PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki aparat kupić?

Sawu
20-08-2023, 15:25
Cześć wszystkim! Stawiam swoje pierwsze kroki w dziedzinie fotografii, i aktualnie rozważam zakup pierwszego aparatu ze wszystkim do 10k, głównie do celów katalogowania roślin.

1.Osoby zajmujące się fotografią z otoczenia poleciły mi Olympus OM-D EM5 MARK III oraz SONY A7 III. Z początku zamówiłem OM-D EM5 III (za 3,9k) oraz Olympus M.ZUIKO 12-40 mm f/2.8 PRO za 2,1k , jednak od tego czasu przeczytałem dość wiele negatywnych opinii na jego temat (źle oddaje kolory oraz że M43 jest zawsze gorsze jakościowo i nie warto w to inwestować). Jaka jest wasza opinia na temat tych dwóch modeli, i który byście wybrali biorąc pod uwagę ich różnicę cenową?

2.Zastanawiałem się również, czy jeśli bym już kupował coś z Olympusów, to nie lepiej poczekać na dobrą cenę i wziąć OM-D E-M1 MARK II? Widziałem, że łata wiele problemów starszego kolegi.

3.Jaki model polecilibyście do 10k (kadłub + obiektyw) stawiając na jakość zdjęć, gdyż nie wiem czy wcześniej wymienione modele są dobrymi wyborami? Nie obchodzi mnie nagrywanie filmów, chciałbym uzyskać dobry, ostry, naturalny obraz bez fałszywych kolorów podczas fotografowania roślin (po zrobieniu zdjęcia chciałbym dokładnie widzieć unerwienie i omszenie liścia rośliny). Dodam, iż fotografuję zawsze w ciągu dnia (niebo zachmurzone bądź słonecznie, raczej robienie zdjęć po zmroku nie wchodzi w grę).

4.Zastanawiam się czy warto kupować aparat gdyż obecnie fotografuję za pomocą Xiaomi 11T (108mpx). Czy różnica w profesjonalnym sprzęcie jest na tyle duża, że jakość moich zdjęć po zainwestowaniu w profesjonalny aparat będzie zadowalająca?

Wielkie dzięki za każdą pomoc, od ilości różnych modeli można dostać zawrotu głowy.

Keek
20-08-2023, 15:39
Do katalogowania roślin nie kupisz sensownego sprzętu za 10 koła. Jedyne z czym możnaby podejść do tematu to jakiś MF. Nie namawiam na Hasselblada serii H czy Lajkę S, ale jakiś Hassel X2 - świetne oddanie kolorów - albo FujiFulm GFX to podstawa.

Sawu
20-08-2023, 16:26
Do katalogowania roślin nie kupisz sensownego sprzętu za 10 koła. Jedyne z czym możnaby podejść do tematu to jakiś MF. Nie namawiam na Hasselblada serii H czy Lajkę S, ale jakiś Hassel X2 - świetne oddanie kolorów - albo FujiFulm GFX to podstawa.

Czy w takim wypadku dałbyś sobie spokój z kupnem aparatu do momentu aż uzbieram sobie na porządniejszy sprzęt, i obecnie został przy smartfonie?

A co sądzi reszta forumowiczów? W tej cenie katalogowanie roślin w sensownej jakości nie ma szans?

LeonardZelig
20-08-2023, 17:46
Kupiłeś aparat i zamiast nim fotografować czytasz opinie? Zdjęć żadnych nie zrobiłeś, żeby te opinie zweryfikować?

Sawu
20-08-2023, 17:58
Nie sfinalizowałem transakcji właśnie przez niepewność, stąd finalnie nie kupiłem tego aparatu i nie robiłem żadnych zdjęć, dlatego pytam. Jeśli ktoś miałby jakieś sugestie to byłbym wdzięczny.

Keek
20-08-2023, 18:14
No dobra. To ja Ci poradzę tak, że zapewne nikt się ze mną nie zgodzi. Kup jakikolwiek używany aparat z minimalną rodzielczością - powiedzmy 24mpx - i obiektywem makro ze standardową ogniskową, nie tele. Kup taki, który Ci się podoba wizualnie i będzie w jakiejś okazyjnej cenie. Rób zdjęcia, zwracaj uwagę co Ci pasuje a co Ci przeszkadza. Po jakimś czasie zorientujesz się, że sam wiesz czego potrzebujesz. Sprzedaż używkę i pójdziesz w nowy sprzęt.

Sawu
20-08-2023, 18:26
Ja akurat wyznaję podejście, że nie ma potrzeby wymyślać koła na nowo, i lepiej zapytać się bardziej doświadczonych osób - nawet jeśli model nie wpasuje się w 100% w dane preferencje, to inwestycja i tak nie będzie zła. Mimo wszystko dzięki za propozycję.

andystar
20-08-2023, 18:31
No dobra. To ja Ci poradzę tak, że zapewne nikt się ze mną nie zgodzi. Kup jakikolwiek używany aparat z minimalną rozdzielczością - powiedzmy 24mpx - i obiektywem makro ze standardową ogniskową, nie tele. Kup taki, który Ci się podoba wizualnie i będzie w jakiejś okazyjnej cenie. Rób zdjęcia, zwracaj uwagę co Ci pasuje a co Ci przeszkadza. Po jakimś czasie zorientujesz się, że sam wiesz czego potrzebujesz. Sprzedaż używkę i pójdziesz w nowy sprzęt.

Popieram w 200%

Sawu
20-08-2023, 18:38
Kup jakikolwiek używany aparat.
Który?

Rozważam:
- OM-D E-M5 III
- OM-D E-M1 III
- Sony A7 III
- Lumix G9
- Czy jest zupełnie jakiś inny model który sprawdził by się lepiej?

andystar
20-08-2023, 20:28
Myślę, że taki zestaw by się sprawdził: SONY A7RII + SIGMA Art 2,8/70 macro

https://allegrolokalnie.pl/oferta/sony-a7rii-ogg

https://allegrolokalnie.pl/oferta/obiektyw-sigma-a-70mm-f28-dg-macro-sony-e

Umbra
20-08-2023, 21:45
Mam a7 III i to jest super sprzęt. :) Na facebooku sporo osób sprzedaje teraz w niezłych cenach.
Tak naprawdę każdy współczesny aparat świetnie się sprawdzi w takiej fotografii. Pokaż przykładowe zdjęcia, jakie chciałbyś osiągnąć. Może wcale nie potrzebujesz obiektywu makro.

Wind Mill
20-08-2023, 22:22
No właśnie, mógłby ktoś przybliżyć co to za dziedzina sportu, katalogowanie roślin? Jakie są wymagania?
Bo nie wiem, czy z makro nie będzie za płytka GO?
Na okazie w domu w doniczce czy martwym zerwanym to jeszcze focus stacking można by uskuteczniać, w plenerze przy wietrze to różnie jest.

Umbra
20-08-2023, 22:31
Jeżeli to tego typu zdjęcia, to dowolny aparat typu lustrzanka czy bezlusterkowiec z kitowym obiektywem się nada.
https://homejungle.club/produkt/palma-areca/?gclid=Cj0KCQjw84anBhCtARIsAISI-xcI875fJcJYcE9TMP7NCu4CVVhHWwhQ5zjlsCVIRKbuRYpgoc8 Y-Q0aAp5REALw_wcB

Do tego można jakąś lampę z softboxem sobie ogarnąć. Teraz są nawet fajne opcje światła ciągłego - prostsze dla początkujących.

LeonardZelig
21-08-2023, 10:07
Taka mała uwaga - kupno droższego i bardziej zaawansowanego aparatu nie ułatwi Ci zrobienia zdjęć jeśli nie masz już doświadczenia. Jest to trochę na odwrót niż w telefonach, gdzie wyższa kwota wiąże się z lepszym obrazowaniem i łatwością obsługi. Więc jeśli zaczynasz dopiero przygodę z aparatem to spójrz na tańsze modele, które po prostu ułatwią Ci wejście w fotografię.

horn3t
21-08-2023, 11:12
... poleciły mi Olympus OM-D EM5 MARK III oraz SONY A7 III. Z początku zamówiłem OM-D EM5 III (za 3,9k) oraz Olympus M.ZUIKO 12-40 mm f/2.8 PRO za 2,1k , jednak od tego czasu przeczytałem dość wiele negatywnych opinii na jego temat (źle oddaje kolory oraz że M43 jest zawsze gorsze jakościowo i nie warto w to inwestować).

Jakikolwiek współczesny aparat byś nie kupił to w trybie auto da bardzo ładne zdjęcia a jak się zdobędzie więcej doświadczenia to można wycisnąć więcej np. ładne kolorki jakie komu się podobają z ciekawości spojrzałem na trochę zdjęć z przywoływanego wyżej "OLKA" i powiem mi się bardzo podobają poniżej link z przykładami:

https://www.juzaphoto.com/recensione.php?l=en&t=olympus_em5_iii

August68
21-08-2023, 11:35
Jak widać w stopce - mam jednocześnie FF (lustro Nikona) i m4/3 - obecnie EM1/II wcześniej miałem EM1/I (różnią się matrycą, dwójka ma 20 mln pikseli, jedynka miała 16).
Obydwu używałem z 12-40/2.8 - i napiszę, że to świetne połączenie - ale pod warunkiem, że będziesz miał dość światła, ewentualnie statyw by utrzymać niskie ISO w gorszych warunkach.
Obiektyw jest bardzo ostry, mimo światła f/2.8 całkiem nieduży, a z matrycą m4/3 masz zagwarantowaną dużą głębię ostrości.
Używki 12-40/2.8 można spokojnie wyrwać w cenie ok 2000 PLN - warto.
Ewentualnie można pomyśleć o ciut ciemniejszym, ale ponoć ostrzejszym 12-45/4.0
No i makro - do tego akurat m4/3 nadaje się idealnie, a masz do wyboru trzy świetne szkła 30mm, 60 mm i najnowszy 90 mm.
Sam mam 60/2.8 i jest to jedno z najlepszych szkieł do makro jakie miałem - a trochę ich w życiu przetestowałem....

markB
21-08-2023, 15:22
Ja poleciłbym zestaw Nikon Z5 + Z MC 105/2.8. Ten obiektyw jest naprawdę bardzo dobry. Zmieścisz się w ok. 10 tys. zł. Do tego przydałby się porządny statyw.

Fortaigne
14-10-2023, 22:36
Nie kupuj żadnego !! jeszcze rok i AI zrobi wszystko za Ciebie, wyszuka w necie lub na kompie Twoje zdjęcie i zapyta o kraj w którym ma Cię umieścić, po drodze wybierzesz głębię ostrości i samochód w którym chcesz siedzieć. Amen :)