PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 28-75 F/2.8 vs Viltrox 35mm F/1.8 + 85mm F/1.8 pod Z5

MaikeleleQ
02-10-2023, 06:23
Witam, jako że podjąłem decyzję o zmianie body na Z5 to teraz muszę wybrać jakie szkła zagoszczą na nim ;) W sumie mam dwie propozycje, jasny zoom 28-75 lub dwie stałki od Viltroxa, cenowo praktycznie to samo tylko kwestia działania, jak duża jest różnica w szybkości tych obiektywów? Jak z ostrością AF? Głównie fotografuję ludzi, imprezy okolicznościowe, koty i inne zwierzęta, rzadziej samochody i małe przedmioty lecz czasami też się zdarzy więc muszę mieć to na uwadze a chce coś w miarę uniwersalnego, mam wrażenie że zoom da mi wszystko co potrzebuję lecz zastanawiam się czy nie będzie mi brakować tak ładnego rozmycia tła jakie jest w stałce, za dużo znaków zapytania i ciężko się zdecydować :P Z góry dzięki za jakiekolwiek nakierowanie mnie na właściwy zakup ;)

odzio
02-10-2023, 08:35
Mam Vitka 85/1.8 i jego AF jest... umiarkowanie szybki. Biegające dzieci są tu zbyt dużym wyzwaniem (zwłaszcza, że kąt widzenia już jest dość wąski). Do względnie statycznych zdjęć spokojnie wystarczy. jeśli cenowo wychodzi podobnie, bez zbytnich rozterek brałbym zooma, f/2.8 spokojnie tło rozmyje, choć oczywiście nie zamieni w papkę. Do wycinania postaci z tła wolałbym pewnie kupić używaną sigmę ART 85/1.4, ale to już koszt w granicach 3k (inna sprawa jak wygodna będzie na FTZ, nie posiadam, więc się nie wypowiadam).