PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 105 VR + TC-17E II - da radę?

wigi
16-07-2007, 22:45
Czy ten zestaw będzie dobrze ze sobą współpracował, bo przy specyfikacji TC-17E II nie podają, że współpracuje ze 105 VR.
Może ktoś miał ten zestaw i się wypowie jakie są efekty?

leon28
16-07-2007, 23:03
Czy ten zestaw będzie dobrze ze sobą współpracował, bo przy specyfikacji TC-17E II nie podają, że współpracuje ze 105 VR.
Może ktoś miał ten zestaw i się wypowie jakie są efekty? ja bawilem sie tc 20 e ii i daje rade zdjecia do lookniecia pod http://picasaweb.google.pl/lewkowski.d/Makro

wigi
16-07-2007, 23:24
leon28, rozumiem, że używałeś tego zestawu tylko do makro? Ciekawe jak spisywałby się jako tele.
Czy z TC-20E II zauważyłeś wyraźny spadek jakości/ostrości?

leon28
16-07-2007, 23:33
leon28, rozumiem, że używałeś tego zestawu tylko do makro? Ciekawe jak spisywałby się jako tele.
Czy z TC-20E II zauważyłeś wyraźny spadek jakości/ostrości? no akurat ja uzywalem go tylko do makro, bo normalna 200mm to mam w innej lufie. jesli chodzi o jakosc, to raczej nie analizuje fotek przy duzych powiekszeniach, a pewnie tylko tak daloby sie to sprawdzic. jesli bardzo cie to interesuje cykne jutro kilka probek i zobaczysz sam. jedno co zauwazalne, to znaczny spadek szybkosci dzialania af, ale to naturalne. imho to szklo ma taki zapas jakosci (glownie ostrosc), ze mozesz do niego podpinac i tele i soczewki itd. pewnie z tc 17 bedzie dzialac jeszcze lepiej, bo mowia, ze jest optycznie od tej 2.0 lepszy.

wigi
16-07-2007, 23:50
O test poproszę (na PW wysłałem konkretną prośbę).
Jeszcze jedno pytanie: czy 105VR + TC-20E II przy makro wydłużyło ogniskową, ale nie zwiększyło skali odwzorowania?

QuadMan
17-07-2007, 00:02
Witam,

potwierdzam, 105 VR bez problemu współpracuje z TC17-IIE. Nie zauważyłem jakiegoś drastycznego spadku jakości, faktem jest, że nie robiłem jakichś szczególnych testów. Ostrzy ok, AF działa pewnie, może minimalnie gorzej niż goły obiektyw, ale do przyjęcia. Zestawu 105 VR i TC17-IIE używałem do makro, dopięcie TC zwiększa ( w tym wypadku 1,7 raza ) skalę odwzorowania. Wigi, jeśli potrzebujesz jakieś sample, napisz PW, ale mogę je zrobić dopiero pod koniec tygodnia ( w wekeend ).

Pozdrawiam, QuadMan

wigi
17-07-2007, 08:36
Witam,
Zestawu 105 VR i TC17-IIE używałem do makro, dopięcie TC zwiększa ( w tym wypadku 1,7 raza ) skalę odwzorowania. Wigi, jeśli potrzebujesz jakieś sample, napisz PW, ale mogę je zrobić dopiero pod koniec tygodnia ( w wekeend ).

Pozdrawiam, QuadMan
Mam rozumieć, że maksymalna skala odwzorowania wzrasta do 1,7:1, a co sie dzieje z minimalną odległością ostrzenia - czy też wzrasta?
Poproszę też o sample TC, dzięki.

QuadMan
17-07-2007, 09:49
Witam,

Mam rozumieć, że maksymalna skala odwzorowania wzrasta do 1,7:1, a co sie dzieje z minimalną odległością ostrzenia - czy też wzrasta?

Maksymalna skala odwzorowania wzrasta, tak jak napisałeś, a co do minimalnej odległości ostrzenia... nie wiem, nie zwróciłem uwagi :oops: . Testy zrobię, tak jak pisałem.

Pozdrawiam, QuadMan

Jacek_Z
19-07-2007, 00:13
teoretycznie przy konwerterach nie zmienia sie minimalna odległośc ostrzenia. Dlatego przy 2x dłuższej ogniskowej, a tej samej odległości skala odwzorowania ci sie zwiększa 2x (analogicznie 1,7x czy 1,4 x)