Zobacz pełną wersję : D3500 z wadliwym wizjerem
Mackomacko
19-07-2023, 14:29
Hej. Mam do kupienia bardzo tanio, w przeliczeniu około 500zl, body D3500 z znikomym przebiegiem (5k zdjec). To będzie moja pierwsza lustrzanka. Chciałem na początek kupić nowego Canona 2000d, ale jakość zdjęć z internetu jest nieporównywalna z D3500, czy d5200. Do sedna: sklep z używanymi aparatami ma do sprzedania D3500, gdzie jest dopiska, że nie dziala wizjer, ale LCD jest w pełni funkcjonalny. Próbowałem skontaktować się, żeby coś dopytać, ale dostałem identyczna odpowiedź jak opis. Grzebałem po internetach, ale wszyscy z problemem wizjera, mają go przyciemnionego, a nie niedziałającego w 100% (być może tamten też jest ciemny, a nie całkiem czarno). Czy ktoś miał całkiem niedziałający wizjer? Czy kupilibyście taki aparat na pierwszy, czy wzięlibyście za 3 razy większa kwotę w pełni sprawny?
To jest wizjer optyczny, czyli patrzysz przez układ luster i obiektyw, nie ma możliwości przyciemnienia. Pewnie chodzi o to, że w tym modelu jest po prostu ciemny, tak jak w wielu niższych modelach lustrzanek, ale to nie jest uszkodzenie, tylko cecha tego aparatu.
Jeżeli "nie działa" to znaczy, że uszkodzone jest lustro lub pryzmat( w tym modelu to też układ luster ), czyli jakieś fizyczne uszkodzenie. Może aparat upadł i się to po prostu rozsypało, albo przestawiło. Nie kupiłbym takiego aparatu, bo może się okazać, że po kilku zdjęciach coś tam odpadnie i uszkodzi kolejne podzespoły.
Poza tym, dla mnie lustrzanka bez wizjera jest bezużyteczna :-)
lukasz_kk
19-07-2023, 15:32
J.w. nie kupiłbym, nawet za 100 zł. Fotografowanie w Live View (czyli z użyciem tylnego ekranu) w lustrzankach Nikona to proteza - w takim trybie zupełnie inaczej działa autofocus (można powiedzieć, że nie działa - chyba, że fotografujesz krajobraz, architekturę lub inne nieporuszające się przedmioty).
A na marginesie - to czy zdjęcie jest zrobione Canonem 2000D, Nkonem D3500 czy też Nikonem D5200, to akurat w tej klasie matryc ma znikomą wpływ na jakość. Liczy się obiektyw oraz późniejsza obróbka zdjęcia - przy czym JPG prosto z aparatu to też obrobione zdjęcie, z tym że automatycznie przez oprogramowanie w aparacie, można to sobie mniej lub bardziej dostosować według własnych preferencji.
Mackomacko
19-07-2023, 17:21
Dzięki za waszą opinie ?
Czyli ogólnie mówiąc, na początek polecilibyście kupić byle co (np d3300, bo jest tani), a reszte kasy dołożyć do dobrego obiektywu? Na start chciałem do tego d3500, 50mm i 70-300, z czasem coś na dalszy zasieg.
- - - - kolejny post - - - - - -
Z tego co przeglądałem zdjecia w internecie, to z Canona 2000d z takimi tańszymi obiektywami była porażka. Nikony te z niższej półki (takie jakie pytam) nawet z kitowego 18-55, czy taniego 70-300 po przybliżeniu są w fajnej jakości.
lukasz_kk
19-07-2023, 17:47
Jakim budżetem dysponujesz?
Mackomacko
19-07-2023, 17:57
Nie chciałbym na start wydać więcej jak 400 funtow. Liczmy 2500tys zł, bo w Polsce są trochę droższe.
lukasz_kk
19-07-2023, 19:48
Jeśli mieszkasz w UK, to polecam Ci odwiedzić stronę https://www.mpb.com/en-uk
Sprzęt, który sprzedają jest sprawdzony, chyba nawet dają jakąś gwarancję.
Popatrz sobie tam na obiektywy:
https://www.mpb.com/en-uk/product/nikon-af-p-dx-nikkor-18-55mm-f-3-5-5-6g-vr
https://www.mpb.com/en-uk/product/nikon-af-p-dx-nikkor-70-300mm-f-4-5-6-3g-ed-vr
I do tego dobierz puszkę współpracują z obiektywami AF-P, czyli D3300 i nowsze, D5200 i nowsze oraz D7100 i nowsze (w starszych korpusach, z tych które wymieniłem, nie da się wyłączyć stabilizacji w obiektywach AF-P, ale to mało istotne).
Zdaję sobie sprawę, że aparat i te dwa obiektywy razem przekraczają Twój budżet, dlatego moim zdaniem warto zacząć od aparatu i 18-55, jak będzie frajda to dokupić 70-300, a później stałkę.
Mackomacko
19-07-2023, 20:32
Właśnie tam jest ten d3500, o ktorego pytalem na poczatku ;) Co do budżetu, to raczej na d3300 wystarczy z tym, bo widzę po fb do 200f da się kupic z 18-55. Pomyśle i coś zamowie. Dziękuję bardzo za Twoja pomoc ?
lukasz_kk
19-07-2023, 20:45
Nie ma sprawy :)
Obrazek2000
19-07-2023, 20:53
Jest jeszcze Cex.uk Tam też można coś wyrwać taniej i jest chyba roczna gwarancja.
Mackomacko
19-07-2023, 21:08
Dzieki. W cexie nie ma zdjęć i ilości kliknięć. Z mpb mam już drona i wiem, że faktycznie są rzeczy zgodne z opisem i każdy produkt jest fotografowany.