PDA

Zobacz pełną wersję : Pyt. do użytkowników D40 i drugie pyt. o balans bieli

Frenczu
16-07-2007, 18:13
Witam!
jestem amatorem także prosze na wstepie o wyrozumiałość i nie denerwowanie się jeśli np. pytanie było już poruszane,starałem się znależć odp. ale nie znalazłem. 1. czy jest możliwość zablokowania w D40 w programie "krajobraz" punktowego pola ostrości?? chodzi mi o to że kiedy ustawie a zmienie program z krajobraz na np. portret to po powtórnym powrocie do krajobraz nie mam punktowego tylko na pierwszy plan:// a jeżeli chodzi o P M A S to po przejściu na program i powróceniu wszystko jest ok. mam nadzieje że ktoś zrozumiał o co mi chodzi i mi pomoże :P 2 pytanie: manualny balans bieli - w jaki sposób go najlepiej ustawiać tzn. na czym, mam np. nosić ze sobą białą kartke papieru?? w instrukcji pisało też coś o wykorzystywaniu zrobionych wczesniej zdjęć. napiszcie prosze w jaki sposó najlepiej to zrobić i prosze o wytłumaczenie w miare jak sie da prosto - pamietając ze jestem początkujący. dzięki !!! pozdro dla użytkowników Nikona :)

barracuda
16-07-2007, 19:08
Proponuję odpuścić sobie używanie programów tematycznych. Musisz wiedzieć co chcesz osiągnąć na zdjęciu. Nie wiem jak jest z blokowaniem pola ostrości w programie tematycznym ale na pewno nie będziesz miał z tym problemu gdy przejdziesz na któryś z półautomatycznych, np z preselekcją czasu lub przysłony. A w ogóle to co rozumiesz pod pojęciem punktowego pola ostrości. Zawsze jest punktowe, jakiś punkt na którym ostrość jest ustawiana.
Co do balansu bieli to noszenie kartki też sobie daruj. Albo używaj RAWów albo wybieraj po prostu którąś z opcji, np balans bieli gdy jest pochmurno, gdy świeci słońcw, gdy masz żarowe oświetlenie itd.

Frenczu
16-07-2007, 22:56
z punktami ostrości chodziło mi o to, ze automatycznie przstwaia na opcje "pierwszy plan" kiedy ja chce by cały czas była opcja "dynamiczny wybór pola" . dzieki za wyrażenie swojego zdania :) staram sie korzystac z półautomatycznych, ale troszke mnie wnerwia kiedy chce mieć dynnamiczny w krajobrazach cały czas a jest pierwszy plan:// bo jednak czasami chce zobaczyc jak sprawuje sie program tematyczny. pzdr.:)

Zbigniew
16-07-2007, 23:16
Odnośnie balansu bieli - ja używam auto, a tylko przy oświetleniu żarowym włączam na żarowe (lub ustawiam w Kelwinach temperaturę barwową) i w 90% przypadków jest to wystarczające (może dlatego, że robię dużo zdjęć w pomieszczeniach :)). Poza tym robię w NEFach i później, na etapie wywoływania sobie poprawiam to i owo.

QuadMan
16-07-2007, 23:44
Witam,

Co do balansu bieli to zwykle tak jak Zbigniew, z tym zastrzeżeniem, że jeśli w pomieszczeniu jest naprawdę ciemno i muszę korzystać z ISO powyżej 800, staram się robić na PRE, bo poprawianie balansu bieli przy wołaniu zwiększa szumy. W tterybie PRE używam wynalazku Ezybalance firmy Lastolite.

Pozdrawiam, QuadMan

piotr w
17-07-2007, 11:11
Z tymi polami ostrości, to chyba coś namieszałeś. Nie używam trybów tematycznych, ale myślę, że w momencie przełączania pomiędzy tymi trybami ustawione są pewne paramerty domyślne i stąd ciągły powrót do pewnych ustawień przypisanych do danego trybu.
Co do ustawienia balansu bieli. W większości przypadków sparwdzają się ustawienia fabryczne. Problem pojawia się wtedy, kiedy mamy do czynienia ze światłem mieszanym (np różne rodzaje światła sztucznego, do tego lampa), wtedy warto skalibrować balans bieli. Przypadek częsty w pomieszczeniach znacznie oświetlonych, włączona żarówka i halogen.