PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] straszne ziarno i ło matko przepały ?!?!?!? ;)

fafniak
08-07-2023, 19:43
z jackowego pleneru
73833

Kojocisko
08-07-2023, 19:56
Struktura materiału świetnie wyszła. Ciekawe jak by było, gdyby tło było bardziej subtelne (jak na bez tytułu). Bo drzwi chyba ciut dominują?

NimnuL
08-07-2023, 20:21
Jedno pytanie nasuwa mi się do mojej trupiej główki ... dlaczego to nie jest w pionie? ... ewentualnie dlaczego tak ciasno w pionie?
Dlaczego tak dużo z lewej i tak mało z prawej?
No dobra ... więcej niż jedno pytanie.

fafniak
08-07-2023, 20:31
Struktura materiału świetnie wyszła. Ciekawe jak by było, gdyby tło było bardziej subtelne (jak na bez tytułu). Bo drzwi chyba ciut dominują?

inny klimat, kontrasty niż w tym drugim zdjęciu. Według mnie nie dominują. Białe prześcieradło i postać modelki (jak dla mnie) nadal jest najmocniejszym elementem.

- - - - kolejny post - - - - - -

Jedno pytanie nasuwa mi się do mojej trupiej główki ... dlaczego to nie jest w pionie? ... ewentualnie dlaczego tak ciasno w pionie?
Dlaczego tak dużo z lewej i tak mało z prawej?
No dobra ... więcej niż jedno pytanie.

Zrób w pionie - zobaczysz.
Pytania o lewą i prawą stronę nie rozumiem.

NimnuL
08-07-2023, 20:42
Wydaje mi sie zbyt dużo planu po lewej i zbyt mało po prawej - jeśli już ma być poziomo. Pionowo trudno mi wykadrować z tego co jest, bo nie ma góry ani dołu. Ale to tylko taka uwaga, to Twoja wizja, a ja tylko mój odbiór, a właściwie zgrzyt, przedstawiłem. Klimat mi pasuje. Bardzo.

fafniak
08-07-2023, 21:00
Wykadruj bez powietrza nad głową, zobaczysz nie kawałek pokoju tylko wejście samo
Co do reszty (mało prawej za dużo lewej strony) - nie mam odpowiedzi. Mi tak po prostu pasowało

sailor
08-07-2023, 22:24
przepalow nie widze :D ziarno wali po oczach ale akurat tu sie broni. kontrasty dla mnie za duze, ale to kwestia tego co kto lubi. az dziwne ze nikt sie nie doczepil ze krzywo :D

fafniak
08-07-2023, 23:06
No właśnie zastanawiam się czy prostować lewa strona czy zostawić. Kadrowałem do linii drzwi. A jakim cudem szafa wyszła krzywo? Nie wiem. Optyka czyni cuda ;) aparat miałem pochylony?

cybulski
09-07-2023, 08:45
Jest dobrze, lekki przechył dodaje dynamiki wg mnie. Nic nie trzeba zwężać ani prostować.

Kojocisko
09-07-2023, 11:33
Jak widać, są zdjęcia, gdzie idealny pion i poziom nie grają roli. Tu w ogóle na to bym nie zwrócił uwagi.

sailor
10-07-2023, 18:33
Optyka czyni cuda ;) aparat miałem pochylony?
na bank. pewnych zasad optyki nie przeskoczysz. zeby nie bylo krzywo trzeba by tilt-shifta uzyc, albo duzego obrazka z poklonami. kto by sie w obecnych czasach bawil w takie gadzety :D

fafniak
10-07-2023, 21:00
To dlaczego drzwi są proste ?

jo44
10-07-2023, 22:31

Może były krzywe? Od urodzenia. ;)

odzio
11-07-2023, 00:48
Może były krzywe? Od urodzenia. ;)
Oj, bagatelizujesz. Trzeba spojrzeć wstecz, nie możemy od razu założyć, że ojciec był prawym drzwiem, a matka pospolitą lewozawiasową drzwiczką, więc "po prostu" te drzwi były krzywe od urodzenia. Istnieje wiele możliwości... I niech nikogo to nie dźwiwi!

jurkarol
11-07-2023, 09:33
nie da rady zrobić pionowo obu odrzwi bo są nierównoległe, prawe są pionowo, modelka zaś też nie jest ustawiona wg poziomicy i wahadła

esperal
11-07-2023, 12:24
To dlaczego drzwi są proste ?Jak chcesz pionowe piony bez tilta itd. to trzymasz aparat idealnie poziomo. Przy pochyleniu góra/dół perspektywa się zwali i nie ma żadnego znaczenia, że kadrowałeś do lini drzwi. Dopóki nie robisz zdjęć nieruchomości to nie ma się czym przejmować.

Wind Mill
11-07-2023, 12:42
Jak te drzwi są proste, to ja mam krzywe łindołsy. ;)

O samym zdjęciu się nie wypowiem, nie moja bajka. :)

sailor
17-07-2023, 20:47

nie sa. sa mniej krzywe :D
kolega esperal wytlumaczyl czemu :)

fafniak
17-07-2023, 21:10
Sprawdziłem, obydwie linie idą w "V"kę czyli obiektyw był lekko podniesiony do góry. Ale nadal nie bardzo kumam różnice pomiędzy lewą a prawą stroną. Teorię znam, natomiast praktyka takich zdarzeń/efekty mnie jednak zaskakują (odległość od szkła?)

cybulski
17-07-2023, 21:39
musiałbyś mieć poziomicę na aparacie, statyw a i to nie zawsze idealnie się uda, im szersze szkło tym trudniej, staniesz lekko pod kątem i cuda się dzieją, niby wydaje Ci się że jesteś do czegoś prostopadle, poziom i pion aparatu jest ok ale z ręki i na oko to mało prawdopodobne :)

sailor
18-07-2023, 19:44
Sprawdziłem, obydwie linie idą w "V"kę czyli obiektyw był lekko podniesiony do góry. Ale nadal nie bardzo kumam różnice pomiędzy lewą a prawą stroną. Teorię znam, natomiast praktyka takich zdarzeń/efekty mnie jednak zaskakują (odległość od szkła?)

odleglosc od szkla. miejsce w kadrze (im bardziej od centrum tym bardziej). ale nikt normalny nie bedzie sie tym przejmowal, chyba ze zaczneisz robic architekture dla wymagajacego klienta.