PDA

Zobacz pełną wersję : Czy Z50 to dobry następca D5300?

MaikeleleQ
28-09-2023, 14:26
Witam i zarazem chciałbym się przywitać w pierwszym poście na tym forum :D
Szukam następcy D5300, chciałbym zacząć zarabiać na fotografii lecz jeśli chodzi o reportaże niestety obecne body średnio daje sobie radę, brak Eye Detect czy czegoś podobnego utrudnia pracę, w oko wpadł mi Z50, akurat w moim budżecie (około 4000zł na body oraz 1000 na adapter FTZ) tylko teraz pytanie czy obecne obiektywy zagrają z Z50? Mam 3 szkła:
1. Nikkor 35mm f/1.8 DX
2. Nikkor 50mm f/1.8
3. Nikkor 85mm f/1.8
Bardziej martwi mnie czy przez adapter FTZ nie utracę niektórych opcji lub szybkości autofocus'a. Proszę o wyprowadzenie mnie z błędu gdyż chciałbym jak najszybciej zmienić sprzęt i zacząć działać ;) Z góry dzięki za odpowiedź :)

LeonardZelig
28-09-2023, 15:12
Jakie reportaże chcesz robić? W jakich warunkach? Czego oczekujesz od Zetki?

Użycie szkieł przez FTZ spowoduje jedynie, że AF będzie odrobinę wolniejszy od natywnych Zetkowych i ich korekta nie nastąpi w body.

Schwefel
28-09-2023, 15:45
Z50 to nie jest body do zarobkowego użycia tylko stworzone dla podróżników, gdzie gabaryt i masa robi różnicę. Sens ma tylko z 16-50+50-250+wybrana stałka Z. Z FTZ robi się większe niż każda lustrzanka. Jeżeli brak detekcji oka to taki problem to nie wiem jak chcesz zarabiać na zdjęciach. Kiedyś ludzie rodzili sobie bez tego w tym i w reportażu. Z doświadczenia wykrywanie oka/twarzy/zwierząt w Z50 wypada losowo i nie ma co na tym polegać. Przy użyciu trybu punktowego AF czy grupowego jest ostro tam miało być ostro.

MaikeleleQ
28-09-2023, 16:03
Głównie to imprezy typu chrzciny, osiemnastki, sesje rodzinne i tym podobne, w sumie od zetki oczekuje lepszego obrazka niż mam w D5300 i lepszego AF, funkcje wspomagające łapanie ostrości mile widziane ;)

- - - - kolejny post - - - - - -

Skoro Z50 twoim zdaniem odpada to co będzie dobrym wyborem? Coś pokroju D7500? Czytałem jak sporo osób przechodziła z serii D5xxx/D7xxx na Z50 i sobie chwalili

OjTam
28-09-2023, 16:10
Tanio i dobrze? Używka Z5 (5k, więc akurat cena Z50+FTZ) z Vitkami 35/1.8 i 85/1.8. Oba po 2k. Część odzyskasz ze sprzedaży szkiełek N/F, resztę będziesz musiał dołożyć. ¯\_(ツ)_/¯

Schwefel
28-09-2023, 16:58
Zacznijmy od tego, że w pierwszym poście napisałeś reportaż a w kolejnym chrzciny, osiemnastki itp, więc gdzie ten reportaż?
Potrzebujesz sprzętu dla typowego "kotleciarza" czyli D600/D610/D750/D800/D810/D850 i to pomnożonego razy dwa, bo chyba nie pójdziesz na imprezę z jednym body, które padnie i co wtedy? Z Zetek to Z5/Z6/Z7

Czytałem jak sporo osób przechodziła z serii D5xxx/D7xxx na Z50 i sobie chwalili
Zarobkowo? Nie znam nikogo kto by robił to o czym piszesz Z50 czy serią D5xxx a D7xxx to może jako backup FXa ale też rzadko.

MaikeleleQ
28-09-2023, 19:45
Wydaje mi się że nie każdy zaczynał zarabiać na fotografii mając od razu coś z serii Dxx lub Dxxx, wiadomo że z biegiem czasu zmienię na inny sprzęt lecz przez najbliższy rok/ dwa lata musi mi starczyć to na co wymienię D5300. Sprawdzałem serie Dxxx na OLX i większość ma przebiegi +150k…

LeonardZelig
28-09-2023, 19:50
Oczywiście Schwefel ma rację, co nie znaczy, że zestawem D5300-35/1,8 plus Z50-85/50 1,8 nie zrobisz dobrego materiału (choć to 35 mm na DX jest trochę wąskie). Kwestia wprawy i opanowania tych aparatów. Na pewno będzie trudniej z racji AF i sterowania w D5300 (Zetka pod tym względem jest bardziej intuicyjna i możesz sobie ją dopasować do własnych potrzeb). Możesz spróbować i samemu sprawdzić czy dasz radę to ogarnąć a przy najbliższej okazji przypływu gotówki zmienić sprzęt na lepszy. Osobiście Z50 użyłem na kilku imprezach jako drugi korpus i sprawdził się całkiem nieźle.

MaikeleleQ
28-09-2023, 20:24
Dlatego wolałbym chyba właśnie Z50 bo mogę podpiąć 35mm i będzie ten sam wymiar obrazu co na D5300 a jednak łatwiej będzie ustawić AF, chyba że dokupiłbym jakiegoś zooma z światłem f/2.8 i resztę sprzedał, ewentualnie zostawił 85mm

LeonardZelig
28-09-2023, 20:30
U mnie na APS-C przez długi czas sprawdzał się zestaw 17-50/2,8 plus 70/2,4. Zoom przy takich historiach jakie masz zamiar fotografować ułatwia pracę, dodatkowo będziesz miał szerszy kąt, który bardzo się przydaje.

MaikeleleQ
28-09-2023, 20:53
Ogólnie robiłem już kilka imprez 35mm/85mm i dałem radę, klienci też zadowoleni, ale jednak zoom by bardzo ułatwił sprawę i zniwelował czas który jest potrzebny na zmianę szkła, tylko pytanie jak on zadziała z adapterem FTZ i czy AF będzie tak samo sprawny jak w lustrze, chodzi mi o Nikkor 24-70 mm f/2.8G ED AF-S

LeonardZelig
28-09-2023, 21:01
Mając dwa aparaty nie będziesz musiał zmieniać szkieł.
Chcesz podpiąć do DX Nikkora 24-70? To jest obiektyw pod FX i tam ma sens.

poste
28-09-2023, 21:16
Dlatego wolałbym chyba właśnie Z50 bo mogę podpiąć 35mm i będzie ten sam wymiar obrazu co na D5300 a jednak łatwiej będzie ustawić AF, chyba że dokupiłbym jakiegoś zooma z światłem f/2.8 i resztę sprzedał, ewentualnie zostawił 85mm

Do Nikona DX nie kupisz zooma f2.8. Ponadto zestaw aps-c z zoomem reporterskim innej firmy przy nowoczesnym body (dobry af, stabilizacja) będzie kosztował porównywalnie do ff. Możliwe, że niedługo będziesz chciał mieć coś lepszego i strata przy zmianie sprzętu będzie większa niż dziś. Ale może będziesz zadowolony, po prostu kwestia pod rozwagę.

Też miałem kiedyś d7200 z S17-50/2.8 i byłem zadowolony z efektów, ale kupiłem ten zestaw bodajże w 2015r. Od tamtej pory pojawiło się trochę ciekawych rozwiązań, typu sprawne wykrywanie oka, obiektywy też są dużo lepszej jakości. Natomiast Z50 nie nazwałbym nowoczesnym aparatem pod koniec 2023r. Oczywiście zdjęcia da się robić, lepsze i gorsze, ale pytanie na co kto chce wydawać swoje pieniądze.

MaikeleleQ
28-09-2023, 21:30
Czyli w sumie do 5000zł nie ma sensu zmieniać aktualnego body tylko nadal odkładać?

Jacek_Z
28-09-2023, 22:15
Możesz sie zaopatrzyć w body Z5 z FTZ, sprzedać 35 mm, uzywać tymczasowo 50 i 85 mm (nie napisałeś i nikt nie zapytał, ale wszyscy chyba zakładamy, że masz wersje AF-S a nie śrubokręty, bo te na D5300 też nie mają AF). Co prawda 35 mm DX niektórzy używaja na FX godząc sie na dużą winietę, ale jak przypniesz 50 mm na FX to będziesz miał ten kąt widzenia do którego jesteś przyzwyczajony z body DX. Czyli sprzedaj 35 mm.
Jak uzbierasz kasę to dokupisz inne szkła i podmienisz swoje z mocowaniem F na te z mocowaniem Z. 50 mm polecam Nikkora Z 1.8, Nikkora F 85 mm możesz zamienić na Viltroxa do Z.
Na starcie zyskasz bardzo na wysokim ISO oraz stabilizację matrycy. Kup Z5.

JK
28-09-2023, 22:30
.... Chcesz podpiąć do DX Nikkora 24-70? To jest obiektyw pod FX i tam ma sens.
A niby dlaczego to nie ma sensu? Bo ty tak uważasz? Jeśli komuś pasuje taki zakres ogniskowych na DX, to wszystko będzie OK. Da się podpiąć. Da się zdjęcia robić. Zdjęcia bardzo dobrej jakości. Co więcej środek kadru jest zawsze lepszy niż narożniki, które będą automatycznie "obcięte". No, ale jeśli taki specjalista autorytatywnie twierdzi, że to nie ma sensu, to może i nie ma. :wink:

JK
29-09-2023, 01:02
Ty rozumiesz coś z tego co sam tu wypisujesz?
Mam wątpliwości.

gniady
29-09-2023, 08:44
tylko pytanie jak on zadziała z adapterem FTZ i czy AF będzie tak samo sprawny jak w lustrze, chodzi mi o Nikkor 24-70 mm f/2.8G ED AF-S
Używałem 35/1,8 z D3100/5100/7000. Ze wszystkimi aparatami ten obiektyw był wolny a AF bardzo niepewny. Z Z50 to całkowicie inny obiektyw - troszkę szybszy i dużo bardziej celny. N70-300 też ma zauważalnie lepszy AF pracując z Z50.

MaikeleleQ
29-09-2023, 09:49
Czyli twoim zdaniem wymiana D5300 na Z50 to będzie jakiś tam skok jakościowy? Ja wiem że najlepiej to jest wydać na sprzęt 20k i wtedy można coś działać ale bądźmy szczerzy, chce sobie bardziej „dorabiać” na foto niż ma to być główne źródło utrzymania, wiadomo że z czasem wlecą inne obiektywy ale na razie chciałbym w ogóle odczuć jakiś przeskok na plus Z50 ;)

gniady
29-09-2023, 10:37
Nie wiem jak d5300 ale w porównaniu do D3100/5100/7000 to jest przeskok gigantyczny w zakresie AF i używalnego ISO. Irytującą wadą, która jest dla mnie istotna, to czas wybudzania aparatu co w lustrzance nie istnieje, a przy fotografii reporterskiej jest dość ważne. Obecnie wyrabiam sobie nawyk wciskania spustu migawki jak tylko zauważę akcję godną sfotografowania, tak żeby po przyłożeniu oka do wizjera aparat był gotowy. Inaczej widzisz ciemność, wciskasz przycisk migawki, czekasz jakąś sekundę i dopiero możesz focić.

MaikeleleQ
29-09-2023, 11:43
A jak szybki jest tryb live view? W d5300 to dramat, na podglądzie fotka jest robiona z 1-2 sekundy więc nawet tego trybu nie używam

gniady
29-09-2023, 11:50
A jak szybki jest tryb live view? W d5300 to dramat, na podglądzie fotka jest robiona z 1-2 sekundy więc nawet tego trybu nie używam

Można powiedzieć "błyskawiczny"! ;-) Poza tym w Z50 jest tylko tryb liveview.

poste
29-09-2023, 11:52
I nie używaj dalej, bo w lustrzankach (większości) N tryb LV to nieporozumienie, szkoda nerwów. Warto też używać w miarę współczesnych kart SDXC, co daje krótszy zapis zdjęcia.

horn3t
29-09-2023, 15:43
Tak czytając to wszystko to bym doradził kilka dróg rozwoju tego biznesu reporterskiego:

1. sprzedaż tego wszystkiego kupno jakoś wypasionego smartfona co sam ogarnia te wszystkie nowoczesne cuda techniki z wykrywaniem oczu i innych pryszczy. (chyba są takie bo na tym się nie znam jeżeli nie ma takowych smartfonów wykreślić ten punkt), ;)
2. sprzedaż DX 35 1.8 bo ma marny AF i kupić lustrzankę DX nap D7200/D7500/D500 do pracy z pozostałymi szkłami, (fotografować wyłącznie przez wizjer i najlepiej w trybie AF -C),
3. ostateczne rozwiązanie sprzedaż tego wszystkiego zapomnieć o FTZ i jak ktoś wspominał Z5 lub Z6 z jakimś szkłem Z np. Z40 2.0 na początek żeby nie było drogo,

Dodatkowo uważam osobiście, że D5300 to przyzwoita amatorska lustrzanka (mam ciut nowszego D5600 ale praktycznie to to samo) i stosownie używany AF wystarczy z dobrym szkłem (np. moim ulubionym Sigma 17-50 2.8) do większości sytuacji fotograficznych.

poste
29-09-2023, 16:11
Ja bym dodał
4. Sprzedać wszystko i wyjechać w Bieszczady ;)
5. zmienić system, przy czym w budżecie 5k to mnie przychodzi do głowy używany np. Sony a6500 (~3k, stabilizacja i af, który ludzie używają do przyrody) z nową Sigmą 18-50/2.8 (trochę ponad 2k)
6. Jeśli już zabrnąłem w używki, to może jakieś d750 do tych dwóch szkieł (tzn. bez 35 DX, ale na 35 FX chyba powinno wystarczyć 5k).

Z5 z zoomem 28-75/2.8 lub A7III z Tamronem 28-75/2.8 G2 lub Sigmą 28-70/2.8 będą kosztowały ok.10k nowe, cenę mogą sporo zbić promocje jeśli się takowej wyczeka.

MaikeleleQ
29-09-2023, 17:03
Pierwszy punkt już jest bo mam iPhone’a 14 Pro Max ale bądźmy szczerzy, to jeszcze nie ten czas gdy można zamienić aparat na telefon ;) Ale w sumie dlaczego zapomnieć o FTZ? Same pozytywne opinie o tym adapterze są

D750 mają kolosalne przebiegi, nie ma szans na kupno body z przebiegiem np. 50k zdjęć więc kupno aparatu który trzeba będzie zaraz serwisować to średni interes :/

LeonardZelig
29-09-2023, 18:24
Kłopot z FTZ jest taki, że jest ;) Faktem jest że natywne szkła działają z Zetką lepiej (w sensie szybciej i bardziej powtarzalnie od F).

poste
29-09-2023, 18:43
Natywne szkła działają lepiej także dlatego, że to nowsze konstrukcje. Postęp w projektowaniu szkieł i ich osiągach przez ostatnie 10 lat był naprawdę istotny, niektórzy piszą wręcz o rewolucji.

Dlaczego FTZ jest zły? Może nie tyle zły, co używanie ML bez adapterów jest po prostu lepsze, przyjemniejsze, zestaw jest bardziej ergonomiczny i mniej upierdliwy. Drobny przykład
https://camerasize.com/compact/#567.479,834.479.4,ha,t

Większość zaczynała od adapterów (nie tylko w Nikonie) po czym i tak przechodziła na szkła tzw. natywne.

D750 mają kolosalne przebiegi, nie ma szans na kupno body z przebiegiem np. 50k zdjęć więc kupno aparatu który trzeba będzie zaraz serwisować to średni interes :/

E tam... https://www.interfoto.eu/?page=subprodukty&cat=48686&id=21

horn3t
29-09-2023, 18:51
Ale w sumie dlaczego zapomnieć o FTZ?
- - - - kolejny post - - - - - -:/

Trzeba usystematyzować piszesz że chcesz Z50 a to aparat z matryca DX dlatego proponuje w budżecie dobre szybkie lustrzanki DX ze szkłami jakie masz.

Do samego adaptera nie mam nic, posiadam szkła z mocowaniem F na moim Z fc +FTZII działają bez żadnych uwag, jedyny mankament to moje body jest nieergonomiczne i małe szkła jak DX 35 1.8 lub Dx 10-20 3.5-5.6 robią niewygodny w użytkowaniu zestaw i do tego pokraczny, natomiast dużo lepiej mi pasuje FTZ do tele 70-30 lub 100-400 ale to tylko w wyjątkowych sytuacjach bo zasadniczo Z fc kupiłem do "lansu" ;) i codziennego noszenia z kitem lub jakąś małą stałką.

Podsumowując, sformułowanie "zapomnieć o FTZ" dotyczyło pozbycia się szklarni z mocowaniem F co pozwoli z uzyskanego budżetu zakupić jakieś natywne szkło Z z body na pełnej klatce i tu stawiał bym Z5 uzyskasz wówczas poręczność i odczuwalny wzrost jakościowy do D5300. Poza tym nowe szkła Z nawet te najtańsze i kitowe dla mnie dają dużo lepszą jakość zdjęć jak konstrukcje z przed wielu lat.
Co wybierzesz to Twoja sprawa, swoje powiedziałem :)

MaikeleleQ
29-09-2023, 22:22
W sumie najważniejsze dla mnie mieć 35mm i 85mm, a miałeś styczność ze szkłami VILTROX? Sprawdzałem jak wychodzą cenowo i tragedii jakiejś nie ma, więc mógłbym się takim rozwiązaniem zainteresować ;)

Dobra, a jakbym sprzedał wszystko co mam, kupił NIKKOR Z 28-75mm f/2.8 i do Z50 lub Z5, na tym zestawie jestem w stanie robić zdjęcia na imprezach okolicznościowych i jakieś mniejsze sesje?

lukasz_kk
29-09-2023, 22:59
Ostatni trop wydaje się najlepszy, tj. ten Nikkor 28-75, ale z Z5. W niektórych sklepach są teraz promocje i Z5 można kupić za ok. 4900 zł. F/2.8 będzie wystarczające wg mnie, jak się interes rozwinie, czego Ci życzę, to sobie dokupisz coś jaśniejszego.

poste
29-09-2023, 23:50
Między z5 a z50 jest stosunkowo niewielka różnica w cenie, biorąc pod uwagę generalnie koszty tego hobby. Przy 28 mm na DX będzie jednak brakowało szerokości, zwłaszcza w pomieszczeniach.

Nie powiem, że z50 to jakiś kiepski aparat, ale... zwyczajnie konkurencja oferuje bardziej zaawansowane zabawki, no i fizyka ma swoje prawa, czyli przewaga ff. Oczywiście aps-c może być w zupełności wystarczające, a np. z Sigmami 30/1.4 i 56/1.4 nawet całkiem fajne.

odzio
30-09-2023, 00:49
Spokojnie za 5k znajdziesz, to czego potrzebujesz https://m.olx.pl/d/oferta/nikon-d750-nikkor-85-1-8-g-zestaw-z-lampami-i-wyzwalaczami-CID99-IDVA2l7.html

Z propozycji w tym wątku, ja widzę 2 sensowne:
Lustrzane DX (gabaryty i cena na +) lub bezlustrowe FX (eye-af robi fajną robotę)... Dodatkowo chciałbym zaakceptować baaardzo słuszną uwagę poste: oszczędność w cenie Z50 nie jest warta nie dopłacenia do Z5 (ceny używek właściwie się pokrywają).

MaikeleleQ
30-09-2023, 06:39
Właśnie na eye-af mi zależy bo jednak bardzo ułatwia pracę, na D5300 muszę ustawić AF ręcznie więc zabiera to masę czasu :/ Ale w sumie, czy APS-C jest tak złe że jest taki nacisk na pełną klatkę? Większość ludzi i tak nie widzi różnicy gdy oddaje im się zdjęcia

odzio
30-09-2023, 08:51
W sumie nie wiem jak obecnie wygląda porównanie sprawności wykrywania twarzy i oka w Z5 vs Z50, ale jeśli w tym drugim jest słabszy, to uważam, że do komercyjnych zastosowań się nie nada. W Z5 zdążają się sytuacje, gdzie aparat nie widzi ludzi, którzy wcale nie są małą częścią kadru.

Poza tym:
IBIS dla niestabilizowanych obiektywów jest super
Użyteczne ISO będzie lepsze
2 karty SD (choć nie mam pewności ile wchodzi do Z50) może mieć znaczenie dla zastosowań komercyjnych

Wybór optyki pod DX jest u Nikona tak słaby, że nie warto kupować Z50, żeby zapinać pod niego pelnoklatkowe szkła. Acha, nie wiem jakie FPSy Cię interesują, ale w Z5 to jest ma.... 4, albo 5 klatek na sekundę.

Wind Mill
30-09-2023, 10:17
Między z5 a z50 jest stosunkowo niewielka różnica w cenie...

...Dodatkowo chciałbym zaakceptować baaardzo słuszną uwagę poste: oszczędność w cenie Z50 nie jest warta nie dopłacenia do Z5 (ceny używek właściwie się pokrywają).

A obiektywy to dobra wróżka sprezentuje? :)
Porównywać to można ceny zestawów body + obiektyw (-y). :roll:

LeonardZelig
30-09-2023, 10:19
Właśnie na eye-af mi zależy bo jednak bardzo ułatwia pracę, na D5300 muszę ustawić AF ręcznie więc zabiera to masę czasu :/ Ale w sumie, czy APS-C jest tak złe że jest taki nacisk na pełną klatkę? Większość ludzi i tak nie widzi różnicy gdy oddaje im się zdjęcia

Większa matryca daje więcej możliwości podczas edycji zdjęcia i o ile dla końcowego odbiorcy różnicy nie będzie, to dla Ciebie może być ona istotna. Drugą sprawą jest projektowanie korpusów pod bardziej intensywną eksploatację - w DX Nikon takiego bezlusterkowca nie ma i nie wiadomo ile przy intensywnym użytkowaniu takie Z50 wytrzyma. Oczywiście powyższe nie oznacza, że jeśli kadrujesz dokładnie i będziesz się obchodzić rozsądnie z tańszym aparatem to dla Ciebie zrobi to jakąś różnicę w stosunku do FX, ale jak to w życiu - lepiej mieć zapas, niż go nie mieć.

Co do Twoich dylematów jeszcze. W sumie jeśli chcesz wejść w miarę tanio w Zetki, pracujesz już ze stałkami, to równie dobrze zamiast zooma 28-75 możesz zakupić drugie Z50, sprzedać to co masz teraz i zakupić jakieś szkła pokroju 24/1,7, 40/2,0, czy jakiegoś dłuższego Viltroksa. Dwa aparaty, dwa jasne obiektywy - na start wystarczą.

odzio
30-09-2023, 11:22

Racja, nie da się ukryć, że Nikon Z ma najtańsze DXowe zoomy f/2.8 :D

Można się ratować jedną jasna stalka pod DX, ale jeśli nie planujesz zleceń robić 18-140/5.6(?), to i tak zostaną Ci pelnoklatkowe instrumenty. Chińczyki to raczej manualne szkła z tego co pamietam. Zresztą, jak masz rozsądny pomysł, jak w ML DX nie pójść do Sony to po prostu napisz :)

poste
30-09-2023, 11:24

Napisałem to przede wszystkim w kontekście pomysłu kolegi na używanie 28-70/2.8 z z50 :) Poza tym trudno porównywać coś co jest z czymś, czego nie ma, czyli zoom reporterski FX z odpowiednikiem DX. Oczywiście do Nikona, bo kolega raczej nie zainteresowany zmianą systemu.

Ogólnie to mam wrażenie, że MaikeleleQ postanowił już nabyć z50 i tylko szuka utwierdzenia się w tym pomyśle ;) Może to i dobrze, lepiej samemu dojść do pewnych rozwiązań niż skorzystać z porad osób z większym doświadczeniem ;)

MaikeleleQ
30-09-2023, 12:26
Mam coraz większe przekonanie do sprzedania wszystkiego, kupna Z5 i jakiegoś zooma f/2.8 żebym mógł jakoś zarobić na kolejne szkła ;)

poste
30-09-2023, 13:13
Poczytaj o zestawie o którym napisałem #25 i porównaj z z5. Zwłaszcza w kontekście sprawności AF, bo ceny będą dość podobne. Najlepiej byłoby wyczekać jeszcze trochę bo pod koniec roku są zdecydowanie lepsze oferty, jeśli koszty są ważniejsze od szybkiego zakupu.

Wind Mill
30-09-2023, 17:31
Racja, nie da się ukryć, że Nikon Z ma najtańsze DXowe zoomy f/2.8 :D

Można się ratować jedną jasna stalka pod DX, ale jeśli nie planujesz zleceń robić 18-140/5.6(?), to i tak zostaną Ci pelnoklatkowe instrumenty. Chińczyki to raczej manualne szkła z tego co pamietam. Zresztą, jak masz rozsądny pomysł, jak w ML DX nie pójść do Sony to po prostu napisz :)

Słaby trolling, w kontekście tego co stoi w pierwszym poście wątku. :)

Autor na DX używa stałek 35, 50 i 85.

Na FX należy je zastąpić stałkami 50, 85 i 105...135.
Dolicz koszt w/w zestawu do taniego Z5. :)

Co do DX - na Z jest już całkiem sporo stałek o świetle od 1,4 z AF (jeden model 1,2 - 75mm).
Jak komuś nie pasuje Viltrox, może być Sigma lub Nikon.

Jedyna racja to jasny zoom - tego bez adaptera (póki co?) nie uświadczysz na Z DX.

odzio
30-09-2023, 20:02
Żaden trolling, niepotrzebnie się doszukujesz drugiego dna. W sumie to nie znam ceny ani właściwosci optycznych 75/1.2, zerknę z ciekawości. No i faktycznie sigma weszła, zapomniałem o tym kompletnie :)

Wind Mill
30-09-2023, 20:19
Żaden trolling...
Polemiczna licentia poetica. ;)

MaikeleleQ
01-10-2023, 14:18
Podjąłem decyzję że jak już zmieniać to tak żeby nie żałować więc będę szukać używanego Z5 i do tego nowy 28-75 F/2.8, na imprezy okolicznościowe powinien wystarczyć, później dokupi się coś jasnego :D

lukasz_kk
01-10-2023, 15:29
Ale po co używany jak za niewiele więcej masz nowy?
https://www.cyfrowe.pl/aparat-cyfrowy-nikon-z5-p.html

Wind Mill
01-10-2023, 17:07
O to to! Nie wiem po ile chodzą używki, ale brałbym nowy póki w promocji. :)
"Kup za 4858 zł (taniej o 1300 zł) wpisując w koszyku kod: NIKZ1300"

odzio
01-10-2023, 21:20
To 4800 to niezła cena z nowy aparat, zwykle używki pojawiają się tych okolicach, może nieco taniej. Obecnie na OLX jest jedna sztuka w rozsądnej cenie używki, ale z przebiegiem ponad 130k klatek, więc raczej był eksploatowany. Jeśli kupisz nowe body, to teoretycznie możesz trochę poczekać na obniżkę ceny 28-75/2.8 (ciągle pachnie nowością w ofercie Nikona) rozważając zakup Viltroxa 85/1.8 i 35/1.8 (niestety tego drugiego nie znam zupełnie). Choć, prawdę mówiąc, czy i kiedy ten zoom potanieje? Trudno powiedzieć :)

Edit:
Jednak ta oferta jest bez FTZ, więc może nie tak świetna, ale ciągle ok, biorąc pod uwagę że sprzęt ciągle drożeje. Z kolejnej strony, póki co nie zapowiada się, żebys miał go potrzebować

MaikeleleQ
01-10-2023, 22:03
W sumie FTZ się by przydał bo być może jednak zostawię D5300 ze wszystkimi szkłami żeby mieć coś „jakby co” gdyby padł Z5, a 50mm i 85mm zagra z Z5 bo są do pełnej klatki