PDA

Zobacz pełną wersję : Dwa monitory podłączone do laptopa

siemalysy
01-10-2023, 13:11
Cześć,

Szukam rozwiązania i na tą chwilę nic nie znalazłem. Stąd pytanie na forum, więc liczę na Waszą pomoc :)

Podłączyłem do laptopa Dell 2 monitory. Pierwszy przez HDMI bezpośrednio z komputera, drugi poprzez stację dokującą Dell, kablem DisplayPort. Zauważyłem, że na monitorach biel ma inną barwę. Pierwsza myśl nierówno skalibrowane fabrycznie monitory. Natomiast w ustawieniach zauważyłem, że jeden monitor korzysta ze zintegrowanej grafiki, a drugi z grafiki Nvidia. Czy jest taka możliwość, żeby wprowadzić takie ustawienia, żeby dwa monitory korzystały z grafiki Nvidia?
Zamieniłem podłączenie monitorów i kolory zamieniły się miejscami. Czyli wnioskuję, że dużo złego robi tu wykorzystywana grafika.

Czy da się jakoś to ogarnąć? Monitory to ten sam model.

Wind Mill
01-10-2023, 13:56
He he... :mrgreen: To durne Łindołsy nie grafika. ;)
Nie pamiętam już co dłubałem (w tyrlandii), jakieś profile urządzeń (monitorów) w zarządzaniu kolorów.
Dla obu monitorów trza wybrać to samo.

Zbyszek
01-10-2023, 14:16
Zamieniłem podłączenie monitorów i kolory zamieniły się miejscami.
A czy ten który był pierwotnie podłączony przez HDMI po zamianie nadal był podłączony przez HDMI czy zamieniłeś też kabel na DP?

siemalysy
01-10-2023, 14:20
Zamieniłem kable. Tam gdzie był HDMi dałem DP i na odwrót. I po tym zabiegu kolory się przeniosły tak jakby "z kablem". Wykorzystanie karty graficznej dla konkretnego monitora też się zmieniła.

- - - - kolejny post - - - - - -

He he... :mrgreen: To durne Łindołsy nie grafika. ;)
Nie pamiętam już co dłubałem (w tyrlandii), jakieś profile urządzeń (monitorów) w zarządzaniu kolorów.
Dla obu monitorów trza wybrać to samo.

Widziałem tą opcję, tylko tam nie ma na liście monitorów, tylko jakieś faxy, itp.

Zbyszek
01-10-2023, 14:27
To może być przyczyną. Monitory na kablu HDMi często są traktowane jako telewizory i mają inny profil kolorów. Sam monitor może mieć w ustawieniach na złączu HDMI do wyboru tryb PC lub TV a domyślnie wybrany właśnie TV. Karta graficzna nie ma tutaj znaczenia.

siemalysy
01-10-2023, 14:32
Dwa monitory, to NEC. Chcąc uniknąć różnych ustawień monitorów podłączyłem je ze sobą jako Control Sync i zsynchronizowałem ustawienia, żeby były takie same na dwóch monitorach.

patronat
01-10-2023, 15:22
Zamień je i zobacz czy przypadkiem biel nie została. Ja szukałem pół dnia, potem zamieniłem i się okazało że jeden po prostu świeci bardziej żółto. Do excela wystarcza :)

zdyboo
01-10-2023, 18:30
Dwa monitory, to NEC.

Skoro NEC to sprawdź czy nie masz możliwości spięcia monitorów szeregowo i wtedy podłączasz je do kompa/stacji dokującej jednym kablem DP.

siemalysy
01-10-2023, 18:45
Dzięki Wam za porady.

Tomek, zrobiłem to. Jednak nie dałem rady zmienić ustawień, żeby była możliwość ustawienia opcji rozszerzenia ekranu. Co ciekawe kolory, przede wszystkim biały, pomimo takiego połączenia też się różniły. Chyba pomyliłem ekrany, a dokładnie który jak wyświetla i wydawało mi się, że po zamianie kabli kolory też się przeniosły.

Na razie w kalibracji kolorów zdjąłem trochę czerwonego i jest już dobrze, bardzo porównywalnie.

Wind Mill
02-10-2023, 14:00
..Widziałem tą opcję, tylko tam nie ma na liście monitorów, tylko jakieś faxy, itp.
Tu tu o tu nie masz monitorów?
Jak brak, może trza by pokombinować, jak dodać?
Screen z W10, wcześniej w W7 pierwszy raz napotkałem problem.

76044

siemalysy
02-10-2023, 15:23
Tu tu o tu nie masz monitorów?
Jak brak, może trza by pokombinować, jak dodać?
Screen z W10, wcześniej w W7 pierwszy raz napotkałem problem.

Jak pisałem tamtego posta, to nie miałem monitorów na liście. Teraz już są.

76065

siemalysy
08-10-2023, 16:12
Siema,

Korzystając z tego, że zacząłem temat monitorów, to pozwolę sobie tu zapytać o inną kwestię. Bez sensu jest tworzenie nowego tematu.

Rozważam od jakiegoś czasu rezygnację z laptopa na rzecz kompa stacjonarnego. Dawno już przestałem śledzić co jest nowego, co warto i czego nie warto. Czy jest coś sensownego w gotowych Desktopach: Lenovo, Dell, MSI. Na co warto wydać kasę? Nie chce mi się bawić w składanie w sklepie i chciałbym kupić gotowca.

Aktualnie działam na laptopie Dell G15 z prockiem i5-10200H 2,4 GHz, 32 GB RAM i grafiką GeForce RTX 3050 i dwoma dyskami SSD. Zależałoby mi na czymś wydajniejszym, pod kątem zabawy w montaż wideo. Lepszy procek, lepsza grafika, a RAM minimum te 32 GB musiałoby być, jednak 64 byłoby lepiej.

Jesteście w stanie coś pomóc?

OjTam
08-10-2023, 16:35
Jestem raczej antyfanem japka, ale... mini z m2?

siemalysy
08-10-2023, 16:36
Chciałbym jednak zostać w środowisku Windows ;)

crusiek
08-10-2023, 17:01
https://www.x-kom.pl/p/1160766-desktop-g4m3r-hero-r7-5800x3d-32gb-1tb-rtx4070-w11x.html

Może coś takiego?
Komponenty spoko. I masz cały zestaw przez sklep zbudowany.

crusiek
08-10-2023, 17:06
Aha... Weź jednak pod uwagę, że szybszy render tylko w płatnej wersji davinci. Bo tak to na procku robisz.

siemalysy
08-10-2023, 17:14
OjTam zapomniałem podziękować :)
crusiek dziękuję. Zapiszę go sobie ;)

Tak, wiem o tym renderze. Chociaż teraz jak robię tylko render, to nie trwa to połowy dnia ;) Obecnie montuję na plikach proxy, żeby płynnie szło. Tego bym chciał uniknąć.

crusiek
08-10-2023, 17:21
Ja jedynie używam Smart cache. I podgląd na half a intensywne mody czasem wyłączam, żeby nie przeszkadzały.
Przy 5800 i rtx 4060, m.2 pcie4 i zero zmuly.

Komp jak komp, można złożyć samemu, ale te XKomowe są normalne... I cenowo jakoś nie odstają.

siemalysy
08-10-2023, 18:22
Dzięki Seba :)

Myślę, że bym ogarnął złożenie samemu. Zima się zbliża, wypadów na rower będzie mniej, więc będzie czas na ogarnięcia kompa.

crusiek
08-10-2023, 18:40
Pewnie, że byś ogarnął.
To nie jest fizyka kwantowa [emoji846]

siemalysy
08-10-2023, 18:44
Podoba mi się ten co go podlinkowałeś :) Możliwe, że na niego się zdecyduję.

Tylko czy procek AMD jest ok? Od wielu lat był u mnie tylko Intel.

crusiek
08-10-2023, 18:52
Tak jak i u mnie, zmieniłem w pewnym momencie na 5800 i jest torpeda.
Ew można brać wersję z intelem np 13700 serii, będzie szybciej.

https://www.x-kom.pl/p/1179294-desktop-g4m3r-elite-i7-13700f-32gb-1tb-rtx4070-w11x.html

siemalysy
08-10-2023, 19:05
Rozumiem.
Dziękuję serdecznie :) Opcja z Intelem też spoko. Droższa, ale do rozważenia.

siemalysy
12-11-2023, 13:20
Witajcie w tą piękną, mglistą i zimną niedzielę :)

Korzystając z założonego wątku chciałbym Was zapytać o jeszcze jedną rzecz. Potrzebuję huba USB. Jest tego sporo w sklepach internetowych. Może używacie czegoś co moglibyście polecić, żebym nie kupił jakiegoś szmelcu. W aktualnie używanym przeze mnie komputerze mam łatwy dostęp tylko do jednego portu usb i jednego usb-c. Zdarza się częst, że co najmniej jednego lub dwóch brakuje w jednym czasie.

Spokojnej niedzieli.

sauron10
12-11-2023, 14:26
siemalysy, ja mogę polecić Unitek y-3089. 4 zwykłe gniazda usb, jedno micro. Używam od kilku lat, mam dwie sztuki na dwa laptopy. Wszystko działa bez zarzutów. Cena ok. 45zł.

A swoją drogą to u mnie mgły nie ma, za to wiaterek pranie zbiera :)

siemalysy
15-11-2023, 23:09
siemalysy, ja mogę polecić Unitek y-3089. 4 zwykłe gniazda usb, jedno micro. Używam od kilku lat, mam dwie sztuki na dwa laptopy. Wszystko działa bez zarzutów. Cena ok. 45zł.

A swoją drogą to u mnie mgły nie ma, za to wiaterek pranie zbiera :)

Dziękuję za odpowiedź w temacie.
Po\drawiam :)

cybulski
15-11-2023, 23:23
W proline (https://proline.pl/) jest konfigurator i można zlecić złożęnie za niewielką kwotę łącznie z przetestowaniem. Mają proponowane zestawy w różnych budżetach.
W gotowcu ze sklepu to nigdy nie wiadomo jaka płyta główna siedzi, zasilacz itp lepiej samemu wybrać lepsze rzeczy.
Przykład jednej z gotowych proponowanych konfiguracji, którą można wziąć do koszyka https://proline.pl/koszyk/d8005fad

siemalysy
16-11-2023, 18:56
W proline (https://proline.pl/) jest konfigurator i można zlecić złożęnie za niewielką kwotę łącznie z przetestowaniem. Mają proponowane zestawy w różnych budżetach.
W gotowcu ze sklepu to nigdy nie wiadomo jaka płyta główna siedzi, zasilacz itp lepiej samemu wybrać lepsze rzeczy.
Przykład jednej z gotowych proponowanych konfiguracji, którą można wziąć do koszyka https://proline.pl/koszyk/d8005fad

Dziękuję za odpowiedź w wątku. Komputera aktualnie nie zamierzam zmieniać, jednak dziękuję za link. Może sie w przyszłości przyda.

siemalysy
21-01-2024, 15:01
Siema,

Korzystając, że mam "swój wątek" mam pytanie do tych, którzy ogarniają te tematy lepiej ode mnie.

Aktualnie mam internet do 1,2 Gb/s, który mam połączony po kablu. Karta sieciowa w moim komputerze obsługuję prędkość do 1 Gb/s. Czy jest sens montować kartę sieciową z większą przepustowością?

tomkep
21-01-2024, 16:07
Zależy jak masz to połączone. Jeśli jest to kabel ethernet (miedź lub światłowód) i z drugiej strony jest interfejs szybszy niż 1Gbps, to tak (ale trzeba wiedzieć, co druga strona wspiera).

cybulski
22-01-2024, 10:13
Siema,

Korzystając, że mam "swój wątek" mam pytanie do tych, którzy ogarniają te tematy lepiej ode mnie.

Aktualnie mam internet do 1,2 Gb/s, który mam połączony po kablu. Karta sieciowa w moim komputerze obsługuję prędkość do 1 Gb/s. Czy jest sens montować kartę sieciową z większą przepustowością?

Ten kabel od netu masz bezpośrednio od razu do kompa czy też masz jakiś ruter i dopiero kablem do kompa?
Jeśli druga opcja i ruter ma gniazda szybsze np 2.5Gb/s czy nawet 10Gb/s to wtedy ma sens. Bo jeśli ruter ma gniazda 1Gb/s to nie bardzo będzie sens. Od tego jaka jest ścieżka tego połączenia zależy czy ma sens cos zmieniać.

siemalysy
22-01-2024, 19:54
Kabel idzie od routera do komputera. Nie udało mi się znaleźć dokładnych informacji o danych technicznych routera. Na jednej stronie znalazłem, że ma 4 porty LAN. Jeden 2,5 Gb/s, a pozostałe trzy o mniejszej przepustowości. Na innej stronie natomiast znalazłem, że cztery porty LAN, to 1 Gb/s.

crusiek
22-01-2024, 20:13
Dopóki nie ściągasz na potęgę to brak sensu na zmianę.
Sam mam 1 Gbit i te 12 MB/s to od wielkiego dzwonu wykorzystam.

Masz też pewnie inne urządzenia, które w tym czasie pracują.
Poza tym to DO pewnie nie jest nonstop no i tylko download raczej, czy Upload też? xD

siemalysy
22-01-2024, 22:09
W ogóle nie ściągam.

Dziękuję Wam za odpowiedzi :)