PDA

Zobacz pełną wersję : zdalne wyzwalanie SB-600

Aberrator
16-07-2007, 19:52
Witam forumowiczów!
Pytanie dotyczy możliwości wyzwolenia lampy sb-600 wbudowaną lampą błyskową w d70s, ustawiłem tryb na Commander ale nic nie błska oprócz zabudówki, czy musi to być lampa master (sb-800) czy też można w inn sposób ustawić lampę wbudowaną jako master'a?
pozdrawiam

qczman
16-07-2007, 19:57
W sabinie ustawiasz kanal 3 i grupe A.
Tylko na takich ustawieniach wyzwolisz z D70s sabine

szelak
16-07-2007, 21:06
czyli jednocześnie wciśnij lewy i dolny (zoom i "-") przycisk lampy i przyciskając minus zatrzymaj się w momencie kiedy zobaczysz poziony pierunek wtedy wciskasz mode pojawisię napis ON zamiast OFF i następnie wciskasz przycisk ON/OFF co powoduje wyjście z menu i juz gotowe , ustawiasz lampę na podstawce i pstrykasz oczywiście lampa wbudowana ustawiona na Commander

Aberrator
16-07-2007, 22:18
Wtam ponownie !
Dokonałem stosownych ustawień i lampa spisuje się znakomicie. Zauważyłem że lampa wbudowana w opcji komandera daje tylko przedbłyski monitorujące zaś błysk właściwy oddaje sabinka. No i pczywiście dużo frajdy i możliwości kreacyjnych.
pozdro

qczman
17-07-2007, 13:53
Jednakze czasami widac ten ostatni blysk z commandera.
Mozna to zlikwidowac zaslaniajac palnik.
Moc przedblyskow jest na tyle nieduza, ze w wiekszosci
przypadkow to nie przeszkadza.

Aberrator
17-07-2007, 23:10
Mnie ciężko jest stwierdzać czy na zdjęciu widoczny jest ostatni błysk z komandera, jakim sposobem to zuważyłeś? pstrykając z lusterkiem? ale to raczej jest na tyle minimalne że nie zakłóca finalnego zamiaru.

Sebastiann
18-07-2007, 07:59
Nigdy nie zdarzyło mi się aby przebłyski wyzwalające sabinke miały jakikolwiek wpływ na późniejsze zdjęcie, ich moc jest na tyle mała, że chyba nie ma sposobu.

Pozdrawiam

adrian
18-07-2007, 08:32
Mnie ciężko jest stwierdzać czy na zdjęciu widoczny jest ostatni błysk z komandera, jakim sposobem to zuważyłeś? pstrykając z lusterkiem? ale to raczej jest na tyle minimalne że nie zakłóca finalnego zamiaru.

Ja to zauważyłem oglądając zdjęcia ;) W oczach widziałem małe białe punkty od lampy wbudowanej. Bardzo prosto da się to występlować ;)