Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kupno Nikona F80 - Doradźcie;)

DjPhatt
15-07-2007, 23:19
Witam. Zamierzam kupić F80, ale kombinacji jest wiele i nie bardzo wiem co wybrac.Czy sam korpus + osobno szkło, czy moze w zestawie z jakims szklem? Teraz ceny poszly w dol i mozna za rozsadne pieniadze kupic zadbany sprzecik.Co sadzicie a obiektywie Nikkor AF 28-80mm f/3.5-5.6 D ? Bo moge kupic w takim zestawie za ok 800 zl.Caly czas myslalem ze najlepszy bedzie Nikkor 28-105mm f/3.5-4.5 D , nawet makro ma... Bedzie to moja 1 lustrzanka:-D F80 wydaje mi sie najlepszym rozwiazaniem, ale pomozcie z tym szklem;) Prosze o pilna odpowiedz bo wieczorem konczy sie aukcja z tym 28-80mm D. Pozdrawiam!

mario_Scott
15-07-2007, 23:33
Zastanów się poważnie czy warto się pchać teraz w Analoga? Lustrzanki cyfrowe można dostać w pożądnych pieniąszkach a po wakacjach powinno być jeszcze taniej.

DjPhatt
15-07-2007, 23:40
No na cyfraka o takich osiagach niestety narazie mnie nie stac.., a potrzebuje porzadny aparacik. Narazie sie ucze wiec chce zaczac od analoga...pozniej sie przesiade na cyfre. Bede go wykorzystywal do fotografii artystycznej, nie do niedzielnych migawkowych wiec potrzebny zaawansowany sprzecik:) mam tylko problem z tym szklem:( dlatego prosze praktykanow o pomoc...:)

Bjania
15-07-2007, 23:55
Ja wziąłbym F70 lub F80 + używaną 50/1.8

DjPhatt
16-07-2007, 00:03
Hmm ale to 50 mm chyba troszke ogranicza... Sam juz nie wiem:( A nikt nie moze napisac cos o tych szklach ktore podalem?? szczegolnie opinie na temat Nikkor AF 28-80mm f/3.5-5.6 D ? Bo jest okazja kupna z tym szklem i wydaje mi sie ze sie oplaca bo wyjdzie tyle samo co z ta 50 a moze i taniej, bo korpus bardzo zadbany.. ;)

mario_Scott
16-07-2007, 00:12
Mam odpowiedniki tych obiektywów w Canonie. Zamieniłem dawno temu z Kita (28-80 f3,5-5,6) na 28-105 f3,5-4,5 i byłem szalenie zadowolony. Może jednak dla tego że kitowy obiektyw Canona jest po prodyu słaby. Ale Ty napisałeś: Co sadzicie a obiektywie Nikkor AF 28-80mm f/3.5-5.6 D ? Jeśli się nie mylę to błąd z tym "D"? Jeśli dobrze wiem to obiektywy o oznaczeniu D są przeznaczone do cyfówek i matryc niepełnoklatkowych więc do analoga by Ci się nie nadał.

DjPhatt
16-07-2007, 00:27
Teraz zglupialem.... Ale D jest na 100% widac oznaczenie na obiektywie na zdjeciu. A ja nadal nie wiem jakie jest optymalne rozwiazanie:( myslalem kupic odrazu z jakims szklem o wiekszej ogniskowej bo w najblizszym czasie ze wzgledu na finanse nie dokupie innego lustra... :] z Serii obiektywow D ktos bardzo polecal 28-105 mm i wlasnie nie wiem jak w stosunku do niego wypada wersja 28-80....

P.S swoja droga ten 50mm/1.8 to niezla zyleta:) moze lepiej go kupic...a z czasem samo wyjdzie czy bedzie potrzebne jakies tele.
Tylko gdzie tu dostac zadbane body za rozsadne pieniadze.., albo nowe. Bo na allegro sie troche boje:/ Macie moze jakis pomysl?;)

sprocket
16-07-2007, 00:38
Do cyfry jest dx a wspomniany zoom ma na koncu litere D tzn. uwzglednia odleglosc w naswietlaniu klatki.
Obiektyw ten byl sprzedawany razem w kicie z F80 jest dosc dobry optycznie jak na zooma gorzej z wykonaniem bo klekocze jak blotnik listonosza, kupuj F80 z tym obiektywem i nie bedziesz zalowac, koledzy ci doradzaja 50mm 1,8 bo jest to lepsze rozwiazanie dla kogos kto juz troszke sobie pofocil.
Udanej nauki ;)

martych
16-07-2007, 06:07
ja bym wziął korpus plus 50. Od kiedy nabyłem analoga 50 siedzi na nim na stałe chociaż wszystkie moje szkła są nie DX-owe, takie połączenie (body+50) jest idealne do nauki a efekty tego "związku" są niesamowite :)

DjPhatt
16-07-2007, 11:29
Dzieki, ta 50 bedzie trzeba kupic obowiazkowo bo ostra jak zyleta... Ale narazie nie moge trafic fajnego korpusu:( mam teraz mozliwosc za 800zl z Nikkor AF 28-80mm f/3.5-5.6 D , wiec chyba sie zdecyduje.Co sadzicie o takiej cenie? A powiedzcie mi jak to jest z wyborem przeslony w F80? czy mozna ustawic pierscieniem na obiektywie? bo slyszalem ze trzeba krecic jakims kólkiem w korpusie...wiem ze tak jest z manualnymi obiektywami, ale czy z AF tez?

darekzaw
16-07-2007, 15:56
Jeśli obiektyw ma pierścień przysłony, to możesz go użyć, ale wtedy musisz ustawić aparat na manual. Z aparatu (kółkiem) jest ławiej i szybciej, tylko wtedy musisz zablokować na obiektywie majwiekszą przesłonę. A z manualnymi musisz ustawiać manualnieni i F80 nie za bardzo lubi manuale, nie ma pomiaru światła, w przciwieństwie do F70, F90 itd... A 800 zł za F80 + 28-80 wydaje się dość drogo. Ten obiektyw na allegro chodzi po max 200 zł, czyli samo body wychodzi 600 zł. moim zdaniem drogo.

jarek76
16-07-2007, 15:57
Dzieki, ta 50 bedzie trzeba kupic obowiazkowo bo ostra jak zyleta... Ale narazie nie moge trafic fajnego korpusu:( mam teraz mozliwosc za 800zl z Nikkor AF 28-80mm f/3.5-5.6 D , wiec chyba sie zdecyduje.Co sadzicie o takiej cenie? A powiedzcie mi jak to jest z wyborem przeslony w F80? czy mozna ustawic pierscieniem na obiektywie? bo slyszalem ze trzeba krecic jakims kólkiem w korpusie...wiem ze tak jest z manualnymi obiektywami, ale czy z AF tez?
Cena trochę przesadzona. Ostatnio na forum ktoś sprzedał body za 400
F80 faktycznie ma sterowanie przesłoną i czasem za pomocą dwóch pokręteł
Jak chcesz ustawiać przesłonę pierścieniem to kup sobie F801s. Według mnie ma pewną przewagę nad F80, obsługuje szkła manualne (jest pomiar światła w F80 nie ma), i działa na zwykłe paluszki a nie na jakieś specjalne baterie które sporo kosztują i szybko się wyczerpują.
Co do szkła to miałem nikkora 28-85/3,5-4,5 i był naprawdę bardzo dobry, na pewno lepszy od 28-80
28-105 też jest ok, jest jeszcze bardzo dobry 24-85/3,5,4,5 AFS (ma silnik więc jest szybki i cichy)

marekon
16-07-2007, 17:53
Co prawda zacznałem od F75,ale teraz mam F80.Szczeże polecam.Muszę powiedzieć że większość zdjęć z cyfraków niewiele się różni od moich (odbitki ) oczywiście o slajdach nie wspominam bo to całkiem inna sprawa.Co do szkieł zaczynałem od 28-100 G Nikkora byłem zadowolony ale....
Wiedziałem że długo na nim nie pojadę.Niestety potrzebowałem innych ogniskowych i jakości.Skończyło sie na tym co w stopce i jestem z tego bardzo zadowolony.To jest mój ,,przedział,, cenowy i chyba lepszych długo już nie kupie.
Dobry obiektyw z zoomów ok. 1000 pln niestety.,ze stałek oczwiscie 50-tka.Jakość do ceny bezdyskusyjna.
Z tańszych 28-105 powinien wystarczyć na początek.Z dwóch 28-80 i 28-100 wybrałbym ten drugi.
Oczywiscie wybór należy do ciebie.tego towaru nie zabraknie nie obawiaj się,może być tylko taniej.

baku127
16-07-2007, 18:29
Tutaj podobny watek
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=30674

ku6i
16-07-2007, 21:58
Na pewno wpisz sobie na listę zakupów MB-16, niesamowicie poprawia ergonomię. Kupiłem w maju 2006 F80+MB=16+28-80G za 1000zł (co prawda trafiła mi się niezła oferta), więc ta cena jest lekko kosmiczna. po tygodniu sprzedałem 28-80 i kupiłem 50 1.8. To on będzie cię ograniczał, jak się okaże, że nie możesz zrobić zdjęcia, bo masz za mało światła. Chociaż czasem szeroki kąt by się przydał, to nie ma co na 50 1.8 narzekać

Macro
16-07-2007, 22:03
A powiedzcie mi jak to jest z wyborem przeslony w F80? czy mozna ustawic pierscieniem na obiektywie? bo slyszalem ze trzeba krecic jakims kólkiem w korpusie...wiem ze tak jest z manualnymi obiektywami, ale czy z AF tez?
F80 nie mierzy światła z manualnymi obiektywami. Kręcenie kółkiem w korpusie wtedy nic nie da, bo nie ma możliwości zmiany przesłony w korpusie z takim obiektywem. Musisz wtedy używać pierścienia na obiektywie.
W przypadku AF pierścień na obiektywie musi być ustawiony na najmniejszą przesłonę (zazwyczaj jest wbudowana blokada uniemożliwiająca samoistne przestawianie sie tego pierścienia). Wtedy przesłonę ustawia się w korpusie.

Jeśli byłbyś zainteresowany kupnem samego body to daj znać na PM być może znalazłoby się w granicach 400 zł.

DjPhatt
16-07-2007, 23:28
Witam ponownie i dziekuje za odpowiedzi:) wiele mi pomogly.. tylko obecnie przy promocjach w sklepie nie dla idiotow i zwrotu nikona musze sie zastanowic czy warto kupowac F80 hmmm.... bo nie wiele drozej mozna po znizkach dostac D70s.... Dzisiaj caly dzien czytam rozne testy i tu na forum, ktory z serii D bedzie najlepszy. Poczytamy zobaczymy:) Pozdrawiam!

orion_64
17-07-2007, 09:45
Nie bardzo kumam Twoje rozterki, chcesz mieć lustrzankę? Kwestia tylko czy cyfrak czy analog? Z tym zwrotem od nikona to podobno tyczy się jedynie D40(x) więc może dokładnie dowiedz się w sklepie(chyba że to sklep z własnej kasy oddaje :mrgreen:)
Sprawa wyboru czy to analog czy cyfrak, sprawa do przemyślenia dla siebie samego, bo tu poznasz jedynie prywatne przemyślenia i odczucia innych forumowiczów. Ja ze swojej strony mogę napisać że analog (w moim przypadku) uczy przemyślunku ekspozycji i oducza metody chybił-trafił(która czasem jest nieuchronna, choć nie zawsze musi być używana). To oczywiście tylko moje spostrzeżenie, więc nie sugeruj się że tak jest i już.

Moim zdaniem, przy obecnych cenach analogów, warto kupić F80+MB16 do tego używaną 50/1,8D, jak się dobrze uprzeć ten koszt powinien zmieścić się w 900zł(nie wiem jak 50/1,8, ale F80+MB16 na początku roku kupiłem za 500zł, pełen komplet, pudła, papiery). Jeśli dojdziesz do wniosku że koniecznie chcesz mieć cyfrę to za wiele nie tracisz, bo to szkło za cenę w jakiej obecnie chodzi, jest jest kawałkiem zaj... plastiku który śmiało możesz później używać w cyferce, a F80 w zależności od tego czy będziesz chciał może zostać do slajdu czy cz-b, oczywiście jeśli tylko przypadnie Ci do gustu.

Jacek S
17-07-2007, 10:51
Ten kitowy obiektyw jest ok. F80 też niczego sobie sprzęt, tylko te baterie są wkurzające. Miałem F80 (kupiłem nowy w sklepie), ale porzuciłem go na rzecz używanego F90, a potem F5, bo po prostu bardziej mi pasował. Aparat daje duże możliwości, a z wad to najbardziej denerwowała mnie ciemna matówka.
Co do 50mm to na początek lepiej jakiś zoom, fakt 50 jest świetna optycznie, kitowy zoom się nawet nie umywa, ale na początku, jak zauważyłeś, może cię ograniczać. Raczej rozważyłbym poszukanie dodatkowo jakiegoś 70-300, może być nawet ten kitowy Nikor.

DjPhatt
17-07-2007, 14:12
Sprawa wyglada tak ze koniecznie chce miec w miare dobra lustrzanke.Stawialem na F80 bo wiem ze dobry sprzet.Cyfrowe z poczatku eliminowalem bo myslalem ze trzeba wydac majatek a i jakosc nie zaciekawa.Ale teraz jak sledze rynek, to widze ze D70s z kitem 18-70mm wcale az takie cuda nie kosztuje, tym bardziej ze slyszalem iz wystarczy wyslac do Nikona kod kreskowy z kartonika i paragon i zwracaja 340 zl.Bylem przekonany ze tyczy sie to wszystkich modeli.Ale faktycznie musze doczytac szczegoly:). D70s ma srubokret to bede mogl inwestowac w szkla ktore pozniej wykorzystam w lepszej cyfrze i w analogu:) Jak myslicie chyba dobrze kombinuje? A z czasem F80 i tak sie kupi, wlasnie do cz-b i do filmu na podczerwien chociazby:lol: Pozdrawiam!

orion_64
17-07-2007, 14:49
az ju łisz :) używki D70s z tego co czasem widać na naszej giełdzie śmigają około 1500zł do tego jeszcze szkło(kwestia na co po co i do czego). Osobiście polecam zrobić tak jak powyżej napisałem.
Koniecznie chcesz mieć w miarę dobrą lustrzankę? Pojęcie tak szerokie jak obecny rynek lustrzanek cyfrowych :mrgreen:
Kup F80+szkło na początek, moim zdaniem jeśli chcesz wcześniej czy później cykać analogiem(tak zrozumiałem z postu) to lepiej wcześniej. Kupując teraz analoga i szkło do niego, będziesz mógł później to samo szkło używać z cyfrą, robiąc odwrotnie jesteś skazany i tak na zakup szkła do analoga(zakładając że z D70s kupisz 18-70).

kubedes
17-07-2007, 21:04
(...) Bede go wykorzystywal do fotografii artystycznej, nie do niedzielnych migawkowych wiec potrzebny zaawansowany sprzecik:)
Średnio 25-30 PLN za rolkę filmu, no ale jak ma być artystycznie to raczej więcej niż mniej.
20-40 PLN wołanie.
50-100PLN zależy od miejsca. skanowanie(!!) - nie tak zwane "twoje zdjęcia na CD" jak głosi slogan w co drugim kiosku ruchu.
W Ostrowiu Wielkopolskim (nie wiem czy tak się odmienia, jeśli inaczej to przepraszam) to nie wiem czy Ci to ktoś zrobi porządnie - wiec dochodzi koszt przesyłki.
Chyba że sam będziesz skanował to wtedy dochodzi koszt skanera 800 - ... PLN.
Nawet licząc po najniższych cenach usług uzyskujemy koszt 2-3 PLN/klatka.
To sobie policz ile cię będzie kosztowało każde 100 klapnięć lustrem (3 rolki filmu).

mam tylko problem z tym szklem:( dlatego prosze praktykanow o pomoc...:)

bez obrazy, DjPhatt ale chyba się za dużo naczytałeś fotograficznych pisemek i wpisów na forach, dlatego teraz rzucasz sloganami, których znaczenia do końca nie rozumiesz.

Wracając do tematu.
Jeśli ograniczają Cię fundusze to kup D70 (bez "S") który nie wiedzieć czemu jest kilka setek tańszy a zjęcia nim można robić równie dobre co tym z "S" - przykład - http://www.stawiarz.com/ na tym forum all my life who am I (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=312). Artystycznie jak chcesz i większość zrobiona D70.

Do tego używane kitowe szkło 18-70, żeby było w miarę uniwersalnie.
Z kartą pamięci zmieścisz się w 2kPLN - taniej się chyba nie da. Analog to tylko chwilowo mniejsze pieniądze.
Jeśli analog będzie tak czy inaczej to kup Nikkora 28-105 lub 24-85 albo Tamrona 28-75 f2.8 i będziesz miał pod obie puszki.

DjPhatt
18-07-2007, 13:04
bez obrazy, DjPhatt ale chyba się za dużo naczytałeś fotograficznych pisemek i wpisów na forach, dlatego teraz rzucasz sloganami, których znaczenia do końca nie rozumiesz.

A mnie sie wydawalo ze po to jest to forum...Zeby uzytkownicy ktorzy obyli sie z jakims sprzetem mogli wyrazic na jego temat opinie, i pomoc w wyborze odpowiedniego sprzetu.Wiec wybacz ale Twojego stwierdzenia nie rozumiem:-? Po co mam kupowac jakis obiektyw w ciemno jak moge sie zapytac i kupic model ktory cieszy sie dobra opinia...
A co do kosztow eksploatacji analoga to wlasnie dlatego zdecydowalem sie na cyfrowa.

P.S zdjecia z linkow bardzo ladne:) wlasnie taka fotografia mnie interesuje.Pozdrawiam!

orion_64
18-07-2007, 13:36
Średnio 25-30 PLN za rolkę filmu, no ale jak ma być artystycznie to raczej więcej niż mniej.
20-40 PLN wołanie.
50-100PLN zależy od miejsca. skanowanie(!!) - nie tak zwane "twoje zdjęcia na CD" jak głosi slogan w co drugim kiosku ruchu.

Wiem że to już nie na temat, jednak nie wiem skąd wytrzasnąłeś takie ceny, jedyne z czym mogę się zgodzić to skanowanie, dobre skanowanie kosztuje - ale też nie AŻ tyle.(!)
średnio rolka filmu(dla przykładu reala) 15zł chyba że miałeś na myśli slajdy(dla przykładu provia 100F 25zł)
20-40pln to za wywołanie slajdu, a 40zł to chyba z przesyłką w drugi koniec polski i odesłanie(?).
Tylko plis - żadnych tematów większości świąt jednych nad drugimi, bo nie o to chodzi, ale moim zdaniem wpędzasz kolegę w błąd.

mpwt
18-07-2007, 13:43
Wiem że to już nie na temat, jednak nie wiem skąd wytrzasnąłeś takie ceny, jedyne z czym mogę się zgodzić to skanowanie, dobre skanowanie kosztuje - ale też nie AŻ tyle.(!)

Zgadzam się z Tobą. To już nawet w Profilabie jest taniej!

Poza tym kolega pytał o aparat analogowy i może lepiej w tym mu pomóc?

orion_64
18-07-2007, 13:51
Poza tym kolega pytał o aparat analogowy i może lepiej w tym mu pomóc?
Ależ jasne że trzeba pomóc, ja w tej kwestii powiedziałem swoje zdanie, ale czułem też potrzebę odniesienia się do tych mocno nagiętych cen.
A o samym wyborze między różnymi modelami analogów nikona, wszyscy dobrze wiemy że było.... sporo.

sokrates
18-07-2007, 14:47
jak analog to tylko slajdy, a to droga zabawa. Ale jak chcesz analoga to bierz tą F80 a jeszcze lepiej F801s + 28-105. Będzie bardzo uniwersalny zestaw. Jak kasa pozwoli dołóż jeszcze 50 1,8. Poszukaj tylko ofert osobno szkło i body a na pewno taniej znajdziesz. Cierpliwości.

rabijki
18-07-2007, 15:06
swietny aparat kup battery packa bo zbankrutujesz, albo ladoware i acu, gdzies bylo na forum
olo

kubedes
18-07-2007, 15:27
jakoś tak mi się sypnęło cenami za slajdy... moze dlatego że negatywów już dawno nie zamawiałem.
skanowanie sporo potrafi kosztować. w labie oczywiście jest taniej.
choć z drugiej strony, ostatnio slajdów nie skanuję (tylko przeglądówki), a material pocięty idzie w ramki...
wprowadzic w błąd nie chciałem, a już na pewno nie umyslnie, ale jak by nie liczyć 1 PLN za klatkę to też jest sporo.
Tym bardziej że jak kolega napisał dopiero się uczy, to trochę klatek napsuje...

Ale jak chcesz analoga to bierz tą F80 a jeszcze lepiej F801s + 28-105. (...)Poszukaj tylko ofert osobno szkło i body a na pewno taniej znajdziesz. Cierpliwości.

Na aledrogo poszedł ostatnio zestaw F80 + 28-105 + grip + torba systemomwa za...
... 550PLN.
Na zdjeciach były pudełka sprzętu także nie sądzę że towar "jumany". Także okazje się trafiają.:-D

bluszcz
19-07-2007, 07:32
Witam żeby nie tworzyć kolejnego wątku chciałbym zapytać tutaj co myślicie o obiektywie SIGMA 28-200mm F3.5-5.6 DG MACRO do współpracy z F80? Fotografuję (w zamierzeniach fot. artystyczna, na razie to różnie bywa :) od ok. pół roku do tej pory Zenitem E + obiektywy 50 i 135mm.

sokrates
19-07-2007, 09:13
Mam sigmę 28-105 i złego słowa o niej nie powiem. ale nie wiem jak będzie zachwywać się zakres 28-200? rewelacji bym się nie spodziewał, a napewno powyzej 120 - 130mm na pełnej dziurze może mydlić.

eldritch
19-07-2007, 09:31
ee tu się wtrącę, realę za 15 zeta to często trudno trafić w moim mieście w jedynym miejscu w którym jest na bieżąco kosztuje 36 zł (!), a tam gdzie mogę ją zamówić najmniej 18-19 PLN.
Ponadto inne negatywy zwłaszcza profi typu: NPH, NPC, Elite Color, etc. kosztują od 20 do 30 zł + wywołanie w dobrym labie od 6-10 zł - więc czy kolega przegiął? - za np NPH z wywołaniem wyjdzie spokojnie ze 35 zeta. Podobnie cholernie droga Portra Kodaka. O diapozytywach nawet nie mowie bo te dochodzą do 40-50 zł za sztukę zwłaszcza przy małych zamówieniach (np. 2 z pięciopaka).

Jeżeli chodzi o F80 to ja sprzedałem swoją z Tamronem 28-105 w stanie igła za 670 zł na początku br.
Ale osobiście wolałbym F90x, albo Minoltę Dynax 7 - rewelacja.

mpwt
19-07-2007, 09:46
ee tu się wtrącę, realę za 15 zeta to często trudno trafić w moim mieście w jedynym miejscu w którym jest na bieżąco kosztuje 36 zł (!), a tam gdzie mogę ją zamówić najmniej 18-19 PLN.
Ponadto inne negatywy zwłaszcza profi typu: NPH, NPC, Elite Color, etc. kosztują od 20 do 30 zł + wywołanie w dobrym labie od 6-10 zł - więc czy kolega przegiął?

Moim zdaniem jednak trochę tak. Bo ktoś, kto rozpoczyna zabawę z analogiem, ze slajdami nie będzie kupował od razu film za 30 zł i wywoływał za kolejne 30 zł.

Slajd Fuji Sensia kosztuje w sieci po 12 zł. Wywołanie w Rossmanie za 7 zł. Hmmm? 19 zł? Drogo? Wychodzi (nie licząc ramek) po 50 gr za klatkę.

Hmmm, idzmy dalej... Film Fuji Color poniżej 10 zł. Wywołanie w Rossmanie 8 zł. 18 zł? Teraz tylko albo odbitkę albo skan.

Jeżeli teraz ktoś wchodzi w droższe rozwiązania (profesjonalne filmy, laby - byle nie ProfiLab na Dzikiej w Wawie) to robi to z pełną świadomością i chce uzyskać konkretny efekt, gdzie lustrzanka cyfrowa już sobie nie poradzi. A kolega właśnie rozważał wejście w świat D70 (czy coś podobnego).

A co do Rossmana. Do tej pory wywoływałem w ProfiLabie na Dzikiej w Wawie. Ale jak podnieśli ceny a jakość spadła oddałem film do Rossmana. Moim zdaniem (głównie robię na Sensi) nie ma różnicy. No i przynajmniej w Rossmanie nie porysowali mi filmu jak to się wielokrotnie stało w ProfiLabie.

Proponuję nie odstraszać ludzi od fotografii analogowej ceną, która wbrew pozorom nie jest taka droga jak to niektórzy próbują przedstawić. A wręcz przeciwnie. Frajda z wywołania filmu samemu jest ogromna.

Od kolegów z forum dostałem ciekawy link: http://www.marekmadej.com/strona100.html. Jak ktoś ma ochotę, to jest tu JTZ jak wywołać film do slajdów. Mała inwestycja na początek, ale potem już tylko sama frajda.

Jeszcze tylko dodam, że przeglądając forum trafiłem na ten wątek: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=358984#post358984

A fotka zrobiona na filmie za 15 zł: http://www.czarno-biale.pl/sklep/product_info.php?cPath=23_28&products_id=509

Moim zdaniem efekt naprawdę rewelacyjny.

eldritch
19-07-2007, 12:19
daleki jestem od zniechęcania do analoga, ale taki mój podstawowy zestaw w kolorze kosztował mnie: ok 20 zł za Realę lub Elitkę + 6 zł wywołanie + 10 zł skan (10/15) - czyli 36 zł za film.
Jak ktoś zarabia 2.500 zł/m to trudno jest wygospodarować więcej na filmy niż 100/m zwłaszcza jak fotografia to nie jedyne hobby/pasaja w rodzinie.
Tak więc wychodziło mi 2-3 rolki na miesiąc (plus dodatkowo odbitki 10/15 i większe powiększenia) - a tu jeszcze trzeba obfotografować rodzinę, imprezy typu święta itp.
I to właśnie dlatego kupiłem cyfraka. Raz, że mi się zwróci po 4 latach praktycznie do zera, dwa że za jego kilkumiesięczne użytkowanie (og grudnia ub.r.) wykonałem 3.000 fotek - czyli połowę tego co przez ostatnie 10 lat.
A jak się podszkolę, to do analoga jeszcze wrócę. Mam taką cichą nadzieję, że dzięki zapaleńcom, chemia analogowa przetrwa trudną konkurencję z cyfrówkami i za 3-4 lata kupię F6 za pół darmo... :)

orion_64
19-07-2007, 13:01
uu Panowie, nie szastajmy tu zarobkami, znajdą się zapaleńcy co mniej zarabiają czy też tacy co są jeszcze na utrzymaniu rodziców, nie chodzi o to żeby każdy kto ma hobby od gęby sobie zabierał ale hobby jakim jest fotografia nie należy do nawet średnio tanich.
Co do wykonywania ilości zdjęć - to już od Ciebie zależy ile z tych 3000 chcesz wywalić w niebyt a ile ma swoją użyteczność. Na dzień dzisiejszy to bardzo cieszę się że robię 2-3 rolek na miesiąc - z jednego filmu średnio 3-5 klatek chętnie bym "nie zrobił" - ale to jest moje osobiste odczucie, nie raz myślałem czy nie lepiej olać to i kupić cyfrówkę, ale jako że nie lubię zakupów na raty a na cyfrówkę za gotówe mnie nie stać to używam analoga.
Z tą ilością zdjęć to myślę że będzie tak że jak się przyzwyczaisz trzaskać tysiące zdjęć i znowu dorwiesz się do analoga, to znowu będzie narzekanie "jaki to analog drogi".

DjPhatt
19-07-2007, 14:46
To wychodzi na to ze najlepiej miec 2 puchy.W dni robocze cyfra, analog w niedziele i swieta:lol: Ot tak dla tradycji roleczke miesięcznie:lol: A co do moich poczatkowych rozwazan to jutro jade po D70s z 18-70 :evil: 8-) i w weekend pierwszy wypad na piekne krajobrazy:rolleyes:

eldritch
19-07-2007, 16:23
orion_64 - dokladnie masz racje, tylko chyba mnie nie do konca zrozumiales. Nie każdego stać nawet na 2-3 filmy na miesiąc - więć cyfrówka ma swoje ogroomne zalety, można zrobić 20 fotek mewom nad rzeką, czy 20 fotek kwiatkom w ogrodzie i jak Ci wyjdzie jedno to się cieszysz, że nie dałeś za nie 35 zł.

PS orion, kiedy raty świetna rzecz, ja swoje skończę spłacać w lipcu przyszlego roku :).
Zwróć uwagę, że jeżeli robisz 3 film po 30 zł z wywołaniem i skanem to jest 90 zł/miesiąc czyli tyle ile rata za D70s.

Guancho
19-07-2007, 16:36
zastanów się jeszcze nad filtrami... bez nich nie masz co się pchać w analoga
a 28-80 na początek wystarczy. miałem... pod analogiem jest ok. za tą cenę.

ku6i
19-07-2007, 18:20
Może zacznijmy od tego, że zapytam, skąd wy bierzecie tak kosmiczne ceny na Realę?
http://www.fotograf-sklep.pl/product_info.php?cPath=1_3&products_id=50 11,20 zł. Kupowałem u nich i w realu i via net, ręczę głową, że wszystko ok

orion_64
19-07-2007, 18:58
Nic to, kolega DjPhatt wybrał, wybrał najlepsze dla siebie rozwiązanie, w przyszłości jeśli zdecyduje się na analoga to też sam zdecyduje czy chce go używać czy nie, jednak żeby nie było zdziwienia że rolka już się skończyła a to dopiero pierwsze ujęcie :D
ku6i, sklep godny polecenia, ja już teraz tylko tam zamawiam filmy, po 10szt reali, i klika szt. provii i pare miechów mam z głowy, no ale to nie o tym gadka, a przynajmniej nie w tym wątku.

aha i jeśli kolega będzie się decydował później na analoga to nadal polecam F80 ;) nie wiem do jakiej cyfrówki mógłbym porównać F80(z pojemnikiem na baterie) pod kątem ergonomii i wygody użytkowania, ale leży u mnie w łapie, jakbym odlew swojej dłoni dawał do nikona na wzorzec :mrgreen:

eldritch, na raty nie dam się tak łatwo namówić :) póki nie czuję potrzeby posiadania cyfry to nawet nie będę się za nią rozglądał, w moim przypadku 3rolki/miesiąc to skrajne przypadki, takie jak wakacje, lub jakiś wyjazd. Normalnie zdarza się że noszę jedną rolkę cały miesiąc, więc w moim przypadku będzie to 35 w porywach 40zł,a to wg. mnie nie jest powód by kupować sprzęt 3x droższy(a może i więcej?), ani na tym nie zarabiam, ani z tego nie żyję, więc "zwracać" to mi się może co najwyżej na imprezach ostro zakrapianych :D

pozdrowionka

wlopis
19-07-2007, 19:03
pod względem ergonomii F80 z MB16 porównałbym do D80 z MB80

wlopis
19-07-2007, 19:52
kup F80 z 28-80G oraz wspomniany pojemnik na baterię MB16, obiektyw pozwoli Ci na zorientowanie się jakich zdjęć robisz najwięcej, przy jakich ogniskowych pracujesz najchętniej, obiektyw 28-80G przecież kupisz za niewielkie pieniądze, mam taki, do powiększeń 15x20 zupełnie wystarczy, może nawet do większych, ale tego to już nie sprawdzałem, czyba ze na skanach wykonanych samodzielnie , pozdrawiam

DjPhatt
20-07-2007, 22:19
No to witam w rodzinie Nikonowców:mrgreen: Wlasnie przyjechalem z moja D70s z 18-70mm.Caacy sprzet:lol: Teraz nic tylko zaczac malować:lol: Pozdrawiam:)

wlopis
21-07-2007, 06:51
No to witam w rodzinie Nikonowców:mrgreen: Wlasnie przyjechalem z moja D70s z 18-70mm.Caacy sprzet:lol: Teraz nic tylko zaczac malować:lol: Pozdrawiam:)
gratuluję, życzę udanych fotek, spostrzegam zmianę F na D.:)

fabi
08-08-2007, 12:45
Czytam i czytam ten wątek, i dziwi mnie jedno. Nikt nie wspomnial o b dobrym obiektywie 28-70 3,5-4,5.
Obiektyw ten idealnie wspolpracuje z F80, ma o wiele lepsze parametry optyczne niz 28-80 i co waże nie kosztuj wiele. Ja swój kupilem za 300 zl.
Z powodzeniem uzywam go tez z D50.
A no i średnica mocowania filtrów to tylko 52 mm, czyli tak samo jak w szkiełku 50 mm :)

gALL
08-08-2007, 13:12
Do F80 kupilbym na poczatek AF 28-85 lub AF 24-50 - oba swietne optycznie, nie za drogie, dobrze wykonane mechanicznie. A jak ktos chce cos dluzszego to mozna polecic AF 35-105.

bacanski
08-08-2007, 22:16
i co waże nie kosztuj wiele. Ja swój kupilem za 300 zl.

pociesze Cie ja za swoj sprzet dalem 340 zl a wlasnie jest tam ten obiektyw28-70, do tego sigma 70-210, nikon f601m i lampa metza oraz torba i duperele...... ;) :D