Zobacz pełną wersję : [ Portret ] straszne ziarno i ło matko przepały ?!?!?!? ;)
z jackowego pleneru
73833
Kojocisko
08-07-2023, 19:56
Struktura materiału świetnie wyszła. Ciekawe jak by było, gdyby tło było bardziej subtelne (jak na bez tytułu). Bo drzwi chyba ciut dominują?
Jedno pytanie nasuwa mi się do mojej trupiej główki ... dlaczego to nie jest w pionie? ... ewentualnie dlaczego tak ciasno w pionie?
Dlaczego tak dużo z lewej i tak mało z prawej?
No dobra ... więcej niż jedno pytanie.
Struktura materiału świetnie wyszła. Ciekawe jak by było, gdyby tło było bardziej subtelne (jak na bez tytułu). Bo drzwi chyba ciut dominują?
inny klimat, kontrasty niż w tym drugim zdjęciu. Według mnie nie dominują. Białe prześcieradło i postać modelki (jak dla mnie) nadal jest najmocniejszym elementem.
- - - - kolejny post - - - - - -
Jedno pytanie nasuwa mi się do mojej trupiej główki ... dlaczego to nie jest w pionie? ... ewentualnie dlaczego tak ciasno w pionie?
Dlaczego tak dużo z lewej i tak mało z prawej?
No dobra ... więcej niż jedno pytanie.
Zrób w pionie - zobaczysz.
Pytania o lewą i prawą stronę nie rozumiem.
Wydaje mi sie zbyt dużo planu po lewej i zbyt mało po prawej - jeśli już ma być poziomo. Pionowo trudno mi wykadrować z tego co jest, bo nie ma góry ani dołu. Ale to tylko taka uwaga, to Twoja wizja, a ja tylko mój odbiór, a właściwie zgrzyt, przedstawiłem. Klimat mi pasuje. Bardzo.
Wykadruj bez powietrza nad głową, zobaczysz nie kawałek pokoju tylko wejście samo
Co do reszty (mało prawej za dużo lewej strony) - nie mam odpowiedzi. Mi tak po prostu pasowało
przepalow nie widze :D ziarno wali po oczach ale akurat tu sie broni. kontrasty dla mnie za duze, ale to kwestia tego co kto lubi. az dziwne ze nikt sie nie doczepil ze krzywo :D
No właśnie zastanawiam się czy prostować lewa strona czy zostawić. Kadrowałem do linii drzwi. A jakim cudem szafa wyszła krzywo? Nie wiem. Optyka czyni cuda ;) aparat miałem pochylony?
cybulski
09-07-2023, 08:45
Jest dobrze, lekki przechył dodaje dynamiki wg mnie. Nic nie trzeba zwężać ani prostować.
Kojocisko
09-07-2023, 11:33
Jak widać, są zdjęcia, gdzie idealny pion i poziom nie grają roli. Tu w ogóle na to bym nie zwrócił uwagi.
Optyka czyni cuda ;) aparat miałem pochylony?
na bank. pewnych zasad optyki nie przeskoczysz. zeby nie bylo krzywo trzeba by tilt-shifta uzyc, albo duzego obrazka z poklonami. kto by sie w obecnych czasach bawil w takie gadzety :D
To dlaczego drzwi są proste ?
Może były krzywe? Od urodzenia. ;)
Może były krzywe? Od urodzenia. ;)
Oj, bagatelizujesz. Trzeba spojrzeć wstecz, nie możemy od razu założyć, że ojciec był prawym drzwiem, a matka pospolitą lewozawiasową drzwiczką, więc "po prostu" te drzwi były krzywe od urodzenia. Istnieje wiele możliwości... I niech nikogo to nie dźwiwi!
jurkarol
11-07-2023, 09:33
nie da rady zrobić pionowo obu odrzwi bo są nierównoległe, prawe są pionowo, modelka zaś też nie jest ustawiona wg poziomicy i wahadła
To dlaczego drzwi są proste ?Jak chcesz pionowe piony bez tilta itd. to trzymasz aparat idealnie poziomo. Przy pochyleniu góra/dół perspektywa się zwali i nie ma żadnego znaczenia, że kadrowałeś do lini drzwi. Dopóki nie robisz zdjęć nieruchomości to nie ma się czym przejmować.
Wind Mill
11-07-2023, 12:42
Jak te drzwi są proste, to ja mam krzywe łindołsy. ;)
O samym zdjęciu się nie wypowiem, nie moja bajka. :)
nie sa. sa mniej krzywe :D
kolega esperal wytlumaczyl czemu :)
Sprawdziłem, obydwie linie idą w "V"kę czyli obiektyw był lekko podniesiony do góry. Ale nadal nie bardzo kumam różnice pomiędzy lewą a prawą stroną. Teorię znam, natomiast praktyka takich zdarzeń/efekty mnie jednak zaskakują (odległość od szkła?)
cybulski
17-07-2023, 21:39
musiałbyś mieć poziomicę na aparacie, statyw a i to nie zawsze idealnie się uda, im szersze szkło tym trudniej, staniesz lekko pod kątem i cuda się dzieją, niby wydaje Ci się że jesteś do czegoś prostopadle, poziom i pion aparatu jest ok ale z ręki i na oko to mało prawdopodobne :)
Sprawdziłem, obydwie linie idą w "V"kę czyli obiektyw był lekko podniesiony do góry. Ale nadal nie bardzo kumam różnice pomiędzy lewą a prawą stroną. Teorię znam, natomiast praktyka takich zdarzeń/efekty mnie jednak zaskakują (odległość od szkła?)
odleglosc od szkla. miejsce w kadrze (im bardziej od centrum tym bardziej). ale nikt normalny nie bedzie sie tym przejmowal, chyba ze zaczneisz robic architekture dla wymagajacego klienta.