Zobacz pełną wersję : Nikkor 16-80 z Japonii
brzezior
09-11-2023, 13:03
Czy ktoś z szanownych Forumowiczów ma doświadczenie w zakupach sprzętu używanego przez eBay z Japonii? Kusi mnie zakup Nikkora 16-80. Wybór jest duży, ceny rozsądne. U nas podaż niewielka, ceny na poziomie 2200 i więcej. Czy trzeba liczyć się z cłem w przypadku zakupu używanego sprzętu? VAT to chyba używanych nie dotyczy... Chętnie poczytam o Waszych doświadczeniach. Używane analogowe korpusy też widuję w fajnych cenach (wliczając transport nawet).
Ja kupiłem F100 z gripem w stosunkowo dobrym stanie. Ale były dwa felery:
- grip nie działał, było coś ze stykami, pomogło StudioS5;
- przełącznik trybu pomiaru na aparacie (matryca/centralnie ważony/punktowy) nie do końca styka, czasem nie łapie i zostaje na matrycy, nie chce mi się z tym nic robić.
Było coś do zapłacenia na cle, nie wiem, czy cło, czy VAT, ale o ile pamiętam wygłądało to bardziej na VAT (~20-25%) niż cło (chyba 9%). Ale w sumie i tak wyszło taniej niż na allegro.
Kiedyś kupowałem jeszcze jakiś drobiazg (chyba matówka do F6) i tam doszło bez żadnej dopłaty ale i cena była wyraźnie niższa.
Przy zakupie z Japonii masz 100% pewności na naliczenie VAT.
Czy ktoś z szanownych Forumowiczów ma doświadczenie w zakupach sprzętu używanego przez eBay z Japonii? Kusi mnie zakup Nikkora 16-80. Wybór jest duży, ceny rozsądne. U nas podaż niewielka, ceny na poziomie 2200 i więcej. Czy trzeba liczyć się z cłem w przypadku zakupu używanego sprzętu? VAT to chyba używanych nie dotyczy... Chętnie poczytam o Waszych doświadczeniach. Używane analogowe korpusy też widuję w fajnych cenach (wliczając transport nawet).
Dwa razy kupowałem (dość drogie) obiektywy z Japonii, jak również kilka zegarków Seiko i takie take tam. W moim przypadku wysyłka była do USA ale to chyba bez znaczenia.
Wszystko wysyłane FedEx i UPS.
W każdym przypadku otrzymywałem dodatkową fakturę od firmy kurierskiej (bo oni załatwiali odprawę celną) gdzie musiałem zapłacić należne cła i podatki, więc warto sobie to wliczyć w koszta.
Na bank do zapłaty cło i VAT powyżej jakieś kwoty (chyba równowartość 150 dolarów) nawet jeśli sprzedawca zadeklaruje że zapłaci tę daninę to i tak różnie z tym bywa. Raz zakupiłem i śledziłem temat, bo zakupiłem tani obiektyw niby bez wad, a przyszedł „mydlany” zaglądam do środka a tam grzyb jak …. :evil:
brzezior
10-11-2023, 08:39
Dzięki za wasze doświadczenia - entuzjazm do zakupów na drugiej półkuli osłabł :(
Dzięki za wasze doświadczenia - entuzjazm do zakupów na drugiej półkuli osłabł :(
Poczekaj trochę. Zamówiłem niedawno obiektyw właśnie z Japonii, UPS twierdzi że 16 listopada dostarczy zobaczymy co dotrze i w jakiej kwocie będzie dopłata. Na tę chwilę zakup nawet z dopłatą VAT jest tańszy niż w u nas.
Ja rok temu kupiłem na Anazon.com 16-80 opisany jako nowy, nie używany od sprzedawcy z Japonii. Co przyszło? Ordynarna używka, bez pudełka, osłony przeciwslonecznei itp. Odesłałem, ale bylem w plecy koszty wysyłki, koszty różnic walut i cła z z Vate-m, razem jakieś 1500zl straty. Więc z tym zakupem z nieznanych źródeł uważałbym. A sprzedawcy z Japonii napisałem: "że w przeszłości karą za złamanie jakiejkolwiek zasady było seppuku, ale ten japoński sprzedawca na pewno nie ma honoru..."
Następnym razem kupuj na Amazon :)
Ja rok temu kupiłem na Anazon.com ..."
Ja rok temu kupiłem na Anazon.com
Wyszło tak jakby brakowało literki "l" pośrodku pierwszego członu adresu ;)
Sprzedawca odpisał coś po tym co napisałeś?
Szlag, ubiegłeś mnie. :lol:
Szlag, ubiegłeś mnie. :lol:
Wielkie umysły myślą podobnie.
Wielkie umysły myślą podobnie.
https://i.pinimg.com/originals/d0/49/1d/d0491d3d235d3c6770014825af0d2961.gif
xD
Jak mu zszyją brzuch to na pewno odpowie:lol:
Jak mu zszyją brzuch to na pewno odpowie:lol:
Myślisz, że tam też są takie kolejki na szycie brzucha jak u nas na NFZ?
Oby tylko chłop w odwecie nie rzucił klątwy mleka i ogórków kiszonych.
Kolejki na pewno są. Tylko jeśli macie rację z tym "l" i gość udziela się na takiej platformie, to cholera wie co mu trzeba zszyć:twisted:
Prawdziwy samuraj radzi sobie z każdym mieczem, w każdym miejscu :-)
Coś ty... pewnie poluje na kolejnych jeleni, którym można mydlić oczy, że towar nowy, super... Mam nadzieję, że w japońskim więzieniu schyli się po mydło i wyjdzie na Wasze ;-) ;-)
Coś ty... pewnie poluje na kolejnych jeleni ;-)
Może jednak miał honor ;)
Otrzymałem właśnie info z FEDEX-u o dopłacie cła i podatku. Niestety nie ma już minimalnej wartości do której nie nalicza się podatku i cła. W sumie wychodzi że doliczane jest ok. 35% podatku, co czyni właściwie każdy zakup nieopłacalny. Obiektywu jeszcze nie mam. Mam tylko nadzieję że jego stan będzie dobry.
brzezior
20-11-2023, 22:04
Czyli forum, choć stare i niemrawe, wciąż potrafi przysłużyć się przydatną informacją. Dziękuję wszystkim, dzięki Wam oszczędziłem sobie rozczarowania zakupami na drugim końcu świata. :) Pozdrawiam.
Przy zakupie z Japonii masz 100% pewności na naliczenie VAT.
Kilka razy kupowałem na eBay z różnych miejsc. Zawsze miałem doliczony podatek i cło jeżeli zakup był spoza UE. Raz towar dostałem uszkodzony i musiał być uszkodzony przed wysyłką, nie w trakcie.
Jeżeli nie jest to rzecz "unikatowa" i z mniejszym ryzykiem, to ja już więcej się nie mieszam w takie zakupy.
Wspomniany wcześniej obiektyw dotarł. Nie ma się do czego przyczepić, w opisie był Mint i faktycznie niewiele różni się od nowego. Dodatkowo, o czym nie wspomniano w opisie dołączono filtr UV i polaryzacyjny. Zakupiłem od firmy która miała 99,9% pozytywnych opinii i staż kilkunastoletni na E-bay, może miałem po prostu troszkę szczęścia. Ale zapłata cła i Vat w wysokości ok. 35% ceny obiektywu spowoduje że już chyba nic nie kupię na E-bay. Zapowiadało się że kupię super tanio obiektyw a wyszło na to że za podobną cenę kupiłbym w kraju. Tym razem udało się ale raczej już nie będę prowokował losu.
Wspomniany wcześniej obiektyw dotarł. Nie ma się do czego przyczepić, w opisie był Mint i faktycznie niewiele różni się od nowego. Dodatkowo, o czym nie wspomniano w opisie dołączono filtr UV i polaryzacyjny. Zakupiłem od firmy która miała 99,9% pozytywnych opinii i staż kilkunastoletni na E-bay, może miałem po prostu troszkę szczęścia. Ale zapłata cła i Vat w wysokości ok. 35% ceny obiektywu spowoduje że już chyba nic nie kupię na E-bay. Zapowiadało się że kupię super tanio obiektyw a wyszło na to że za podobną cenę kupiłbym w kraju. Tym razem udało się ale raczej już nie będę prowokował losu.
A ile ci wyszło wszystko razem z to szkło? Wtedy powiem ci czy to dużo czy normalnie.
A ile ci wyszło wszystko razem z to szkło? Wtedy powiem ci czy to dużo czy normalnie.
Całość wyniosła mnie 2750pln. Obiektyw to Nikkor Z 35/1,8s. Jak w tamtym czasie szukałem to nic poniżej kwoty 2,7-2,8 tys. nie było dostępne. Sprzedającemu zaproponowałem cenę 475 USD (czyli 1947 pln.) i na taką kwotę przystał.
W temacie zakupów w Japonii, może komuś się przyda taki informator
https://phillipreeve.net/blog/used-lens-and-camera-shopping-guide-for-japan/#more-48275