PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Z6 czy Z6II

Matthias
25-09-2023, 20:27
Kochani!
Już jakiś czas temu zastanawiałem się nad zmianą swojego D7200, i chyba ten moment zbliża się coraz bardziej.
Patrze głownie na używki, różnica w cenie między pierwszą, a drugą generacja jest około 2-2,5tys. Pytanie tylko czy warta tej dopłaty? Gripa nie potrzebuję, ale drugi slot na kartę już chetnie ( bardziej choroba w głowie, niż realna potrzeba ;) )
Jest duża różnica w działaniu AF?
To nie tak, ze mój obecny sprzęt mnie ogranicza. Absolutnie! Jest odwrotnie, wiem że Z6 też będzie super, ale jak zmieniać to zmieniać. Moge dołożyć tą różnice, tylko chciałbym usłyszeć opinie kogos, kto posiada/posiadał obie Zetki, i czy rzeczywiscie widać i czuć tą róznice między mk1 a mk2. A nie tak jak w iPhonie 13 a 14, gdzie jak to podsumowała córka Jobsa „ zmienili kolor” :)
Pozdro!

MstrG
25-09-2023, 21:27
Na ten moment różnic w działaniu AF nie ma. Podobno ma wyjść nowy firmware dla Z6II bazujący na algorytmach z Zf, ale czy to prawda i na ile to będzie lepiej działać... tego nie wie nikt z nas.

pyetya
26-09-2023, 00:39
wg mnie absolutnie nie ma sensu, lepiej różnicę wydać na obiektyw(y)

madnessmilo
26-09-2023, 08:28
Głosy pewnie są różne odnośnie AF-u. Jeden z gości na yt (The Monochrome Memoirs), mówi, że jest poprawa. Fotografuje głównie śluby.
Może warto poczekać na aktualizację (jeśli nadejdzie ;)) i wtedy podjąć decyzję.
Posiadam oba i w moim przypadku różnicy nie widzę. Fajna jest możliwość śledzenia oka w ograniczonym obszarze. Może to sprawia, że af powinien być szybszy nie szukając w całym kadrze.
W każdym razie Z6 jest mega, tylko kartę i czytnik trzeba kupić (ewentualnie po kablu kopiować, ale to pozbawi możliwości aktualizacji aparatu).

sokolnik
26-09-2023, 09:12
Ja się przesiadłem z D750 na Z6 II i zdziwienie moje było spore gdy okazało się że z FTZ II oraz nikkor 35 mm 1.8 G ED w trybie AF C nie radzi sobie z fotografowaniem wolno tańczących sobie ludzi 3-4m przede mną w miarę jasnej sali bez laserów mgły czy innych przeszkadzaczy... Gorzej niż D750 z tym szkłem... Więc nie w każdym aspekcie jest lepiej z tymi bezlustrami. Tą 35 sprzedałem i czekam na wersję S pod Ztke, zobaczę, to powinno pomóc bo w sumie jeśli dalej będą problemy z af c (najnowszy soft) przy fotografowaniu tańczących ludzi to trochę słabo względem starego już D750 :)

Napisz co głównie fotografujesz bo to może mieć spore znaczenie.
Filmy nagrywasz?

TOP67
26-09-2023, 09:26
Ja się przesiadłem z D750 na Z6 II i zdziwienie moje było spore gdy okazało się że z FTZ II oraz nikkor 35 mm 1.8 G ED w trybie AF C nie radzi sobie z fotografowaniem wolno tańczących sobie ludzi 3-4m przede mną w miarę jasnej sali bez laserów mgły czy innych przeszkadzaczy... Gorzej niż D750 z tym szkłem... Więc nie w każdym aspekcie jest lepiej z tymi bezlustrami. Tą 35 sprzedałem i czekam na wersję S pod Ztke, zobaczę, to powinno pomóc bo w sumie jeśli dalej będą problemy z af c (najnowszy soft) przy fotografowaniu tańczących ludzi to trochę słabo względem starego już D750 :)

Od początku Ci pisałem, że właśnie z tym są problemy i wciąż używam D750. A mam jasne, natywne obiektywy do Z. Brakuje 3D tracking. Śledzenie obiektu działa inaczej. A o wykrywaniu oka, można zapomnieć.

sokolnik
26-09-2023, 09:29
Od początku Ci pisałem, że właśnie z tym są problemy i wciąż używam D750. A mam jasne, natywne obiektywy do Z. Brakuje 3D tracking. Śledzenie obiektu działa inaczej. A o wykrywaniu oka, można zapomnieć.Pisałeś pisałeś wiem, ale ja i tak akceptuje ten stan... No cóż, życie to sztuka akceptacji kompromisów... Chyba że nie akceptujemy kompromisów wtedy trzeba kupować Z9 z jakimś reporterskim zoomem :)

JK
26-09-2023, 10:30
Oszczędnym wystarczy Z8. Będzie taniej.

sokolnik
26-09-2023, 11:13

dużo taniej nie będzie...

AB Foto:

Z 8 - 20 399 PLN
Z 9 - 20 999 PLN

Matthias
26-09-2023, 11:32
Napisz co głównie fotografujesz bo to może mieć spore znaczenie.
Filmy nagrywasz?[/QUOTE]
Fotografuje czysto hobbystycznie. Głównie street, troche portret, krajobraz architektura. Więc nic takiego, żebym potrzebował jakiegoś wybitnego AFu. Filmów nie nagrywam

TOP67
26-09-2023, 12:50

Zf jeszcze taniej i na street bardziej stylowo

Matthias
26-09-2023, 22:13
Zf odpada. Nie ten budżet. I tez retro to nie moja bajka.
Bardziej w moim pytaniu chodzi mi o to, czy jest sens dokladać kase do Z6II, czy nie zauważe rożnicy przysłowiowo poza gripem, i drugim slotem na kartę

madnessmilo
27-09-2023, 06:31
Do Twoich zastosowań Nikon Z 6 wystarczy :). Świetny aparat.

jo44
27-09-2023, 08:31
Kochani!
Już jakiś czas temu zastanawiałem się nad zmianą swojego D7200, i chyba ten moment zbliża się coraz bardziej.
Patrze głownie na używki, różnica w cenie między pierwszą, a drugą generacja jest około 2-2,5tys. Pytanie tylko czy warta tej dopłaty? Gripa nie potrzebuję, ale drugi slot na kartę już chetnie ( bardziej choroba w głowie, niż realna potrzeba ;) )
Jest duża różnica w działaniu AF?
To nie tak, ze mój obecny sprzęt mnie ogranicza. Absolutnie! Jest odwrotnie, wiem że Z6 też będzie super, ale jak zmieniać to zmieniać. Moge dołożyć tą różnice, tylko chciałbym usłyszeć opinie kogos, kto posiada/posiadał obie Zetki, i czy rzeczywiscie widać i czuć tą róznice między mk1 a mk2. A nie tak jak w iPhonie 13 a 14, gdzie jak to podsumowała córka Jobsa „ zmienili kolor” :)
Pozdro!

Oczywiście to czytałeś? https://forum.nikoniarze.pl/threads/307149-Nikon-Z6-czy-Z6II

Matthias
27-09-2023, 10:52
Czytałem, ale od 2021 roku troche mogło się zmienić, biorąc pod uwagę aktualizacje

nowart
30-12-2023, 14:15
Od początku Ci pisałem, że właśnie z tym są problemy i wciąż używam D750. A mam jasne, natywne obiektywy do Z. Brakuje 3D tracking. Śledzenie obiektu działa inaczej. A o wykrywaniu oka, można zapomnieć.

nie jestem w temacie waszych rozmów :) więc dopytam z czym są problemy z 6II ? z 35GED? ogólnie z tym korpusem z foto na ciągłym af w gorszych warunkach? też zmieniam na dniach sprzęt i mając torbę nikkorów G (28/35/60/85f/1.4G) myślę nad body a więcej kasy niż 6II nie chcę wydawać. ale jak mam mieć problemy po ftz i nie odczuć zmiany po przejściu z lustra nawet po przejściu na szkła S to ja podziękuję za ten system, w podobnych cenach są A7IV, R6II.
Zatem pokrótce - sprzęt do kotleta. Warto czy omijać i czekać na coś lepszego (6III) czy podziękować systemowi?

sokolnik
30-12-2023, 14:23
nie jestem w temacie waszych rozmów :) więc dopytam z czym są problemy z 6II ? z 35GED? ogólnie z tym korpusem z foto na ciągłym af w gorszych warunkach? też zmieniam na dniach sprzęt i mając torbę nikkorów G (28/35/60/85f/1.4G) myślę nad body a więcej kasy niż 6II nie chcę wydawać. ale jak mam mieć problemy po ftz i nie odczuć zmiany po przejściu z lustra nawet po przejściu na szkła S to ja podziękuję za ten system, w podobnych cenach są A7IV, R6II.
Zatem pokrótce - sprzęt do kotleta. Warto czy omijać i czekać na coś lepszego (6III) czy podziękować systemowi?Miałem 35mm 1.8 G ED do D750. Potem przeszedłem na Z6 II i FTZ II i to szkło pracowało dobrze bez zarzutu w dzień itp. Ale chciałem zmiany szkła i sprzedałem je i dołożyłem do 35 S i czy ja wiem czy jest lepszy AF... Miałem nadzieję że celniejszy będzie AF tańczącej pary w klubie/weselu... Guzik albo ja nie umiem robić zdjęć [emoji854] [emoji1] Może i jest lepiej za dnia ale to są odczucia a nie jakieś twarde dane. Odnośnie tańczącej pary, celuje w jedną osobę na f 2.8 i ciężko trafić ostrość na twarz... Ja wiem że łatwiej będzie na f8 ale nie o to chodzi przecież :)

Akurat dziś i jutro fotografuję zestawem Z6 II 35S także fotek będzie dużo i warunki ciężkie (klubowi sylwestrowe) ale zestaw daje rade... Pewnie fotograf doopa.

TOP67
30-12-2023, 15:18
nie jestem w temacie waszych rozmów :) więc dopytam z czym są problemy z 6II ?

Problemem jest szybkość AF w gorszych warunkach. W AF-S trafia niby celniej niż lustrzanka, ale trwa to dłużej. W AF-C i priorytecie spustu powoduje to nietrafione ujęcia. Z-ki nie mają wspomagania AF z lampy.
Dopiero Zf ma sprawny AF w takich warunkach.
FTZ nie sprawia żadnych problemów poza ergonomią i logistyką zmiany dekielków.

nowart
30-12-2023, 15:45
No to trochę mnie załamaliście, Nie sądziłem że jest aż taka bieda że aparat nie potrafi na ciemnej sali śledzić twarzy tańczącej pary a nie ukrywam że na tym najbardziej mi zależy. Równie mocno co nie zależy mi na wydawaniu 15 000 zł na z8 aby mieć funkcjonalność jaką mam w lustrzance za 2000 zł sprzed 10 lat...
Widzę że jednak będzie trzeba pożegnać Wielkiego Nikona lub przesiąść się na d850skoro taka bieda i to z dedykowanymi szkłami...

JK
30-12-2023, 16:35
Zmieniaj. Zmieniaj. Tylko pamiętaj, że "wszędzie dobrze gdzie nas nie ma".

Tak czy inaczej ta "torba obiektywów G" na niewiele się już przyda. To już inne czasy. Inna technika. Ale pomyślmy.
Wariant I: Sprzedajesz (za bezcen) ten "worek obiektywów" i kupujesz Z6II albo Zf z obiektywami natywnymi.
Wariant II: Sprzedajesz (za bezcen) ten "worek obiektywów" i zmieniasz system na inny też zmieniając wszystko.

Czym to się niby różni? Na czym zaoszczędzisz?

W pierwszym wariancie możesz ewentualnie kupić FTZ i rozłożyć wymianę obiektywów w czasie korzystając jeszcze przez jakiś czas z tego "worka obiektywów". W drugim trochę będzie z tym gorzej. Tak czy inaczej, jak chcesz mieć komfort i dobry zestaw nie unikniesz zmiany tego "worka obiektywów". Tak się niestety porobiło. Przywiązałeś się do lustrzanki, przegapiłeś czas na zmiany, to teraz masz tego efekty. Teraz możesz katować tę lustrzankę dopóki nie padnie, bo i tak niewiele to zmieni. Tak, czy inaczej, czeka cię budowa systemu od zera. Jedyne co możesz zrobić, to rozłożyć wydatki w czasie. Ale może warto.

JK
30-12-2023, 17:08
A swoją drogą, zastanawiam się, jak ustawiacie to śledzenie, że ono wam nie chce działać? Mam jeszcze stare Z7 i aż sprawdziłem to niedziałające śledzenie. Wiele można o starym Z7 powiedzieć, ale nie to, że AF-C i śledzenie w tym trybie źle działa. Czy warunki, w których trzeba wykorzystywać ISO6400 lub więcej, albo czasem znacznie więcej, to są łatwe warunki oświetleniowe? Chyba nie. Czy pierwsza wersja Z7 powinna się pod tym względem zachowywać lepiej, niż taki Z6II? Też chyba nie. Dlatego zastanawiam się, jak to macie poustawiane, że nie działa jak należy.

sokolnik
30-12-2023, 17:14
Hmm śledzenie obiektu??? To ja może dziś to zastosuje [emoji1]

nowart
30-12-2023, 19:25
Zmieniaj. Zmieniaj. Tylko pamiętaj, że "wszędzie dobrze gdzie nas nie ma".

Tak czy inaczej ta "torba obiektywów G" na niewiele się już przyda. To już inne czasy. Inna technika. Ale pomyślmy.
Wariant I: Sprzedajesz (za bezcen) ten "worek obiektywów" i kupujesz Z6II albo Zf z obiektywami natywnymi.
Wariant II: Sprzedajesz (za bezcen) ten "worek obiektywów" i zmieniasz system na inny też zmieniając wszystko.

Czym to się niby różni? Na czym zaoszczędzisz?

W pierwszym wariancie możesz ewentualnie kupić FTZ i rozłożyć wymianę obiektywów w czasie korzystając jeszcze przez jakiś czas z tego "worka obiektywów". W drugim trochę będzie z tym gorzej. Tak czy inaczej, jak chcesz mieć komfort i dobry zestaw nie unikniesz zmiany tego "worka obiektywów". Tak się niestety porobiło. Przywiązałeś się do lustrzanki, przegapiłeś czas na zmiany, to teraz masz tego efekty. Teraz możesz katować tę lustrzankę dopóki nie padnie, bo i tak niewiele to zmieni. Tak, czy inaczej, czeka cię budowa systemu od zera. Jedyne co możesz zrobić, to rozłożyć wydatki w czasie. Ale może warto.Różni się tym, że będąc zmuszonym do zmiany wszystkiego i zainwestowania powiedzmy 15000 w nowy system od zera, w każdym innym interesującym mnie systemie które znam, czyli Sony i Canon mam za około 8 000 zł bardzo sprawne korpusy (A7IV i R6II) dające mi to, czego najnowszy Nikon z podobnej półki cenowej dać mi nie może, przynajmniej według relacji szanownych przedmówców. Zatem idąc tym tokiem rozumowania kolejna sprawna reportersko i miła ergonomicznie w całodziennym używaniu puszka to z8 za 15 000 zł. Jeśli zatem biorąc opinie poprzedników za prawdziwe, a jestem tu nie od wczoraj chłopaków znam i nie mam powodu żeby nie wierzyć w brak ich umiejętności, system Nikona wyjdzie mnie znacznie drożej jeżeli chodzi o sam korpus.
Nie ukrywam że trochę mi to namieszało w głowie bo tak krytycznych opinii o pracy Nikona w pracy repo w gorszych warunkach oświetleniowych jeszcze nie spotkałem.

JK
30-12-2023, 20:01
No widzisz. Tak krytycznych opinii jak na tym forum nie spotkałeś. To chyba powinno dać do myślenia, bo jednak ludzie na świecie ten sprzęt kupują i sobie chwalą ten "złom". Tylko na tym forum on się do niczego nie nadaje. Daje do myślenia? Prawda?

W chwili obecnej mam Z9, Z8 i Z7 (który robi już tylko za korpus do zadań specjalnych) i mogę napisać odpowiedzialnie, że ktoś tu czegoś nie umie, jeśli uważa, że AF jest kiepski. U mnie kilka lat temu Z7 zastąpiło i praktycznie wyeliminowało z użycia D4s. Dziwne. Prawda? Gdyby ten AF był tak słaby, jak tu ludzie piszą, to D4s nadal by pracował, bo wcale nie był przesadnie zużyty. Ale przestał pracować, bo praktycznie nie miał zalet w stosunku do Z7. No może jakieś drobiazgi, ale w ogólnym odczuciu był gorszy od Z7. To może moja subiektywna opinia, ale ja zawsze zaczynam od dokładnego przestudiowania i zrozumienia instrukcji, sprawdzenia różnych ustawień, czyli jestem tu raczej nietypowym przypadkiem.

Kilka miesięcy temu robiłem dynamiczne zdjęcia w teatrze. ISO 4000-6400 i takie tam klimaty. Miałem ze sobą Z9 z 70-200/2.8 i Z7 z 24-120/4. Ze względu na miejsce, z którego mogłem te zdjęcia robić około 70% było z Z7. Nawet nie pomyślałem, że można szkła zamienić, bo i po co? Zdjęcia idą do albumu, który będzie wydrukowany w przyszłym roku i myślę, że nikt by większych różnic nie zauważył, choć 24-120/4S i 70-200/2.8S to zupełnie inna klasa szkieł, co jest oczywiste. Z9 i Z8 to oczywiście inna liga, ale Z7 to też porządny sprzęt i nie powiem o nim nic złego, choć trochę trzeba wiedzieć, jeśli się chce mieć efekty. Taki drobny przykład: nie należy bezmyślnie włączać "trybu bezgłośnego", jeśli oświetlenie jest ledowe, bo zdjęcia mogą wyjść w paski. Trzeba o tym wiedzieć, rozumieć i jeszcze wiedzieć, jak to sprawdzić. A można natłuc tysiące zdjęć i później napisać, że puszka do d... . Ktoś tu wypisywał brednie, że lampy nie działają z Z-kami, ale nie przeczytał w instrukcji, że w "trybie bezgłośnym" lampy nie działają. Po co to czytać? Szkoda czasu.

Ale przecież możesz kupić co chcesz: Sony, Canona, Fuji. Twoja decyzja. Co mnie to w końcu obchodzi.

TOP67
30-12-2023, 20:21
Scena teatralna jest zwykle dobrze oświetlona. To nie sala taneczna oświetlona kilkoma mrugającymi ledami. Cały czas piszę o zdjęciach, gdzie konieczne jest użycie lampy, bez niej ISO skacze w okolice 50 tys. i AF nie wyrabia przy obracających się parach, gdy twarz co chwilę znika. W lustrzance włączał się w AF-S predator i błyskawicznie ustawiało ostrość (oczywiście nie do pomyślenia w teatrze). Mimo wszystko robię te zdjęcia Z6II, zakładając po prostu większy odsiew, bo zdjęcie zostało zrobione w złym momencie. To nie są sytuacje niepowtarzalne i mogę sobie na to pozwolić.

sokolnik
30-12-2023, 20:28
Ja mam trochę sytuację niepowtarzalne w klubach, ktoś tam "zapozuje" to chce 2 zdjęcie mieć ostre a nie za chwilę psuć im zabawę i podchodzić z tekstem słuchajcie jeszcze raz bo tamte nie wyszło :) tylko ze zdjęcia statyczne są super ostre i pewne. Zmieniłem D750 na Z6 II oraz obiektywna 35 S z myślą o zdjęciach w tańcu.
Ogólnie racja, zdjęcia robi się ostre ale jest, też spory odsiew a trochę szkoda sprzętu na taki odsiew fotek,czasu też szkoda to przeglądać/usuwać.

Tryb śledzenia wypróbuje dziś i coś będę wiedział jak to ostrzy w takim tańcu... Bo w tańcu czasami ostrość mam 4 metry za obiektem :) albo dalej he

TOP67
30-12-2023, 20:32
Jak zapozuje, to nie ma problemu. AF trafi na pewno.
AF podobno lepiej trafia, gdy podniesiesz ISO w body (po włączeniu lampy autoISO inaczej działa).

sokolnik
30-12-2023, 21:03
Jak zapozuje, to nie ma problemu. AF trafi na pewno.
AF podobno lepiej trafia, gdy podniesiesz ISO w body (po włączeniu lampy autoISO inaczej działa).Wiem wiem
Odnośnie cen, kupowałem body, ftz, sb700 na stronie nikona n koniec lipca 2023 z 20% rabatem, cieszyłem się że cena super vs sklepów w Polsce. Teraz sprawdzam to samo w Media Expert kupiłbym za 1000 zł mniej... Ale Nas robią na cenach...

nowart
30-12-2023, 21:51
No widzisz. Tak krytycznych opinii jak na tym forum nie spotkałeś. To chyba powinno dać do myślenia, bo jednak ludzie na świecie ten sprzęt kupują i sobie chwalą ten "złom". Tylko na tym forum on się do niczego nie nadaje. Daje do myślenia? Prawda?

W chwili obecnej mam Z9, Z8 i Z7 (który robi już tylko za korpus do zadań specjalnych) i mogę napisać odpowiedzialnie, że ktoś tu czegoś nie umie, jeśli uważa, że AF jest kiepski. U mnie kilka lat temu Z7 zastąpiło i praktycznie wyeliminowało z użycia D4s. Dziwne. Prawda? Gdyby ten AF był tak słaby, jak tu ludzie piszą, to D4s nadal by pracował, bo wcale nie był przesadnie zużyty. Ale przestał pracować, bo praktycznie nie miał zalet w stosunku do Z7. No może jakieś drobiazgi, ale w ogólnym odczuciu był gorszy od Z7. To może moja subiektywna opinia, ale ja zawsze zaczynam od dokładnego przestudiowania i zrozumienia instrukcji, sprawdzenia różnych ustawień, czyli jestem tu raczej nietypowym przypadkiem.

Kilka miesięcy temu robiłem dynamiczne zdjęcia w teatrze. ISO 4000-6400 i takie tam klimaty. Miałem ze sobą Z9 z 70-200/2.8 i Z7 z 24-120/4. Ze względu na miejsce, z którego mogłem te zdjęcia robić około 70% było z Z7. Nawet nie pomyślałem, że można szkła zamienić, bo i po co? Zdjęcia idą do albumu, który będzie wydrukowany w przyszłym roku i myślę, że nikt by większych różnic nie zauważył, choć 24-120/4S i 70-200/2.8S to zupełnie inna klasa szkieł, co jest oczywiste. Z9 i Z8 to oczywiście inna liga, ale Z7 to też porządny sprzęt i nie powiem o nim nic złego, choć trochę trzeba wiedzieć, jeśli się chce mieć efekty. Taki drobny przykład: nie należy bezmyślnie włączać "trybu bezgłośnego", jeśli oświetlenie jest ledowe, bo zdjęcia mogą wyjść w paski. Trzeba o tym wiedzieć, rozumieć i jeszcze wiedzieć, jak to sprawdzić. A można natłuc tysiące zdjęć i później napisać, że puszka do d... . Ktoś tu wypisywał brednie, że lampy nie działają z Z-kami, ale nie przeczytał w instrukcji, że w "trybie bezgłośnym" lampy nie działają. Po co to czytać? Szkoda czasu.

Ale przecież możesz kupić co chcesz: Sony, Canona, Fuji. Twoja decyzja. Co mnie to w końcu obchodzi.Fotografowanie w "czarnym teatrze" zawsze dla laika wydaje się największym wyzwaniem dla sprzętu a fakty są takie, że tam gdzie ostrzymy niemal zawsze jest jasno jak w dzień i nawet moje d700tki radziły sobie zawsze dobrze. Małe to wyzwanie w porównaniu do tańczącej pary na ciemnej sali na dodatek z ostrym światłem kontrowym a o takie sceny chodzi mi najbardziej.
No cóż, odrobinę mnie uspokoiłeś.
Dzięki za poświęcony czas i parę słów wyjaśnień.
Mimo , że gó...zik Cię to obchodzi [emoji846]
Czas mija, JK jak zawsze uroczy [emoji854]

sokolnik
30-12-2023, 22:13
Wypożycz sobie body i szkło i sam sprawdź... Czy takich dylematach chyba warto.

odzio
30-12-2023, 23:24
Może jestem mało wiarygodnym głosem w tej dyskusji, bo nie robię pstrykam fikających ludzi po ciemku, ale pstrykam trochę dzieciaków w stanie superpozycji. Aparaty może nie te, bo porównuje D700 z Z5, ale miałem w rękach jednocześnie 35/1.8S i G (na FTZ) i ten pierwszy poza ostrością jednak miażdzy AF-Sa prędkością ustawiania ostrości (muszę jednak przyznać, że nie korzystałem z AF-S 35/1.8 na lustrzance). Korzystałem z 50/1.4 na D700 (którego nie kupiłem, bo pudłował jak szturmowcy w GW), a obecnie jest to mój podstawowy obiektyw na FTZ (~8% celności na pełnej dziurze i z związanym z nim mydełku). Niedawno kupioną sigmę 135/1.8 zapiąłem z ciekawości do D700 siostrzenicy i nie ma porównania z celnością z Z5, nawet nie ma czego porównywać, aż przykro. Mało pstrykam po ciemku, ale w moich zastosowaniach (gdzie temat zdjęcia zasuwa z lewa na prawo) obiektywy F zapięte do Z działają lepiej. Zakładam, że w najgorszym przypadku, będą działać jak na lustrzance, raczej lepiej.

Jacek_Z
30-12-2023, 23:39
. Równie mocno co nie zależy mi na wydawaniu 15 000 zł na z8 aby mieć funkcjonalność jaką mam w lustrzance za 2000 zł sprzed 10 lat....
Serio lustrzanki wykrywały 10 lat temu oko/twarz? Gdyby tak było to nadal bym miał lustrzankę. Dopiero D780 w trybie LV robi to jako tako, gorzej niż bezlustra.

sokolnik sam się dopiero przesiadł, więc jego doświadczenia i porady są ten tego ...
Słuchaj co pisze TOP67.

OjTam
31-12-2023, 00:00
Serio lustrzanki wykrywały 10 lat temu oko/twarz?

Nie wiem, jak 10 lat temu, ale D7200 (czyli model, który na wiosnę będzie miał 9 lat) wykrywa twarz (i nie o LV chodzi), choć działa to... jak działa.. Pewnie nawet w połowie nie tak dobrze, jak EVILe.

Wind Mill
31-12-2023, 00:12
W nowych lustrzankach było wykrywanie twarzy (nie oka); jeśli dobrze kojarzę, to piksele maczają w tym matryce do pomiaru światła (przynajmniej w D7500 tak jest).

nowart
31-12-2023, 00:36
Serio lustrzanki wykrywały 10 lat temu oko/twarz? Gdyby tak było to nadal bym miał lustrzankę. Dopiero D780 w trybie LV robi to jako tako, gorzej niż bezlustra.

sokolnik sam się dopiero przesiadł, więc jego doświadczenia i porady są ten tego ...
Słuchaj co pisze TOP67.Słucham i do tych słów właśnie się odnoszę:
"Problemem jest szybkość AF w gorszych warunkach. W AF-S trafia niby celniej niż lustrzanka, ale trwa to dłużej. W AF-C i priorytecie spustu powoduje to nietrafione ujęcia."
Do celności i szybkości, która mam jako tako w lustrach a sądziłem, że przesiadając się na najnowsze ML złapię Boga za nogi... [emoji854] a tu widzę lata postępu a my dalej w dupie skoro trzeba nadal kupować zabytkowe d750, żeby działał AF sprawnie...

Jacek_Z
31-12-2023, 01:10
Słucham i do tych słów właśnie się odnoszę:
W AF-C i priorytecie spustu powoduje to nietrafione ujęcia."
... a tu widzę lata postępu a my dalej w dupie skoro trzeba nadal kupować zabytkowe d750, żeby działał AF sprawnie...
Taaaak, bo w lustrzance to w AF-C miało sie wyłącznie trafione ujęcia...
Niepotrzebnie zrzędzisz. Jeżeli nawet stare bezlustro podziała gorzej w dyskotece, to jaki to procent sesji jakie robisz? Za to w pozostałych 90% zdjęć to ci szczęka opadnie nad postępem gdy się fotografuje ludzi. Ja bardzo niechętnie zszedłem z lustrzanek, do teraz nie lubię wizjera elektronicznego, ale w AF jest przepaść.
Nie trzeba Z8, można kupić Zf, albo poczekać na Z6 III.

JK
31-12-2023, 11:10
..... sądziłem, że przesiadając się na najnowsze ML złapię Boga za nogi...
Masz całkowitą rację. Przesiądź się na najnowsze, czyli na Z8 (Zf nie liczę, bo to body głównie do szpanowania ;)) to pogadamy. Chyba, że to tylko taka drobna pomyłka i nie chodziło ci o najnowsze, tylko o najtańsze. ;)

sabur
31-12-2023, 11:11
nowart

Miałem z6, mam a7iv - może w ten sposób dorzucę gram innego spojrzenia do dyskusji.

Moja rada na początek: szukaj wypożyczalni z Zf oraz ftz i bierz na kilka dni testów - jeżeli ten af spełni Twoje oczekiwania, masz próbkę jak zapewne będzie wyglądał z nowym z6III. W ten sposób dowiesz się, czy system Nikona spełni oczekiwania w najbliższym czasie.
Zła wiadomość - praca na ftz pozostawia wiele do życzenia, więc i tak pewnie pozostanie niesmak - szarpania obiektywami jest uciążliwe. Sam musisz sprawdzić i przetestować aby nabrać doświadczenia i opinii. Docelowo i tak kupisz natywne obiektywy. Też się tego wypierałem i na koniec kupiłem wszystkie natywne nie zostawiając nic na FTZ.

Mimo wszystko jeszcze raz napiszę - WYPOŻYCZ Zf i sprawdź sam.

Nie bierz z6/z6II (mają bliźniaczy af, no dobra, podobny) one odstają od tego co oferuje rynek. Zdjęcia można robić ale irytacja jest spora patrząc na wydaną kasę vs oferta konkurencji. Matryca jest świetna ale af ograniczony do wyboru śledzenie obiektu lub śledzenie oka to słaby pomysł. Bardzo szanuję soniacza za mały punkt śledzący obiekt a jeżeli pojawi się oko tego obiektu, przerzuca tam ostrość. Z tego co widziałem Zf ma coś podobnego - tego potrzebujesz - uwierz ;)

Na koniec coś co zaboli pewnie kilka osób....mając w domu przez 2 tygodnie z6 z 35/1.8 S oraz a7iv z sigmą 35/1.4 muszę brutalnie napisać: tak, różne światło ale cena używanych obiektywów ta sama a......różnica w prędkości af ogromna. Złe warunki, iso ok 10-16k - sony znacznieeeeee szybciej łapał ostrość. Do tego stopnia, że któregoś dnia zrobiłem przywrócenie ustawień fabrycznych w z6 szukając rozwiązania problemu- człowiek za szybko przyzwyczaja się do lepszego.

Ja do nikona nie wrócę nigdy: nie stać mnie i nie będę nigdy dźwigał szkieł 1.2. Sprawdziłem 1.8 i mają dużo zalet ale brakowało mi efektów z 1.4, więc mogłem korzystać z ftz - to też sprawdziłem i lipa - nie tak ma pracować sprzęt za dużą kasę.
Teraz mam sigmy 1.4 na sony - znośna cena po 3-4k za szkło, efekty super i tego będę się trzymał.

Tyle ode mnie, jak chcesz pytaj, może znam odpowiedź jeszcze na jakieś pytanie.
Decyzja indywidualna, problem znany dla ogółu, każdy sam się z nim mierzy i decyduje co wybrać. Powodzenia :)

sokolnik
31-12-2023, 12:11
Kolega już dawno zmienił Nikona na Sony... Jakieś 5 lat temu coś mi się kojarzy... A ja dalej Nikon...
Wczoraj używałem AutoAF z wykrywaniem twarzy i podczas tańca ustawiał ostrość na oko ale nie zawsze na zdjęciu była tam ostrość he no ale jakby lepiej, zaraz będę przeglądać te zdjęcia z wczoraj...
Może zaraz się okaże że fotograf doopa a sprzęt lepszy niż Sony [emoji1]

nowart
31-12-2023, 12:43
Taaaak, bo w lustrzance to w AF-C miało sie wyłącznie trafione ujęcia...
Niepotrzebnie zrzędzisz. Jeżeli nawet stare bezlustro podziała gorzej w dyskotece, to jaki to procent sesji jakie robisz? Za to w pozostałych 90% zdjęć to ci szczęka opadnie nad postępem gdy się fotografuje ludzi. Ja bardzo niechętnie zszedłem z lustrzanek, do teraz nie lubię wizjera elektronicznego, ale w AF jest przepaść.
Nie trzeba Z8, można kupić Zf, albo poczekać na Z6 III.

Nie napisałem, że zawsze, wyraźnie przyznałem, że "jako-tako".
Chcąc w końcu przejść na ML z technologicznie 10-15 letnich luster człowiek chce poprawić jakość swojej pracy a tu słyszy od użytkowników, że nadal trzymają D750 bo najnowszy Z6II nie wyrabia.
Tak, najbardziej interesuje mnie wydajność af "w dyskotece" :roll:, gdybym szukał sprzętu do pstrykania ciągle tych samych kadrów cycków w ciągle tych samych warunkach w studio sformułowałbym pytanie inaczej. A raczej nie formułowałbym go wcale bo w takich warunkach to i najstarsze lustro sobie poradzi.
Oczywiście, że można kupić Zf ale to już niemal połowę droższe niż Z6II a do całodniowej pracy jednak wolę klasyczną budowę. Kolejny zatem aparat to Z8, dwukrotnie niemal droższy od konkurencji o czym pisałem wyżej. Gdybym mógł czekać nie zadawałbym takich pytań tylko czekał na 6III lub spadek ceny Z8.
Po to jest forum, żeby o takich rzeczach dyskutować, czy coś się zmieniło? Jeżeli to "zrzędzenie" proponuję nie uczestniczyć w dyskusji, nie ma przecież obowiązku w nich uczestniczenia, choć mimo to dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

- - - - kolejny post - - - - - -

Masz całkowitą rację. Przesiądź się na najnowsze, czyli na Z8 (Zf nie liczę, bo to body głównie do szpanowania ;)) to pogadamy. Chyba, że to tylko taka drobna pomyłka i nie chodziło ci o najnowsze, tylko o najtańsze. ;)

Chętnie, testowałem już Z8 nie raz, najchętniej Z9, a jeszcze chętniej A9III z globalną migawką... i tak możemy szybować... sky is the limit... :)
Siłą rzeczy zatem, jak zawsze staram się wybierać ten złoty środek, sądziłem, ze takim będzie Z6II, który staniał juz do rozsądnych wartości.
Może stąd w stopce od kilkunastu lat taka a nie inna sentencja :) mimo dostępu do wszystkiego co jest na rynku w torbie nadal D700, D810. I daje radę. I klienci zadowoleni. Mam też jednak cudowne Fuji, leży obok też A7III, A7IV, Z8... macam, wiem jak te aparaty pracują, co potrafią. Chciałem po prostu unowocześnić stajnie o jakieś średniej klasy ML Nikona, bez żadnych fajerwerków i wydatków, na CITO bo koniec roku, fakturka, możliwości odliczenia i takie tam... ;) Stąd szybkie zapytanie bo przetestować tego akurat sprzętu w ciągu paru dni nie mam jak.
Widzę jednak, że nie chcąc wydawać przynajmniej 15k na Z8 się nie da. Ot cała filozofia :)

- - - - kolejny post - - - - - -

nowart

Miałem z6, mam a7iv - może w ten sposób dorzucę gram innego spojrzenia do dyskusji.

Moja rada na początek: szukaj wypożyczalni z Zf oraz ftz i bierz na kilka dni testów - jeżeli ten af spełni Twoje oczekiwania, masz próbkę jak zapewne będzie wyglądał z nowym z6III. W ten sposób dowiesz się, czy system Nikona spełni oczekiwania w najbliższym czasie.
Zła wiadomość - praca na ftz pozostawia wiele do życzenia, więc i tak pewnie pozostanie niesmak - szarpania obiektywami jest uciążliwe. Sam musisz sprawdzić i przetestować aby nabrać doświadczenia i opinii. Docelowo i tak kupisz natywne obiektywy. Też się tego wypierałem i na koniec kupiłem wszystkie natywne nie zostawiając nic na FTZ.

Mimo wszystko jeszcze raz napiszę - WYPOŻYCZ Zf i sprawdź sam.

Nie bierz z6/z6II (mają bliźniaczy af, no dobra, podobny) one odstają od tego co oferuje rynek. Zdjęcia można robić ale irytacja jest spora patrząc na wydaną kasę vs oferta konkurencji. Matryca jest świetna ale af ograniczony do wyboru śledzenie obiektu lub śledzenie oka to słaby pomysł. Bardzo szanuję soniacza za mały punkt śledzący obiekt a jeżeli pojawi się oko tego obiektu, przerzuca tam ostrość. Z tego co widziałem Zf ma coś podobnego - tego potrzebujesz - uwierz ;)

Na koniec coś co zaboli pewnie kilka osób....mając w domu przez 2 tygodnie z6 z 35/1.8 S oraz a7iv z sigmą 35/1.4 muszę brutalnie napisać: tak, różne światło ale cena używanych obiektywów ta sama a......różnica w prędkości af ogromna. Złe warunki, iso ok 10-16k - sony znacznieeeeee szybciej łapał ostrość. Do tego stopnia, że któregoś dnia zrobiłem przywrócenie ustawień fabrycznych w z6 szukając rozwiązania problemu- człowiek za szybko przyzwyczaja się do lepszego.

Ja do nikona nie wrócę nigdy: nie stać mnie i nie będę nigdy dźwigał szkieł 1.2. Sprawdziłem 1.8 i mają dużo zalet ale brakowało mi efektów z 1.4, więc mogłem korzystać z ftz - to też sprawdziłem i lipa - nie tak ma pracować sprzęt za dużą kasę.
Teraz mam sigmy 1.4 na sony - znośna cena po 3-4k za szkło, efekty super i tego będę się trzymał.

Tyle ode mnie, jak chcesz pytaj, może znam odpowiedź jeszcze na jakieś pytanie.
Decyzja indywidualna, problem znany dla ogółu, każdy sam się z nim mierzy i decyduje co wybrać. Powodzenia :)

Dzięki, sprzęt znam, mam dostęp do niemal wszystkiego, znam A7IV dość dobrze, do wypożyczalni biegać nie muszę ;) Jednak filozofia sony, ergonomia puszek, jakość lcd czy evf, ich niekiedy mułowatość, lagi w obsłudze, strasznie mnie irytuje. Trzymając w jednej ręce A7IV a w drugiej Z8 mam wrażenie, jakbym miał aparaty z dwóch różnych dekad.. Co do reszty pełna zgoda, szkła to jest, przynajmniej na razie jeszcze, jakiś problem w Nikonie. Stąd dylemat, a jako, że do rozstrzygnięcia na CITO to i dylematy czasem na wariackich papierach :) Ale dzięki, potwierdziłeś moje spostrzeżenia.

Jacek_Z
31-12-2023, 12:59
Mam tylko 2 szkła Nikkor Z, reszta to Nikkory bagnet F i Sigmy przez FTZ. Szarpanie (brzmi jakby pies ukąsił, a to lekko wyczuwalne coś) występuje niesłychanie rzadko no i w ogóle nie ma konsekwencji w trafianiu AFu. Straszenie FTZ ma sens może o ile ktoś filmuje. Nie wiem, nie filmuję.

Na koniec coś co zaboli pewnie kilka osób....mając w domu przez 2 tygodnie z6 z 35/1.8 S oraz a7iv z sigmą 35/1.4 muszę brutalnie napisać: tak, różne światło ale cena używanych obiektywów ta sama a......różnica w prędkości af ogromna.
Zaboli??? Byłoby dziwne, gdyby tak nie było. Wiesz co z sobą porównujesz? Pierwszy "prototypowy" bezlusterkowiec Nikona z 2008 roku z Sony czwartej generacji z roku 2021 (A7 jest rozwijane od roku 2013, czyli w 2021 było to 8 lat zbierania doświadczeń)
Może zestaw Nikona Z8 z Sony A7 mk I ? Nikon zrobił przez 5 lat więcej niż Sony w 8.

poste
31-12-2023, 13:22
Nikon z6 miał premierę w 2018 roku, pół roku po premierze a7III :) Porównania AF tych aparatów można sobie znaleźć.

Nikomu nie siedzę w kieszeni, ale w mojej opinii, w porównaniu do Sony z8 został dobrze wyceniony. Połowa ceny flagowego a1 to uczciwa propozycja, co nie zmienia faktu że kwota jest spora.

sabur
31-12-2023, 13:37
Mam tylko 2 szkła Nikkor Z, reszta to Nikkory bagnet F i Sigmy przez FTZ. Szarpanie (brzmi jakby pies ukąsił, a to lekko wyczuwalne coś) występuje niesłychanie rzadko no i w ogóle nie ma konsekwencji w trafianiu AFu. Straszenie FTZ ma sens może o ile ktoś filmuje. Nie wiem, nie filmuję.

Przy małej głębi ma - widać sporadycznie jak ostrość potrafi uciekać z np z oka na nos gdy aparat próbuje poprawiać ostrość. Temat można sprowadzić do marginalnego.

Zaboli??? Byłoby dziwne, gdyby tak nie było. Wiesz co z sobą porównujesz? Pierwszy "prototypowy" bezlusterkowiec Nikona z 2008 roku z Sony czwartej generacji z roku 2021 (A7 jest rozwijane od roku 2013, czyli w 2021 było to 8 lat zbierania doświadczeń)
Może zestaw Nikona Z8 z Sony A7 mk I ? Nikon zrobił przez 5 lat więcej niż Sony w 8.

Na kilka miesięcy wycofałem się z forum, bo nie można napisać nic na Nikona. Widzę bez zmian :)

Idziesz do sklepu, patrzysz na ofertę Nikona: z6II, Zf w cenie powiedzmy do 12k. Zf odrzucam bo to dziwny aparat do nietypowego klienta. Zostaje z6II. No i co? Biorę albo nie, nie ma znaczenie kiedy wypuszczony. Na podstawie tego co jest w sklepie trzeba podjąć decyzję - tzn CITO kolegi.
A7 nie jest dostępny nowy, a7II też chyba wycofali, więc słabe argumenty. Czyli zabolało :)
Oferta jest jaka jest - trzeba to zaakceptować i trzymam kciuki na z6III - z czystej ciekawości.
Z8 testowałem - jest potencjał i moc, jeżeli trafia w potrzeby to super aparat i lepszy niż wszystkie o jakich dyskutujemy - nie mam z tym grama problemu.

Zasilacz
31-12-2023, 14:54
Z6 III może mieć AF z Z7II. Nie sądzę by wpakowaliby tam tego z Zf. Z7II można teraz dostać za ok. 10600, Zf podobnie... Mogą zagrać w ten sposób że Z7II dostanie aktualizację AF z Zf żeby spozycjonować Z6III półkę niżej.

JK
31-12-2023, 15:00
..... Wczoraj używałem AutoAF z wykrywaniem twarzy i podczas tańca ustawiał ostrość na oko ale nie zawsze na zdjęciu była tam ostrość he no ale jakby lepiej, zaraz będę przeglądać te zdjęcia z wczoraj...
Może zaraz się okaże że fotograf doopa a sprzęt lepszy niż Sony
Ale wiesz, tam w menu jest jeszcze kilka parametrów pracy AF i to też trzeba sensownie poustawiać. Priorytet, blokada ostrości i takie tam. Nie wystarczy włączyć śledzenie. Powinieneś to posprawdzać, zrozumieć i poustawiać przed pierwszą robotą, zamiast wypisywać tu głupoty.

TOP67
31-12-2023, 15:01
Z6 III może mieć AF z Z7II. Nie sądzę by wpakowaliby tam tego z Zf. Z7II można teraz dostać za ok. 10600, Zf podobnie... Mogą zagrać w ten sposób że Z7II dostanie aktualizację AF z Zf żeby spozycjonować Z6III półkę niżej.

Przecież Z6II ma taki sam AF jak Z7II. A w zasadzie nawet Z5 ma to samo, chociaż na jednym procesorze. Z6II i Z7II mogły by dostać uaktualnienie algorytmów i jeszcze coś zyskać. Z7II ma wysoką cenę ze względu na matrycę.
Z6III na pewno dostanie AF lepszy niż w Zf (plotkuje się od 2 procesorach).

sokolnik
31-12-2023, 15:41
Ale wiesz, tam w menu jest jeszcze kilka parametrów pracy AF i to też trzeba sensownie poustawiać. Priorytet, blokada ostrości i takie tam. Nie wystarczy włączyć śledzenie. Powinieneś to posprawdzać, zrozumieć i poustawiać przed pierwszą robotą, zamiast wypisywać tu głupoty.Wszystko mam poustawiane i posprawdzane [emoji39]

JK
31-12-2023, 15:49
To jeszcze ustaw priorytet ostrości, limit serii 3,4,5 zdjęć (co wolisz) i szybką serię. Przedefiniuj też przyciski żebyś oka nie stracił. ;)

sokolnik
31-12-2023, 15:53
To jeszcze ustaw priorytet ostrości, limit serii 3,4,5 zdjęć (co wolisz) i szybką serię. Przedefiniuj też przyciski żebyś oka nie stracił. ;)No ale właśnie to ja chce wybierać kadry które ja chce a nie mieć kadry które aparatowi udało się ustawić ostrość przypadkiem, czyli nieciekawe kadry.
Nie chce też nawalać serią 5 fotek licząc że może 1 będzie spoko kadrem momentem i może będzie ostre... Loteria.

JK
31-12-2023, 16:04
Nie o to chodzi. Tu nie chodzi o ostrość. Jak ludzie tańczą, to robią dziwne ruchy, machają rękami, zamykają oczy, czasem robią głupie miny i takie tam. Pewnych rzeczy nie przewidzisz, bo się nie da. Jak zrobisz w szybkiej serii te np. 3 zdjęcia, to masz szansę wybrać to najbardziej korzystne. Ale rób jak chcesz. To twoja robota.

patronat
31-12-2023, 16:37
Przecież Z6II ma taki sam AF jak Z7II. A w zasadzie nawet Z5 ma to samo, chociaż na jednym procesorze. Z6II i Z7II mogły by dostać uaktualnienie algorytmów i jeszcze coś zyskać. Z7II ma wysoką cenę ze względu na matrycę.
Z6III na pewno dostanie AF lepszy niż w Zf (plotkuje się od 2 procesorach).

Znaczy będzie lepszy niż Z8 i Z9?

Jacek_Z
31-12-2023, 16:54
Nikon z6 miał premierę w 2018 roku, pół roku po premierze a7III :) Porównania AF tych aparatów można sobie znaleźć.
1. On porównywał AF z A7 IV, a nie III.
2. To nic nie zmienia w tym, że to był pierwszy model Nikona, zero doświadczeń i teraz ty zestawiasz go z trzecia generacją A7, czyli serią rozwijaną od 5 lat. No AF A7 III jest lepszy. Ja nie mam z tym problemu, przynajmniej pokazujesz aparty z tego samego roku z porównywalnej półki.
Natomiast nigdy nie wiem jak sie odnieść do osoby zmieniającej np D5200 itp body na A7 mk III i piszącego potem zachwyty nad Sony. Tak jakby Nikon nie robił modeli wyższych niż D5200. Był niejeden taki wątek. Jedyne co usprawiedliwia takiego delikwenta to to, że nie miał zapewne do czynienia z wieloma apartami z górnej półki no i co ważniejsze bardzo się cieszy z zakupu i ze skoku jakościowego jaki ON zrobił. Tylko niestety potem głupio generalizuje pisząc o firmie, a nie o modelach aparatów.

Idziesz do sklepu, patrzysz na ofertę Nikona: z6II, Zf w cenie powiedzmy do 12k. Zf odrzucam bo to dziwny aparat do nietypowego klienta. Zostaje z6II. No i co? Biorę albo nie, nie ma znaczenie kiedy wypuszczony. Na podstawie tego co jest w sklepie trzeba podjąć decyzję - tzn CITO kolegi.
A7 nie jest dostępny nowy, a7II też chyba wycofali, więc słabe argumenty. Czyli zabolało :)
Czyli nie zrozumiałeś co napisałem. To prościej. Porównywałeś jabłka z gruszkami. Aparaty z różnych lat. Ja się odniosłem do tego co Ty wtedy napisałeś, a nie do tego co aktualnie leży w sklepach. To co niewygodne pominąłeś. Albo teraz odrzuciłeś ze względu na swoje widzimisie (odrzucenie Zf).
Zabolało? Naprawdę chcesz prowadzić taką głupią dyskusję?

poste
31-12-2023, 17:34
Wiem, że mowa była o a7IV. O a7III wspomniałem bo to aparat z tego samego roku (jak zauważyłeś) co pierwsza Z-tka, af w zasadzie nie odbiega mocno od z7IV, mimo braku w trójce modułu AI. Właśnie nie chciałem porównywać jabłek z gruszkami ;) Sądzę, że Nikon też długo pracował nad ML, z6 nie spadł z księżyca tylko był efektem rozwoju technologii, był Nikon 1, były (są) Coolpixy. Firmy obserwują konkurencję i prototypy raczej nie wychodzą poza laboratoria. Pierwsza wersja z-tek wyszła jak wyszła i tyle, nie oceniam ani nie usprawiedliwiam Nikona. Sam czekałem na te aparaty, ale dla mnie okazały się nieakceptowalne a konkurencja miała jak dla mnie lepszą ofertę, pisząc najogólniej.

W tym temacie nie piszemy o kimś kto zmienia d5200 na ML, pyta kolega który ma doświadczenie i wymagania. Kolega ma też swoje oczekiwania, raczej mało realistyczne w Nikonie, Sony nie chce (co jest logiczne przy dużej szklarni), pozostaje słuchanie bajek o z6III ;) Ewentualnie zaakceptowanie ceny z8 lub ceny i ergonomii zf. Przynajmniej dziś tak wygląda oferta na rynku.

Ps. To co aktualnie robi różnicę to moduły AI, zarówno w AF-ie jak i przy rozpoznawaniu tematów. To powinno trafić do trzeciej serii zetek, żeby nie zostali w tyle za nowinkami. Zf nieśmiało chwali się wykorzystaniem technologii głębokiego uczenia się do rozpoznawania obiektów, więc jakieś ruchy w tym temacie już są.

Wind Mill
31-12-2023, 18:21
...Ps. To co aktualnie robi różnicę to moduły AI, zarówno w AF-ie jak i przy rozpoznawaniu tematów. To powinno trafić do trzeciej serii zetek, żeby nie zostali w tyle za nowinkami. Zf nieśmiało chwali się wykorzystaniem technologii głębokiego uczenia się do rozpoznawania obiektów, więc jakieś ruchy w tym temacie już są.
Jak dla mnie (przynajmniej na papierze), Sony ma bardzo sprytny ficzer - koprocesor do AF-u.
Oczywiście i tak robotę robi soft, czy to na koprocesorze, głównym procesorze czy na 2 (4) procesorach. ;)
Vide Z6(7) vs Z6(7)II - chyba za dużych różnic w fotografii nie ma? Pomijam video (temat nie znany mi - w obu przypadkach co przeczytanie nie z autopsji) - tutaj może ów drugi procesor coś wnosi.

MstrG
31-12-2023, 19:22
Jak dla mnie (przynajmniej na papierze), Sony ma bardzo sprytny ficzer - koprocesor do AF-u.
Oczywiście i tak robotę robi soft, czy to na koprocesorze, głównym procesorze czy na 2 (4) procesorach. ;)
Vide Z6(7) vs Z6(7)II - chyba za dużych różnic w fotografii nie ma? Pomijam video (temat nie znany mi - w obu przypadkach co przeczytanie nie z autopsji) - tutaj może ów drugi procesor coś wnosi.

Właśnie mam wrażenie, że w ogóle tego drugiego procesora w II nie wykorzystali. Były plotki, że po pojawieniu się Zf będzie aktualizacja Z6II i Z7II, ale jakoś do tej pory tego nie zrobili.

W D750 z predatora nie korzystałem, więc w Z6II którego AF działa w większej ciemnicy pewnie też bym go nie używał. Ciekawe czy Nikon wrzuci w Z6III AF na takim poziomie jak ma główny konkurent - A7IV. Myślę, że nie mają wyjścia i będzie lepszy od tego w Zf.

Nie o to chodzi. Tu nie chodzi o ostrość. Jak ludzie tańczą, to robią dziwne ruchy, machają rękami, zamykają oczy, czasem robią głupie miny i takie tam. Pewnych rzeczy nie przewidzisz, bo się nie da. Jak zrobisz w szybkiej serii te np. 3 zdjęcia, to masz szansę wybrać to najbardziej korzystne. Ale rób jak chcesz. To twoja robota.

To jest bardzo dobra porada, ale tylko w sytuacji jak się nie błyska.

Jacek_Z
31-12-2023, 21:21
W kwestii AF to decydująca jest data wypuszczenia modelu (i też trochę softu). U każdego z producentów. Rok po flagowcu AF w budżetowym body będzie jedynie nieznacznie gorszy, a w semipro wręcz taki sam. Po prostu jak widać na ten moment to na tym polu widać największy postęp. Producenci widzą co się dzieje w internecie, nikt nie może odpuścić AFu.