PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D780 czy to bad pixele ? :/

menelaos
12-08-2023, 12:26
Witam, tak jak w temacie. Sprzęt nie katowany, nie robiłem zdjęć pod żadne lasery itp. Zauważylem to po robieniu foto na biegach. Takie oto różowe plamki na każdym zdjęciu.
Ta sama sytuacja po wymieanie obiektywu itp. Sprzęt Nikon D780 nie ma nawet 2 lat.

Co to może być? Dodam, że mapowanie pixeli, czyszczenie lustra nic nie pomaga :/ 74787

markB
12-08-2023, 12:33
Mogą to być również kropelki oleju. Czyściłeś matrycę?

Zbyszek
12-08-2023, 17:37
Moim zdaniem to zabrudzenie lub coś innego ale nie są to bad pixele.

menelaos
12-08-2023, 21:06
Jeśli chodzi o aparat to używałem funkcji Mappowania pixeli i czyszczenia matrycy ale to nic nie dało.

Zbyszek
12-08-2023, 21:21
Uważam że to nie są bad pixele więc mapowanie nic nie da.
Natomiast funkcja czyszczenia jest skuteczna tylko na jakieś paprochy i kurz który nie jest przyklejony.
Jak brud się mocno przyklei to trzeba czyścić innymi metodami.
Niemniej tutaj trzeba ustalić co to jest.
Masz obiektyw macro lub jakiś z długą ogniskową?

TOP67
13-08-2023, 08:52
Mogą to być również kropelki oleju. Czyściłeś matrycę?

Moim zdaniem to zabrudzenie lub coś innego ale nie są to bad pixele.

Uważam że to nie są bad pixele więc mapowanie nic nie da.

Oglądaliście to zdjęcie w skali 1:1? To ewidentnie problem na poziomie pojedynczych pikseli. Nie ma takiego kurzu, ani plam oleju, które są idealnie kwadratowe.

To zresztą łatwo sprawdzić. Wielkość plamek kurzu i oleju zależy od przysłony. Im większa, tym są ostrzejsze i mniejsze.

Zbyszek
13-08-2023, 09:06
Oglądaliście to zdjęcie w skali 1:1? To ewidentnie problem na poziomie pojedynczych pikseli. Nie ma takiego kurzu, ani plam oleju, które są idealnie kwadratowe.
Pisząc to sugerujesz że masz mnie za debila.
Tak, oglądałem w skali 1:1 i jak dla mnie te plamki nie są kwadratowe. W dodatku wiem bardzo dobrze jak wyglądają bad piksele na matrycy.
Dziwnie to wygląda i na ten moment nie wiem co to jest, ale skoro kolega robił mapowanie i nic nie pomogło to jest to druga sugestia że to nie są bad piksele.

To zresztą łatwo sprawdzić. Wielkość plamek kurzu i oleju zależy od przysłony. Im większa, tym są ostrzejsze i mniejsze.
A myślisz że dlaczego pytałem go czy ma obiektyw macro lub z długą ogniskową?

markB
13-08-2023, 12:39
Oglądaliście to zdjęcie w skali 1:1?.

OP tak to zdjęcie wkleił, że prawie nie było widać tych czerwonych kropek. Ukazują się rzeczywiście po dużym powiększeniu, aczkolwiek nie są idealnie kwadratowe. Mogą to być bad pixele, ale dlaczego nie znikają po mapowaniu?

TOP67
13-08-2023, 14:01
Piksele nie będą idealnie kwadratowe, bo tak działa proces demozaikowania. Każdy sensel wpływa na sąsiednie. Do tego dochodzi kompresja JPG.

Mapowanie pikseli działa tylko na hot pixele. Body robi fotkę bez otwierania migawki i wykrywa te sensele, które się "świecą". Nie wykryje się w ten sposób martwych pixeli.

Mapowanie pikseli sprawdza i optymalizuje czujnik obrazu kamery. Jeśli zauważysz niespodziewane jasne plamy pojawiające się na zdjęciach zrobionych aparatem, wykonaj mapowanie pikseli w sposób opisany poniżej.

Użyj w pełni naładowanej baterii, aby zapobiec nieoczekiwanej utracie zasilania.
Mapowanie pikseli odbywa się z założoną pokrywką obiektywu (przednią pokrywką), a okular wizjera aparatu jest zakryty dostarczoną pokrywką okularu.

Właściciel powinien zrobić zdjęcie szarej kartki. Może być biała, tylko lekko niedoświetlona. A najlepiej serię zdjęć z różnym naświetleniem, aż do czerni.

jurkarol
13-08-2023, 21:14
Te plamy są kanciaste, to skupiska pikseli jak mi się wydaje, fioletowe oznaczać mogą uszkodzenie matrycy lub filtra nad nią - tylko że nie byłoby tak poplamione wg pikseli. Coś podobnego miałem w jakimś kompakcie dawno temu no i do kosza

menelaos
14-08-2023, 02:11
To zdjęcie co jest było robione akurat obiektywem 70 200 sigma. Czy mam wykonać inne ?

TOP67
14-08-2023, 07:07
Zrób z bliska zdjęcia białej powierzchni. Obiektyw ustawiony na nieskończoność, Poruszaj aparatem w trakcie naświetlania. Naświetlaj na 0EV, -1EV, -2 EV. Przysłona 16 i 2,8.
Jeśli kształt defektów się nie zmieni, to na pewno jest to problem matrycy.

menelaos
14-08-2023, 09:50
Zrób z bliska zdjęcia białej powierzchni. Obiektyw ustawiony na nieskończoność, Poruszaj aparatem w trakcie naświetlania. Naświetlaj na 0EV, -1EV, -2 EV. Przysłona 16 i 2,8.
Jeśli kształt defektów się nie zmieni, to na pewno jest to problem matrycy.

Postaram się to zrobić jak wrócę do domu. Jestem aktualnie na urlopie. I Takie pytanie, bo wydaje mi się, że jeśli chodzi o mnie nie zrobiłem nic złego żeby uszkodzić matrycę. Czy mogę się bronić w serwisie Nikona jakoś ? Bo pewnie naprawa to będzie bardzo droga :/

Jacek_Z
14-08-2023, 12:05
Napisałeś, że sprzęt nie ma 2 lat. Masz dowód zakupu, gwarancje? (nie wiem czy ta usterka podlega).
Lepiej rękojmia, niezgodność towaru z umową, idziesz z tym do sprzedawcy (sklepu), nie do Nikona. 2 lata.

menelaos
15-08-2023, 21:38
Napisałeś, że sprzęt nie ma 2 lat. Masz dowód zakupu, gwarancje? (nie wiem czy ta usterka podlega).
Lepiej rękojmia, niezgodność towaru z umową, idziesz z tym do sprzedawcy (sklepu), nie do Nikona. 2 lata.

Aparat był zakupiony 1 października 2021. Mam fakturę. Zakupiony w ABFOTO. co mogę zrobić ?

Jacek_Z
16-08-2023, 00:21
Zapytam wpierw czy ta wada wyszła teraz, czy była od początku?
W takich zakupowych sprawach inni są lepsi TOP67 podpowiesz?

markB
16-08-2023, 13:45
Gwarancja na aparat jest dwuletnia. Jeśli masz oryginalne nefy z początku użytkowania, to sprawdź czy są na nich te martwe pixele. Bo jeśli pojawiły się dopiero niedawno, to Nikon z pewnością skorzysta z zapisów gwarancyjnych: Niniejsza gwarancja nie obejmuje: ...uszkodzeń spowodowanych niewłaściwym używaniem produktu, ...uszkodzeń powstałych w wyniku wypadków lub zdarzeń losowych itp.

menelaos
16-08-2023, 15:44
Gwarancja na aparat jest dwuletnia. Jeśli masz oryginalne nefy z początku użytkowania, to sprawdź czy są na nich te martwe pixele. Bo jeśli pojawiły się dopiero niedawno, to Nikon z pewnością skorzysta z zapisów gwarancyjnych: Niniejsza gwarancja nie obejmuje: ...uszkodzeń spowodowanych niewłaściwym używaniem produktu, ...uszkodzeń powstałych w wyniku wypadków lub zdarzeń losowych itp.

Ale jak to sprawdzić ze dwuletnia ? ja dostałem info ze rok gwarancja ? Oraz jak to udowodnić ze to co się stało nie jest z mojej winy ?

EDIT

dzwoniłem do abfoto i okazało się ze ma dwa lata gwarancji nie wiem czemu prędzej mówili ze rok. Czy gwarancja może to obejmować ? Jeśli nie to mogę się jakos odwołać ? Po kupnie aparatu nie było tych plamek pojawiły się dopiero teraz niedawno

jurkarol
16-08-2023, 16:10
Co Ci szkodzi zgłosić. Okaże się. Ale trudno żeby coś takiego powstało z winy użytkownika. Tak jak korodujące matryce Leiki M9

Jacek_Z
16-08-2023, 16:18
Korzystniejsza jest rękojmia. Dadzą nowy aparat. Stąd AB foto chce byś sprawę załatwiał nie u nich jako rekojmie, tylko w serwisie Nikona bo wtedy to idzie z tytu gwarancji.A gwarancja to naprawa starego aparatu.
Ciśnij AB Foto by Ci uznali rękojmię.

menelaos
17-08-2023, 13:39
Korzystniejsza jest rękojmia. Dadzą nowy aparat. Stąd AB foto chce byś sprawę załatwiał nie u nich jako rekojmie, tylko w serwisie Nikona bo wtedy to idzie z tytu gwarancji.A gwarancja to naprawa starego aparatu.
Ciśnij AB Foto by Ci uznali rękojmię.

Czy możesz mi powiedzieć co mam do sklepu napisać tak żeby uznali ? Pierwszy raz mam taką sytuację a gwarancja jeszcze miesiąc została trzeba się spieszyć

TOP67
17-08-2023, 17:56
Poczytaj o prawach konsumenta. Przecież to wprowadzili z 10 lat temu.

menelaos
17-08-2023, 18:03
Napisałem im wiadomość i piszą że mam wysłać do serwisu Nikona.

JK
18-08-2023, 10:05
Nie daj się zrobić w trąbę. Standardowy termin gwarancji producenta to 12 miesięcy (chyba, że go Nikon wydłużył), a termin odpowiedzialności sprzedawcy za niezgodność z umową to 24 miesiące. Nie kombinuj, nie dzwoń, nie pisz, bo szkoda na to czasu, tylko pakuj i wysyłaj kurierem do sprzedawcy. Sprzedawca musi go sprawdzić i naprawić, wymienić, albo oddać kasę. Na decyzję ma 14 dni, a jak nie odpowie w terminie, to będzie musiał oddać kasę. Innych opcji sprzedawca nie ma. No chyba, że serwis stwierdzi, że towar jest sprawny i nie łapie się na żadne naprawy - wtedy sprzedawca będzie rozgrzeszony. Pewnie niewiele wywalczysz, bo już praktycznie mijają dwa lata, ale przynajmniej nie będziesz się musiał boksować z serwisem Nikona. Będzie to musiał zrobić sprzedawca we własnym zakresie.

menelaos
18-08-2023, 13:41
Nie daj się zrobić w trąbę. Standardowy termin gwarancji producenta to 12 miesięcy (chyba, że go Nikon wydłużył), a termin odpowiedzialności sprzedawcy za niezgodność z umową to 24 miesiące. Nie kombinuj, nie dzwoń, nie pisz, bo szkoda na to czasu, tylko pakuj i wysyłaj kurierem do sprzedawcy. Sprzedawca musi go sprawdzić i naprawić, wymienić, albo oddać kasę. Na decyzję ma 14 dni, a jak nie odpowie w terminie, to będzie musiał oddać kasę. Innych opcji sprzedawca nie ma. No chyba, że serwis stwierdzi, że towar jest sprawny i nie łapie się na żadne naprawy - wtedy sprzedawca będzie rozgrzeszony. Pewnie niewiele wywalczysz, bo już praktycznie mijają dwa lata, ale przynajmniej nie będziesz się musiał boksować z serwisem Nikona. Będzie to musiał zrobić sprzedawca we własnym zakresie.

Ale co mam podać im za info do sklepu ? Co napisać że mają sprawdzić ??

jurkarol
18-08-2023, 14:32
Chłopie no pisz to co tutaj.

Ja na czyszczenie matrycy Nikona A dx wysłałem do serwisu Nikona, nie bawiłem się ze sklepem.

Jacek_Z
18-08-2023, 18:57
Czyszczenie matrycy to nie jest wada sprzętu!

Ale co mam podać im za info do sklepu ? Co napisać że mają sprawdzić ??
Jak to co? Piszesz, że masz kropki na zdjęciach - wada matrycy. Załączasz plik albo wydruk powiększonego fragmentu zdjęcia z kropkami.

jurkarol
18-08-2023, 20:12

No to co!

Był na gwarancji, kompakt nierozbieralny, wyczyszczono za darmo

menelaos
18-08-2023, 20:36

Jak to co? Piszesz, że masz kropki na zdjęciach - wada matrycy. Załączasz plik albo wydruk powiększonego fragmentu zdjęcia z kropkami.

Podalem na początku info o tych kropkach, odpisałem że mam prawo do nich też wysłać i dali namiary na sklepy stacjonarne i gdzie mam wysłać do nich i zobaczymy.
Znalazłem stare zdjęcie gdzie aparat miał już rok czasu, praktycznie nie katowany nic i już była jedna różowa plamka :/ Także może być wadliwa matryca ciekawe czy uznają.

Mam jeszcze Nikona D750 8 lat od nowości u mnie, katowany praktycznie wszędzie gdzie się dało i nic, matryca ok.

Jacek_Z
19-08-2023, 15:49
No to co!

Był na gwarancji, kompakt nierozbieralny, wyczyszczono za darmo
Kompakt to inna sprawa. O takich aparatach tu się nie rozmawia ;)

jurkarol
19-08-2023, 16:37
Kompakt to inna sprawa. O takich aparatach tu się nie rozmawia ;)
DX, prawie FX ;)
Ale chodzi o podobną sprawę - sprawdzenie matrycy

menelaos
01-09-2023, 14:56
Witam, dostałem oficjalną wycenę z serwisu Nikona... Wymiana matrycy z przyczyn związanych z użytkowaniem :(( Jestem załamany 4500 zl gdzie za samo body dałem prawie 10 tys :/

Mam strasznego pecha bo naprawdę nie wiem co mogło się stać z matrycą, nie robiłem zdęć w żadnych trudnych warunkach. Niestety będe musiał odmówić naprawy.

krzysztofz24
01-09-2023, 17:14
A co to niby za przyczyny zwiazane z uzytkowaniem?
Bo usiluja zwalic wine na uzytkownika.

Gwarancja 2 lata, jak na wszystko praktycznie w calej UE. Jak gwarancja nie minela, to łaski nie robia. Albo niech udowodnia, ze to z winy uzytkownika.

Gwarancja nie obejmuje uszkozen mechanicznych, typu upadek, zalanie itp. Jak ktos wysle aparat bo go utopil nad morzem i go otworza w serwisie to od razu widac ze byl zalany.
Jest to ewidentna wina uzytkownika. Gwarancja tego nie obejmuje.

Tutaj nie ma twojej winy z tego co piszesz, takze masz prawo odchodzic swoich roszczen.
Przykro mi, ale czeka cie boksowanie z serwisem, ktory usiluje sie wypiac.
Zbieraj emaile, czytaj przepisy prawne, warunki gwarancji od deski do deski, mozesz nawet napisac do rzecznika praw konsumenta.
Ale na poczatek to napisz im oficjalnego emaila z zapytaniem; Co to znaczy z przyczyn zwiazanych z uzytkowaniem (czyli, ze twierdza Państwo, ze uzytkownik jest winny - z czym sie nie zgadzam). Prosze o wskazanie konkretnej przyczyny.

menelaos
01-09-2023, 18:58
A co to niby za przyczyny zwiazane z uzytkowaniem?
Bo usiluja zwalic wine na uzytkownika.

Gwarancja 2 lata, jak na wszystko praktycznie w calej UE. Jak gwarancja nie minela, to łaski nie robia. Albo niech udowodnia, ze to z winy uzytkownika.

Gwarancja nie obejmuje uszkozen mechanicznych, typu upadek, zalanie itp. Jak ktos wysle aparat bo go utopil nad morzem i go otworza w serwisie to od razu widac ze byl zalany.
Jest to ewidentna wina uzytkownika. Gwarancja tego nie obejmuje.

Tutaj nie ma twojej winy z tego co piszesz, takze masz prawo odchodzic swoich roszczen.
Przykro mi, ale czeka cie boksowanie z serwisem, ktory usiluje sie wypiac.
Zbieraj emaile, czytaj przepisy prawne, warunki gwarancji od deski do deski, mozesz nawet napisac do rzecznika praw konsumenta.
Ale na poczatek to napisz im oficjalnego emaila z zapytaniem; Co to znaczy z przyczyn zwiazanych z uzytkowaniem (czyli, ze twierdza Państwo, ze uzytkownik jest winny - z czym sie nie zgadzam). Prosze o wskazanie konkretnej przyczyny.

Problem polega na tym, że sprawa idzie przez sklep foto w którym kupiłem. A więc wysłałem im aparat oni wysłali do oficjalnego serwisu i serwis odpisał sklepowi a sklep mi.
Napisałem im jak to możliwe że doszło do takiego i takiego uszkodzenia i już nic nie odpisują i nie wiem co teraz ?

lukasz_kk
01-09-2023, 21:01
A w sklepie powołałeś się na gwarancję czy rękojmię?

menelaos
02-09-2023, 03:07
A w sklepie powołałeś się na gwarancję czy rękojmię?

Na rękojmę ale sklep odpisał że oni nie mają sprzętu do sprawdzania i wysłali do oficjalnego serwisu Nikona a odpowiedź serwisu jest taka:

Z przykrością informujemy, że przekazany do reklamacji aparat Nikon D780 , nie może być naprawiony w ramach gwarancji producenta. Uszkodzenie sprzętu powstało z winy użytkownika.

markB
02-09-2023, 12:47
Czyli dokładnie tak jak napisałem tutaj w poście #17.

menelaos
02-09-2023, 13:44
Czyli dokładnie tak jak napisałem tutaj w poście #17.

Ja miałem wykupione ubezpieczenie przy zakupie body na rok, i te plamki ale mniejsze były już rok temu, ale nie zauważyłem ich. Problem jest taki, że ja napisałem do sklepu bo oni to obsługują te reklamację, że to nie moja wina, itp to nic nie odpisują już.

Jacek_Z
03-09-2023, 09:19
Jest ktoś traki jak Miejski rzecznik konsumentów, zgłoś mu sprawę, że nie chcą ci uznać rękojmi.
Ostateczność - znajdujesz kogoś, kto może zrobić ekspertyzę i nią (jesli dla Ciebie jest korzystna, oczywiście) straszysz sklep (albo Nikon Polska), jak nie ulegną to do sądu.