Zobacz pełną wersję : DEHANCER - czy ktoś uzywa?
Zassałem, ale okazuje się, że mam zbyt starego PSa :(
Na DXO nie ma
Zobaczę czy mam AFFINITY... chyba kupowałem...
Czy ktoś ma i uzywa?
cybulski
29-10-2023, 12:00
to jest chyba głównie do filmów do DaVinci.
W DXO masz Film Packa ? - wydaje się bardzo podobny.
DXO 7, w wersji Elite, masz również opcję na Wide Gamut dodawać LUTy więc takie efekty można swobodnie wydaje się uzyskać na fotach takie same.
chodzi o generowanie ziarna - w kolorze
- - - - kolejny post - - - - - -
Zrobili jakiś fajny "myk" że wygląda to znacznie bardziej naturalnie
Ściagnałem ten film pack - też chyba zrobili podobny zabieg...
Wygląda to lepiej niż kiedyś (tak mi się wydaje?)
cybulski
29-10-2023, 12:57
Film Pack w dxo dla mnje to podstawa analogowego looku.
Najczęściej w bw biorę ziarno z HPS 800 na intensywność 4-6.
Acrosy też mają przyjemne dla oka.
Nowość to LUTy od wersji 7. Teraz tu jest mnóstwo opcji. Najsłabszy z tego pakietu wydaje się obecnie być NIK.
Nie wiem czy Ci załapie ten Film Pack do starego PS. Najczęściej używam film paka przez główny program dxo i PSa.
No nie...
Różnica jest jednak gigantyczna
Dehancer :
76774
DXO:
76775
Od razu wyjaśnię. Zwiększanie ilości i wielkości ziarna nie zmienia sposobu oddania detali w DXO
cybulski
29-10-2023, 19:30
Nie używam kolorowego ziarna nawet w kolorze. Dla mnie taki obraz jest po prostu niesatysfakcjonujący i nie o to mi chodzi.
Zawsze wybieram w opcji Grain ziarno z kliszy czarno białej nawet w kolorze.
Pobaw się popróbuj czy nie lepszy będzie efekt wizualny z daleka na ziarnem z bw, moze to trzeba sprawdzić na wydruku.
Przecież nie w tym leży problem
cybulski
29-10-2023, 19:54
gdy ja próbuję z kolorowym ziarnem to wychodzi mi całkiem inaczej, nie kolorowo a mono chromatycznie bardziej ale to zapewne jeszcze kwestia innych ustawień które mam włączone (filtry, lut itp)
76778
i bez
76779
po wyłączeniu innych filtów jest coś takiego
76780
76782
i teraz tak
I za każdym razem masz ziarno, które jest "obok" stworzonego przez cyfrówkę obrazu.Detal jest nieruszony ziarnem. Nie jest z niego tworzony.
Dehancer jednak robi to inaczej, może detal nie jest w 100% tworzony przez ziarno, ale całość jest znacznie bliżej analoga niż to co prezentujesz
cybulski
29-10-2023, 21:14
Pytanie jest czy to widać na normalnym rozmiarze zdjęcia oglądając z normalnej odległości, bo tutaj to jest 1:1
Z tego co widzę Dehacer ma cenę lifetime 199 usd.
Do zawodowego wykorzystania to pewnie pikuś, amatorsko to pytanie czy widać na tyle różnicę w normalnym wydruku.
Z drugiej strony ta cena i tak długo okresowo wychodzi znośnie niż korzystanie z filmów i analoga.
Mnie zadowola to co mogę uzyskać na dxo i ps chociaż jest to faktycznie bardziej cyfrowe.
No ja chciałbym jednak mieć możliwości dehancera... tym bardziej ze filmpak kosztuje podobnie
cybulski
29-10-2023, 22:04
Można jeszcze popróbować zwiększać iso i czy to nie zbliży do efektu jaki chce się uzyskać.
Druga sprawa - w Fuji można dodawać kilka rozmiarów ziarna wprost w body. Ale działa to tylko na jpg. Szczerze to nigdy się nie przyglądałem czy w Fuji przypadkiem nie jest to bardziej podobne do tego co robi dehncer z ziarnem.
kupno fuji i szkieł jest wersją raczej hard
Troszkę się wgłębiłem w ustawienia
76790
cybulski
31-10-2023, 01:51
kupno fuji i szkieł jest wersją raczej hard
Fuji ma ziarno weak i hard, wielkości small medium i large. Nie wiem czy to o to mniej więcej chodzi czy też jest "nałożone" i cyfrowe.
Tu BW, plik jpg prosto z aparatu, rok 2020 xt20 (powiększyć)
76831
kolor z ziarnem zrobię jeśli będzie potrzeba, bo nie znalazłem takiego wprost z puszki.
cybulski
31-10-2023, 07:57
Mam taki przykład kolorowego jpg wprost z Xpro3, gdzie miałem ustawione ziarno.
Ustawienia w body, sooc jpg: film Clasik Chrome, dr400, grain weak large, ccr strong, ccb strong, h-1, s+4, color+4, wb auto)
Zobacz czy to jest wg Ciebie nakładka czy też coś podobnego co robi dehancer (powiększyć)
76832
Wybacz, ale nie interesuje mnie zamiana systemu ani dokupywanie kolejnego aparatu.
cybulski
31-10-2023, 09:09
Nie o to mi chodzi. Pytalem czy wg Ciebie na tych fotach ziarno jest nakładką czy coś podobnego jak na prawdziwym filmie, czyli tak jak robi dehncer?
Ziarnem i wyglądem analogowym uzyskiwanym zsyfry to jest temat, który interesuje mnie od dawna, nie są to poszukiwania od momentu gdy założyłeś ten wątek :)
Tutaj na forum wydaje mi się, że oprócz nas, chyba w ogóle temat ziarna, nie interesuje nikogo :)
Na zdjęciu z psem włosy, które są w ostrości, tworzą dość ładne i ostre linie. Dla mnie to wygląda jak cyfrowy obrazek z nałożonym delikatnym ziarnem, które uwidacznia się w obszarach nieostrości. Drugi obrazek w ogóle nie ma tego typu detali więc nie ma problemu
Witam
Tutaj na forum wydaje mi się, że oprócz nas, chyba w ogóle temat ziarna, nie interesuje nikogo :)
Tu każdy robi co może, by szumu było jak najmniej :)
PozdrawiaM.
cybulski
31-10-2023, 16:30
Witam
Tu każdy robi co może, by szumu było jak najmniej :)
PozdrawiaM.
Przyznaje się, że nie skorzystałem chyba nigdy z odszumiania jakimkolwiek programem ani w body.
nie skorzystałem chyba nigdy z odszumiania jakimkolwiek programem ani w body.
Wszystko zależy jaki typ zdjęć robisz.
Jak dla klienta, to zależy co taki człowiek wymaga. Są tacy, którzy chcą obraz jak żyleta i każdy "paproch" im przeszkadza. Są też tacy, którzy chcą się tylko rozpoznać na zdjęciu, a reszta ich nie obchodzi :)
PozdrawiaM.
Podoba mi się ten soft
77031
cybulski
07-11-2023, 10:29
Dalej sądzę, że to narzędzie przede wszystkim do kolorowania video.
Ściągnąłem triala jako wtyczka do PS.
Działanie dające dużo do życzenia. PS u mnie muli gdy używa się tego Filtru. Filtry DXO chodzą bardzo szybko bez zauważalnego zwolnienia PSa.
Trzeba chyba mieć mega mocny konfig komputera aby to chodziło płynnie.
Efekty na zdjęciu i to co udawało mi się uzyskać - hmmm, szału nie ma, jestem bardziej jednak przekonany co dają wtyczki DXO.
Dehancer wyleciał u mnie z komputera bardzo szybko. Tu pokaże że miałem na PS-sie żeby nie było że ściemniam :) Do PS jednak nie polecam.
77034
cybulski
07-11-2023, 11:51
Darmowy C1 Express (do Sony i Fuji są) daje chyba też podobne efekty jak Dehancer. Oczywiście nie jestem aż takim "purystą" jeśli chodzi o strukturę ziarna. Ale u mnie przynajmniej C1 śmiga sprawnie i wbudowane fabrycznie presety dają wg mnie radę jeśli chodzi o ziarno.
77035
Jak powyżej to już jest ziarno "extreme" , zmienia strukturę, wydaje mi się że całkiem poprawnie. Dla mnie do zdjęć czy to DXO FilmPack czy C1 jest w zupełności wystarczające. A nie wiem czy na wydrukach, bo to nie ma co analizować tego na ekranie, będzie zasadnicza różnica. Wg mnie nie ma.
77036
Już ci pisałem, chodzi o tworzenie detalu z ziarna. To co linkujesz to każdy program zrobi
cybulski
07-11-2023, 12:31
Już ci pisałem, chodzi o tworzenie detalu z ziarna. To co linkujesz to każdy program zrobi
Skoro nie widzę tego o czym piszesz tzn nie widzę aż tak zasadniczych różnic, chociaż poczytałem sobie u nich jak oni to robią, to wydaje mi się, że w fotografii amatorskiej do wydruków do A3 nie ma to znaczenia. Nie jestem skłonny przyznać Tobie racji, patrząc tylko w monitor na różnych powiększeniach.
Ok widać że może coś jest inaczej ale to jest tzw pixel peeping i nie wiem czy do formatu A3 ma to jakiekolwiek znaczenie. Musiałbym zobaczyć na wydruku, bo ekrany monitorów coś pokazują a wydruk rządzi się swoimi prawami.
Dla mnie kwestia generowania ziarnia nie jest wcale taka oczywista, że musi być robiona wyłącznie w sposób jaki robi to Dehancer, czyli jakby zmniejszając poniekąd rozdzielczość.
https://blog.dehancer.com/articles/how-does-film-grain-work-in-dehancer-ofx-plugin/ - dla mnie to przykład pixel peeping tylko w drugą stronę :) większość patrzy żeby było w pixelach super a tu próby zrobienia ziarna patrząc na powiększenia.
Czyli pixel peeping tylko w drugą stronę - jestem daleki od patrzenia w piksele w ogóle, ale coż można i tak :)
Ale OK, skoro wątek wyłącznie o Dehancer to już więcej nie spamuję :)
No niestety masz rację co do niestabilności softu. Przeszła mi ochota do zakupu.
Zacząlem wgrywać pliki większe 16 bitowe i duuupa wiesz się nie potrafi zmienić profilu ehhhh
cybulski
10-11-2023, 16:23
Możliwe, że trzeba mieć jakiś bardzo mocarny konfig komputera. A może jakiegos maca studio z wyższej półki. Podobno na te nowe maci M oprogramowanie zdjęciowe jest lepiej zoptymalizowane. Programistom może być łatwiej zrobić optymalizację pod kilka konkretnych konfigów w Mac M niż na pc gdzie sprzętów ogrom.
Gdy nabędę Maca Studio, to chyba już postanowiłem, to możliwe że sprawdzę jak to chodzi.
To oznaczałoby że jest to bardzo bardzo źle napisane
cybulski
10-11-2023, 17:44
Jeśli ten program generuje matematycznie ziarno z uwzględnieniem pixeli zdjęcia, to jest zapewne pracochłonne zadanie. Skoro to nie jest zwykła nakładka. A piszą że nie jest.
Przecież to, co napisałeś nie neguje tego, że to może być dobrze lub źle napisane.
Samo generowanie obrazka trwa u mnie ze 2 sekundy, więc obliczeniowo jest prostsze niż odszumianie DXO
edytka:
generowanie ziarna na pliku 24mpix 16 bit trwa sekundę lub ociupinę więcej - to w kwestii "cięzaru" dla kompa ;) (piszę o generowaniu podglądu z możliwoscią zbliżania na 1:1)