PDA

Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 24/2023 - GŁOSOWANIE

crusiek
30-10-2023, 22:55
Dobry wieczór. :)

Przystępujemy do głosowania w kolejnej edycji zabawy nowego cyklu.
Tym razem mamy 15 prac :)

Niestety jedna praca przyszła nieco zbyt mała... z żółtą kartką, ale dopuszczam.

Głosujemy na maksymalnie 3 (słownie: TRZY!!!) prace, które Wam się spodobają.
Można oczywiście zagłosować na mniej, np. na jedną ...

Bardzo prosiłbym o sumienne podejście do tematu i nie głosowanie na więcej. Głosowanie ma charakter publiczny.
Proszę pamiętać aby nie oddawać głosu na swoją pracę. Głos taki będzie nie ważny (patrz: regulamin).

Autorem zdjęcia jest: Rafaello666

Termin głosowania zakończy się za 3 dni - czwartek (2.11.2023)

Numer danego zdjęcia znajduje się NAD nim.

W przypadku remisu nastąpi jednodniowa dogrywka.

Po skończonym głosowaniu proszę o wypowiedzenie się na temat zwycięskich prac.

"Oryginał"

76809

Paczka z pracami znajduje się tu: klik (https://drive.google.com/file/d/1Ddaz8uK3pKeSw-Ej9noWcD6BPO2GMJFr/view?usp=sharing)

Zachęcam do pobrania paczki aby porównać zdjęcia w pełnym rozmiarze.

WASZE PROPOZYCJE

1

76819

2

76818

3

76817

4

76816

5

76815

6

76814

7

76813

8

76812

9

76811

10

76810

11

76824

12

76823

13

76822

14

76821

15

76820

Po zakończonym głosowaniu zostanie ujawniona lista autorów wraz z numerami zdjęć.
Jeżeli ktoś się nie zgadza na ujawnienie to proszę o PW z taką informację.

Za chwilę lub dwie a być może prawie trzy ;) otrzymacie na skrzynkę numer, pod którym znajduje się Wasza praca :)

Proszę Jacek_Z o belkę :)

Zapraszam :-)

.

crusiek
30-10-2023, 23:04
Oczywiście zapraszam autora do ewentualnego wyróżnienia w wiadomości prywatnej/ na maila xD
[emoji846][emoji33]

bogdi64
30-10-2023, 23:12
baaardzo długo nie mogłem się zdecydować .... która moja :P

crusiek
30-10-2023, 23:12
Namawiam sekretarkę, żeby już wysłała te maile [emoji1787]

pki1234
30-10-2023, 23:48
hmmm....

"...Termin głosowania zakończy się za 3 dni - sobota (21.10.2023)..."

....sobota jest chyba za pięć dni :-)
....no i ta data.... nie wiadomo za ile to dni :-)

a to wszystko przez to że odkąd zacząłem sie z Wami bawić w te RAWki to żyję od głosowania do głosowania ;-)

Jacek_Z
30-10-2023, 23:52
Termin głosowania zakończy się za 3 dni - sobota (21.10.2023)

:mrgreen:
Tak sie nie da ;)

OjTam
30-10-2023, 23:52
Widzisz... crusiek to jest taki pr0-elo-przekret, że nawet czasoprzestrzeń potrafi podkopać i wykrecić. :mrgreen:

crusiek
31-10-2023, 00:02
:mrgreen:
Tak sie nie da ;)Dzięki za uwagę, poprawiłem, mam nadzieję... z telefonu ciężka sprawa.

OjTam
31-10-2023, 00:02
Dalej masz błąd. xD
Poprawić?

crusiek
31-10-2023, 00:03
Dalej masz błąd. xD
Poprawić?Poproszę, do pc już nie zasiądę dzisiaj... Za dużo zachodu z moją robogirą

OjTam
31-10-2023, 00:05
Już. Dla uzupełnienia, napiszę tylko, że się literka w datę wkradła, złośliwa. :3

crusiek
31-10-2023, 00:07
Już. Dla uzupełnienia, napiszę tylko, że się literka w datę wkradła, złośliwa. :3Podziękował [emoji846]

sauron10
31-10-2023, 17:40
Moje zdjęcie wydaje mi się, że jakieś takie ciemniejsze jest niż na komputerze. To samo było w poprzedniej edycji. Co z tym robić?

Jacek_Z
31-10-2023, 23:12
Adobe RGB czy sRGB? Zarządzanie barwą (w przeglądarce)?

crusiek
31-10-2023, 23:20
Nie miałem czasu zerknąć ale też to pierwsze, co mi wpadło na myśl. Jutro zerkne, jak będę mieć na co [emoji846]

sauron10
01-11-2023, 17:44
sRGB (tekst umożliwiający odpowiedź ?)

Dune
01-11-2023, 18:50
Moje zdjęcie wydaje mi się, że jakieś takie ciemniejsze jest niż na komputerze. To samo było w poprzedniej edycji. Co z tym robić?

Ściągnąłem Twoje zdjęcie z poprzedniej edycji na dysk i otworzyłem je w PS-ie - jest więcej szczegółów w cieniach na trawie (lewa strona i w głębi kadru). Mam zarządzanie barwą w przeglądarce i przyzwoity skalibrowany monitor. Tak samo zdjęcie jak w przeglądarce zdjęcie jest pokazywane w windowsowm programie Zdjęcia.

sauron10
01-11-2023, 20:38
No to nie wiem, fotki od innych wyglądają normalnie, a moja prawie czarna :)

paparapa
01-11-2023, 21:08
No to nie wiem, fotki od innych wyglądają normalnie, a moja prawie czarna :)

Zapisałem Twoją fotkę na moim dysku. Pooglądałem sobie ją w LR.
I uważam że doszukujesz się dziury w całym. Fotka tak wygląda , jak ją zrobiłeś.

crusiek
01-11-2023, 22:27
Też nie widzę za bardzo różnicy sauron10
Jest dosłownie ociupnika różnicy w detalach, ze względu na wymaganą wielkość zdjęcia, co jest oczywiste. - porównuję do pracy źródłowej z maila, niestety trafiła w pełnym rozmiarze i musiałem ja zmniejszyć. Sugerowałbym więc pilnowanie rozmiaru przy eksporcie.
Przez chwilę myślałem też, że coś z danymi exif. Ze zdjęć wypadają wszelkie informacje ale zostają m.in dane z colorspace i tu też było ok.

Sugerujesz się pracami obok stąd być może takie wrażenie.
Jeśli nie masz pewności co do jasności, zwracaj uwagę na histogram, aby nie był zbytnio przeciągnięty w lewo lub w prawo :). Oczywiście w miarę możliwości i rozsądku :)

OjTam
01-11-2023, 23:28
Kreciownik coś pokrecić nie chce, damn...

Napiszę tylko, że jest kandydat na Różowego Gałgana. I nie jestem to ja, niech to...

paparapa
01-11-2023, 23:33
Wystarczy że kolega sauron10 pobierze paczkę ze zdjęciami i zweryfikuje podejrzaną ciemność swojej foty.
Stawiam na to, że wynik będzie taki sam jak tutaj.

- - - - kolejny post - - - - - -

Napiszę tylko, że jest kandydat na Różowego Gałgana. I nie jestem to ja, niech to...

Masz pecha... :)

OjTam
01-11-2023, 23:36
Masz pecha... :)

Standard. ¯\_(ツ)_/¯

;)

sauron10
02-11-2023, 15:33
No cóż, doszukałem się problemu, monitor świeci się jak lampa na ulicy. I dlatego tak normalnie to wyglądało ?. A "czarność" zdjęcia zauważyłem na telefonie :) Na kompie wygląda dobrze nawet teraz :)

bogdi64
02-11-2023, 15:58

radość we mnie, to JA :)

OjTam
02-11-2023, 16:54
A jak nie? ?

crusiek
02-11-2023, 17:15
Pewnie wtedy bogdi wypuści Krakena i będziemy się musieli chować po ziemiankach...

OjTam
02-11-2023, 17:18
Kraken nom nom. :)

bogdi64
02-11-2023, 20:13
76917

no nie wiem czy terrarium już otworzyć ?

Rafaello666
02-11-2023, 21:54
No cóż, doszukałem się problemu, monitor świeci się jak lampa na ulicy. I dlatego tak normalnie to wyglądało ������. A "czarność" zdjęcia zauważyłem na telefonie :) Na kompie wygląda dobrze nawet teraz :)

Z jasnością monitora też trzeba czasem pokombinować. Mam kilka profili, o różnych jasnościach, ale staram się pracować na jednym profilu, który najlepiej oddaje to, co potem widać na wydruku, w kwestii jasności. Do publikacji w necie, czasem wrzucam sobie fotę na google i przeglądam ją jeszcze na kilku urządzeniach, w tym telefony. Generalnie, nie da się zrobić tak, żeby foto wyglądało u każdego super. Za dużo kombinacji sprzętu i ustawień.

crusiek
02-11-2023, 23:03
Czołem :)
Zanim przejdę do podsumowania. Przypominam ( tym razem odpuściłem ), żeby o swoich / cudzych zdjęciach nie pisać w wątku z głosowaniem, przed jego zakończeniem :)

1 miejsce na podium zajął ponownie Rafaello666
2 miejsce zajął August68
3 miejsce zajął ponownie paparapa
Autor wyróżnił pracę nr 9 :D

Przesyłam gratulację dla zwycięzców.

Zachęcam do napisania kilku słów od siebie o zdjęciach, obróbce Dzięki temu można uzyskać dodatkowe 3 pkt :)

# 1 Rafaello666

76925

#2 August68

76926

#3 paparapa

76927

#Praca wyRÓŻniona - crusiek :)

76928

Tak, trochę "warunkowo", wyróżnienie wędruje do pracy nr 9. Może mocniej bym wyciągnął góry z tyłu, ale ogólnie obróbka ok, jak dla mnie. No i usunięte ogrodzenie po prawej. ;)

Pozdrawiam
Rafaello666

#Wyczekany RÓŻokreciorożec dla - sneer :)

76929

:)

Rafaello666 - szukaj dla nas jakiegoś RAWka :) ...

Przyjemnego wieczoru! :)

OjTam
02-11-2023, 23:12
Zaraz... Czy ja dobrze widzę?
IVte miejsce, z głosem straty do podium?
https://media.tenor.com/pyewWa63HMkAAAAC/head-funny.gif

Klasyk... :lol:

crusiek
02-11-2023, 23:12
Na zachodzie bez zmian [emoji1787]

OjTam
02-11-2023, 23:18
Raczej na południowym wschodzie, ale tak, bez zmian. xD

crusiek
02-11-2023, 23:21
Raczej na południowym wschodzie, ale tak, bez zmian. xDW każdym bądź razie gdzieś tam bez zmian na pewno xD

OjTam
02-11-2023, 23:24
Otóż to. Ba-dumm-tsss.

August68
03-11-2023, 00:08
Ha, wielkie dzięki za głosy. I dla Pana Dyrektora za "przymknięcie oka" na samym starcie.
Gratulacje dla zwycięzcy i dla pozostałych uczestników

Ja się skupiłem głównie na niebie - dlatego w LR szara połówka i obniżenie ekspozycji i świateł, z wyrównaniem cieni, bo filtr trochę zaszedł na drzewa.
Potem ogólne podniesienie ekspozycji i dodatkowo wyciągnięcie cieni.
Starałem się nie przesadzić z kontrastem - miałem wersję podobną do zwycięskiego zdjęcia, ale mi nie do końca pasowało.
Trochę dodałem kontrastu. lekkie ruchy suwaczkami bieli i czerni.
Po zmniejszeniu wyostrzenie, ale bez przesady.
Głupio mi teraz, że nie usunąłem ogrodzenia, bo aż się o to prosiło...

Rafaello666
03-11-2023, 08:59
Wielkie dzięki za głosy i gratulacje dla pozostałych uczestników zabawy. Uważam, że rawek był dość wymagający. Dół mocno zacieniony, a ciekawe światło poranka, oświetlało góry w tle. Te góry chciałem wyeksponować. Obróbkę zacząłem od nieznacznego kadrowania, oraz użycia sławetnego "auto". Całość kadru rozjaśniłem i skorygowałem balans bieli, cienie, poziom czerni, oraz kontrast i clarity, tak, aby dół wyglądał ok. Trochę więcej dłubania było z tłem. Zaznaczyłem niebo, które minimalnie skorygowałem - nasycenie, jasność, balans bieli. Potem, pędzlem zaznaczyłem góry w tle. Od maski odjąłem niebo i poprzez zabawy z zaznaczaniem obiektów, odjąłem jeszcze dół kadru. Po dłuższej dłubaninie (nie mam wprawy w takim dokładnym zaznaczaniu) udało mi się stworzyć, w miarę poprawną maskę i mogłem korygować góry w tle. Dołożyłem dehaze, clarity i zmieniłem trochę kolor światła, w kierunku czerwonego. Wszystko pięknie, tylko po tej operacji zaczęły "świecić" krawędzie. Szczególnie, na styku drzew i dachów z górami. Tu już była lokalna dłubanina. Pędzelek - zmniejszanie kontrastów, cieni i bieli na samej krawędzi gór i drzew. Musiałem nawet przeskoczyć do PS-a i w kilki miejscach usuwałem świecenie pieczątką. Przy okazji, usunąłem ,widoczne po prawej, ogrodzenie. Zajęło mi to trochę czasu, ale w końcu uznałem, że więcej nie dam rady, a efekt jest zadowalający. Nie wiem, czy kadr był wart takiego zachodu, ale na urlopie nie sfotografowałem zbyt wielu poranków. Były one też dość podobne - tzn. lampa od rana. Stąd uparłem się żeby powalczyć z materiałem, który mam.

Rawka postaram się podesłac jeszcze dziś. Najpóźniej, jutro do południa.

paparapa
03-11-2023, 11:57
Wielkie dzięki za głosy i gratulacje dla pozostałych uczestników zabawy. Uważam, że rawek był dość wymagający. Dół mocno zacieniony, a ciekawe światło poranka, oświetlało góry w tle. Te góry chciałem wyeksponować. Obróbkę zacząłem od nieznacznego kadrowania, oraz użycia sławetnego "auto". Całość kadru rozjaśniłem i skorygowałem balans bieli, cienie, poziom czerni, oraz kontrast i clarity, tak, aby dół wyglądał ok. Trochę więcej dłubania było z tłem. Zaznaczyłem niebo, które minimalnie skorygowałem - nasycenie, jasność, balans bieli. Potem, pędzlem zaznaczyłem góry w tle. Od maski odjąłem niebo i poprzez zabawy z zaznaczaniem obiektów, odjąłem jeszcze dół kadru. Po dłuższej dłubaninie (nie mam wprawy w takim dokładnym zaznaczaniu) udało mi się stworzyć, w miarę poprawną maskę i mogłem korygować góry w tle. Dołożyłem dehaze, clarity i zmieniłem trochę kolor światła, w kierunku czerwonego. Wszystko pięknie, tylko po tej operacji zaczęły "świecić" krawędzie. Szczególnie, na styku drzew i dachów z górami. Tu już była lokalna dłubanina. Pędzelek - zmniejszanie kontrastów, cieni i bieli na samej krawędzi gór i drzew. Musiałem nawet przeskoczyć do PS-a i w kilki miejscach usuwałem świecenie pieczątką. Przy okazji, usunąłem ,widoczne po prawej, ogrodzenie. Zajęło mi to trochę czasu, ale w końcu uznałem, że więcej nie dam rady, a efekt jest zadowalający. Nie wiem, czy kadr był wart takiego zachodu, ale na urlopie nie sfotografowałem zbyt wielu poranków. Były one też dość podobne - tzn. lampa od rana. Stąd uparłem się żeby powalczyć z materiałem, który mam.

Rawka postaram się podesłac jeszcze dziś. Najpóźniej, jutro do południa.

Gratki, "straszna fura" roboty. Szkoda tylko że zapomniałeś usunąć "matrycowe syfy" z nieboskłonu.

August68
03-11-2023, 12:44
Gratki, "straszna fura" roboty. Szkoda tylko że zapomniałeś usunąć "matrycowe syfy" z nieboskłonu.

Fakt :-)
Nie dopisałem, że od tego zacząłem...

paparapa
03-11-2023, 12:53
Fakt :-)
Nie dopisałem, że od tego zacząłem...

Jak widać, nie wszystkim zechciało pochylili się nad tak fundamentalna sprawą. :)
Ale z drugiej strony, po co?
Dla smartfonowych oglądaczy to bez znaczenia. I tak tego nie widać. Przepałów też nie widać.
Jest pięknie.... :mrgreen:

Rafaello666
03-11-2023, 13:00

Z oczami u mnie słabo, więc najwyraźniej zapomniałem. W ogóle, nic nie zauważyłem. :grin:

paparapa
03-11-2023, 13:45
Z oczami u mnie słabo, więc najwyraźniej zapomniałem. W ogóle, nic nie zauważyłem. :grin:

Oczy to osobny problem.
Jeszcze trochę, a będę musiał w oprawki okularów denka od butelek włożyć. :mrgreen:

Rafaello666
03-11-2023, 13:48
Oczy to osobny problem.
Jeszcze trochę, a będę musiał w oprawki okularów denka od butelek włożyć. :mrgreen:

Najwyraźniej i tak widzisz więcej niż ja, więc może nie jest tak źle ;-)

Rafaello666
03-11-2023, 18:16
No i rawek poszedł na skrzynkę.

Dex
03-11-2023, 18:29
To jak, zaczynamy dziś?

crusiek
03-11-2023, 18:32
Zgodnie z regulaminem mogę startować dziś ale po 22;00 xD
Więc jeśli dzisiaj Ci wygodniej, nie ma sprawy.

Dex
03-11-2023, 18:42
No to ruszymy dziś ;)

crusiek
03-11-2023, 18:58
No to ruszymy dziś ;)

Roger, norka :D

Bartek
03-11-2023, 19:06
Dzięki za głosy!
Oczywiście gratulacje dla zwycięzców!
Obróbka w LR, na początek rozjaśnienie i kadrowanie, następnie balans koloru na plus, niwelacja przepaleń i wyciąganie z cieni, maksymalne podbicie clarity, wyostrzenie, dodanie lekkiej winiety a korektą lokalną usunięcie ufo z nieba ;) , poprawa koloru nieba, lekkie rozmycie trawy na pierwszym planie.

pki1234
03-11-2023, 22:02
gratulacje dla nagrodzonych i wszystkich którzy się podjęli wyzwania.

Dziękuję za 4 głosy oddane na moją pracę co pewnie zobowiązuje żeby się podzielić obróbką.

U mnie obróbka w całości w programie ON1 PhotoRaw.
Najpierw lokalnie maska na niebo, ekspozycja w dół i podciągnięcie koloru niebieskiego (teraz wydaje mi się że chyba trochę za mocno go podciągnąłem).
Następnie rozjaśnienie i wyciągnięcie cieni na górach na pierwszym planie. Chałupki z nieco mocniejszą maską niż reszta.
Potem maska na góry na drugim planie, manipulacja krzywymi żeby wydobyć szczegół i rozjaśnić ciemne partie.
Na końcu, po całości podciągnięcie koloru i wzmocnienie światła.
Kiedy robiłem eksport zrobiłem trzy wersje z rożnym poziomem wyostrzenia. Wydawało mi się wtedy wtedy że biorę najlepsze ale nie wiem czy nie przesadziłem. Teraz pewnie zrobiłbym kontrolowane wyostrzenie z maską tak aby na trawie z przodu było bardziej delikatnie.

crusiek
03-11-2023, 23:51
Zapraszam do nowej ZABAWY (https://forum.nikoniarze.pl/threads/316370-Zabawa-w-RAWki-25-2023) :)

crusiek
10-11-2023, 22:57
Zapraszam do GŁOSOWANIA (https://forum.nikoniarze.pl/threads/316451-Zabawa-w-RAWki-25-2023-GŁOSOWANIE)