PDA

Zobacz pełną wersję : Statyw fotograficzny karbonowy Redged TSC-425K (zestaw z głowicą RNB-1n)

Andrzej67
11-09-2023, 22:23
Witam.
Ktoś z Was używał już coś z tej firmy. Głowica mnie nie interesuje lecz sam statyw. Wcześniej używałem Velbon Sherpa 630. Jestem z niego bardzo zadowolony ale zaistniała potrzeba zakupu drugiego statywu. Velbon ma blokadę nóg na zacisk. Ten ma blokadę na skręcanie. Jak ktoś ma jakieś doświadczenia z tym statywem to proszę o podzielenie się ze mną nimi. Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.

odzio
12-09-2023, 09:02
Czy głównym atutem dla Ciebie jest karbon, czy system blokowania nóg? Sam nie miałem styczności z marką o którą pytasz, ale kupiłem okazyjnie statyw karbonowy ze skręcanymi nogami i jestem (znowu) rozczarowany. Może to być kwestia chińskiego triopo, może w porządnych statywach te pierścienie robią tylko pół obrotu, jeśli nie, to nie widzę przewagi takiego rozwiązania nad zatrzaskiem. Sorki jeśli wpis zupełnie nie na temat

akustyk
12-09-2023, 11:52
od 15 lat uzywam statywow na nakretki i zdecydowanie nie chcialbym sie bawic w zatrzaski.

trzeba sie przyzwyczaic do sprawdzania dokrecenia, to na pewno. i tez w roznych firmach to roznie wyglada - dlugie lata mialem Sherpe Pro 630CF i to byly fantastyczne nakretki (szerokie uchwyty, bardzo lekko pracujace). teraz mam statywy Sirui i tam nakretki sa normalnie wezsze w uchwycie, a kat miedzy "zablokowany" a "mozna wysunac segment" jest duzo ostrzejszy niz w Velbonie, wiec to wymaga troche przyzwyczajenia. za to jest wyczuwalny opor kiedy nakretka wskakuje w pozycje blokady, wiec jest to tez bezpieczniejsze.

z Redgedem jako takim nie mam doswiadczem poza jakims okazyjnym macaniem w sklepie. samych nakretek bym sie nie bal, ale co do trwalosci konkretnego producenta to trzeba by poszukac. Sirui w roznych nogach/glowicach mam od moze 10 lat, to jest jak dla mnie sprzet z gatunku nie do zajezdzenia - a jestem landszafciarzem i uzywam tego dosc czesto i duzo, w tym w roznych temperaturach i zawilgoceniu powietrza

Andrzej67
12-09-2023, 14:50
Ogólnie chciałbym żeby to był karbon Nie potrafię uzasadnić dlaczego. Może dlatego, że Velbon też jest z karbonu i dobrze się spisuje. Co do Redged TSC-425K to podoba mi się jego udźwig [ 8 kg ] i minimalna wysokość [ 12 cm ].

jamnik
14-09-2023, 21:26
Mam niemal identyczny (tyle że aluminiowy) statyw Benro. Jest to sympatyczne w obsłudze urządzenie, ale do dość lekkiego sprzętu. Nie podoba mi się kąt rozstawu nóg (jest nieco zbyt wąski), ale ten problem można obejść, wychodząc w rozstawieniu trochę poza zaskok.
Beznadziejna jest głowica. Ustawienie aparatu w pionie NIE UNIERUCHAMIA w pełni sprzętu i przy dłuższych czasach aparat po prostu obsuwa się. Nakrętki są "takie sobie" i wymagają trochę mozołu, jednak niezawodności trudno im odmówić. Świetnie wykonane (grube i poręczne) są nakrętki przy statywach Manfrotto z serii Travel, ale też jest to trochę wyższa półka cenowa.

Andrzej67
18-09-2023, 09:36
Dziękuję za reakcję. Trochę mnie ogranicza kasa i chyba będzie trzeba zrezygnować z karbonu ale jednak zostanę z przyzwyczajenia przy zatrzaskach. Znalazłem coś takiego https://foto-net.pl/statyw-Cullmann-Nanomax-480-RW20.html . Ma na tym wisieć D7500 z Tamronem 100-400 mm. Ok. 1,7 kg. Martwię się trochę o głowicę. Macie jakieś doświadczenia?

akustyk
18-09-2023, 10:03
jak chcesz niedrogo taki statyw podrozny, to sprobuj jednak sie odmyslic na amelinum. mam maluchy Sirui w wersji karbonowej i amelinowej - nie pamietam konkretnych modeli, ale pod wzgledem gabarytow to sa praktycznie blizniaki, mimo ze kupowane w odstepie dobrych 10 lat. przy malych gabarytach i wzglednie cienkich rurkach wersja amelinowa jest sztywniejsza i ogolnie solidniej ja czuc, a roznica w wadze nie jest wbrew pozorom duza (za roznice w cenie latwo dobierzesz porzadniejsza glowice, ktora ma kardynalne znaczenie dla komfortu pracy). co do stabilnosci to przy bezwietrznej pogodzie karbon daje rade zadziwiajaco dobrze, ale na wietrze czuc juz roznice (jest lzejszy, wiec przy zachodnim wietrze 4 troche drzy), gdzie na aluminium ten sam wiatr nie robi wiekszego wrazenia.

kluczem IMHO jest raczej glowica. jak zalozysz do Tamrona bejme statywowa, to na dobrej glowicy i sztywnym podlozu przy bezwietrznej pogodzie bedzie OK. sztywnosc normalnego statywu to to nie bedzie, no ale to wiadomo...

poste
18-09-2023, 10:32
Dziękuję za reakcję. Trochę mnie ogranicza kasa i chyba będzie trzeba zrezygnować z karbonu ale jednak zostanę z przyzwyczajenia przy zatrzaskach. Znalazłem coś takiego https://foto-net.pl/statyw-Cullmann-Nanomax-480-RW20.html . Ma na tym wisieć D7500 z Tamronem 100-400 mm. Ok. 1,7 kg. Martwię się trochę o głowicę. Macie jakieś doświadczenia?

Jakie zdjęcia robisz, że potrzebujesz statyw do 100-400? Do przyrody to monopod albo odpowiednia głowica chyba?

Po pierwsze, do pionów kup l-bracket. W przeciwnym razie wydasz krocie na głowicę, żeby utrzymała pion, a aparat z ciężkim obiektywem i tak będzie zjeżdżał.
Po drugie, dziś nie kupiłbym głowicy bez arca swiss. Wiem, szybkozłączka jest szybsza w montażu, ale arca jest bardziej uniwersalna i pewniejsza.
Po trzecie, popatrz na statywy na Amazonie, często mieli fajne ceny i niezłą chińszczyzną.

Ps. Amelinum... OMG :shock::mrgreen:

akustyk
18-09-2023, 11:29
Po pierwsze, do pionów kup l-bracket. W przeciwnym razie wydasz krocie na głowicę, żeby utrzymała pion, a aparat z ciężkim obiektywem i tak będzie zjeżdżał.

dlugi teleobiektyw i tak ma swoja obejme, ktora zawsze mozna obracac. wiec jesli tylko pod niego, to korpus nawet nie musi miec wlasnej szybkozlaczki

Po drugie, dziś nie kupiłbym głowicy bez arca swiss. Wiem, szybkozłączka jest szybsza w montażu, ale arca jest bardziej uniwersalna i pewniejsza.

dokladnie tak. tylko Arca. co wiecej, o ile mnie pamiec nie myli to nowe tele Tamrona maja standardowo obejmy juz z szyna arkowa, wiec nawet plytki nie trzeba kupowac

Po trzecie, popatrz na statywy na Amazonie, często mieli fajne ceny i niezłą chińszczyzną.

ja bym jednak macal w sklepie. w tym przypadku bardzo duze znaczenie maja standardy wykonania konkretnego producenta. mozna miec dwie chinskie kopie jednego pomyslu, i roznica miedzy nimi bedzie spora. to i tak czesto jest lepsze niz Chinczyki rebrandowane przez Niemcow (np. Rollei) albo Holendrow (chocby ww. Redged :D ) ale dobrze jest przemacac przed zakupem, bo to sie bardzo moze roznic...

OjTam
18-09-2023, 11:49
(...)
(..)
Ale to się nie wyklucza. Są głowice/same złączki z zaciskiem, zamiast klasycznego imadełka.
https://u.cyfrowe.pl/600x0/7/6/ahpro-lv-grey-4827_1843680415.jpg
Jednocyfrówki z długim tele bym pewnie na tym nie wieszał, ale mniejszy...

(...)co wiecej, o ile mnie pamiec nie myli to nowe tele Tamrona maja standardowo obejmy juz z szyna arkowa, wiec nawet plytki nie trzeba kupowac(..)
Właściwie, to jest nawet ciut odwrotnie. Już tylko N/C/S robią tele bez ARCA. I trzeba (jeśli potrzeba) kupować zamienniki.

poste
18-09-2023, 11:59
dlugi teleobiektyw i tak ma swoja obejme, ktora zawsze mozna obracac. (...)

ja bym jednak macal w sklepie. w tym przypadku bardzo duze znaczenie maja standardy wykonania konkretnego producenta. mozna miec dwie chinskie kopie jednego pomyslu, i roznica miedzy nimi bedzie spora. to i tak czesto jest lepsze niz Chinczyki rebrandowane przez Niemcow (np. Rollei) albo Holendrow (chocby ww. Redged :D ) ale dobrze jest przemacac przed zakupem, bo to sie bardzo moze roznic...

Do tego Tamrona trzeba dokupić obejmę, bo w standardzie brak. Trudno powiedzieć, czy kolega to ma.

Oczywiście, że zwykle lepiej macać w sklepie. Tyle że jak coś nie odpowiada zakup z Amazona pakujesz i odsyłasz, zero problemów. Czasem jest to łatwiejsze niż krążenie po sklepach, można sprawdzić pod konkretny zestaw, itd.

akustyk
18-09-2023, 12:26
Ale to się nie wyklucza. Są głowice/same złączki z zaciskiem, zamiast klasycznego imadełka.
https://u.cyfrowe.pl/600x0/7/6/ahpro-lv-grey-4827_1843680415.jpg
Jednocyfrówki z długim tele bym pewnie na tym nie wieszał, ale mniejszy...

mialem taka kolebke do glowicy Sirui (bo to mozna wymienic):
https://sunwayfoto-store.com/products/ddc-60lr-lever-release-clamp-jaw-length-60mm-screw-hole-unc3-8

jak uzywasz roznych obiektywow i jeszcze L-bracketa w body, to to sie nie sprawdza. z tej prostej przyczyny, ze szyna arkowa szynie arkowej nierowna - jedna ma przepisowe 38mm, druga ma 37.7 mm. dla blokady na zakretke to nie ma zadnego znaczenia, ale dla zacisku - juz spore. wlasnie z tego wzgledu tam zawsze jest jakas srubka do (roz)regulowywania, ktora oczywiscie czesto przy wozeniu statywu w bagazniku sie luzuje. mozna kupic cos takiego: https://sunwayfoto-store.com/products/dlc-60lx-duo-lever-clamp-jaw-length-60mm-screw-hole-unc3-8 ale to juz sie robi mnozenie bytow...

po swoich doswiadczeniach trzymam sie jednak nakretki. niby wolniej, ale jednak szybciej (bo nie trzeba za prawie kazdym razem korygowac regulacji) ;)

Właściwie, to jest nawet ciut odwrotnie. Już tylko N/C/S robią tele bez ARCA. I trzeba (jeśli potrzeba) kupować zamienniki.
niestety, dokladnie taka jest prawda :/

Do tego Tamrona trzeba dokupić obejmę, bo w standardzie brak. Trudno powiedzieć, czy kolega to ma.

tylko wtedy to nie ma zwyczajnie racji bytu. to jest ciezki obiektyw, tego sie bez obejmy statywowej bardzo zle uzywa nawet na duzej glowicy (pokroju kulka fi 45mm). a na glowicy dopasowanej do takiego malego statywu (fi 30mm jak dobrze pojdzie) to to jest dramat. ustawiasz kadr, blokujesz kulke,... i w celowniku kadr zaczyna sie na wysokosci polowy tego co "zablokowales" :D :D :D

Andrzej67
18-09-2023, 12:28
Bawię się a właściwie bawiłem i teraz chcę do tego powrócić w fotografię przyrodniczą. Często fotografowałem z czatowni ale równie często zostawiałem aparat na statywie i odpalałem migawkę zdalnie lub stosowałem pułapkę autofokusa. Co sądzicie o tej głowicy? https://fotoforma.pl/glowica-statywowa-3d-mitoya-z-raczka-na-statyw-38

OjTam
18-09-2023, 12:31
(...)
jak uzywasz roznych obiektywow i jeszcze L-bracketa w body, to to sie nie sprawdza. z tej prostej przyczyny, ze szyna arkowa szynie arkowej nierowna - jedna ma przepisowe 38mm, druga ma 37.7 mm. (..)

Dobrze wiedzieć, dzięki. ?

Ciekawe, czy jakby się ograniczyć do szybkozłączek i l-bracketów jednego producenta, wystarczyłaby jedna regulacja? Pewnie nie.

markB
18-09-2023, 12:35
Bawię się a właściwie bawiłem i teraz chcę do tego powrócić w fotografię przyrodniczą. Często fotografowałem z czatowni ale równie często zostawiałem aparat na statywie i odpalałem migawkę zdalnie lub stosowałem pułapkę autofokusa. Co sądzicie o tej głowicy? https://fotoforma.pl/glowica-statywowa-3d-mitoya-z-raczka-na-statyw-38

To chyba jest lepsze do filmowania niż do statycznej fotografii.

August68
18-09-2023, 12:38

Mam podobna od Benro ... od kilku lat lezy w pudełku. Nie ma porównania w wygodzie używania z głowicą kulową.

Andrzej67
18-09-2023, 12:45
Nigdy nie miałem głowicy kulowej. Nie wiem jak mocno ona trzyma a czasami bywa, że ptak usiądzie nie całkiem dokładnie w miejscu gdzie wycelowany jest obiektyw i trzeba szybko zrobić korektę.

poste
18-09-2023, 12:48
tylko wtedy to nie ma zwyczajnie racji bytu. to jest ciezki obiektyw, tego sie bez obejmy statywowej bardzo zle uzywa nawet na duzej glowicy (pokroju kulka fi 45mm). a na glowicy dopasowanej do takiego malego statywu (fi 30mm jak dobrze pojdzie) to to jest dramat. ustawiasz kadr, blokujesz kulke,... i w celowniku kadr zaczyna sie na wysokosci polowy tego co "zablokowales" :D :D :D

Nie chcę za bardzo teoretyzować, bo co prawda miałem T100-400 z d500 a teraz mam podobnej wielkości Sigmę 100-400, ale nie przypominam sobie użycia tego na statywie, a jedynie na monopodzie. W mojej ocenie nie są to ciężkie szkła i nie widzę za bardzo potrzeby zakładania obejmy. Nie wykluczam, że będzie wygodniej, tyle że na chińszczyznę trzeba odżałować 2 stówki. Z drugiej strony na dłuższej płytce (lub l-bracktet) też można ten zestaw postarać się wyważyć na statywie (przynajmniej w poziomie).

Mitoya to raczej tańsze rozwiązania, trudno mi ocenić trwałość i dokładność montażu. Natomiast co do samej konstrukcji to mam na oko podobną głowicę Vanguarda (kopia?) i jest bardzo wygodna. Diabeł zapewne leży w szczegółach.

akustyk
18-09-2023, 12:59
Nigdy nie miałem głowicy kulowej. Nie wiem jak mocno ona trzyma a czasami bywa, że ptak usiądzie nie całkiem dokładnie w miejscu gdzie wycelowany jest obiektyw i trzeba szybko zrobić korektę.

to po mojemu potrzebujesz monopod jednak ;)

Andrzej67
18-09-2023, 13:02
Na monopdzie nie zamontuję aparatu tak żebym mógł odejść i wyzwalać migawkę na odległość.

markB
18-09-2023, 13:26
Zależy jaka głowica kulowa. Jak kupisz taką za 100 zł, to faktycznie będziesz musiał cały czas ją pilnować. Ale jak kupisz coś porządnego z Benro czy Sirui, nie wspominając drogie jak Markins, RRS, Acratech, FLM, Kirk, Novoflex itp., to trzymanie i manewrowość na wysokim poziomie.

August68
18-09-2023, 13:31
Mam też monopod - i Andrzej67 ma rację - to średnio wygodne rozwiązania, na zdjęcia "stacjonarne". Ale w podchodzie czasem się przydawał.
A co do kuli - solidna głowica kulowa spokojnie utrzyma Ci aparat z porządnym obiektywem.
Ja wprawdzie fotografuję głównie krajobrazy, ale nieraz stawiałem aparat na statywie z głowicą kulową z obiektywami typu Nikkor 24-120 a i z Sigmą 150-600 się trafiało - z czasem ekspozycji i po kilka minut - i było w porządku.
Chociaż przy wyciągniętej do 600mm Sigmie bym taki pewny już nie był, że nic nie drgnie...

Andrzej67
26-09-2023, 08:45
Dziękuję wszystkim za rady. Po przeczytaniu Waszych porad zmieniłem priorytety. Już nie musi być karbon i głowica będzie kulowa. Niestety trochę przekroczę mój skromny budżet ale myślę, że warto będzie. Wybrałem coś takiego http://digital24.pl/produkt/statyw-sirui-et-1004-gl-kulowa-e-10.html?gad=1&gclid=EAIaIQobChMInIK1_NXHgQMVkPGyCh1oUAMBEAQYASAB EgK2CPD_BwE

Andrzej67
09-10-2023, 13:11
Witam ponownie. Statyw przyszedł i wrócił do sklepu. Za lekki i za lichy. Obraz trzęsie się jak osika. Trzeba szukać dalej. Jednak sprawdzić na żywo w sklepie będzie najlepszym rozwiązaniem.

markB
09-10-2023, 19:35
Tak powinieneś robić od początku. IMO lepiej jest kupić porządny statyw bez głowicy i potem dobrać do niego głowicę. Wystrzegaj się statywów, które mają stosunkowo niską wysokość maksymalną bez wyciągania głowicy i nadrabiają ten brak właśnie przez wysuwanie głowicy. Wtedy faktycznie wszystko może się trząść.

Andrzej67
10-10-2023, 12:32
Ten nie był stabilny nawet przy nie do końca wysuniętych nogach. Przy zakupie sugerowałem się dopuszczalnym udźwigiem. Wyglądało to całkiem nieźle.

Rafaello666
10-10-2023, 17:22
Ten nie był stabilny nawet przy nie do końca wysuniętych nogach. Przy zakupie sugerowałem się dopuszczalnym udźwigiem. Wyglądało to całkiem nieźle.

Mam statyw Cullman Mundo, o podobnej konstrukcji, jak ten Sirui, tylko z nakrętkami. Jedyne zalety to niewielka waga i rozmiary, ale moim zdaniem nadaje się to tylko do postawienia bezlusterkowca z lekkim szkłem. I to przy stabilnej aurze. Jak ma być stabilnie, to, niestety, coś większego i cięższego. Przynajmniej w moim odczuciu. Od jakiegoś czasu używam 3LT Winston 2.0. Wielki statyw i dość lekki, jak na swoje możliwości. 2 kg z głowicą. Wada, to duże rozmiary po złożeniu. Za to stoi stabilnie ze wszystkim, co na nim ustawiałem.

Andrzej67
11-10-2023, 10:40
3LT Winston 2.0 przekracza mój niewielki budżet. Mam Velbon Sherpa który się sprawdza ale potrzebuję jeszcze jeden statyw. Nie pamiętam w tej chwili jaki to model ale jak kiedyś szukałem go w necie to już go nie było w sprzedaży. Kluczowym parametrem po za udźwigiem może tu być grubość nóg. Oba tu wymienione mają nogi o grubości 29mm.

markB
14-10-2023, 15:30
Masz blisko do Katowic, a tam np. Fotoplus (https://fotoplus.pl/statywy/statywy-foto/benro,slik). Mają trochę statywów Benro, Slik itp., można wypróbować.

Andrzej67
17-10-2023, 12:32
Jest właśnie taki plan tylko muszę jakoś to czasowo ogarnąć.

Andrzej67
05-01-2024, 19:01
Poszukiwania statywu zakończone. Udało mi się kupić używanego Vanguarda Tracker I w bardzo dobrym stanie za 325 zł z przesyłką. To bardzo solidna konstrukcja. Dziękuję wszystkim za pomoc.