Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lepsza stala F czy zmienna?

NikoD50em
17-07-2007, 02:25
Zastanawiam sie nad czyms w miejsce KITa z d50tki...
Czytalem troche recenzji, przegladalem przykladowe zdjecia, chyba najbardziej do gustu przypadl mi Tamron 17-50 F 2.8. Ale ponoc sigma 18-80 F2.8-5.6 to tez dobry wybor. Chociaz mozliwe ze kopnalem sie w nazwach, wiec prosze potraktowac to jako przyklad :)

Na chlopski rozum to po powyzszych danych mozna uznac, ze Tamron jest lepszy, bo jest jasniejszy w calym zakresie ogniskowej. Mimo wszystko tamta sigma byla drozsza... Czy cena wynika ze zmiennej przeslony? Jakie sa wady i zalety takich rozwiazan - stalej i zmiennej wartosci F.

Troche glupie pytanie, ale wolalbym sie upewnic czy moj tok rozumowania jest prawidlowy... :)

andar
17-07-2007, 02:38
Ja jestem laikiem. niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę. Ale nie wieżę, że wyższa cena wynika ze zmiennej F'ki
(przesłony), W końcu im jaśniej tym lepiej. A jeśli jest tak samo jasno w wszystkich zakresach ogniskowej. To Jeszcze lepiej.
Nie wiem czy ta SIGMA jest dobra bo się nie znam, ale nie sądzę, że F 5,6 przy ogniskowej 80mm wpływa na jej korzyść.

Ps. Sam jestem ciekaw niech wypowiedzą się specjaliści.

ruffio
17-07-2007, 11:51
Tutaj panowie wychodzi cała fizyka. Zmienna ogniskowa jest dlatego, że materiał z jakiego zostały wykonane soczewki, ich ilość i rodzaj ma bezpośrednio wpływ na jakość obrazu jaki jest potem rejestrowany na matrycy. Po prostu obraz jaki mogłyby być rejestrowany przy niższych przesłonach byłby gorszy np. z powodu rozczepienia światła, winietowania, aberracji.
Jak będziesz miał możliwość to weź w rękę np. Tamrona f 2.8 i np. jakiegoś kita. Rożnica w wadze jest znaczna.

jarek76
17-07-2007, 12:13
Jak będziesz miał możliwość to weź w rękę np. Tamrona f 2.8 i np. jakiegoś kita. Rożnica w wadze jest znaczna.
Jesteś pewny 18-70 jest tylko 40 g lżejszy od tamrona
Co do pytania to tamron 17-50 będzie dobrym rozwiązaniem. Ta sigma to chyba 17-70/2,8-4. Słyszałem o niej dobre opinie ale i tak wybrałbym tamrona ze względu na bardzo dobrą jakość obrazu i stałe światło

vinci99
17-07-2007, 12:54
Ja juz ta sigma sie troszke bawie i jestem z niej bardzo zadowolony.
Tez wahalem sie miedzy tymi dwoma obiektywami wygrala sigma ze wzgledu na ogniskowa.
Jak tylko kupie nikkora 55-200 vr to sigme zamienie na tamronka 17-50 wlasnie ze wzgledu na swiatelko

NikoD50em
17-07-2007, 21:57
Panowie ale mozecie sie skupic na samych rozwiazaniach, a nie porownywac konkretnie te szkla?

ruffio, ale czasem sytuacje wymuszaja przymniecie oka na te wady ktore opisales, wtedy kiedy sie liczy tylko to zeby zdjecie bylo prawdilowo doswietlone i nieporuszone. mowa o sytuacjach w ktorych uzywanie lampy jest niewskazane... wiem, ze takie sytuacje sie zdarzaja :)

ulv
17-07-2007, 22:17
Imho do tzw zdjęć w świetle zastanym, czyli gdy jest ciemno, a lampa niewskazana to używa się jasnych stałek a nie zoomów o przysłonie 4 (czy nawet 2,8), bo jakby nie patrzeć dla przysłony 1,4 jest to te 3 (2) f-stopy różnicy.

Pozdrawiam
Ulv

NikoD50em
18-07-2007, 00:38
no tak, ale nie lepiej jest miec zawsze mozliwosc uzycia przeslony 2.8?

to bylo takie pytanie bardziej z ciekawosci, niz dokonywanie wyboru na podstawie samych parametrow.

reasumujac: STALA przeslona nie niesie ze soba negatywnych dzialan? bo przy ogniskowej 50mm, jesli mamy ochote zawsze mozemy ustawic F powiedzmy 5 i wtedy unikniemy wad stosowania wiekszych otworkow :) a jak chcemy sfotografowac schemat instalacji elektrycznej z bliska to mozemy ustawic przeslone 2.8. sigma nam tego nie daje, czyli to ewidentna wada, a nie zaleta? :)

ulv
18-07-2007, 00:43
Oczywiście, że stała przysłona w całym zakresie ogniskowych to zaleta. Wymaga ona użycia większych i lepszych szkieł niż w mniej skorygowanych obiektywach o przysłonie zmiennej co wiąże się najczęściej z wyższą ceną końcową produktu (w przypadku porównania T 17-50 i S 17-70, różnica w cenie może być podyktowana tymi dodatkowymi 20 mm i faktem, że Sigma "bardziej się ceni ;-)).

Pozdrawiam
Ulv

p.s.
Do fotografowania schematu instalacji elektrycznej z bliska obiektyw bym jednak przymknął ze względu na GO

NikoD50em
18-07-2007, 00:57
Do fotografowania schematu instalacji elektrycznej z bliska obiektyw bym jednak przymknął ze względu na GO
spoko, mialem na mysli kilka kabelkow w starym motorze MZ :) rozmazane moze byc, byle kolory sie zgadzaly. dzieki za rozwianie moich watpliwosci :)