Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 20/2023 - GŁOSOWANIE
Dobry wieczór. :)
Przystępujemy do głosowania w kolejnej edycji zabawy.
Tym razem mamy również 13 prac :)
Głosujemy na maksymalnie 3 (słownie: TZY!!!) prace, które Wam się spodobają.
Można oczywiście zagłosować na mniej, np. na jedną ...
Bardzo prosiłbym o sumienne podejście do tematu i nie głosowanie na więcej. Głosowanie ma charakter publiczny.
Proszę pamiętać aby nie oddawać głosu na swoją pracę. Głos taki będzie nie ważny (patrz: regulamin).
Autorem zdjęcia jest: pki1234
Termin głosowania zakończy się za 3 dni - worek (12.09.2023)
Numer danego zdjęcia znajduje się NAD nim.
W przypadku remisu nastąpi jednodniowa dogrywka.
Po skończonym głosowaniu proszę o wypowiedzenie się na temat zwycięskich prac.
"Oryginał"
75564
Paczka z pracami znajduje się tu: klik (https://drive.google.com/file/d/1IgnnpoKnCiob5o5SlQS0HDXoldyu7U2h/view?usp=sharing)
Zachęcam do pobrania paczki aby porównać zdjęcia w pełnym rozmiarze.
WASZE PROPOZYCJE
1
75574
2
75573
3
75572
4
75571
5
75570
6
75569
7
75568
8
75567
9
75566
10
75565
11
75577
12
75576
13
75575
pki1234, poproszę o wyróżnienie jednej z prac do mnie na prv, oczywiście, jeśli uważasz, że jedna z tych prac, oprócz głosowania na takie zasługuje.
Za chwilę, dwie lub trzy otrzymacie maila z pozycją na liście głosowania.
Po zakończonym głosowaniu zostanie ujawniona lista autorów wraz z numerami zdjęć.
Jeżeli ktoś się nie zgadza na ujawnienie to proszę o PW z taką informację.
:) :)
Proszę Jacek_Z o belkę :)
Zapraszam :-)
.
sauron10
09-09-2023, 22:14
Ja również
zagłosowane i tym razem nie na swoją ;)
Cieknij Kreciownik. :mrgreen:
Po jedenastu głosujących mamy po jednej pracy z na każdym z miejsc podium, z czego pierwsza o trzy oczka do przodu.
Bez głosu jest pięć prac.
będzie ćwiartowanie kreciorożca, oj będzie się działo :)
Rafaello666
10-09-2023, 17:43
będzie ćwiartowanie kreciorożca, oj będzie się działo :)
Przed ćwiartowaniem, warto pomyśleć o łamaniu kołem... :mrgreen:
Kołem czy na kole? Bo to różnica. ;)
Ja też zagłosowałem i wysłałem wyróżnienie dla jednej pracy.
Mieliśmy fajną rodzinną dyskusję nad tymi pracami bo każdy z nas zwracał uwagę na co innego.
Mieliśmy fajną rodzinną dyskusję nad tymi pracami bo każdy z nas zwracał uwagę na co innego.
to bym zrozumiał gdyby .... każdy ma jakieś swoje preferencje, blondynka, ruda ?
Rafaello666
10-09-2023, 21:19
Kołem czy na kole? Bo to różnica. ;)
Jakkolwiek, wolałbym nie doświadczyć... :D
to bym zrozumiał gdyby .... każdy ma jakieś swoje preferencje, blondynka, ruda ?
tylko blondynki...
wiec fota musi byc delikatna i romantyczna :-)
tylko blondynki...
wiec fota musi byc delikatna i romantyczna :-)
i odpowiednio wyretuszowana ;)
markoniMark
11-09-2023, 09:33
Zajefajne prace!!! Którą wybrać?
Głosujemy, głosujemy :)
Zmieniło się tyle, że nie ma pracy bez głosu :)
No, to parę osób będzie zawiedzione. ;)
Widzę, że dla mnie klasyk: za dużo głosów na Różowego Gałgana, za mało, żeby na podium się załapać. Cóż. xD
Najzabawniejsze, że w TMT to samo... ?
Widzę, że dla mnie klasyk: za dużo głosów na Różowego Gałgana, za mało, żeby na podium się załapać. Cóż. xD
Musisz dowiedzieć się co lubi Kreciorożec i wtedy takie zdjęcia wysyłać :mrgreen:
Ostatnie godziny głosowania, zapraszam :)
ale humanitarni, nie chcieli ciąć kreciorożca
Czołem :)
1 miejsce na podium zajął crusiek
2 miejsce zajął marcin255
3 miejsce zajęli spiritus oraz August68
Autor wyróżnił pracę nr 8 :D
Przesyłam gratulację dla zwycięzców.
Zachęcam do napisania kilku słów od siebie o zdjęciach, obróbce Dzięki temu można uzyskać dodatkowe 3 pkt :)
# 1 crusiek
75662
#2 marcin255
75663
#3 spiritus
75664
#3 August68
75665
#Praca wyRÓŻniona - darko :)
75666
Jeśli chodzi o wyróżnienie to wahałem się pomiędzy kilkoma zdjęciami ale ostatecznie wyróżnienie idzie do pracy numer numer 8.
Uważam że zachowuje ona najbardziej naturalny, nieprzejaskrawiony wygląd tego zachodu.
Niebo się nie "pali", zachowuje sporo niebieskiego koloru a chmury cały czas zachowują delikatną strukturę chmur bez zbędnych szczegółów.
Pierwszy plan jest ładnie podświetlony i ocieplony.
Skały w wodzie mają wyciągnięty szczegół ale na tyle delikatnie że zachowuje on charakter zachodu. W rzeczywistości te skały mają kolory od brązu przez czerwień do pomarańczy. Na tym zdjęciu to widać według mnie najlepiej i jednocześnie one nie świecą się za bardzo i nie odstają od tła zachodu.
Gratuluję.
pozdrawiam
pki1234
#Wyczekany RÓŻokreciorożec dla - nikogo :)
:)
Trzeba będzie znaleźć jakiegoś RAWka hmmmm...
Przyjemnego wieczoru! :)
Rafaello666
12-09-2023, 22:36
Gratulacje dla zwycięzców i dzięki za głosy. Coś nie pykło tym razem... Zacząłem od niewielkiego kadrowania. Trudno mi to uzasadnić. Wydawało mi się, że po kadrowaniu słońce lepiej "leży". Uznałem, że nie będę mocno wyciągał dołu. Rozjaśniłem cienie dość oszczędnie. Chciałem uniknąć efektu HDR. Bardziej skupiłem się na niebie. Nasycenie, clarity, dehaze i ekspozycja. Niebo ociepliłem, dół ochłodziłem. Chwilę walczyłem z obwódką dookoła skał. Na koniec gradienty na górze i dole. Tak na tyle :)
To był pierwszy RAWek od dawna, do którego chciało mi się przyłożyć.
Jak pojeździłem dla testu suwakami i zobaczyłem jak fajnie słońce muska elementy kadru postanowiłem popracować nad tym tak, żeby nie przegiąć, myślę, że mogłem zjechać w dół o ok 0.33 z ekspozycją aczkolwiek o ile na nieskalibrowanych monitorach ten "pop" świateł i cieni się mocno wyróżniał i mógł dawać trochę przesadzone wrażenie, o tyle na moim jest wystarczający, więc zaryzykowałem i zostawiłem. Ogólnie jestem zadowolony z obróbki i faktycznie zdjęcie z bardzo dużym potencjałem.
Wg mnie słońce było jeszcze na tyle wysoko, że nie widziałem uzasadnienia nadmiernego trzymania skał w ciemności... kłóci się to z tym co widuję własnymi oczami nad wodą :)
Coś więcej napiszę jutro na spokojniie.
uprzejmie donoszę, że głosowałem też na tą pracę i mówię to ja :)
Ja też ją miałem w swojej trójce.
no... crusiek zdeklasował resztę.
Kurcze, jak Ty zauważyłeś to muskanie słońca suwając suwakami. :-)
Rzeczywiście odblaski na skałach od strony słońca na Twoim kadrze wygladają bardzo przyjemnie.
Gratulacje dla wszystkich. Cieszę się że RAWek sie podobał.
Kurcze, jak Ty zauważyłeś to muskanie słońca suwając suwakami. :-)
To jest ogólnie dobre pytanie. W końcu to, no cóż, Kret. ;)
A ja zagłosowałem na 3/4 podium. I co teraz? :D
Gratki wygranym, chałwa (Krecik stawia) pokonanym.
marcin255
13-09-2023, 07:40
Dzięki za głosy wiadomo, wyciągnięcie pierwszego planu, odszumienie, prostowanie i zbliżenie się do "złotej godziny" przy pomocy Luminar.
spiritus
13-09-2023, 07:52
U pudło :D
Dzięki za głosy :)
Ja zacząłem w ACR od lekkiego kadrowania, wyciągnięcia cieni oraz zgaszenia świateł. Następnie luminar, który ukierunkował kontrast i kolorystykę. Na sam koniec znów ACR i jakieś tam drobne poprawki.
Gratulacje dla zwycięzcy i pozostałych na podium, no i dziękuję za wyróżnienie.
Szczerze to zapomniałem zupełnie o przygotowaniu rawka i poświęciłem mu może z 10-15 minut, czyli jak najszybciej otrzymać zadowalający efekt.
Najpierw dopasowanie WB i wyciągnięcie z cieni ile się da, przy czym miało być jak najbardziej naturalnie.
Maska na niebo, kilka gradientów kołowych na skałki aby wyciągnąć jasne miejsca, trochę pędzelkiem po kwiatkach w tym samym celu i wszystko.
Można by to jeszcze dopracować ale czasu brakło.
Gratulacje dla zwycięzców!
@spiritus (https://forum.nikoniarze.pl/members/68782-spiritus) dzięki za głos 75684
Miałem szerzej opisać obróbkę, opiszę, ale muszę złapać dłuższą chwilę wolnego :)
Tymczasem zapraszam do nowego cyklu ZABAWY (https://forum.nikoniarze.pl/threads/315999-Zabawa-w-RAWki-21-2023) :)
August68
15-09-2023, 23:19
Ha, wielkie dzięki za głosy, załapałem się na pudło :-)
Chwała zwycięzcy, zdaje się że tez na ta pracę głosowałem.
U mnie zastosowany jeden z presetów "zachód słońca" który ustawił poziomy między niebem i skałami. potem WB "as shot" - teraz żałuję, że nie poprawiłem, bo niebo wyszło mi trochę zbyt czerwone.
Jeszcze kilka ruchów suwaczkami - ja w zdjęciach wschodu i zachodu lubię jak jest trochę "mroczno" w cieniach dlatego jeszcze lekko przyciemniłem zdjęcie.
Fajny RAWek miło było się nim zająć.