PDA

Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] Glam sram

fafniak
05-07-2023, 20:11
:D
jackowy plenerek
73742

PM.M
05-07-2023, 21:11
Lubię te zdjęcia, bo jest za nimi jakaś opowieść. Pomimo pewnych niepoprawności.

sailor
05-07-2023, 21:33
Lubię te zdjęcia, bo jest za nimi jakaś opowieść. Pomimo pewnych niepoprawności.

a mozesz ta opowiesc przyblizyc? jeszcze ze 3-4 lata temu bym sie wdawal w dyskusje czemu tak a nie inaczej, teraz z checia czytam opowiesci dopowiadane do zdjec. czesto jest to znacznie ciekawsze od samych zdjec

PM.M
05-07-2023, 21:48
Spojrzenie wyszło nieco zawiadiackie. Nie wiem, czy dobrze w konwencję wchodzę, ale wydaje się, że to ma być spojrzenie w lustro. Co prawda nie wiem, tylko czemu maluje pomalowane usta (może poprawia, nie znam się). Zatem z tym zawadiackim spojrzeniem w lustro spoglądając chyba zna swoją wartość i szykuje się na coś...

sailor
05-07-2023, 21:58
Spojrzenie wyszło nieco zawiadiackie. Nie wiem, czy dobrze w konwencję wchodzę, ale wydaje się, że to ma być spojrzenie w lustro. Co prawda nie wiem, tylko czemu maluje pomalowane usta (może poprawia, nie znam się). Zatem z tym zawadiackim spojrzeniem w lustro spoglądając chyba zna swoją wartość i szykuje się na coś...

ok :) interpretacja jak na bardziej na tak. Usta ewidentnei poprawia, choc tu raczej przydaloby sie wyrownanie wyjechania pomadki :)
bardzo fajna modelka, bardzo fajny kadr i moglby to byc naprawde swietny strzal, w klasyce beauty. Nie wiem tylko czemu autor zastosowal tak agresywna obrobke do takiego delikatnego kadru, bo teraz wyglada jak zdjecie zrobione starym telefonem z matryca 2mpx :)

jurkarol
05-07-2023, 22:28
bardzo mi się. bo minimalistycznie a treściwie.
i nie ma zbędnych akcesoriów jak kapelusz czy siatkowe rajstopy. albo cegła kratówka

odzio
05-07-2023, 23:26
Wow, ta dziewczyna na cegłówkach, widzę, nie tylko moją psychikę zryła:D ogólnie dołączam do ukontentowanych widzów, super zdjęcie

sruba
06-07-2023, 01:02
ok :) interpretacja jak na bardziej na tak. Usta ewidentnei poprawia, choc tu raczej przydaloby sie wyrownanie wyjechania pomadki :)
bardzo fajna modelka, bardzo fajny kadr i moglby to byc naprawde swietny strzal, w klasyce beauty. Nie wiem tylko czemu autor zastosowal tak agresywna obrobke do takiego delikatnego kadru, bo teraz wyglada jak zdjecie zrobione starym telefonem z matryca 2mpx :)

Żeby nikt nie miał wątpliwości, że jest "artystycznie" ;-) A na poważnie - całkowicie się zgadzam z sailorem, dodanie tego pseudoartystycznego ziarna zabija to zdjęcie. Nie mam pojęcia, dlaczego jak ma być "artystycznie" i mamy pretensje do "sztuki", to musi to być techniczna masakra... nieostro, obowiązkowo z ziarno-szumem, z brudnymi kolorami... moim zdaniem perfekcyjna i oczywiście dobrze zrobiona obróbka beauty zdecydowanie bardziej pasuje do tego kadru i to mogłoby być świetne zdjęcie. Nie zawsze musi to być impast Soutine'a, laserunek Vermeera może być równie efektowny.

fafniak
06-07-2023, 07:01
O rany ... Zabija zdjęcie...
To ja odpiszę tak.
Wasze przekonanie o jedynej słusznej technice do bjuti sruti zabija indywidualizm.

sruba
06-07-2023, 08:18
To ja odpiszę tak.
Wasze przekonanie o jedynej słusznej technice do bjuti sruti zabija indywidualizm.

To nie jest przekonanie o jedynej słusznej technice. Po prostu uważam, że technika i sposób obróbki powinny być dopasowana do zdjęci, jego klimatu i charakteru. I to właśnie chyba na tym polega indywidualne podejście. Oczywiście rozumiem i cenię rozpoznawalność stylu, na który pracuje się latami. Ale nawet gdy ma się już wypracowany styl, warto do każdego zdjęcia podchodzić indywidualnie i zastanowić się, czy w niektórych przypadkach jednak nie zrobić tego trochę inaczej niż zwykle. I myślę, że przy tym zdjęciu high - endowy retusz zdjęcia byłby wyrazem indywidualnego podejścia do tematu.

cz4rnuch
06-07-2023, 09:32
Założyć jednak wypada, że tytuł wątku a co za tym idzie (jakiś) przekaz (nie będę rozwijał tej myśli) nie jest przypadkowy a autor wie co robi. I jeśli przyjmie się, że tak jest to high-endowy retusz pasowałby do tego jak przysłowiowa pięść do nosa. To tylko moje zdanie odnośnie podjętych, świadomych moim zdaniem wyborów, bo mi osobiście też niezbyt się podoba ta konwersja.

sruba
06-07-2023, 09:43
Założyć jednak wypada, że tytuł wątku a co za tym idzie (jakiś) przekaz (nie będę rozwijał tej myśli) nie jest przypadkowy a autor wie co robi. I jeśli przyjmie się, że tak jest to high-endowy retusz pasowałby do tego jak przysłowiowa pięść do nosa. To tylko moje zdanie odnośnie podjętych, świadomych moim zdaniem wyborów, bo mi osobiście też niezbyt się podoba ta konwersja.

No i to jest już może moment, żeby wypowiedział się autor i opowiedział, jakie względy i decyzje podyktowały takie rozwiązanie formalne.

fafniak
06-07-2023, 10:25
Ale nawet gdy ma się już wypracowany styl, warto do każdego zdjęcia podchodzić indywidualnie i zastanowić się, czy w niektórych przypadkach jednak nie zrobić tego trochę inaczej niż zwykle. I myślę, że przy tym zdjęciu high - endowy retusz zdjęcia byłby wyrazem indywidualnego podejścia do tematu.

Co wiązałoby się z nieindywidualnym widzeniem tylko takim "ogólnie przyjętym"

sailor
07-07-2023, 18:50
To ja odpiszę tak.

stanie po drugiej stronie barykady czyli pakowanie ziarna do wszystkiego i masakrowanie jakosci zdjecia zeby bylo "indywidualnie" jest takim samym przekonaniem o jedynie slusznej technice :D
to nie jest czepianie sie tylko stwierdzenie faktu, ze kazde zaszufladkowanie jest niekorzystne. Mozna jesc zupe widelcem tylko po to by udowodnic ze ma sie indywidualne podejscie, pytanie - po co?

- - - - kolejny post - - - - - -

No i to jest już może moment, żeby wypowiedział się autor i opowiedział, jakie względy i decyzje podyktowały takie rozwiązanie formalne.

autor nie musi sie tlumaczyc ze swojej pracy i zalozen. Fajnie jak to robi ale w zawsze moze powiedziec "bo tak" i nic nam do tego. moze nam sie podobac lub nie :D

Co wiązałoby się z nieindywidualnym widzeniem tylko takim "ogólnie przyjętym"

pytanie czy odrzucenie "ogolnie przyjetego" widzenia jest wymuszone brakiem umiejetnosci hi-endowej obrobki, czy tez odrzucenia z zalozenia ze wszsytko co glamour to be i trzeba zapackac ziarnem :) (pytanie retoryczne i w formie zartu of koz :) )

fafniak
07-07-2023, 19:28
stanie po drugiej stronie barykady czyli pakowanie ziarna do wszystkiego i masakrowanie jakosci zdjecia zeby bylo "indywidualnie" jest takim samym przekonaniem o jedynie slusznej technice :D
to nie jest czepianie sie tylko stwierdzenie faktu, ze kazde zaszufladkowanie jest niekorzystne. Mozna jesc zupe widelcem tylko po to by udowodnic ze ma sie indywidualne podejscie, pytanie - po co?

autor nie musi sie tlumaczyc ze swojej pracy i zalozen. Fajnie jak to robi ale w zawsze moze powiedziec "bo tak" i nic nam do tego. moze nam sie podobac lub nie :D

pytanie czy odrzucenie "ogolnie przyjetego" widzenia jest wymuszone brakiem umiejetnosci hi-endowej obrobki, czy tez odrzucenia z zalozenia ze wszsytko co glamour to be i trzeba zapackac ziarnem :) (pytanie retoryczne i w formie zartu of koz :) )

Ze wszystkim, co napisałeś, zgadzam się.
ALE parę spraw wymaga wyjaśnienia.
Zacznę od końca. W****iam sie jedynie na szufladkowanie mnie "polityczne", reszta praktycznie mnie nie rusza.

Co do umiejętności obróbki/retuszu hajendowego.
Robiłem retusz mniej lub bardziej udany, robiłem według tutoriali i wychodziły takie "prawie hajendowe" retusze. I powiem ci, że pomijając komercyjne roboty, które wymagały tego typu obróbki (a które robił profi grafik) to mnie te obrazki się nie podobają. Po prostu wiem ze to nie jest prawda i to jest dla mnie jakiś problem. W dobie Ai to jest dodatkowy problem, większy i bardziej nieprawdziwe obrazy.
Lubię ziarno, bo DLA MNIE wprowadza klimat, tak po prostu. A jak znajdę tutka jak zrobić kolorowe ziarno to chyba posikam się ze szczęścia.

Co do fragmentu twojej wypowiedzi o pakowaniu ziarna do wszystkiego... odpowiadasz na moją wypowiedź która była tylko próbą pokazania że jest druga strona medalu.
Pakuję ziarno tam gdzie uważam że będzie pasowało. Gdybym miał możliwość przerobienia tego zdjęcia na ziarno fuji NPH - byłbym szczęśliwy :)

właśnie dorwałem fajną apkę na telefon która udaje taśmy filmowe :D - fajna zabawa. Da sie masę rzeczy zdefiniować !!! Ziarno tyż !!!

sailor
08-07-2023, 00:47
to mnie te obrazki się nie podobają. Po prostu wiem ze to nie jest prawda i to jest dla mnie jakiś problem.

podobanie sie to oczywiscie sprawa osobista :) ale jesli chodzi o prawde to hi-end retusz jest tak samo nienaturalny jak ziarno na zdjeciach bowiem oba sa sztucznym tworem :) przy czym latwiej znalezc alabastrowa buzie na pieknej plazy niz modelke z ziarnem na cerze :)

Lubię ziarno, bo DLA MNIE wprowadza klimat, tak po prostu. A jak znajdę tutka jak zrobić kolorowe ziarno to chyba posikam się ze szczęścia.

kocham cz-b ziarno, kolorowego nie cierpie. bardzo rzadko znajduje dla niego uzasadnienie, ale jak napisalem - to kwestia osobistych preferencji.

Gdybym miał możliwość przerobienia tego zdjęcia na ziarno fuji NPH - byłbym szczęśliwy :)

ja stanowczo wole ziarno z astii :)
aczkolwiek mysle ze gdyby tworcy fotorgafii wymyslili od razu kolor i bez ziarna nikt nie uwazalby go za konieczne ;) uwazam ze aktualnie ziarno jest forma sentymentu za analogami.
to tak samo jak utrzymywanie ze B&W jest z zalozenia bardziej artystyczne albo bardziej naturalne. Nie jest :)

właśnie dorwałem fajną apkę na telefon która udaje taśmy filmowe :D - fajna zabawa. Da sie masę rzeczy zdefiniować !!! Ziarno tyż !!![/QUOTE]

dobrej zabawy :)

Wujot
08-07-2023, 12:23
aczkolwiek mysle ze gdyby tworcy fotorgafii wymyslili od razu kolor i bez ziarna nikt nie uwazalby go za konieczne ;) uwazam ze aktualnie ziarno jest forma sentymentu za analogami.
to tak samo jak utrzymywanie ze B&W jest z zalozenia bardziej artystyczne albo bardziej naturalne. Nie jest :)
)

To są naturalnie nienaturalne właściwości tego medium. Podobnie jak operowanie GO. Taka fotografia jest gdzieś blisko akwatint, akwafort, linorytów itd czyli grupy technik grafiki warsztatowej. Jeśli zaś fotografię postrzegamy jako narzędzie mówiące nam coś o świecie i maksymalnie przezroczyste względem świata to im mniej ziarna i innych zakłamań tym lepiej.

fafniak
21-07-2023, 16:21
No dobra - wersja bez gigant ziarna :)
74230

NimnuL
21-07-2023, 17:21
Z ziarnem super. Jak z okładki czasopisma z dawnych lat. Dla mnie bomba.

sailor
21-07-2023, 18:05
No dobra - wersja bez gigant ziarna :)
no dobra .. z ziarnem bylo o niebo lepsze :) nie wiem jak robiles skore, mzoe to kwestia iso albo nieostrosci ale w wersji bez ziarna wyszlo straszne mydlo i ostry jest jedynie kawalek recznika.

fafniak
21-07-2023, 19:56
crop
74240
o co chodzi z forum ? Na cropie widać że jest że jest miękko a tak nie jest

MstrG
21-07-2023, 20:14
Tak samo moje zdjęcia w lawendzie dziwnie się przeskalowały.

fafniak
21-07-2023, 20:22
Wiesz, ja ściągam ostrość bo nie lubię tej ostrości cyfrowej, ale to jest dziwnie inne

Jacek_Z
21-07-2023, 20:33
Przecież ten wycinek nie jest przeskalowywany, to oryginał.

Ostrość jest bardziej na ręczniku, dzięki dodanemu ziarnu tak nie podpada nie trafienie AF. O ile w tym momencie miałeś szkło z AF.

fafniak
21-07-2023, 20:38
Nie Jacku. Ja wiem że ręcznik z racji swojej faktury bardziej rzuca się w oczy ostrością.

fafniak
22-07-2023, 08:16
Fota rozjaśniona (dla zachowania halacji z lamp ekspozycja ściągnięta) reszta nie ruszona
Najgrubsza strzałka wskazuje punkt ostrości
Mniejsze wskazują to co nadal jest w go
Źrenica także jest w go (rozjaśniona teraz)
74246

i forum skaluje obrazek :(

Proszsz
74247

notdot
22-07-2023, 09:44
Już kiedyś zwracałem na uwagę, inni zresztą też, że forum źle wyświetla obrazki, wprowadza jakieś kompresje, skalowania, itp
No ale nic z tym nie zrobiono

sailor
23-07-2023, 19:31
o co chodzi z forum ? Na cropie widać że jest że jest miękko a tak nie jest
imho chodzi o automatyczne skalowanie przez automat forum. jesli wrzuciles wieksze foto niz w forum, automat przeskalowal/skompresowal. Nie wiem jaki jest mechanizm na forum ale wyglada to podobnie jak na wszelkich portalach majacych wiele zdjec. Tak samo jest gdy wrzucasz za duze foto na fejsa czy insta - system kompresuje i obcina jakosc. Nie wiem czy forum ma podobnie - tu by trzeba pytac adminow.

Jacek_Z
24-07-2023, 22:40
Nasz automat powinien skalować zdjęcie gdy jest ono większe od dopuszczalnego rozmiaru. Te wycinki były mniejsze, więc nie powinny być skalowane.
Pytanie czy przeglądarka nie skaluje w zależnosci od rozmiaru monitora.