Zobacz pełną wersję : [ Ślubne ] Welon w lawendzie
Wersja BW pojawiła się w innym wątku - Ogniskowa oraz głębia ostrości w portrecie (https://forum.nikoniarze.pl/threads/315523-Ogniskowa-oraz-g%C5%82%C4%99bia-ostro%C5%9Bci-w-portrecie/page2?p=4271172&viewfull=1#post4271172), oczywiście zapraszam do udziału w tamtej dyskusji.
Poniżej kolor. Warunki wiadomo jakie - jak to na polu, żadnej chmurki i pełne słońce ;)
74154
Nikt nie chce skrytykować, więc wrzucę następne :)
74202
Nie moja bajka.
Ale drugie jest zbyt "plakatowe"
Nie moja bajka.
Ale drugie jest zbyt "plakatowe"
Wiem, że nie Twoja :)
Nie wiem czy dobrze odbieram określenie "plakatowe", ale zdjęcie będzie w dużym formacie na ścianie.
Wind Mill
19-07-2023, 22:49
Jeden mi się podoba, dwa na pierwszy rzut oka nie.
Otworzenie samego zdjęcia w nowej zakładce nieco zmniejsza jedną wadę - ludziki wydają się wyjęte z tortu weselnego i upakowane w pole. ;)
Druga wada to chmury - wyglądają, jak by były bliżej od ludzików.
krzysztofz24
19-07-2023, 22:54
To ja bede tym, ktory rzuci kamien;-)
Ale, ze mamy czasy jakie mamy, to musze poczynic pewien wstep.
Prosze tego nie brac do siebie, odnosze sie tylko do zdjec, pewnego zjawiska. Kojarze autora, ze wstawial na forum dobre foty...cos kojarze;-)
Te zdjecia, a szczegolnie pierwsze. To jest po prostu jeleń na rykowisku. Kicz do entej potegi, ze az mdli.
Nie wiem jak mozna cos takiego popelnic, chciec wogole zrobic tak fotografie...o mlodych to nie ma sensu wogole wspominac, bo ludzie/klienci zamawiajacy zdjecia sa czesto totalnymi ignorantami w dziedzinie fotografi.
(Przekonalem sie o tym jak oddawalem zdjecia koledze ze slubu cywilnego, robione grzecznosciowo, po kosztach odbitek i lekki plusik. Przygotowalem cyfrowe wersje do druku w full size, wersje do ogladania i powiekszania i male zdjecia 1200pix, zeby mogl duzo znajomym w emailu zalaczyc czy wrzucac na media spolecznosciowe, no do netu ogolnie. Patrze a on odpala, te najmniejsze zdjecia i je powieksza do kilkukrotnego rozpikselowania i sie cieszy ze kogos tam w tlumei zobaczyl. No cieszy sei ogladajac kilkukrotnei rozpikselowane zdjecia:-) )
Ale wracajac do tego watku. Ja wiem ze fotografia slubna ogolnie sprzyja kiczowi, nie jest to artyzm (choc czasem moze byc). Ale jednak bym sie skupil na lapaniu emocji, ich wyrazu na twarzy, jakis reporterski zapis na przyszlosc jako pamiatka. Sa dobre, rzemieslnicze zdjecia slubne.
Ale na 1 jest sztampowo w mocny punkt jak z podrecznika dla poczatkujacych, sztuczny usmiech i przekrzywiona glowka Pana Mlodego. Na tle cukierkowych kolorow i obowiazkowo z mala GO.
Jedynie gorzej by moglo byc, jakby lezeli na bialym futrze, co bylo kiedys modne w foto slubnej dawno temu.
Jelen na rykowisku i zachod slonca w tle.
Gdyby to np byla para z Podhala i gory w tle, ale bez malej GO, zeby tych gor jednak troche bylo widac i jakby mieli jakis wyraz twarzy, jakies emocje dalo sie odczytac, uczucia.
To by byla pamiatka na tle czegos z ich zycia. Dobry, rzemislniczy, pamiatkowy fot. A jakby jeszcze z twarzy, spojrzenia dalo sie cos odczytac to plus za dobry zmysl reporterski fotografa. Czy tam, dobrze inscenizowal i wydobyl z Mlodych to co czuja swiezo po slubie.
Mam nadziej, ze nie urazilem, nie mialem takiego zamiaru. Na pewno masz w portfolio normalne zdjecie slubne a nie taki kicz.
Nie chcę żebyś to źle odebrał, bo zdjęcia fajne, ale w mojej opinii pierwsze wygląda jakby było w studiu robione, na tle, drugie jak zabaweczki. Wygląda tak mocno sztucznie.
Dlatego też mam mieszane uczucia :)
Pamiętajcie o jednym...
Klient nasz pan :)
Jak klient chce "oczy zielone" to ciężko będzie mu sprzedać saudka ;)
Ja tam jednak oddaje pokłon w kierunku obróbki, widać solidny warsztat, a same foty... Cóż, oglądałem czasem sesje ze ślubów znajomych i przyjaciół i wiele podobnych zdjęć, a to w Bieszczadach, a to w rzepaku, czy jeziorze. Żadne z nich nie było tak dobre. Tzn. wszystkie tandetne, ale sfotografowani zadowoleni i głównie to się powinno liczyć. Także podejrzewam, że zdjęcie przedstawia to, za co zapłaciła para młoda i wygląda na zrobione bardzo profesjonalnie:) choć przyjmę tu akurat stanowisko Fafniaka: zupełnie nie moje klimaty:)
No z tym drugim to pojechałeś... To niebo masakra. Jak już wklejasz to chociaż byś zadbał aby zgadzała się głębia ostrości, bo horyzont poza GO, zblurowany, a na niebie jakby to f8 było ;) Do tego dałeś poświatę nad horyzontem centralnie, jakby stamtąd światło pochodziło, a widać po panu młodym, że pada raczej z prawej strony, więc się nie zgadza. Jak się tak przyglądam to w ogóle się zacząłem zastanawiać czy i młodzi nie są wklejeni, bo coś mi skala ludzików i krzaków lawendy nie pasuje, ale może faktycznie takie duże rosną, a wrażenie jest spowodowane obróbką (niezgodność światła oraz GO).
Na pierwszym lepiej, choć widać punktowe rozjaśnienie młodych oraz za nimi - nad ramionami tło jest znacznie jaśniejsze niż kawałek za nimi, do tego kolor również się tam rozjeżdża. Robiłeś to gradientem radialnym w LR?
jurkarol
20-07-2023, 09:22
To drugie to jest monidło.
Klasyka.
Fajny dowcip, a jeszcze ma być powierzone i na ścianie wisieć :) Pasuje do takich ruskich, gdzie foto-szopa króluje, tutaj możnaby dorobić jeszcze jakieś łabędzie, jelenie.
Nie wierzę, że to serio. I że klient też serio. Robione telefonem?
Drugie zdjęcie wrzuciłem specjalnie, aby zmusić Was wreszcie do dyskusji. Oczywiście, że niebo jest dorobione i specjalnie zrobiłem takie kolory (niepotrzebnie w pierwszym poście napisałem o tym pełnym słońcu i braku chmur). Jest jeszcze więcej zmian, ale tego nie wyłapaliście :)
Natomiast jeśli chodzi o pierwsze - nie zgodzę się z tym, że to kicz. Kicz to dla mnie zdjęcie pary wyglądającej zza drzewa czy stukającej się kieliszkami itp. Wyszło jak w studio? To z jednej strony trochę komplement, bo udało się zapanować nad ostrym światłem tworzącym cienie na twarzach.
Jaśniejsze tło widzę chyba tylko nad lewym ramieniem, ale tam nie było nic rozjaśniane.
Ładnie to tak:lol:
Zachęcam do fotografowania z niższej perspektywy.
Ładnie to tak:lol:
Zachęcam do fotografowania z niższej perspektywy.
W lawendzie dla mnie to wyjątek. Najczęściej na naszych polach lawendy horyzont jest zwyczajnie brzydki. Ciężko też znaleźć szerokie pole lawendy, macie jakieś sprawdzone?
Niestety Lisie Pole jest zamknięte. Było stosunkowo szerokie i był las, który dawał trochę cienia:
74217
Nareszcie jakiś plener ślubny, który mi się podoba - pierwsze bardzo!
Obróbka nie bardzo. Nie mój klimat. Ale kompozycja pierwszego jakoś mi pasuje.
Nareszcie jakiś plener ślubny, który mi się podoba - pierwsze bardzo!
Obróbka nie bardzo. Nie mój klimat. Ale kompozycja pierwszego jakoś mi pasuje.
Drugie było przynętą do komentowania, jak widać skuteczną :) Wątek przed wstawieniem drugiego zdjęcia miał 60 unikalnych wizyt, ale ani jednego komentarza. Chyba usunę teraz już to drugie zdjęcie.
Dziękuję za dobre słowo odnośnie pierwszego zdjęcia.
Ostatnio rzadko można tutaj oglądać zdjęcia z pleneru ślubnego. Obawiam się, że ze względu na krytykę typu:
Te zdjecia, a szczegolnie pierwsze. To jest po prostu jeleń na rykowisku. Kicz do entej potegi, ze az mdli.
Nie wiem jak mozna cos takiego popelnic, chciec wogole zrobic tak fotografie...o mlodych to nie ma sensu wogole wspominac, bo ludzie/klienci zamawiajacy zdjecia sa czesto totalnymi ignorantami w dziedzinie fotografi.
(Przekonalem sie o tym jak oddawalem zdjecia koledze ze slubu cywilnego, robione grzecznosciowo, po kosztach odbitek i lekki plusik. Przygotowalem cyfrowe wersje do druku w full size, wersje do ogladania i powiekszania i male zdjecia 1200pix, zeby mogl duzo znajomym w emailu zalaczyc czy wrzucac na media spolecznosciowe, no do netu ogolnie. Patrze a on odpala, te najmniejsze zdjecia i je powieksza do kilkukrotnego rozpikselowania i sie cieszy ze kogos tam w tlumei zobaczyl. No cieszy sei ogladajac kilkukrotnei rozpikselowane zdjecia )
Ale wracajac do tego watku. Ja wiem ze fotografia slubna ogolnie sprzyja kiczowi, nie jest to artyzm (choc czasem moze byc). Ale jednak bym sie skupil na lapaniu emocji, ich wyrazu na twarzy, jakis reporterski zapis na przyszlosc jako pamiatka. Sa dobre, rzemieslnicze zdjecia slubne.
Ale na 1 jest sztampowo w mocny punkt jak z podrecznika dla poczatkujacych, sztuczny usmiech i przekrzywiona glowka Pana Mlodego. Na tle cukierkowych kolorow i obowiazkowo z mala GO.
Jedynie gorzej by moglo byc, jakby lezeli na bialym futrze, co bylo kiedys modne w foto slubnej dawno temu.
Jelen na rykowisku i zachod slonca w tle..
Ja rozumiem, że to jest jakaś tam krytyka, mnie to nie rusza. Jednak dbając o swój wizerunek trzeba też dbać o wizerunek swoich klientów.
To co Julia mówi o Sally, mówi więcej o Julii niż o Sally. Jakoś tak szła pewna mądrość.
Dama z Lawędą - gdyby nie dłonie to bym posądził AI o popełnienie tego ... świetne barwy, ale dla mnie całość jest trochę zbyt wypieszczona, sterylna, sprawiająca wrażenie właśnie grafiki wygenerowanej in-vitro.
- - - - kolejny post - - - - - -
Wróciłem ponownie do pierwszego ... podtrzymuję - bardzo dobre. Pomysł z welonem - świetny! Miejscówka dobra. Młodzi będą mieli fotkę, do której miło będzie się wracało, w przeciwieństwie do typowego repo ślubnego.
Wcale się nie zdziwię, gdy to właśnie zdjęcie Młodzi sobie oprawią i powiesza w domu.
To co Julia mówi o Sally, mówi więcej o Julii niż o Sally. Jakoś tak szła pewna mądrość.
Może coś w tym jest. Inna sprawa, że Krzysztof chyba nie darzy mnie sympatią ;)
Dama z Lawędą - gdyby nie dłonie to bym posądził AI o popełnienie tego ... świetne barwy, ale dla mnie całość jest trochę zbyt wypieszczona, sterylna, sprawiająca wrażenie właśnie grafiki wygenerowanej in-vitro.
Dama z lawendą to moja córka. Było już gdzieś chyba na forum to zdjęcie.
74227
Wróciłem ponownie do pierwszego ... podtrzymuję - bardzo dobre. Pomysł z welonem - świetny! Miejscówka dobra. Młodzi będą mieli fotkę, do której miło będzie się wracało, w przeciwieństwie do typowego repo ślubnego.
Wcale się nie zdziwię, gdy to właśnie zdjęcie Młodzi sobie oprawią i powiesza w domu.
To para której robiłem jesienną sesję ślubną, typowe repo ślubne też.
Już wiem co mi nie pasuje w Damie z Lawendą (w obu) - brak modelującego światło-cienia. Jest równo, ale przez to - na mój gust - zbyt płasko. Tonacja - super. Uwaga: oczy wydają mi się zbytnio wyciągnięte.
Zgadza się, oba te zdjęcia były zrobione w cieniu. Zrobione 3 lata temu, teraz staram się zawsze zabierać ze sobą AD300 Pro.
krzysztofz24
22-07-2023, 01:47
Dziękuję za dobre słowo odnośnie pierwszego zdjęcia.
Ostatnio rzadko można tutaj oglądać zdjęcia z pleneru ślubnego. Obawiam się, że ze względu na krytykę typu(....)
Ja rozumiem, że to jest jakaś tam krytyka, mnie to nie rusza. Jednak dbając o swój wizerunek trzeba też dbać o wizerunek swoich klientów.
No szczyt wszystkiego!
Jeszcze na poczatku zastrzeglem ze czasy jakie sa, takie sa. I prosze nie brac do siebie.
Podtrzymuje wszystko co napisalem na temat tamtego zdjecia. I tak, jest to krytyka, jasno wskazalem co mi sie nei podoba i jak to wyglada i jak mz bylo by lepiej a nie kiczowato.
Teraz niestety musze juz odniesc sie do twojego wpisu i twojej osoby - co to za wyjazd ze inni nie wstawiaja zdjec ślubnych bo krytyka sie pojawia? (no dobrze jeszcze, ze nie uzyles okreslenia "mowa nienawisci" zamiast "krytyka typu":-) ).
To co maja same like i gratki tylko leciec i mialkie uwagi, zebym poprawil jakis szczegolik moze, inne swiatelko czy zmienil troche WB moze. Ale tak to gratki, super, slicznie...no blagam.
To forum to nie instagram czy face z lajkami.
Może coś w tym jest. Inna sprawa, że Krzysztof chyba nie darzy mnie sympatią ;)
Piszac swoj pierwszy post w tym watku, liczylem na jakis odzew autora, nawet sie zdziwilem ze nic nie odpisuje.
Ale niestety idziesz na latwizne ze swoim stwierdzeniem;-) Bo wychodzi na to ze fota swietna, tylko ktos mi napisal krytyke ostra, ale to dlatego ze mnie nie lubi:-)
Tu musze cie zmartwic, ale to ze sie spieralismy w jakims watku na temat wynagrodzen dla fotografow (i chyba cos przy okazji "lustra vs bezlustra"? ).
To troche za malo zebym kogos zaczal nie lubic.
P.S
Zeby nie bylo ze tylko krytykuje;-). To zdjecie corki w fotelu spoko, nie bardzo dobre, ale spoko. Dobra rodzinna pamiatka. Lekko pozowane, brakuje mi troche spojrzenia dziewczynki. Ale sa jakies uczucia na jej twarzy jak trzyma ten bukiet. spoko.
A drugie zdjecie, juz mi sie bardzo podoba. Taki klasyczny portret. Bardzo fajnie zlapane spojrzenie. No i to spojrzenie cos wyraza, az sie zaczyna rozmyslac co...
Kadr nieoczywisty, dobre kolory.
Z technikali, to ostrosc chyba nie poszla idealne na oczy, ale to szczegol nie wart uwagi oceniajac calosc.
Podoba mi sie to zdjecie.
I co, nie mozna bylo sprobowac z mlodych wydobyc takiego spojrzenia, mimiki jak od swojej corki? Corka ma swietna pamiatke, ty mz mozesz byc bardzo zadowlony z drugiego jej zdjecia jako portret.
A mlodzi dostali zdjecie-pamiatke jak dinozaur z napisem Zakopane;-)
Bardzo mozliwe, ze nawet tego wlasnie chcieli. Tylko to kiepskie usprawiedliwienie dla fotografa.
I co, nie mozna bylo sprobowac z mlodych wydobyc takiego spojrzenia, mimiki jak od swojej corki? Corka ma swietna pamiatke, ty mz mozesz byc bardzo zadowlony z drugiego jej zdjecia jako portret.
Bardzo mozliwe, ze nawet tego wlasnie chcieli. Tylko to kiepskie usprawiedliwienie dla fotografa.
Czasem jest tak, że nie da rady. Po prostu. Są ludzie, którzy nie potrafią nawet najprostszych czynności zrealizować przed obiektywem. Nie wiem, czy było tak w tym przypadku. Zwracam jedynie uwagę na to, że fotograf czasem dociera do ściany.
No szczyt wszystkiego!
Jeszcze na poczatku zastrzeglem ze czasy jakie sa, takie sa. I prosze nie brac do siebie.
Podtrzymuje wszystko co napisalem na temat tamtego zdjecia. I tak, jest to krytyka, jasno wskazalem co mi sie nei podoba i jak to wyglada i jak mz bylo by lepiej a nie kiczowato.
Teraz niestety musze juz odniesc sie do twojego wpisu i twojej osoby - co to za wyjazd ze inni nie wstawiaja zdjec ślubnych bo krytyka sie pojawia? (no dobrze jeszcze, ze nie uzyles okreslenia "mowa nienawisci" zamiast "krytyka typu":-) ).
To co maja same like i gratki tylko leciec i mialkie uwagi, zebym poprawil jakis szczegolik moze, inne swiatelko czy zmienil troche WB moze. Ale tak to gratki, super, slicznie...no blagam.
To forum to nie instagram czy face z lajkami.
Piszac swoj pierwszy post w tym watku, liczylem na jakis odzew autora, nawet sie zdziwilem ze nic nie odpisuje.
Ale niestety idziesz na latwizne ze swoim stwierdzeniem;-) Bo wychodzi na to ze fota swietna, tylko ktos mi napisal krytyke ostra, ale to dlatego ze mnie nie lubi:-)
Tu musze cie zmartwic, ale to ze sie spieralismy w jakims watku na temat wynagrodzen dla fotografow (i chyba cos przy okazji "lustra vs bezlustra"? ).
To troche za malo zebym kogos zaczal nie lubic.
P.S
Zeby nie bylo ze tylko krytykuje;-). To zdjecie corki w fotelu spoko, nie bardzo dobre, ale spoko. Dobra rodzinna pamiatka. Lekko pozowane, brakuje mi troche spojrzenia dziewczynki. Ale sa jakies uczucia na jej twarzy jak trzyma ten bukiet. spoko.
A drugie zdjecie, juz mi sie bardzo podoba. Taki klasyczny portret. Bardzo fajnie zlapane spojrzenie. No i to spojrzenie cos wyraza, az sie zaczyna rozmyslac co...
Kadr nieoczywisty, dobre kolory.
Z technikali, to ostrosc chyba nie poszla idealne na oczy, ale to szczegol nie wart uwagi oceniajac calosc.
Podoba mi sie to zdjecie.
Ja również zastrzegłem, że mnie to nie rusza. Jednak postaw się teraz na miejscu takiej Pary Młodej, która może trafić na swoje zdjęcie z komentarzem:
(Przekonalem sie o tym jak oddawalem zdjecia koledze ze slubu cywilnego, robione grzecznosciowo, po kosztach odbitek i lekki plusik. Przygotowalem cyfrowe wersje do druku w full size, wersje do ogladania i powiekszania i male zdjecia 1200pix, zeby mogl duzo znajomym w emailu zalaczyc czy wrzucac na media spolecznosciowe, no do netu ogolnie. Patrze a on odpala, te najmniejsze zdjecia i je powieksza do kilkukrotnego rozpikselowania i sie cieszy ze kogos tam w tlumei zobaczyl. No cieszy sei ogladajac kilkukrotnei rozpikselowane zdjecia )
Jelen na rykowisku i zachod slonca w tle..
Dla Ciebie to konstruktywna krytyka. Nigdzie nie napisałem, że oczekuję ochów i achów.
Jeśli chodzi o zdjęcie w fotelu - Tobie brakuje spojrzenia, a ja właśnie chciałem, aby nie patrzyła w obiektyw.
jurkarol
22-07-2023, 11:04
Można zrobić oryginalne, niekiczowate zdjęcia ślubne, choć to oczywiście wymagać będzie chęci, innego spojrzenia i gustu pary młodej. Ślubny fotograf ma znikomy wpływ na wyrobienie smaku u klienta...
Ale znajdzie się kilka zdjęć np. Tomasza Wiecha, który ślubne też robił, acz nie jest to główny nurt jego fotografii.
Już nie w lawendzie ;)
75732
Kolejne kiczowate zdjęcie ;)
75769
Fajne, klimatyczne. Dla mnie OK - zgodne z okolicznością i emocjami.
Jak powyżej, bardzo dobry ślubny fot. Choć zastanawiam się, czy nogi Młodej nie wyszły bladziej niż twarz. Może kwestia odbić od sukienki, ale parę Kelwinów w dół może by to optycznie wyrównało? No i sama rama, choć bezsprzecznie bajerancka, jest baaardzo ciężka, może nawet trochę przytłaczająca w stosunku do tematu. Ale to już może subiektywne odczucia, spece od komponowania obrazu mogą spokojnie stwierdzić, że mam dałna oczu :)
Bardzo ok, ostatnie nawet bardzo. Takie jak być powinno na tego typu reportaż.
W jaki sposób doświetlona jest ostatnia scena?
Bardzo ok, ostatnie nawet bardzo. Takie jak być powinno na tego typu reportaż.
W jaki sposób doświetlona jest ostatnia scena?
Stroboss 60N za plecami, z prawej Godox AD300 Pro z oktą.
Dzięki za miłe słowo :)
75796
Faktycznie, bardzo fajne te kolory.
Faktycznie, bardzo fajne te kolory.
A dziękuję, dziękuję.
Dalszy ciąg kiczu ;)
76710
cybulski
25-10-2023, 16:58
Ej no :) tu nie ma kiczu
Krzysiek, przeproś.
Chodzi mi o to jak tutaj postrzegane są zdjęcia ślubne.
cybulski
25-10-2023, 19:05
Chodzi mi o to jak tutaj postrzegane są zdjęcia ślubne.
Się nie znajo
Rzadki przypadek pleneru ślubnego, na który patrzy się bez skrzywienia. Dobra robota.
Rzadki przypadek pleneru ślubnego, na który patrzy się bez skrzywienia. Dobra robota.
Dziękuję za miłe słowo.
Ramka nie jest dodana w PS ;)
77864
Dawno nic nie wrzucałem :)
89704
No super. Podoba mi się to zdjęcie, taki przemyślany, spokojny kadr, jak ze starych obrazów.
No super. Podoba mi się to zdjęcie, taki przemyślany, spokojny kadr, jak ze starych obrazów.
Dziękuję. Tu całą robotę chyba robi okno.
Piękna fotografia. Czy tylko ja odbieram ja jako melancholijną i mało optymistyczną mając na względzie okoliczności?
Piękna fotografia. Czy tylko ja odbieram ja jako melancholijną i mało optymistyczną mając na względzie okoliczności?
Dziękuję za miłe słowo. Myślę, że to raczej sceneria "zrobiła" to zdjęcie.
Co do drugiej części - masz na myśli, że Młoda patrzy przez okno i myśli: "Gdzie on jest? Miał na kawalerskim wypić tylko jedno piwo."
Tymczasem motto na kawalerskim: "Jedno piwo to nie piwo. Dwa piwa to pół piwa. Cztery piwa to piwo. Ale... Jedno piwo to nie piwo" ;)
Nie, no mnie się skojarzyło bardziej poważnie, dziewczyna patrzy samotnie w okno, zastanawia się nad przyszłością na nowej drodze, a za oknem dość ponuro... w każdym razie słoneczko nie świeci ;) Ale zdjęcie podoba się, interpretacje pewnie mogą być różne.