Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] sara
w pustym magazynie....
http://photoheaven.net/%7Esailor/gaga/sara/s_PFA4065.jpg
Kompozyt
16-07-2007, 23:29
pierwsza moja mysl to malo modelki na fotce...
no i?
przeciez nie napisalem ze to portret... :)
Zdjęła buty, smutna, bo zaraz musi wskoczyć do tego zbiornika ze żrącą substancją w środku.. No i krzywe ;-)
Kompozyt
16-07-2007, 23:49
no i?
przeciez nie napisalem ze to portret... :)
ale modelka przyciaga uwage na tej fotce i MZ malo jej widac:)
Wygląda trochę jak "dostawa" z Chin w kontenerze, bo sceneria taka i rysy wschodnie modelki...:) No i te buty...co z nimi w zamyśle?
david555
17-07-2007, 00:01
Niestety dość nienaturalnie wygląda ta fotka i pierwsze co mi przyszło do łba, to, to, że to montaż.
Wedłóg mnie za dużo jest tutaj elementów odwracających uwage.
Wszystko jeszcze zależy kto robi zdjęcia. Jak widzę podpis "sailor" to się spodziewam że spadnę z krzesła z wrażenia, i potem jak widzę po prostu bardzo ładny portret to jest zupełnie inne wrażenie niż jakbym widział to zdjęcie w wykonaniu jakiegoś nieznanego fotografa, w którym to wypadku bym rzeczywiście z krzesła spadł.
A tak to jak widzę podpis "sailor" to już jakoś podświadomie jestem przygotowany na spadnięcie, czyli zapinam pasy, i wrażenie przy oglądaniu już nie takie duże.. :)
Co nie świadczy bynajmniej o słabej jakości, wręcz przeciwnie, ale po prostu spodziewam się podświadomie czegoś spektakularnego...
Niestety dość nienaturalnie wygląda ta fotka i pierwsze co mi przyszło do łba, to, to, że to montaż.
czemu nienaturalnie??
auć :(
jakich na przyklad? co ci nie pasuje w kompozycji?
Nieprawda. Jeśli chodzi o samą matematyczną teorię to żaden z elementów nie odwraca uwagi. Modelka ma sukienkę w kolorze od razu rzucającym się w oczy, jest w mocnym punkcie, podczas gdy owe elementy są szarawe i są wyłącznie w charakterze rekwizytów. Kompozycja jest według mnie bezbłędna - nie ma żadnych elementów niepotrzebnych.
david555
17-07-2007, 00:35
czemu nienaturalnie??
Wiem, że chodziło Ci o kontrast, ale dla mnie jest za duży i według mnie modelka zupełnie nie pasuje do tego kontenera. Gdybym to ja zestawiał, to na pewno unikałbym takich elementów jak ten kontener, bo kontrast i owszem np. z odrapaną ścianą, czy ceglanym murem, murem z kamienia, ale to zestawienie mnie razi. I dlatego pewnie miałem takie skojarzenie.
bo kontrast i owszem np. z odrapaną ścianą, czy ceglanym murem, murem z kamienia, ale to zestawienie mnie razi.
czemu zawsze ma byc standardowo z odrapana sciana? i czemu znowu ceglana?.. w koncu zacznie byc nudno ..
co zlego w kontenerze? czemu nie zlamac standardu odrapanej sciany bialym kontenerem zachowujac rownowage kompozycji?
jakich na przyklad? co ci nie pasuje w kompozycji?
Nie wiem co autor mial na mysli, ale ja tez chetnie bym zobaczyl to zdjecie bez grzejnika na dole i po prawej stronie pionowej butli(?). (w pierwszej kolejnosci bez butli - choc wiem, ze ona tam zamyka ladnie naroznik, to uwazam, iz nie zawsze wszyskto musi byc dopowiedziane i ze wszystkich stron ograniczone). Najprawdopodobniej po usunieciu tych elementow bym uznal, ze jednak za pusto, ale dopoki inaczej nie widzialem, to moge sobie probowac wyobrazic, ze byloby jeszcze lepiej :)
Fajny pomysl ze zdjeciem butow i ten zbiornik - super pasuje kolorystycznie i materialowo do sukienki modelki - tzn. mi idealnie pasuje i sie wlasnie podoba. W moj gust zdjecie trafilo.
david555
17-07-2007, 00:44
... I nie wiem co chcecie od pozycji modelki - wlasnie ona daje temu zdjeciu "to cos". W moj gust zdjecie trafilo.
Ano widzisz wygląda tak jakby była doklejona z innej fotki do tego zbiornika (kontenera) i wolałbym żeby lewitowała bez tego brzydkiego sześcianu;).
czemu zawsze ma byc standardowo z odrapana sciana? i czemu znowu ceglana?.. w koncu zacznie byc nudno ..
co zlego w kontenerze? czemu nie zlamac standardu odrapanej sciany bialym kontenerem zachowujac rownowage kompozycji?
Nie no, eksperymentować trzeba, ale mówię tylko, ze mnie ten kontener nie pasuje i stanowi w zestawieniu z ideałem modelki taki powalający kontrast, że miałem właśnie takie pierwsze wrażenie.
A tak to jak widzę podpis "sailor" to już jakoś podświadomie jestem przygotowany na spadnięcie, czyli zapinam pasy, i wrażenie przy oglądaniu już nie takie duże.. :)
Co nie świadczy bynajmniej o słabej jakości, wręcz przeciwnie, ale po prostu spodziewam się podświadomie czegoś spektakularnego...
hmmm .. a z jakiej okazji te komplementy?? zaraz ja z krzesla spadne .. :P
wolałbym żeby lewitowała bez tego brzydkiego sześcianu;).
hmm da sie zrobic ... aczkolwiek to z szescianem pozostanie ..
ale skoro chcesz z lewitacja .. prosze bardzo :)
http://photoheaven.net/%7Esailor/gaga/sara/s_PFA4053.jpg
http://psychodelic.org/%7Esailor/gaga/sara/s_PFA4053.jpg
david555
17-07-2007, 00:50
hmm da sie zrobic ... aczkolwiek to z szescianem pozostanie ..
ale skoro chcesz z lewitacja .. prosze bardzo :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/border=)
No i jest klimat, ale wolę lewitację w pozycji Kwiat Lotosu:).
wolę lewitację w pozycji Kwiat Lotosu:).
nei przeginaj ;) .. kwiatu lotosu nie bedize .. zamowienie zlozone zbyt pozno :P
david555
17-07-2007, 00:56
nei przeginaj ;) .. kwiatu lotosu nie bedize .. zamowienie zlozone zbyt pozno :P
Nie ma sprawy, to następną razą:).
hmmm .. a z jakiej okazji te komplementy?? zaraz ja z krzesla spadne .. :P
Przecież wcale nie skomplementowałem. Powiedziałem tylko że spodziewałem się spaść z krzesła a nie spadłem.
Czyli to nie komplement....
MzMarcin
17-07-2007, 01:06
A ja powiem tak… Niewiele wcześniejszych zdjęć naszego formowego żeglarza lubię…(ogólnie z natury nie cierpię zdjęć studyjnych…, nawet bardzo dobrych heh J ), ale przy pierwszej fotce siedzimy właśnie z kumplami i nie możemy oderwać wzroku…
To pierwsze świetne - przepiękne, malarskie zestawienia barw, do tego niebywale atrakcyjna kompozycyja abstrakcyjna. Naprawdę - kawał dobrej fotografii!!!
No mi się nie podobają. Sailor zrobił setki lepszych (pewnie), a dziesiątki takich, widziałem tu.
A ja powiem tak… Niewiele wcześniejszych zdjęć naszego formowego żeglarza lubię…(ogólnie z natury nie cierpię zdjęć studyjnych…, nawet bardzo dobrych heh J ), ale przy pierwszej fotce siedzimy właśnie z kumplami i nie możemy oderwać wzroku…
uffff spocilem sie z wrazenia .. ide sie przeniesc na fotel .. bo z krzesla za latwo spasc :D
ps. z niestudyjnych masz jescze watek o kradziezy :) .. co gorzej .. niestudyjnych pewnie niedlugo bedzie wiecej
To pierwsze świetne - przepiękne, malarskie zestawienia barw, do tego niebywale atrakcyjna kompozycyja abstrakcyjna. Naprawdę - kawał dobrej fotografii!!!
dziekuje :oops:
hmm... zastanawia mnie jedno. Czesto widze posty Sailora i duzo pozytywnych komentarzy. Niestety nie wiem dlaczego, ale w żadnym z postów ja nie moge zobaczyć zdjęć (nie wyświetlają się) Dlaczego tak się dzieje? :(
david555
17-07-2007, 01:32
...Dlaczego tak się dzieje? :(
Pewnie masz zbyt restrykcyjnie ustawioną przeglądarkę i firewall-a.
oczywiście, że świetne :)
(chyba lepiej by było bez napisów na ścianie i z czystszą podłogą- bez śmieci, ale tylko tak mi sie wydaje)
Pewnie masz zbyt restrykcyjnie ustawioną przeglądarkę i firewall-a.
akurat nie mam firewalla a przeglądarke mam ustawiona raczej dobrze... akurat tylko zdjęc sailora nie widze :/
Madziulek
17-07-2007, 09:39
Bdb zdjęcia
Modelka MZ wcale nie jest za mała
Gdyby była bliżej modelka nie sprawiała by wrażenia małej zagubionej osóbki siedzącej na dużym kontenerze
Odległość jest tu idealna moim zdaniem i proporcje są zachowane
Dla mnie to mała księżniczka która zgubiła się w jakimś okropnym miejscu w poszukiwaniu wyjścia , usiadła zmęczona... żeby dać odpocząć swoim zbolałym stópkom ..
:D
Bardzo ładne. Tęsknię do miejsc, gdzie w tle coś się dzieje, gdzie stoją jakieś rekwizyty.
Tęsknię do zdjęć, gdzie wkońcu tło nie jest jednolite (mówię również o swoich zdjęciach). Wtedy można zagrać ciekawą, bardziej złożoną kompozycję.
Tutaj jest ładna kompozycja, dzieje się dużo, ładne kolory i obróbka. Zazdroszczę tego przenośnego zestawu i modelek..
dwojeczka zrobila na mnie wieksze wrazenie..ale glownie z jednego powodu...pomimo skoku udalo sie modelce zachowac idealna twarz (nie widac grymasu zmeczenia)...na jedyneczce ciutek za nisko broda...ale przemawia przeze mnie moj sposob patrzenia :)
W rzeczy samej, udane prace. Aż się serce kraje, że takie maleństwa. :D
Co do kompozycji w 1. Ta butla poprawej stronie i taki brązowy pionowy pasek po lewej. Może i zamykają kompozycje ale mi jakoś nie pasują. Możliwe, że tak jak Kaktus po ich usunięciu stwierdził bym że jest pusto i czegoś brakuje. Nimniej szukanie dziury w całym chyba :P
david555
17-07-2007, 11:56
Bdb zdjęcia
Dla mnie to mała księżniczka która zgubiła się w jakimś okropnym miejscu w poszukiwaniu wyjścia , usiadła zmęczona... żeby dać odpocząć swoim zbolałym stópkom ..
:D
Tylko księżniczka bardzo daleko od domu odeszła i zabłądziła w takie koszmarne miejsce, a i znalazła takie okropieństwo, aby dać odpocząć nóżkom, że aż zgrzyta;).
hmm... zastanawia mnie jedno. Czesto widze posty Sailora i duzo pozytywnych komentarzy. Niestety nie wiem dlaczego, ale w żadnym z postów ja nie moge zobaczyć zdjęć (nie wyświetlają się) Dlaczego tak się dzieje? :(
Niestety z przykroscia stwierdzam, ze czesto mam podobnie - chyba serwer Sailora czasami szaleje. Zazwyczaj wracam 5-10 minut pozniej i po odswiezeniu bangla slicznie.
Edit - oto dowod:
jasiu@debian:~$ wget http://psychodelic.org/~sailor/gaga/sara/s_PFA4053.jpg
--12:48:58-- http://psychodelic.org/~sailor/gaga/sara/s_PFA4053.jpg
=> `s_PFA4053.jpg'
Resolving psychodelic.org... failed: Temporary failure in name resolution.
jasiu@debian:~$
Niestety z przykroscia stwierdzam, ze czesto mam podobnie - chyba serwer Sailora czasami szaleje. Zazwyczaj wracam 5-10 minut pozniej i po odswiezeniu bangla slicznie.
Edit - oto dowod:
ale ja wracałem dużo razy i niestety nigdy nie było mi dane zobaczyć zdjęć :(
przepraszam za klkudniowe klopoty z serwerem .. jzu powinno byc ok
milego ogladania
dziwne ze dopiero teraz tu spojrzalem...
super zdjecie
paparazzo
25-07-2007, 19:49
1 mz swietna - jedyne co mi przeszkadza to ulozenie stopy modelki