PDA

Zobacz pełną wersję : Flash studyjny do okty 120

szczemp
03-09-2023, 14:54
Dzień dobry
Dość przypadkowo dostała mi się oka 120. W zasadzie jest to mój pierwszy softbox i nie wiem jaka lampa byłaby do nie odpowiednia. Softbox ma mocowanie bowens, jeden dyfuzor w połowie i drugi na samym końcu czasy. Potrzebuję porady jaka moc lampy nie 'straci się' w takim dużym softboxie. Ewentualnie, jak ktoś może z doświadczenia coś polecić, to będę wdzięczny.

Jacek_Z
04-09-2023, 22:02
Każda przesłona zabierze światło. Bez różnicy czy lampa będzie miała 800 czy 300 Ws. Nie podałeś żadnej z waznych informacji.
Ile masz pieniędzy? Jakie duże studio, jak daleko od modela będziesz stawiał lampę, jakie przysłony preferujesz? Tylko nie pisz że przysłona od 1.4 do 11, odległośc od 1 do 4 m bo wtedy byś musiał kupić dwie lampy.
Najgorzej jest radzic komuś co nie wie czego chce i dlatego chce czegoś do wszystkiego, uniwersalnego. Jak szukasz obiektywu zoom to nie mówisz, że nie wiesz jaka ogniskowa i dlatego chcesz zooma od 14 do 400 mm i na wszelki wypadek o jasności 1.4 do 2.8.

Pugilares
06-09-2023, 11:09
Ja używam tanich lamp Quadralte UP! X-300 i X-200 i sobie chwalę. Aby się fajnie pracowało bez niepotrzebnego przemęczania, należy zaopatrzyć się w odpowiedni wyzwalacz Quadralite (lub Godox) do Nikona i jest bajka.