PDA

Zobacz pełną wersję : Pierścień Marumi a FF na wyświelaczu.

bastek73
16-07-2007, 18:11
Mam problem. Posiadam Micro Nikkora 70-180 i po założeniu do niego pierścienia w/w firmy na wyświetlaczu w D70s pojawia się FF czyli tak jakbym nie ustawił największej liczbowo przysłony.
Jak wiadomo pierścienie te przenoszą wszystkie parametry.
Problem w tym ,że bez pierścienia nie ruszająć nic na obiektywie wszystko działa ok.
Nadmieniam ,że pierścień przesłony jest ustawiony na największej wartości liczbowej ( 38 w tym przypadku) .Sam obiektyw działa prawidłowo a z pierścieniem za cholerę ...
Po założeniu innego obiektywu ( również D) ten sam problem , przy obiektywie typu G ( mam tylko jeden ) tego nie ma .
Co jest nie tak ?
Proszę o poradę.

bastek73
16-07-2007, 21:56
Może ktoś doradzi????

qczman
17-07-2007, 13:58
Wszystko to dzieje sie w trybie M ?

bastek73
17-07-2007, 15:10
na logike powinno wszytko być ok a tu nie.....Oglądałem , przepinałem ,sprawdzałem i nie mam pojęcia .Z Sigmą typu G wszystko ok , a z Nikonem i Tokina w wersjach D nie działa ...

Jacek_Z
17-07-2007, 20:30
wygląda więc jakby pierścienie były dedykowane. Tylko co ma przysłona do tego czy to śrubokręt czy nie?
te pierścienie marumi sa na AF-S czy do śrubokretów?
załatw inne pierścienie - np Kenko i zobacz czy tez jest ten problem.

bastek73
17-07-2007, 21:18
Styki łączą z obiektywem - mierzyłem bardzo dokładnym omomierzem i wzrost rezystancji jest symboliczny - jak to na stykach , więc na pewno jest połączenie.
Na logikę nie ma prawa nie działać .
Brałem pod uwagę brak przeniesienia masy z obiektywu do korpusu - wszystko jest ok.
Już dochodzę do wniosku ,że czegoś nie wyczytałem w instrukcji.
Tylko dlaczego działa z Sigmą ( G) ??
Dedykacja chyba nic nie da ( przecież tam są same styki i śrubokręt - zero elektroniki ) ale spróbuję z innymi pierścieniami jak tylko kogoś z tym dorwę .
Tak czy inaczej ciekawa sprawa i dzięki za podpowiedzi .

Zink
17-07-2007, 22:00
"FF"? To to samo co "FEE" w D50? Jeśli tak, to prawdopodobnie pierścień nie ma takiego wystającego "jopka", który popycha czujnik największej przysłony w aparacie (taki mały dzyndzelek w dolnej części bagnetu (na zewnątrz)). Może też być tak, że ten jopek w pierścieniu jest np. źle zaprojektowany, albo się ułamał. Ten czujnik informuje aparat, że obiektyw ma ustawioną maksymalną przysłonę. Oczywiście obiektywy bez pierścienia przysłony nie mają tego jopka, bo nie da się w nich ustawić przesłony z zewnątrz. To tłumaczy dlaczego obiektyw G działa bez problemów.

bastek73
17-07-2007, 22:15
Obie wersje maja popychacz przysłony( czyli ten ,, jopek " )".
Mi tez się wydaję ,że różnica gdzieś musi być.
Popróbuje z innymi i się okaże.
Pozdrawiam

szymony
17-07-2007, 22:25

To sprawdź czy poprawnie pracuje. Zmieniając przysłonę na szkle, powinien załączać, wyłączać "pstryczek" w body.

ajt
17-07-2007, 22:35

Mam wrażenie, że nie tym "jopkiem" co trzeba się zainteresowałeś :)
Jak patrzysz na aparat od przodu, to na dole po lewej, na zewnątrz bagnetu, jest taki jeden. Pierścień przysłony ustawiony na max go przesuwa. Sprawdź, czy pierścień pośredni też. Jeśli nie, to coś mu doklej itp :)

Jacek_Z
18-07-2007, 00:10
to coś mają body które czytaja przysłony z manuali. czyli nie cyfrowy D70. To nie o ten jopek na zewnątrz bagnetu chodzi.

szymony
18-07-2007, 02:10
to coś mają body które czytaja przysłony z manuali. czyli nie cyfrowy D70. To nie o ten jopek na zewnątrz bagnetu chodzi.
Ten ten. Jest w rejonie przycisku GO. Te co czytają manuale mają pierścień z "dynzlem" na górze (pod pryzmatem).

Jacek_Z
18-07-2007, 02:20
Ten ten. Jest w rejonie przycisku GO. Te co czytają manuale mają pierścień z "dynzlem" na górze (pod pryzmatem).
to w rejonie przycisku GO jak piszesz nie jest na zewnątrz bagnetu tylko w wewnątrz, w komorze lustra

szymony
18-07-2007, 02:35
to w rejonie przycisku GO jak piszesz nie jest na zewnątrz bagnetu tylko w wewnątrz, w komorze lustra
Zgadza się, ale jest to popychacz przysłony(metalowy jest), a na zewnątrz jest plastikowy dynks. jego zadaniem jest sprawdzanie czy szkła z pierścieniem, mają go maksymalnie przymkniętego.
PS. coś czuję że bez foty/szkicu się nie obędzie.

ChollaYi
17-06-2008, 09:48
Odgrzeję kotleta ;)
Zastanawiam się nad kupnem pierścieni Marumi. Wyczytałem, że jest tylko jedna wersja tych pierścionków i jest to chyba jedyny post, w którym komuś nie wpółpracowały one z obiektywem. Przekopałem archiwum i wszędzie są opinie, że powinny działać bez problemu (oprócz przenoszenia AF przez wiecej niż jeden pierścień ale to inna kwestia)... pytanie tylko czy z D70s... więc wszelki wypadek zapytam: czy te pierścienie będą działały w konfiguracji D70s + Nikon 60 2.8?