PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D300 i "zadymiony" LCD

stachmuszel
13-07-2023, 07:41
Panowie, powrót do przeszłości, wiem. Wybaczcie.
"Zadymiony" duży LCD w D300, z tego co wiem powszechne zjawisko w tym modelu (lub serii).
Czym to jest spowodowane i czy w prosty sposób można to usunąć?
Mnie to nie przeszkadza, ale to w sumie aparat córki i trochę marudzi ;-)

krzysiekn
13-07-2023, 11:20
Przerabialem to w D 300 i D700.przyssawka po prostu odkleilem szklo na wyswietlaczu i wkleilem nowe.na krawedziach byla tasma klejaca.Nie wiem,jak ze szczelnosnia,ale nie narazalem aparatu na deszcz.D700mam nadal i szklo na wyswietlaczu wyglada dobrze i nic sie nie dzieje.przyssawke kupiłem na alle.

stachmuszel
13-07-2023, 12:48
Przerabialem to w D 300 i D700.przyssawka po prostu odkleilem szklo na wyswietlaczu i wkleilem nowe.na krawedziach byla tasma klejaca.Nie wiem,jak ze szczelnosnia,ale nie narazalem aparatu na deszcz.D700mam nadal i szklo na wyswietlaczu wyglada dobrze i nic sie nie dzieje.przyssawke kupiłem na alle.

Krzysiu, a jakiś link do tej przyssawki? Mała, duża? Będę wdzięczny.

krzysiekn
14-07-2023, 17:21
poszło na pw

stachmuszel
17-07-2023, 06:40
poszło na pw

Dziękuję Krzysiu������

stachmuszel
25-07-2023, 13:39
Dla potomnych, może się komuś przyda.
Odkleiłem szkło LCD lekko podgrzewając okolice krawędzi suszarką do włosów ;-) i chwytając szkło przyssawką. Powolutku szkło się odkleiło. Szkło jest dosyć grube i mocne, raczej nie ma szans aby je uszkodzić. Oczyściłem stary klei, nakleiłem nową taśmę dwustronną 3M o szerokości 2mm, umyłem szkło i LCD, przykleiłem. Czas trwania operacji 30 minut. Teraz wygląda jak nowy.
Podziękowania dla krzysiekn za wskazówki. Pozdrawiam.