Zobacz pełną wersję : Zablokowany tylny dekiel (osłona)
Nabyłem niedawno drogą kupna 70-200 2.8 S. Przygotowując dziś sprzęt na robotę, która mam jutro sprawdzałem wszystko kolejno i tu fuckup tylna "osłona" kompletnie zablokowana. Teraz pytanie bo zgłupiałem i już pokancerowałem sobie palce od prób otwarcia dekla, czy jest na to jakiś magiczny sposób bo dekiel nie chce za Chiny zejśc z bagnetu? Bedę wdzięczny za podpowiedź.
Dzięki.
W dobrą stronę kręcisz? ;)
A tak na serio - bagnet jest metalowy, a "dekiel" z tworzywa. Jakoś nie widzę możliwości, żeby tego nie odkręcić. Jak przesadzisz z siłą to najwyżej uszkodzisz "dekiel". Chyba, że ktoś to wszystko skleił do kupy. ;-)
Też czasem mam sytuację, że chcę odkręcić dekielek i mówię do siebie w myślach jak typowy wulkanizator "co za ch#*" to dokręcił" ;)
Może "powiększ" sobie dekielek czymś gumowym, aby się nie ślizgało i delikatnie staraj się kręcić - tylko w dobrą stronę, upewnij się na innym obiektywie najlepiej ;)
Jest jeszcze stary sposób odkręcania filtrów UV itp, czyli podkładka pod mysz. Stawiasz, docikasz i kręcisz.