki ;-) To tylko niedbały opis, nic więcej. O ile pamiętam to redukcja hałasu jest w obu tych modelach (4 i 5) na podobnie wysokim poziomie.

tandori
25-11-2023, 20:18
USB i dołączony kabel USB-C - połącz kropki ;-) To tylko niedbały opis, nic więcej. O ile pamiętam to redukcja hałasu jest w obu tych modelach (4 i 5) na podobnie wysokim poziomie.

No właśnie analizowałem na kilku stronach, dzięki za odpowiedz.

cz4rnuch
25-11-2023, 22:52
W temacie stoi, że chcesz słuchawki do muzyki metalowej. Miałem na uszach wersję 4 od Sony, to w sumie za mało na jakieś kateforyczne opinie, ale w wielu recenzjach spotkałem się z info, że to nie są słuchawki stworzene do tej muzyki. Bardziej takie uniwersalno bassowe. Ja jeśli potrzebuje bezprzewodowych to używam q45. Żaden ze mnie meloman/audiofil więc nie będę bronił tej opinii, ale do gitarowej nie wiem czy to nie lepszy wybór od Sony. Które przecież mnie opłaca :)

https://www.dhrme.nl/this-is-bullsht-2-soundcore-space-q45-vs-sony-wh-1000-xm5/#google_vignette

tandori
26-11-2023, 03:59
W temacie stoi, że chcesz słuchawki do muzyki metalowej. Miałem na uszach wersję 4 od Sony, to w sumie za mało na jakieś kateforyczne opinie, ale w wielu recenzjach spotkałem się z info, że to nie są słuchawki stworzene do tej muzyki. Bardziej takie uniwersalno bassowe. Ja jeśli potrzebuje bezprzewodowych to używam q45. Żaden ze mnie meloman/audiofil więc nie będę bronił tej opinii, ale do gitarowej nie wiem czy to nie lepszy wybór od Sony. Które przecież mnie opłaca :)

https://www.dhrme.nl/this-is-bullsht-2-soundcore-space-q45-vs-sony-wh-1000-xm5/#google_vignette

Dzisiaj robiłem kolejne podejście do słuchawek. Powtórzyłem raz jeszcze Bowers & Wilkins Px7 S2, Sony wh-1000xm4 i najnowszy model 1000xm5 no i wreszcie mogłem przetestować Sony pod moją muzykę co poprzednio mi się nie udało i polecane w kilku miejscach Audio Technica ath m50xbt2. Byłem nastawiony po suchych opiniach w necie na Audio Technica, oczytałem się testów, opinii i pojawił się mętlik, jedni bardzo polecali inni negowali dobre granie szczególnie ostrego rocka i metalu. Niestety dość szybko poległy. Bowers & Wilkins Px7 S2 nie grają tak jak Px8 a cena jest i tak wysoka tańszego modelu, według mnie grają trochę lepiej od Sony wh-1000xm4, ale jak tak porównałem wszystkie plusy i minusy, to zamówiłem jednak Sony 4 w dobrej cenie jak za ten model. Obawiałem się basów, ale po pierwszym przesłuchu gdzie byłem skazany tylko na muzykę proponowaną przez stoisko Sony, tak wczoraj wpiąłem się ze swoim telefonem i posłuchałem różnych bardziej szybkich i wolnych kawałków i zdanie zmieniłem, dodatkowo wszystko pod siebie ustawiamy w dedykowanej do słuchawek aplikacji Sony, sporo osób poleca ten sposób. Piszesz że Sony się nie nadaje, no cóż, mi ostatecznie odpowiadały, co opinia to różnie piszą, ale przynajmniej w kilku miejscach spotkałem się że są nawet bardzo dobre, nie krzyczą wysokimi tonami a to co przy innych słuchawkach jest zaletą przy tego rodzaju muzyce może być wadą. Ogólnie bardzo chwalone np. Sony WH-1000XM5 u mnie na głowie źle leżały i to też miało wpływ na zakup jak i cena. Jest gość który recenzuje płyty metalowe na YT i chwali Sony, sam używa do celów prywatnych i porównuje model 4 i najnowszy 5 więc chyba nie jest aż tak źle z tym Sony do metalu. U mnie została niechęć do Sennheiser, miałem kiedyś kilka modeli słuchawek tej firmy i żadne mimo bardzo dobrych ocen i testów mnie nie zauroczyły. Wychodzi na to, że trzeba pod siebie wybierać, i oczywiście trudno te wszystkie modele które są na rynku przesłuchać, a testy, fora i opinie niby dobre, ale i straszny zamęt w głowie wprowadzają i jak przychodzi do kupienia to co chwalone np. Bose jednemu będzie pasowało innemu już niekoniecznie.
https://www.youtube.com/watch?v=6ZzIllWTiEA

cz4rnuch
26-11-2023, 11:49
...Piszesz że Sony się nie nadaje...YYy, nic takiego nie napisałem. Zasugerowałem się jedynie twoim pierwszym wpisem, że szukasz słuchawek, które grają jak porta pro, ale wygodniejszych. A tytuł mi podpowiadał, że jesteś jakimś metalowym freakiem i potrzebujesz czegoś dedykowanego do tego rodzaju muzyki. A te sonówki to bestseller firmy więc siłą rzeczy muszą raczej trafiać do szerszego grona. Takie bardziej uniwersalne, a bas bo wszyscy lubią basss. W żadnym razie nie napisałem, że się nie nadają do muzyki gitarowej. Zresztą nawet w linku, który zapodałem jest napisane, że pierwsze co trzeba z nimi zrobić to odpalić equalizera i ustawić pod swoje gusta. Tak czy inaczej to były tylko takie dywagacje, bo myślałem, że nie słuchałeś na nich metalu. A skoro to zrobiłeś i najbardziej ci odpowiadają to przecież o to chodzi. Tym bardziej, że teraz jest na nie promka.

tandori
26-11-2023, 14:32
cz4rnuch Napisałeś to w ten sposób "wielu recenzjach spotkałem się z info, że to nie są słuchawki stworzene do tej muzyki." Dlatego może tak to odebrałem, w poprzednim poście zresztą napisałem, że co opinie, fora to jedni twierdzą o idealnej pracy słuchawek pod określony rodzaj muzyki inni na innych stronach piszą zupełnie co innego. Czy będę zadowolony to tak naprawdę okaże się jak słuchawki dojadą do mnie, wygrzeją się i ileś godzin trzeba będzie z nimi spędzić i wtedy okaże się czy faktycznie był to dobry zakup. Nie jestem osobą która trzyma się jednej firmy i jeśli nie będę zadowolony mogę odesłać, albo następnym razem firmy Sony nie wybiorę gdyby się okazało, że jednak nie do końca mi odpowiadają.