PDA

Zobacz pełną wersję : Sardynia z rodzinnych wakacji

pki1234
24-08-2023, 22:33
Trochę nieśmiało bo to z rodzinnych wakacji ale postanowiłem tu pokazać próbki krajobrazów z Sardynii.
Będę wdzięczny za spostrzeżenia i komentarze.
Na początek wschód i zachód słońca z Porto San Paolo.

1.
75139

2.
75140

Tomekk
24-08-2023, 22:59
W dość dziwnym kierunku poszła "obróbka" tych zdjęć. Pierwsze zdjęcie jest, jakby tu delikatnie napisać, fatalnie podane. Wyciąganie z cieni oraz przeostrzenie BIJĄ po oczach wg mnie dyskwalifikując w ogóle to zdjęcie. Chyba, że masz coś mocno nie tak z monitorem...

August68
25-08-2023, 08:31
Miejsca fajne, więc chętnie zobaczę kolejne zdjęcia - zwłaszcza że Sardynia gdzieś tam w moich planach wyjazdowych czeka.
Ale zgadzam się całkowicie co do 1 - zmasakrowałeś to zdjęcie obróbką.
2 pod tym względem lepsza - ale kadr można by poprawić - choćby przez lekkie przycięcie z prawej strony, tak żeby nie było tych nieostrych i przyciętych roślin.

pki1234
25-08-2023, 22:47
W dość dziwnym kierunku poszła "obróbka" tych zdjęć. Pierwsze zdjęcie jest, jakby tu delikatnie napisać, fatalnie podane. Wyciąganie z cieni oraz przeostrzenie BIJĄ po oczach wg mnie dyskwalifikując w ogóle to zdjęcie. Chyba, że masz coś mocno nie tak z monitorem...

Miejsca fajne, więc chętnie zobaczę kolejne zdjęcia - zwłaszcza że Sardynia gdzieś tam w moich planach wyjazdowych czeka.
Ale zgadzam się całkowicie co do 1 - zmasakrowałeś to zdjęcie obróbką...

Całe szczęście że napisałem że "nieśmiało prezentuję te zdjęcia". ;-)

Przyznaję że w obróbce "szukam swojej drogi".

Po tych dwóch krótkich komentarzach im dłużej patrze na to zdjęcie tym więcej widzę obszarów gdzie poszedłem w buraki.
Dzięki i obiecuję że wrzucę więcej, mam nadzieję bardziej dopracowanych.

harb
26-08-2023, 13:32

niestety ale musze sie zgodzic z ta opinia

pki1234
29-08-2023, 23:42
Kilka widoków z wycieczki na Capo Caccia.
Będę wdzięczny za "to the point", aczkolwiek wyrozumiały komentarz. Tak jak do tej pory ;-)
3.
75274
4.
75275
5.
75276
6.
75276
7.
75277

Z góry dziękuję za uwagi.

pki1234
30-08-2023, 05:59
poprawka źle załączonego zdjęcia
75280

poste
30-08-2023, 09:36
Zdjęcia turystyczne, to się wypowiem ;) Zasadniczo to wiele osób robi podobne zdjęcia z pięknych miejsc, wysyła się do rodziny albo ma pamiątkę. Natomiast na forum fotograficznym raczej entuzjazmu nie wzbudzą. Co jest główną przyczyną, że te zdjęcia nie specjalnie przyciągają uwagę? Myślę, że światło. Słońce na większości jest wysoko, wszystko jest płaskie, na niebie nic się nie dzieje. Wiem, trudno znaleźć latem na tych szerokościach geograficznych jakieś super warunki, ale może chociaż nieśmiertelny zachód lub wschód słońca? Dobre a przynajmniej ciekawsze światło jest w stanie zamaskować brak wyraźnego tematu fotografii, kadrowanie czy uciekającą ostrość, nawet obróbką trudniej jest popsuć takie zdjęcie.

Można powiedzieć, że ludzie podróżujący z aparatem dzielą się na dwie grupy. Tych, którzy fotografują przy okazji podróży i tych, którzy podróżują, żeby fotografować. Konkretnie to przywieźć zdjęcie z efektem WOW! z jakiegoś miejsca i temu podporządkowują całą logistykę podróży. Takich zdjęć jest sporo w necie, one są jakimś wyznacznikiem. Trudno zachwycić zdjęciami zrobionymi w środku dnia przy okazji wycieczki, choć pokazują dane miejsce i mają wartość dokumentacyjną.

Większy potencjał mają moim zdaniem te dwa pierwsze zdjęcia. Natomiast zawiodła obróbka, ale to już wiesz. Jak chcesz to wstaw poprawione albo kolejne wersje, zobaczymy.

Na przyszłość, może przyda się to co przeczytałem kiedyś na tym forum. Fotografia powinna mieć temat i motyw, szczególnie dotyczy to krajobrazu. Temat pokazuje co chcesz sfotografować, np. latarnia morska, ścieżka, skała, itd. Motyw, czyli powód, bodziec dla którego akurat w tym miejscu i czasie naciskasz spust migawki (chmury, wschód/zachód, człowiek w ciekawym miejscu w kadrze, itd.). Przykład z netu, skoro jesteśmy przy Sardynii, zdjęcie także zrobione w środku dnia bez jakichś rewelacyjnego światła. Nie jest to idealne zdjęcie, ale przykład co daje przemyślana kompozycja nawet w nie idealnych warunkach
https://500px.com/photo/9624191/gulf-of-orosei-sardegna-3-by-markus-_
Autor zdjęcia pokazał plażę, bardzo malowniczo położoną u stóp klifu, motywem (rozumianym jako bodzieć do wyzwolenia migawki akurat w tym miejscu) mógł być ten głaz oblewany przez lazurową wodę.

pki1234
30-08-2023, 19:53
.... Co jest główną przyczyną, że te zdjęcia nie specjalnie przyciągają uwagę? Myślę, że światło. Słońce na większości jest wysoko, wszystko jest płaskie, na niebie nic się nie dzieje. Wiem, trudno znaleźć latem na tych szerokościach geograficznych jakieś super warunki, ale może chociaż nieśmiertelny zachód lub wschód słońca? Dobre a przynajmniej ciekawsze światło jest w stanie zamaskować brak wyraźnego tematu fotografii, kadrowanie czy uciekającą ostrość, nawet obróbką trudniej jest popsuć takie zdjęcie.

Można powiedzieć, że ludzie podróżujący z aparatem dzielą się na dwie grupy. Tych, którzy fotografują przy okazji podróży i tych, którzy podróżują, żeby fotografować. Konkretnie to przywieźć zdjęcie z efektem WOW! z jakiegoś miejsca i temu podporządkowują całą logistykę podróży. Takich zdjęć jest sporo w necie, one są jakimś wyznacznikiem. Trudno zachwycić zdjęciami zrobionymi w środku dnia przy okazji wycieczki, choć pokazują dane miejsce i mają wartość dokumentacyjną.

Większy potencjał mają moim zdaniem te dwa pierwsze zdjęcia. Natomiast zawiodła obróbka, ale to już wiesz. Jak chcesz to wstaw poprawione albo kolejne wersje, zobaczymy.
(...)

Bardzo Ci dziękuje za ten komentarz.
Nie można się nie zgodzić z tym co napisałeś.
Nie oczekuję że wywołam tu efekt "WOW". Nie jestem zawodowym fotografem a jedyne miejsce gdzie pojawiały się moje zdjęcia to strona parafialna.

Na pewno miło jest usłyszeć dobre słowo o tym co się zrobiło ale wartościowe też są spostrzeżenia których ja mogę nie zauważyć. Traktuję to trochę jako dalszą naukę. Ja nie pretenduję do zarabiania na fotografii.

Powiem Wam że nawet po tych komentarzach które tu się pojawiły jak przeglądam zdjęcia które zrobiłem na tym wyjeździe, widzę mnóstwo rzeczy do poprawy.
Ale to jest też tak jak napisałeś - na wakacjach z rodziną priorytet czasem biorą inne rzeczy a nie jaką przysłonę ustawić.
Na przykład.... kiedy robiłem to zdjęcie poniżej, dzieci krzyczały żebym wracał się kąpać. A ja czekałem na moment kiedy słońce będzie za chmurkami.
Na szczęście udało się pogodzić obydwie rzeczy.

No więc i słońce nisko i jest nieśmiertelny zachód. ;-)
Jaki efekt?
Miejsce to Costa Paradiso, okolice plaży Cala Li Cossi
8.
75290

Zdjęciem którym zacząłem ten wątek zajmę się na samym końcu bo teraz to mi wstyd że w ogóle je tu wstawiłem. :-)

Tomekk
30-08-2023, 21:23
Efekt podobny jak na pierwszych zdjęciach, czyli obróbka jest zła, niestaranna. Czy nie widzisz tego efektu wokół skał po prawej? Pomijając obróbkę, zdjęcia powinny zachęcać innych, którzy tam nie byli, do odwiedzenia tych miejsc, pokazywać coś ciekawego. Fotografie, które się pokazuje publicznie muszą być przynajmniej poprawne, staranne. Czy te są? Ostatni kadr najlepszy, ale w dobie fotografii cyfrowej smak i wyczucie potrzebne są też przed komputerem.

Ps
Próbuj nie wstydź się. Tak żartobliwie napiszę, że jakbyś takie zdjęcia wstawił 10-15 lat temu, kiedy Forum było fotograficzne a nie tylko sprzętowe i było wielu użytkowników reprezentujących wysoki poziom, to byś się nasłuchał ?

poste
30-08-2023, 21:34
Kadr ze sporym potencjałem, można zrobić przykuwające uwagę zdjęcie. Pogadaj z kolegami od zabawy w RAW-ki, jeśli mógłbyś zgłosić to zobaczysz, co można z niego wyciągnąć. Ewentualnie oglądaj tutoriale, jest tego sporo na YT. Z generalnych uwag, to razi poświata wokół skał i ciemny dół. Wyciągając z cienia warto zwykle trochę ocieplić kadr podnosząc WB, przynajmniej miejscowo.

pki1234
30-08-2023, 21:42
[QUOTE=Tomekk;4274838]Efekt podobny jak na pierwszych zdjęciach, czyli obróbka jest zła, niestaranna. Czy nie widzisz tego efektu wokół skał po prawej? Pomijając obróbkę, zdjęcia powinny zachęcać innych, którzy tam nie byli, do odwiedzenia tych miejsc, pokazywać coś ciekawego. Fotografie, które się pokazuje publicznie muszą być przynajmniej poprawne, staranne. Czy te są? Ostatni kadr najlepszy, ale w dobie fotografii cyfrowej smak i wyczucie potrzebne są też przed komputerem.

kolejna wtopa... :-(
Jak obejrzałem to ostatnie zdjęcie na innym monitorze to widzę to o czym mówisz.
Sprawdzę kalibrację.

Rafaello666
30-08-2023, 21:49
To nie kalibracja, tylko czynnik ludzki. Wbrew pozorom, dość trudną sztuką bywa obróbka miejsc stykowych, nieba i innych elementów krajobrazu. Począwszy od starannego zaznaczenia, bo rozsądne używanie suwaków. W ostatnim zdjęciu widać dość wyraźnie, że zaznaczenie nieba było niedokładne, co zaowocowało jasnymi plamami wokół skał. Nie wiem, czym obrabiasz, ale Lightroom obecnie ma automatyczne maski do zaznaczania nieba i przy takich kontrastowych sytuacjach powinien sobie nieźle poradzić. Ręczne zaznaczanie wymaga więcej pracy i dokładności. Jeśli mam sytuację, w której automat sobie nie radzi a dokładne zaznaczenie mnie przerasta, odpuszczam i bawię się tylko gradientami. Może nie jest to tak dokładne, ale pozwala uniknąć widocznych gołym okiem dowodów pewnej niestaranności, czy też braku wprawy ;)

crusiek
30-08-2023, 22:18
Ostatnie zdjęcie warte poćwiczenia. Można by z tego już coś ukręcić.

August68
30-08-2023, 22:40
Zgadzam się w pełni z tym co napisali poprzednicy, a szczególnie poste odnośnie fotek "na wakacjach".
Też to mam ze swoimi zdjęciami - mi się wydają "fajne i/lub ciekawe" - bo dokładam do nich wątek emocjonalny - są poświadczeniem, że tam byłem i to widziałem.
I kiedy potem oglądam je w fotoksiążce, to też mnie cieszą.
Ale dla osób postronnych - to zwykłe "pstryki", które robi się przy okazji spacerku po promenadzie...
Też zazwyczaj jeżdżę na wakacje na południe i wiem, że o "fotograficzną" pogodę tam strasznie ciężko - zazwyczaj mamy niebo bez chmurek i błyskawiczny wschód lub zachód słońca.
Ale o wschodzi i zachodzie można jednak liczyć na trochę kolorów na niebie i warto z tego korzystać.
Niestety - na wakacjach rodzinnych to rodzina bywa straszną "przeszkodą" w fotografowaniu - bo zwykle nie dzielą pasji taty do czekania godziny w jednym miejscu i patrzenia jak zmienia się światło ;-)
Nie wiem, jak to wygląda u Ciebie - ja znalazłem na to taki sposób, że cały dzień jest dla rodziny - ale wschody słońca są "moje".
Polecam Ci ten model - zwłaszcza, że na południu godziny wschodów są bardzo przyjazne - nie za wczesne (tak jak u nas) i kończą się zwykle tuż przed porą kiedy w ośrodkach wczasowych (jeśli z takich korzystasz) zaczynają podawać śniadania.
Moja rodzina to spokojnie "kupiła" bo moje fotografowanie nie odbywa się kosztem ich czasu - resztę dnia spędzamy już razem.
Zazwyczaj udaje mi się też "wytargować" jakiś jeden-dwa zachody, na które albo idę sam, albo na których grzecznie czekają aż słońce zajdzie.

Ostatnie zdjęcie jest całkiem fajne - tylko niestety popsułeś je ponownie obróbką. tak się zastanawiam - dlaczego aż tak bardzo "boisz się cieni", że aż tak bardzo je wyciągasz na zdjęciach?
Ja nie mam nic przeciwko czerniom na takich zdjęciach - zwłaszcza, że własnymi oczami widziałem je właśnie z głębokimi cieniami.
A jeśli - jak widać - masz problemy z obróbką takich zdjęć, to może warto pomyśleć przy fotografowaniu o trybie HDR?

Kojocisko
31-08-2023, 13:58
Ja w żadnym przypadku nie mogę robić za autorytet, ale coś tam napiszę.
- po pierwsze wstawiaj zdjęcia, tak jak zacząłeś. To najlepsza motywacja do pracy nad warsztatem i analizy własnych zdjęć! Do tego mnie często zaskakuje, które zdjęcia się podobają, a które mniej. Bez publikacji tego się nie dowiesz.
- po drugie - zdjęcia albo opowiadają historię albo mają być jednostkowo jak najlepszym ujęciem. Ja w zasadzie w ogóle nie umiem w to drugie, więc zgodnie ze swoją zasadą fotografowania "przy okazji", staram się coś opowiedzieć. O wycieczce, ludziach, miejscu, etc. Bo oprócz obróbki super ważna jest selekcja. Właśnie wrzuciłem swój wątek o podróży do Siedmiogrodu. Nie twierdzę, że jest wybitny, ani nawet bardzo dobry. Ale wydaje mi się, że coś opowiada jako całość, a technicznie nie jest kompromitujący.
- po trzecie - każdego namawiam na drukowanie albumów (fotoksiążek) - z co ważniejszych wydarzeń czy podsumowujących rok. Po pierwsze, nieco zmusza do regularnej pracy ze zdjęciami, po drugie, fajnie się do tego wraca, po trzecie, naturalnie skłania do jakiegoś postępu. Ja robię tak od 10 lat i uważam, że naprawdę warto

PS. Ósemka ma potencjał. Ja bym chyba przyciął prawy dół i popracował nad skałkami, ale anyway to fajne ujęcie. Do albumu podsumowującego rok bardzo dobre.

crusiek
03-09-2023, 11:14
pki1234 Udało się Twojego RAWka wystartować szybciej niż planowałem, zapraszam chętnych, w tym autora do powalczenia z pracą nr 8.

pki1234
03-09-2023, 18:58
fantastycznie, dziękuje.
Właśnie miałem pisać że zgodziliście się wrzucić go do kolejki, ale mnie ubiegłeś.

Ja powalczę na pewno.
Zobaczymy czy coś się nauczyłem z Waszych komentarzy ;-), bo już mam zamiar inne zdjęcia wrzucać tutaj do wątku.

Będę wdzięczny jak koledzy pokażą swoje interpretacje.

pki1234
08-09-2023, 23:04
pewnie będzie kwestia wyciągania z cieni...
Za każdym razem chcę pokazać szczegóły tych skał i chyba jeszcze nie potrafię inaczej.

Tym razem zachód z wybrzeża w okolicy Isola Rossa.
9.
75549

poste
09-09-2023, 00:52
Spróbuj ocieplić (podwyższyć WB) wyciągane z cienia skały.

pki1234
17-09-2023, 20:13
Zabawa w Rawki pokazała że moje RAWki (niektóre ;-) ) mogą się podobać więc postanowiłem wrócić do zdjęcia numer jeden z tego wątku.
Było to dla mnie pewnym wyzwaniem, zwłaszcza niebo i obszary o dużej różnicy jasności.

Proszę bardzo, jeszcze raz wschód słońca na Tawolarą, trochę ciaśniej wykadrowane:

10.
75723

Żałuję że nie przymknąłem mocniej przysłony.

nimmid
25-09-2023, 15:41
W ostatnim chyba lepiej było poczekać aż słońce się schowa, miałbyś mniejszą rozpiętość tonalną i nie walczyłbyś tak z cieniami. Samo słońce tez nie wyszło ciekawie, nawet jakbyś przymknął przysłonę i zrobiła się gwiazdka to pierwszy plan i tak masz w cieniu co nie wygląda ciekawie. Ogólnie scena chyba trudna do sfotografowania z tego miejsca, nie podoba mi się to drzewo które wyszło praktycznie czarne na tle ciemnej góry. Ale ma dosyć ciekawy kształt, można było próbować zrobić z niego główny motyw zdjęcia - chociażby w kierunku morza, nawet po zachodzie słońca.

pki1234
28-09-2023, 18:45
nimmid, masz rację. Dziekuję Ci pochylenie się nad tym kadrem.
To był wschód i mam zdjęcia kiedy słońca było za górą. Spróbuję na nich potrenować.

Tymczasem - droga do plaży Li Cosi.
11.
75974

pki1234
10-10-2023, 00:11
Santa Teresa di Gallura, widok w kierunku Korsyki

12.
76273

pki1234
12-11-2023, 00:33
Jak to gdzieś tu na forum przeczytałem, komentarzy do zdjęć nie ma jak się wrzuca zdjęcia "średnie".
Więc wrzucam dalej bo to mi mówi że jest lepiej niż na początku tego wątku ;-).

...Poprawiam się ze zdjęciem numer 8. Żeby nie było to samo to wziąłem wcześniejszy kadr, słońce było trochę wyżej i z innego kąta. Ale cały czas plaża Li Cosi.
Kolejne zdjęcie to już ostatnie jakie pokazuję z tej plaży. Po zachodzie, miała być niebieska godzina.

13.
77163

14.
77164

poste
12-11-2023, 09:31
Moim zdaniem jest lepiej :)
Co do uwag, to jak dla mnie cienie mogłyby być trochę głębsze, obrazek bardziej kontrastowy. Dotyczy to 13 ale i innych zdjęć. Na 14 nie wiem czy coś wnosi pasek piasku na plaży.

sauron10
12-11-2023, 11:09
Obserwuję Twój wątek od trudnych początków, i zdecydowanie mogę powiedzieć, za jest o wiele lepiej. Z obróbką "szczęśliwej" trzynastki (albo kadru z podobnego miejsca) sam miałem problemy w RAWkach, a ty prezentujesz bardzo fajna obróbkę. Rzeczywiście cienie mogłyby być głębsze, ale jak dla mnie kontrast jest ok. Na 13. lewy górny róg można trochę przyciemnić. Eksperymentuj z nasyceniem, niebo można trochę "wzmocnić", tak samo roślinki, ale bez skał, więc trochę zabawy z maską by było. To ostatnie to tylko propozycja, bez tego też nie jest źle.

pki1234
12-11-2023, 14:59
Dziękuje Panowie za miłe słowa,

Moim zdaniem jest lepiej :)
Na 14 nie wiem czy coś wnosi pasek piasku na plaży.

Bez piasku zdjęcie dla mnie wydaje się puste i bez pierwszego planu. Ale zgadzam się z Tobą, że z piaskiem nie jest idealnie.
Chciałem aby zdjęcie było maksymalnie symetryczne, z wyjściem w morze na samym środku. Piasek przeszkadza w tym ale postanowiłem go zostawić.

...Z obróbką "szczęśliwej" trzynastki (albo kadru z podobnego miejsca) sam miałem problemy w RAWkach, a ty prezentujesz bardzo fajna obróbkę. Rzeczywiście cienie mogłyby być głębsze, ale jak dla mnie kontrast jest ok. Na 13. lewy górny róg można trochę przyciemnić. Eksperymentuj z nasyceniem, niebo można trochę "wzmocnić", tak samo roślinki, ale bez skał, więc trochę zabawy z maską by było. To ostatnie to tylko propozycja, bez tego też nie jest źle.

Po RAWkach ze zdjęciem numer 8 zauważyłem że tamto zdjęcie było bardzo wymagające jeśli chodzi o obróbkę. Ale cieszę się że było ambitnym materiałem do konkursu.
Zdjęcie 13 jako surowe miało dużo jaśniejsze skały a w związku z tym dla mnie mniejszy problem z obróbką na granicy masek nieba i skał.
Lewą część musiałem minimalnie obciąć bo tam było silne przepalenie od słońca.
Wyszło tak że jestem zadowolony a z głębszymi cieniami poeksperymentuję na pewno

fafniak
12-11-2023, 15:33
Po co ?
To jest właśnie bliższe realiom
Słońce jest juz poza widnokręgiem i malowanie skał na ciepło nie ma sensu

To dotyczy zdjęcia nr 9 i komentarza "poste"

- - - - kolejny post - - - - - -

dajcie mi teleporter i poproszę na 12stkę :)

pki1234
12-11-2023, 15:49
Po co ?

co do 9 to się zgadzam. Tam ocieplenie według mnie popsuje zdjęcie.
Ja mówiłem o eksperymentowaniu z cieniami na 13-ce

poste
12-11-2023, 16:09
Po co ?

Każdy ma swoją estetykę i ja wrzuciłem jedynie sugestię sprawdzenia. Nie podoba się, ok. nie mam celu w narzucaniu komukolwiek wyglądu jego własnych zdjęć. Dla mnie nr 9 to ewidentne zaniebieszczenie na skałach, które nie bardzo pasuje do letniego zachodu słońca, ale to dla mnie. Co kto lubi.

Ps. Nie sprawdzałem jak by to wyglądało, z zasady b.rzadko żeby nie powiedzieć nigdy nie poprawiam cudzych zdjęć. Żadna filozofia tylko swoich nie ruszonych mam za dużo a czas jest jeden ;)

fafniak
12-11-2023, 16:21
Każdy ma swoją estetykę i ja wrzuciłem jedynie sugestię sprawdzenia. Nie podoba się, ok. nie mam celu w narzucaniu komukolwiek wyglądu jego własnych zdjęć. Dla mnie nr 9 to ewidentne zaniebieszczenie na skałach, które nie bardzo pasuje do letniego zachodu słońca, ale to dla mnie. Co kto lubi.

Ps. Nie sprawdzałem jak by to wyglądało, z zasady b.rzadko żeby nie powiedzieć nigdy nie poprawiam cudzych zdjęć. Żadna filozofia tylko swoich nie ruszonych mam za dużo a czas jest jeden ;)

Skały oświetlone są niebem "za nami" ono ma pewnie 8-14 tyś kelvinów. Jest bardzo zimne. Wydaje mi się, że atrakcyjność i ciepłota zachodu jest właśnie dlatego tak fajna, że dookoła masz zimne barwy. Na zasadzie kontrastu. Weź zobacz czy rzeczywiście pasowałoby ci ocieplenie kamieni. Bo można spróbować 2 wartości ocieplenia, do "neutralu" gdy kamienie byłyby szare albo dalej/mocniej by były lekko ciepłe

poste
12-11-2023, 17:38
Oczywiście że to nie kwestia zrobienia takiego odcienia jak na nr 10 lub 14. Jest sporo możliwości między tym co wyszło na 9 a ww zdjęciami, natomiast ten niebieski odcień mnie nie pasuje. W krajobrazie można poszaleć, to nie jest tak że bezwzględnie trzeba dążyć do "naturalnego" wyglądu czy kolorów. Jest duży margines na te wszystkie działania bez wywoływania bólu zębów u odbiorcy ;) Tak jak napisałem to była tylko sugestia, liczy się w ostateczności autor i efekt jaki chce osiągnąć. Odbiorcom to się może tylko podobać lub nie.

pki1234
12-11-2023, 22:51
to że kolega fafniak pochyli się nad tym wątkiem i będzie "bronił" moich fotek to powiem że się nie spodziewałem. ;-)

Ale żeby przekonać się jeszcze raz o tym co radzi poste zrobiłem mały test.

Zacząłem całkowicie od zera obróbkę tego zdjęcia starając się osiągnąć ten sam efekt co poprzednio, z założeniem żeby ocieplić skały do akceptowalnego dla mnie poziomu. Pomyślałem że tam jest sporo pomarańczów i brązów, i może będzie to dobrze wyglądać jak wyciągnie się je bardziej ocieplone.
Nie sugerowałem się poprzednim zdjęciem. Kiedy ociepliłem już skały na tyle na ile wydawało mi się OK, porównałem obydwie fotki.
Nie zauważam różnicy pomiędzy tym jak wyglądają skały na zdjęciu 9 i na moim teście.
Dalsze podnoszenie temperatury powoduje że skały robią się dla mnie nienaturalnie brązowe.
Może to być też kwestia moich umiejętności obróbki bo zgadzam się z poste że niebieski odcień zwłaszcza z prawej strony wygląda trochę "metalicznie".

Nie będę wrzucał tego zdjęcia żeby nie mieszać w wątku.
Jak ktoś chce się pobawić mogę udostępnić rawka albo jak będzie okazja i przyzwolenie kierownictwa, wyślę go do zabawy RAWkami, jak poprzednio.
Bardzo dziękuję panowie za merytoryczną dyskusję.

poste
12-11-2023, 23:13
Już nie pamiętam, ale używasz LR, tak?

Oprócz ocieplenia, możesz przecież spróbować np. dodać fioletów (tint), dodać albo zdjąć saturację, clarity a najlepiej znaleźć odpowiadającą kombinację. Albo zostawić, skoro tak się podoba :)

pki1234
13-11-2023, 00:00
:-)
Ja wszystko robię w ON1 PhotoRaw.

Na razie zostawiam tak jak jest.
Może kiedyś mi się gust zmieni, ale na teraz oczywiście dziękuje za sugestie ;-)