Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 23/2023 - GŁOSOWANIE
Dobry wieczór. :)
Przystępujemy do głosowania w kolejnej edycji zabawy nowego cyklu.
Tym razem mamy 13 prac :)
Uczulam, aby pilnować rozmiarów przesyłanych prac, tak, żeby nie były mniejsze, natomiast zaznaczam, że prace większe są modyfikowane przez mój skrypt, czyli normalizowane do rozmiaru 1600 po dłuższym boku dla poziomu i 1200 dla pionu, jeśli np format zdjęcia zbliża się do kwadratu :) i chociaż on nie powinien ingerować w żadne parametry, to siłą rzeczy skalowanie robi swoje.
Tak tylko przypominam, bo coraz częściej zdarza się chyba Wam zapomnieć :) Oczywiście, mi to nie przeszkadza, jeśli Wam też nie to ok, choć wolałbym tego nie włączać :)
Głosujemy na maksymalnie 3 (słownie: TRZY!!!) prace, które Wam się spodobają.
Można oczywiście zagłosować na mniej, np. na jedną ...
Bardzo prosiłbym o sumienne podejście do tematu i nie głosowanie na więcej. Głosowanie ma charakter publiczny.
Proszę pamiętać aby nie oddawać głosu na swoją pracę. Głos taki będzie nie ważny (patrz: regulamin).
Autorem zdjęcia jest: crusiek
Termin głosowania zakończy się za 3 dni - sobota (21.10.2023)
Numer danego zdjęcia znajduje się NAD nim.
W przypadku remisu nastąpi jednodniowa dogrywka.
Po skończonym głosowaniu proszę o wypowiedzenie się na temat zwycięskich prac.
"Oryginał"
76520
Paczka z pracami znajduje się tu: klik (https://drive.google.com/file/d/1uXeax468-8dWOLlR3wVghx0LOswScMAU/view?usp=sharing)
Zachęcam do pobrania paczki aby porównać zdjęcia w pełnym rozmiarze.
WASZE PROPOZYCJE
1
76530
2
76529
3
76528
4
76527
5
76526
6
76525
7
76524
8
76523
9
76522
10
76521
11
76533
12
76532
13
76531
Po zakończonym głosowaniu zostanie ujawniona lista autorów wraz z numerami zdjęć.
Jeżeli ktoś się nie zgadza na ujawnienie to proszę o PW z taką informację.
Za chwilę lub dwie otrzymacie na skrzynkę numer, pod którym znajduje się Wasza praca :)
Proszę Jacek_Z o belkę :)
Zapraszam :-)
.
Nornicze napisał:
Uczulam, aby pilnować rozmiarów przesyłanych prac, tak, żeby nie były mniejsze, natomiast zaznaczam, że prace większe są modyfikowane przez mój skrypt, czyli normalizowane do rozmiaru 1600 po dłuższym boku dla poziomu i 1200 dla pionu, jeśli np format zdjęcia zbliża się do kwadratu i chociaż on nie powinien ingerować w żadne parametry, to siłą rzeczy skalowanie robi swoje.
I dziwić się, że ludki później swoich wersji nie poznają...https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=76510&d=1667394195
W ten sposób, bo mi się nie chce z cytatem bawić, a selektywnego się pewnie niedoczekamy. ¯\_(ツ)_/¯
PS. Głośnięte.
poszło, ciekawe czy znów głosowałem na krecika :)
poszło, ciekawe czy znów głosowałem na krecika :)
Mogę Tobie napisać, że głosowałeś na te same prace, co ja :)
No i szansa na Różowego Gałgana poooszła się paść... xD
Mogę Tobie napisać, że głosowałeś na te same prace, co ja :)
to się znaczy, że nie głosowałeś na mnie ? - zdrajca, za karę nie zagłosowałem na CIEBIE !!! ;)
to się znaczy, że nie głosowałeś na mnie ? - zdrajca, za karę nie zagłosowałem na CIEBIE !!! ;)¯\_(ツ)_/¯ [emoji23]
Rafaello666
19-10-2023, 08:53
Dobrze, że przypominajka poszła na maila, bo tym razem miałem grube problemy z wytypowaniem swojej, tak na pierwszy rzut oka... :)
Trzy prace są bez głosu, jedna na pierwszym, dwie na drugim oraz jedna na trzecim miejscu. Różnica po głosie :)
Trzy prace są bez głosu,
więc szansa jest
Czołem :)
1 miejsce na podium zajął Rafaello666
2 miejsce zajął Dune
3 miejsce zajął paparapa
Autor wyróżnił pracę nr 8 :D
Przesyłam gratulację dla zwycięzców.
Zachęcam do napisania kilku słów od siebie o zdjęciach, obróbce Dzięki temu można uzyskać dodatkowe 3 pkt :)
# 1 Rafaello666
76596
#2 Dune
76597
#3 paparapa
76598
#Praca wyRÓŻniona - bogdi64 :)
76599
Wyróżniampracę nr 8 za to, co autor zrobił z flagą.
pozdrawiam
crusiek :)
#Wyczekany RÓŻokreciorożec dla - nikogo :)
:)
Rafaello666 - szukaj dla nas jakiegoś RAWka :) ...
Przyjemnego wieczoru! :)
Rafaello666
21-10-2023, 23:19
Czadersko. Nie spodziewałem się :) Dzięki za głosy. Gratulacje dla podium i pozostałych Rawkowiczów. Jutro zjadę z weekendowych wojaży, to coś o obróbce i podeślę rawka.
August68
22-10-2023, 08:13
Gratulacje dla zwycięzców i dzięki za głosy :-)
W swojej wersji tak jak wszyscy wystemplowałem dźwig i lekko przekadrowałem całość.
Rozjaśnienie zdjęcia - poprzez dodanie ekspozycji i wyciągnięcie cieni, ale tak aby nie stracić zbyt dużo kontrastu - chociaż patrząc na zwycięskie prace jednak czernie rozjaśniłem za bardzo.
Lekkie przyciemnienie świateł - też widzę, że można było ciut mocniej.
Gratulacje dla zwycięzców 76607
Co do obróbki to w LR ale jak widać coś poszło nie tak :( muszę to przeanalizować ;)
Rafaello666
22-10-2023, 14:20
Jeszcze raz dzięki za głosy. Obróbka była dość prosta. Przykadrowałem prawą stronę, z fragmentem budynku i dźwigu. Po wyciągnięciu cieni i korekcie ekspozycji uznałem, że całość lekko ochłodzę, bo było za żółto. Wzmocniłem trochę fakturę nieba i nasycenie. Korektą punktową przyciemniłem niebieski i żółty. Zaznaczyłem odbicie w wodzie, aby je trochę wzmocnić - clarity, kontrast. Na dole lekki gradient, finalna korekta ekspozycji i czerni. To tyle.
Rafaello666
22-10-2023, 14:54
No i rawek pofrunął :)
Rafaello666
22-10-2023, 15:53
Pozwolę sobie jeszcze dodać, że dranie przenieśli przycisk "auto" w LR. Chwilę się dziś gapiłem zanim go znalazłem... :lol:
Jest natomiast HDR xD
Którego nie umiem używać....
Rafaello666
22-10-2023, 16:20
Jest natomiast HDR xD
Którego nie umiem używać....
Ja jeszcze też nie umiem, ale zacząłem sobie czytać...
https://helpx.adobe.com/pl/lightroom-cc/using/hdr-output.html
To ciekawe, że proponują jpeg xl ale wiele (wszystkie? ) przeglądarek nadal ma to pod opcjonalna flagą, że o hostingach nie wspomnę.
Nie mniej jednak zrobienie tego standardem ucieszyłoby mnie mocno...
Rafaello666
22-10-2023, 16:27
Mi najbardziej z ostatniej aktualizacji przypasowała punktowa korekta koloru, działająca też w trybie masek.
No, to jest super akurat. A fakt, że działa na masce tylko na plus
Rafaello666
22-10-2023, 16:30
No, to jest super akurat. A fakt, że działa na masce tylko na plus
Będzie można poćwiczyć na rawku ;)
Jutro będziemy startować, jeśli tylko TMT się wyrobią [emoji6]
Co nie OjTam ? [emoji16]
Aye. Jak tylko temat dostanę.
wielkie podziękowania, zwłaszcza za flagę, dla mnie to był mocny punk tego zdjęcia, dlatego troszkę nad tym popracowałem, a całość fotki to chciałem aby wyglądała bardzo "naturalnie"
a o czym WY gadacie to nie mam pojęcia, ma bardzo starego LR jeszcze na płycie i z wieczną licencją :)
marcin255
23-10-2023, 10:20
Gratulacje dla zwycięzców m aj jak zwykle, chciałem, aby praca była "inna" , rozjaśnianie i" klimat" w luminar
Rafaello666
23-10-2023, 17:12
wielkie podziękowania, zwłaszcza za flagę, dla mnie to był mocny punk tego zdjęcia, dlatego troszkę nad tym popracowałem, a całość fotki to chciałem aby wyglądała bardzo "naturalnie"
a o czym WY gadacie to nie mam pojęcia, ma bardzo starego LR jeszcze na płycie i z wieczną licencją :)
Uważam, że forsa na abonament nie jest w tym przypadku wyrzucona w błoto, bo sporo się zmienia na lepsze i to często. Czy to uczyni moje zdjęcia lepszymi? Nie wiem :lol: Za to na pewno, niektóre nowinki ułatwiają i przyspieszają obróbkę.
Uważam, że forsa na abonament nie jest w tym przypadku wyrzucona w błoto, bo sporo się zmienia na lepsze i to często. Czy to uczyni moje zdjęcia lepszymi? Nie wiem :lol: Za to na pewno, niektóre nowinki ułatwiają i przyspieszają obróbkę.
zostawiłem komputer bez netu, szybko się otwiera, system jest mały i nie muszę inwestować w anty wirusy, a programy mam na płytach, wszystkie dwa które używam
Czyli brak fejsbuka Cię nie zaskoczy.
Ja dzisiaj pożyczyłem fajna książkę, to sobie poczytam, o.
do tego mam laptopa :), polecam film "fotograficzny" w żadnym do tej pory nie widziałem tylu kadrów fotograficznych a nie filmowych MINAMATA z 2020 roku, a książek słucham :)
W pustyni i w norce? :D
W pustyni i w norce? :DKwantechizm.
I ty możesz gryźć kable. Poradnik młodego kreta-sabotażysty.
Kwantechizm.
Czyli: Z rosówką kwantową na Ty :D
Czyli: Z rosówką kwantową na Ty :DTak, coś w ten deseń [emoji846]
Gratulacje dla podium
Skoro jeszcze mam czas to napiszę "dwa słowa":
Robiłem na ostatnią chwilę i też taki wynik był, no ale początek standardowo, WB i pozostałe suwaczki, lekkie kadrowanie, bo mi ta prawa strona nie grała, potem wyciąganie z cieni, dopasowywanie WB lokalnie, niebo za to można było lepiej zrobić.
Kilka gradientów kołowych i to wszystko
No, to zapraszam do nowej ZABAWY (https://forum.nikoniarze.pl/threads/316257-Zabawa-w-RAWki-24-2023) :)