Zobacz pełną wersję : Pęknięcie kurpusu w Nikonie D 750
Tomasz1973
26-09-2023, 08:58
Witam. Podczas spaceru z aparatem zauważyłem dziwny podłużny otwór na samym spodzie korpusu w samym rogu pod literką "i" w Nikonie D 750. Szerokośc ok 2 mm, długośc ok 4 mm. Dziwne jest to dla mnie gdyż nie przypominam sobie sytuacji, żebym uszkodził go mechanicznie. Interesują mnie przyczyny powstania tego otworu jak i równiez ewentualna domowa naprawa domowym sposobem. Zdjęcia można robić normalnie, jednak hermetyczność szlag jasny trafił. A zdjęcia w deszczu też robię. Można coś temu zaradzić?
sokolnik
26-09-2023, 09:04
Witam. Podczas spaceru z aparatem zauważyłem dziwny podłużny otwór na samym spodzie korpusu w samym rogu pod literką "i" w Nikonie D 750. Szerokośc ok 2 mm, długośc ok 4 mm. Dziwne jest to dla mnie gdyż nie przypominam sobie sytuacji, żebym uszkodził go mechanicznie. Interesują mnie przyczyny powstania tego otworu jak i równiez ewentualna domowa naprawa domowym sposobem. Zdjęcia można robić normalnie, jednak hermetyczność szlag jasny trafił. A zdjęcia w deszczu też robię. Można coś temu zaradzić?
Używałeś statywu? Może za mocno dokreciłeś... Nic mi do głowy nie przychodzi...
Masz go od nowości? Serwisowany? Pewne źródło zakupu?
Trzeba to czymś zatkać ale czym by do środka jakiś syf się nie dostał z czasem i nie narobił szkód w środku...
Tomasz1973
26-09-2023, 09:39
Statyw tak, używałem. Kupiłem go w znanym komisie warszawskim. Mam go już ok 2 lat od nowości. Dopiero w niedziele zobaczyłem pęknięcie.
krzysztofz24
26-09-2023, 10:27
Tomasz1973 a jestes pewien ze to pekniecie to dziura "na wylot"? Bo nic nie piszesz o glebokosci.
Moze to gleboka rysa albo (co malo prawdopodobne chyba) jakies odszczypanie.
Jestes w stanie zapodac zdjecie, np makro z telefonu?
Tomasz1973
26-09-2023, 19:34
Tak to wyglada 75922
paparapa
26-09-2023, 19:37
Wygląda na uderzone. I to mocno.
Kojocisko
26-09-2023, 19:40
Jest odłupany kawałek magnezowego korpusu.
Tomasz1973
26-09-2023, 21:30
Fakt faktem. Tylko nie przypominam sobie tego uderzenia. Jest jakiś sposób, aby załatać tą dziurę?
Kojocisko
26-09-2023, 22:09
Zgodnie ze sztuką, to by trzeba wymienić fragment obudowy. Ale jeśli masz duszę "rzeźbiarza" - to np. poxilina. Trzeba tylko zabezpieczyć boczną powierzchnię przycisku (kawałkiem plastiku), żeby go nie zakleić. Lub poxipol (czy inna żywica z wypełniaczem). Ale tu trzeba uważać, żeby żywica nie dostała się do wnętrza obudowy.
krzysztofz24
27-09-2023, 00:31
Strasznie to kiepsko wyglada, jak po upadku na beton albo solidnym uderzeniu. Moze ktos inny jeszcze oprocz ciebie korzysta i to zrobil czy dziecko upuscilo...
Teraz bym kombinowla podobnie jak poprzednik opisal.
Troche ten przycisk komplikuje sprawe, ale powinno dac sie ogarnac.
Uzyl bym kleju dwuskladnikowego, lub szpachli samochodowej (na autach sie trzyma nawet w gubej warstwie czasem;-) ), albo jesli nie chcesz zadnego "klajstru" dawac bo obawiasz sie ze moze sie dostac do srodka.
To "wypelnic" wglebienie kawalkiem gumki recepturki i zakleic odpowiednio docietym (z pewnym zapasem) kawalkiem mocnej tasmy izolacyjnej jakiejs. Mocnej i elastycznej.
Osobiscie bym chyba dal kawalek zwyklej tasmy izolacyjnej na to miejsce gdzie wyglada jakby zaraz mialo widac wnetrze aparatu. A potem dzialal ze szpachlowka samochodowa wykonczeniowa. Ma bardzo drobne ziarno. Nalozyc z naddatkiem nawet, zabezpieczajac przycisk i potem sobie latwo to zeszlifujesz pilniczkiem do paznokci i na koneic drobnym paierem sciernym - do pozadanego ksztaltu. I prysnac sprayem czarny mat czy ostatecznie czarnym markerem.
Ale to jesli masz zaciecie takie blacharsko-lakiernicze;-). Nie takie rzezby w PL odchodza w warsztatach;-)
Tomasz1973
27-09-2023, 06:05
Dzięki za odpowiedzi i rady. Coś będę musiał pokombinować.
jurkarol
27-09-2023, 16:21
Jest taki klej "plynny metal" jednoskładnikowy, dobrze wypełnia i można go obrabiać, zalepilem nim pęknięty gwint po czym można było gwintować (bagażnik dachowy). Zresztą ludzie nawet zalepiają pęknięte bloki silnika
cybulski
27-09-2023, 17:06
Tak to wyglada 75922
Obstawiam, że ten kawałek odlupany był doklejony i w końcu odpadł. Zapewne z takim doklejonym go kupiłeś, był dokładnie doklejony więc nie było widać.
Ja bym odlał z wosku forme drugiego boku, jeśli identyczna. Następnie mozba probowac wypełnić plastikiem po przyłożeniu do tego odłupanego.
Płynny klej wg mnie w tym wypadku nie jest najlepszym rozwiązaniem, bo może wciec i zablokować ten przycisk. Lepsza będzie poxilina lub inny kit epoksydowy, a na to kropelka czarnej farby :-)
paparapa
28-09-2023, 08:50
Co byś nie zrobił bez rozbierania puszki to będzie "lipa", bo przycisk i lokalizacja pęknięcia utrudnia pracę.
Możesz posiłkować się tym. https://www.walimex.biz/Walimex-pro-easyCover-fuer-Nikon-D750.
Ewentualnie dla spokojności ducha, zaklej to szpachlą samochodową.
Można ją zamalować w odpowiednim kolorze a nawet nadać odpowiednią fakturę.
Szpachla samochodowa wciąga wodę, więc trzeba ją kłaść najczęściej na lakier i później z góry też pokrywać. Owszem tutaj pod spodem raczej "nie pordzewieje" no ale wspominałeś coś o wodoszczelności :) Przy szlifowaniu też się mocno pyli czyli trzeba by uważać by nie zasyfić aparatu.
Z powyższych powodów to średni pomysł wg mnie. Najprościej faktycznie by to było epoksydem zalać (poksipol 10 min czy sygnalizowane wcześniej kity). Tylko przyłożyć trzeba się na do nadania dobrego kształtu od razu bo ciężej się obrabiają.
stachmuszel
02-10-2023, 15:03
Ja bym z tym nic nie robił.