Zobacz pełną wersję : D750 i podgląd na smartfonie
Mam pytanie: czy aby sterować lub mieć podgląd na smartfonie z D750 to trzeba mieć jakąś przejściówkę/adapter? Pytam bo próbowałem włączyć Wi-Fi w D750 i połączyć go z smartfonem poprzez program SnapBridge ale za cholerę się nie chce połączyć :(
LeonardZelig
04-10-2023, 10:30
Włączasz połączenie sieciowe w aparacie, następnie w telefonie łączysz się po WiFi z Nikonem i po połączeniu odpalasz SnapBridge? Czasem się wiesza połączenie i trzeba spróbować drugi raz, ale generalnie powinno działać.
no właśnie mam tylko Wi-Fi do uruchomienia w aparacie a USTAWIENIA SIECI są nieaktywne :( Karta w aparacie jest, obiektyw też podłączony, bateria oryginalna full i nic :(
LeonardZelig
04-10-2023, 11:01
no właśnie mam tylko Wi-Fi do uruchomienia w aparacie a USTAWIENIA SIECI są nieaktywne :( Karta w aparacie jest, obiektyw też podłączony, bateria oryginalna full i nic :(
Włączasz WiFi (czyli połączenie sieciowe). Ustawienia sieci też są u mnie nieaktywne.
włączam, ikonka na wyświetlaczu miga i tyle :( Po powrocie z pracy spróbuję jeszcze zresetować aparat do ustawień fabrycznych - może to coś pomoże :(
LeonardZelig
04-10-2023, 11:48
włączam, ikonka na wyświetlaczu miga i tyle
Prawidłowo. Teraz bierzesz w rękę telefon i wyszukujesz WiFi Nikona. Po połączeniu SnapBridge będzie widział aparat.
Teraz bierzesz w rękę telefon i wyszukujesz WiFi Nikona.
A czy ta sieć ma jakąś swoją nazwe? Pytam bo w body nic nie ustawiam (nie nadaję żadnej nazwy czy parametrów), a w telefonie pojawia mi się cała masa różnych sieci z innych mieszkań i firm :(
LeonardZelig
04-10-2023, 12:03
Ma nazwę zaczynającą się od... (werble) Nikon_WU2 (czy coś). Generalnie Nikon.
SB to w ogóle wpiera D750?
Do tych starszych puszek z WiFi był Nikon WMU.
LeonardZelig
04-10-2023, 12:07
Jak mawiają informatycy - u mnie działa. Nikon WMU też mam, ale nie używam.
To może oba muszą być? W sumie warto sprawdzić.
SnapBridge zawiera w sobie WMU. Po prostu przełącza się w inny tryb, z mniejszymi możliwościami.
W ten sposób.
Dzięki, dobrze wiedzieć.
No niestety u mnie niestety nie wyszukuje sieci z aparatu :( Robie jak w tym wątku i nici. Ikonka sieci wifi na ekraniku aparatu miga ale komórka nie wyszukuje żadnej sieci zwiazanej z body :(
Uruchom ponownie telefon. Pamiętam, że któryś Huawei z czasem tracił łączność po WiFi z Nikonem.
Warto też sprawdzić z innym smartfonem.
Uruchom ponownie telefon. Pamiętam, że któryś Huawei z czasem tracił łączność po WiFi z Nikonem.
Warto też sprawdzić z innym smartfonem.
No niestety nic nie pomaga :( Trudno - będę musiał z tym jakoś żyć ;)
Sprawdziłem przed chwilą na swoim D750.
1. Wlączyłem WiFi w body.
2. W telefonie uruchomiłem SnapBridge i przełączyłem go w tryb WiFi
3. SnapBridge przełączył się na wybór sieci i wybrałem Nikon_WU_SN....
4. Wróciłem do SnapBridge i kliknąłem dalej
Połączyło się
Sprawdziłem przed chwilą na swoim D750.
1. Wlączyłem WiFi w body.
2. W telefonie uruchomiłem SnapBridge i przełączyłem go w tryb WiFi
3. SnapBridge przełączył się na wybór sieci i wybrałem Nikon_WU_SN....
4. Wróciłem do SnapBridge i kliknąłem dalej
Połączyło się
3. SnapBridge przełączył się na wybór sieci i wybrałem Nikon_WU_SN.... - no i wlasnie tego u mnie nei ma pomimo że w aparacie WiFi jest włączone - nie widzi takiej sieci :(
Czy po włączeniu WiFi w body, uaktywnia się pozycja ustawienia sieci? Tam możesz zobaczyć jej nazwę.
Czy D750 jest z europejskiej dystrybucji? Są wersje, które nie mają modułu WiFi
Czy po włączeniu WiFi w body, uaktywnia się pozycja ustawienia sieci? Tam możesz zobaczyć jej nazwę.
Czy D750 jest z europejskiej dystrybucji? Są wersje, które nie mają modułu WiFi
"uaktywnia się pozycja ustawienia sieci" - niestety nie.
Kupiłem go używanego w sieci. Na body jest znaczek WiFi ale czy ma to hym... ikonka miga, w menu jest pozycja WiFi ale czy w bebechach jest karta sieciowa to nie mam zielonego pojęcia :(