PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D3100 - Manualne ustawienie ostrości

AstroPawel
17-07-2023, 18:27
Cześć!

Mam problem z ustawieniem manualnej ostrości na np. gwieździe.
Aktualnie robię tak, że w trybie manualnym, przy wysokim ISO, czasem naświetlania np. 1-5s na statywie robię zdjęcie.
Następnie wyświetlam wykonane zdjęcie na ekranie i powiększam interesujący mnie fragment.
Jest to dość uciążliwe, bo jeśli pokręcę ostrością, ponownie wykonuje zdjęcie, żeby ocenić czy już złapałem ostrość, znów muszę szukać i powiększać obszar.
Wolałbym robić to na podglądzie Live, lecz ten jest zbyt ciemny żeby zobaczyć sam obiekt bądź dyfrakcję na masce bahtinova.

Jest jakaś możliwość zwiększenia jasności podglądu, bez wpływania na ustawienia finalnego zdjęcia?
Jakby podgląd byłby robiony z czasem naświetlania 1s i mocno rozjaśniony, a także aparat trzymał cały czas powiększony fragment, byłoby super!

Dzięki,
Paweł!

TOP67
17-07-2023, 18:45
A jaki jest problem, żeby na czas ustawiania ostrości w LV, przestawić tryb na A? Wtedy czas się zwiększy.

AstroPawel
17-07-2023, 19:57
Dzięki za odpowiedź! Może czegoś nie ogarniam. Jeśli włączę LiveView, czas naświetlania, ISO oraz wartość przysłony, nie wpływa na jasność obrazu wyświetlanego na podglądu.
Podgląd automatycznie się rozjaśnia lub przyciemnia odpowiednio do panujących warunków, problem w tym, że ta automatyczna regulacja jest w ograniczonym zakresie. Jak jest ciemno to poprostu ekran mam czarny i ledwo co widać.

TOP67
17-07-2023, 19:58
Ograniczenia puszki. Spróbuj przełączyć się w tryb filmowy.