Zobacz pełną wersję : zdalne wyzwalanie SB-600
Aberrator
16-07-2007, 19:52
Witam forumowiczów!
Pytanie dotyczy możliwości wyzwolenia lampy sb-600 wbudowaną lampą błyskową w d70s, ustawiłem tryb na Commander ale nic nie błska oprócz zabudówki, czy musi to być lampa master (sb-800) czy też można w inn sposób ustawić lampę wbudowaną jako master'a?
pozdrawiam
W sabinie ustawiasz kanal 3 i grupe A.
Tylko na takich ustawieniach wyzwolisz z D70s sabine
czyli jednocześnie wciśnij lewy i dolny (zoom i "-") przycisk lampy i przyciskając minus zatrzymaj się w momencie kiedy zobaczysz poziony pierunek wtedy wciskasz mode pojawisię napis ON zamiast OFF i następnie wciskasz przycisk ON/OFF co powoduje wyjście z menu i juz gotowe , ustawiasz lampę na podstawce i pstrykasz oczywiście lampa wbudowana ustawiona na Commander
Aberrator
16-07-2007, 22:18
Wtam ponownie !
Dokonałem stosownych ustawień i lampa spisuje się znakomicie. Zauważyłem że lampa wbudowana w opcji komandera daje tylko przedbłyski monitorujące zaś błysk właściwy oddaje sabinka. No i pczywiście dużo frajdy i możliwości kreacyjnych.
pozdro
Jednakze czasami widac ten ostatni blysk z commandera.
Mozna to zlikwidowac zaslaniajac palnik.
Moc przedblyskow jest na tyle nieduza, ze w wiekszosci
przypadkow to nie przeszkadza.
Aberrator
17-07-2007, 23:10
Mnie ciężko jest stwierdzać czy na zdjęciu widoczny jest ostatni błysk z komandera, jakim sposobem to zuważyłeś? pstrykając z lusterkiem? ale to raczej jest na tyle minimalne że nie zakłóca finalnego zamiaru.
Sebastiann
18-07-2007, 07:59
Nigdy nie zdarzyło mi się aby przebłyski wyzwalające sabinke miały jakikolwiek wpływ na późniejsze zdjęcie, ich moc jest na tyle mała, że chyba nie ma sposobu.
Pozdrawiam
Mnie ciężko jest stwierdzać czy na zdjęciu widoczny jest ostatni błysk z komandera, jakim sposobem to zuważyłeś? pstrykając z lusterkiem? ale to raczej jest na tyle minimalne że nie zakłóca finalnego zamiaru.
Ja to zauważyłem oglądając zdjęcia ;) W oczach widziałem małe białe punkty od lampy wbudowanej. Bardzo prosto da się to występlować ;)